Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 28, 2017

Τουρισμός: Σκληρή μάχη για τη γερμανική «πίτα»

Παναγιώτης Δ.Υφαντής - euro2day.gr - September 28, 2017 -

H Ελλάδα ανταγωνίζεται σκληρά για επιπλέον μερίδιο. Τα κέρδη των Ιταλών η επιστροφή της Αιγύπτου και το «γύρισμα» της Τουρκίας. Τι δείχνουν τα στοιχεία αεροπορικής κίνησης της Στατιστικής Αρχής της Γερμανίας.

Τη σκληρή μάχη που δίνει φέτος ο ελληνικός τουρισμός με τρεις βασικούς ανταγωνιστές του για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών από την αγορά της Γερμανίας αποτυπώνουν τα στοιχεία αεροπορικής κίνησης που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή της χώρας (Destatis) και αναφέρονται στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου.

Η Ελλάδα εμφανίζεται να καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο μεταξύ των παραθεριστικών προορισμών της νότιας Ευρώπης σημειώνοντας αύξηση 18,7% στο σύνολο της χώρας και 19,5% στους ταξιδιώτες που κατευθύνθηκαν στα νησιά.

Σε απόλυτα μεγέθη, ωστόσο, τα μεγαλύτερα οφέλη εμφανίζεται να αποσπά η Ιταλία με την Ελλάδα να ακολουθεί. Πιο συγκεκριμένα, η Ιταλία προσέλκυσε 314.000 περισσότερους επισκέπτες που είχαν αναχωρήσει από γερμανικά αεροδρόμια φθάνοντας τα 4,05 εκατ. ταξιδιώτες στο επτάμηνο με άνοδο 8,4%.

Η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη θέση των κερδών προσελκύοντας 293.000 περισσότερους ταξιδιώτες σε σύγκριση με το επτάμηνο του 2016. Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότερο από το 50% της αύξησης προήλθε από ταξιδιώτες που κατευθύνθηκαν στα νησιά (+153.000 επισκέπτες).

Επισημαίνεται πως στα στοιχεία της Destatis συμπεριλαμβάνονται όλες οι εθνικότητες (όχι μόνο Γερμανοί) που αναχωρούν από αεροδρόμια της χώρας. Σ’ αυτούς συνυπολογίζονται και οι Έλληνες που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία και ταξιδεύουν με αεροπλάνο στη χώρα μας έως και τέσσερις φορές το χρόνο.

Στα στοιχεία της Destatis, ταυτόχρονα, αποτυπώνεται σε σημαντικό βαθμό η «υπερφόρτωση» της Ισπανίας η οποία αγγίζει το…ταβάνι, καθώς προσέλκυσε περισσότερους από 8 εκατ. ταξιδιώτες μόνο από τη Γερμανία και μόνο κατά τους πρώτους επτά μήνες της χρονιάς (+3,1%).

Την ίδια στιγμή, ανιχνεύονται ισχυρές ενδείξεις για το σκηνικό του ανταγωνισμού που αναμένεται να διαμορφωθεί για το 2018. Σκηνικό στο οποίο προορισμοί όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία θα κληθούν, όπως όλα δείχνουν, να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από Αίγυπτο και Τουρκία οι οποίες εμφανίζονται να επανέρχονται δριμύτερες στην αγορά της Μεσογείου.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Αίγυπτος κατάφερε να προσελκύσει 255.000 περισσότερους επισκέπτες από τη Γερμανία σε σύγκριση με πέρυσι στο πρώτο επτάμηνο, καταγράφοντας άνοδο 57%.

Δίπλα μας, η Τουρκία εμφανίζεται να κινείται αρνητικά στο επτάμηνο (-6,7%) στη γερμανική αγορά αλλά από τον Ιούλιο η επιβατική κίνηση από Γερμανία έχει επιστρέψει σε θετικό έδαφος (+0,8%). Αν, μάλιστα, διατηρηθεί η τάση και τους επόμενους μήνες κι εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των μεγάλων τουρ οπερέϊτορ της Ευρώπης πως «η Τουρκία επανέρχεται πλήρως», τότε το 2018 προδιαγράφεται ως χρονιά σκληρού ανταγωνισμού στην αγορά διακοπών της Μεσογείου, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου.

Κύπρος και Ισραήλ, την ίδια στιγμή, συγκροτούν μια ομάδα προορισμών που παρά το μικρό τους μέγεθος καταγράφουν σημαντική άνοδο και δείχνουν να ενισχύουν σταθερά τη θέση τους στην αγορά της Γερμανίας.

Η μεν Κύπρος σημειώνει αύξηση 85,7% στο επτάμηνο προσελκύοντας 53.000 περισσότερους ταξιδιώτες από τη Γερμανία σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Το δε, Ισραήλ, υποδέχθηκε στο επτάμηνο 54.000 περισσότερους επισκέπτες από τη Γερμανία (+15,9%) και δείχνει να αποτελεί έναν προορισμό που της ανατολικής Μεσογείου που δοκιμάζουν ολοένα περισσότεροι Γερμανοί την τελευταία διετία.

Πόσο σημαντική είναι η αύξηση επισκεπτών από τη Γερμανία που καταγράφουν Κύπρος και Ισραήλ γίνεται αντιληπτή αν την συγκρίνει με τη φετινή αύξηση των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας στο ίδιο διάστημα (+50.000 τουρίστες).

Παναγιώτης Δ. Υφαντής 
 ifandis@euro2day.gr



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More