Τρίτη, Σεπτεμβρίου 26, 2017

Έλληνας ερευνητής ανέπτυξε μέθοδο για την πρόβλεψη ακραίων γεγονότων


Έναν νέο αλγόριθμο, ο οποίος εκτιμάται πως βοηθά στην πρόβλεψη ακραίων γεγονότων σε στεριά, θάλασσα και αέρα, ανέπτυξε Έλληνας ερευνητής του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, μαζί με έναν συνεργάτη του.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων και Ναυπηγών Μηχανικών του ΜΙΤ Θεμιστοκλής Σαψής, μαζί με τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Μοχαμάντ Φαραζμάντ, επινόησαν έναν τρόπο να εντοπίζουν εκ των προτέρων σημάδια - κλειδιά που προηγούνται ενός ακραίου γεγονότος, όπως ένα τεράστιο κύμα ή η ξαφνική δυσλειτουργία μιας μηχανής αεροπλάνου, σύμφωνα με δημοσίευση που έγινε στο «Science Advances» και όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Η μελέτη του Έλληνα μηχανικού χρηματοδοτείται εν μέρει από τα Γραφεία Ερευνών και των τριών Όπλων (Ναυτικού, Αεροπορίας και Στρατού) των ΗΠΑ, ενώ η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε μια ευρεία γκάμα πολύπλοκων συστημάτων, τα οποία φαίνεται πως «εκπέμπουν» τα δικά τους προειδοποιητικά μηνύματα, αρκεί να μπορεί κάποιος να τα «ακούσει».

Όπως δήλωσε ο Έλληνας επιστήμονας, «εφαρμόσαμε τη νέα μέθοδό μας σε χαοτικές ροές ρευστών, που είναι το “άγιο δισκοπότηρο” των ακραίων γεγονότων. Αν μπορούμε να προβλέψουμε αυτές, τότε ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε κάποιες στρατηγικές ελέγχου για να αποφύγουμε αυτά τα ακραία συμβάντα» σημείωσε ο κ. Σαψής,.

Έως τώρα, οι προσπάθειες πρόβλεψης ακραίων γεγονότων βασίζονται στην επίλυση δυναμικών εξισώσεων με απίστευτα πολύπλοκους μαθηματικούς τύπους, προκειμένου να προβλεφθεί η εξέλιξη ενός πολύπλοκου δυναμικού συστήματος σε βάθος χρόνου. Όμως, σύμφωνα με τον δρ. Σαψή, η φυσική αρκετών πολύπλοκων συστημάτων δεν έχει ακόμη κατανοηθεί επαρκώς και η μοντελοποίησή τους εμπεριέχει σοβαρά λάθη, συνεπώς οι αντίστοιχες μαθηματικές εξισώσεις δεν είναι ρεαλιστικές.

Αν, εναλλακτικά, αφήσει κανείς στην άκρη τις εξισώσεις και προσπαθήσει να ψάξει μόνο στα δεδομένα του πραγματικού κόσμου για χαρακτηριστικά μοτίβα που θα προειδοποιούν για ένα επερχόμενο ακραίο γεγονός, όπως επισημαίνει ο Έλληνας ερευνητής, θα χρειαζόταν ένας τεράστιος όγκος δεδομένων σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου, ώστε να μπορέσει να εντοπίσει έγκαιρα κάποιο τέτοιο προειδοποιητικό σημάδι με κάποια βεβαιότητα.

Ο κ. Σαψής -ο οποίος αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανικών του ΕΜΠ το 2005 και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΜΙΤ το 2011- δημιούργησε έναν αλγόριθμο υπολογιστή, που συνδυάζει τόσο τις εξισώσεις όσο και τα πραγματικά διαθέσιμα δεδομένα, κάτι που όπως εκτιμά, βοηθά καλύτερα στην πρόβλεψη των ακραίων συμβάντων στον πραγματικό κόσμο.

Βάσει της μελέτης, η δοκιμή του αλγόριθμου σε ένα μοντέλο προσομοίωσης της δυναμικής των χαοτικών ρευστών έδειξε ότι έχει την ικανότητα να προβλέπει ένα μελλοντικό ακραίο συμβάν στο 75% έως 99% των περιπτώσεων, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του ρευστού. Τα χαοτικά ρευστά υπάρχουν σε πολλές μορφές γύρω μας, από τον καπνό του τσιγάρου και τη ροή του αέρα γύρω από μια μηχανή αεροπλάνου έως την κυκλοφορία του αέρα στην ατμόσφαιρα, τα ρεύματα του νερού στους ωκεανούς ή την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.


Πηγή: ΑΜΠΕ / naftemporiki.gr - Sep 26, 2017

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More