Παναγιώτης Δ. Υφαντής - euro2day.gr - Jun 28, 2017 -
Μόλις το 1/10 των ξενοδοχείων έχει ολοκληρώσει την κατάταξή του σε κατηγορία αστεριών, ενώ οι σχετικές προθεσμίες λήγουν τον Δεκέμβριο. Νέο «σήμα» δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο για την πιστοποίηση «boutique» ξενοδοχείων.
Τις προϋποθέσεις και τα βήματα με τα οποία τα ελληνικά ξενοδοχεία μπορούν άμεσα, εντός ενός μήνα, να πιστοποιηθούν ως «boutique» δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης, παρουσία της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά.
Η πιστοποίηση θα γίνεται με βάση το νέο πρότυπο «Boutique Hotel» που δημιούργησε το ΞΕΕ, το οποίο έχει υιοθετήσει το 100% των διαδικασιών και το 85% των κριτηρίων του γνωστού διεθνούς συστήματος κατάταξης αστεριών «Hotel Stars Union».
Ως «boutique hotel» θα μπορούν να πιστοποιούνται ξενοδοχεία δυναμικότητας έως 60 δωματίων (με μικρή ανοχή έως 5% δηλαδή έως 63 δωμάτια), τα οποία θα πρέπει να έχουν καταταγεί σε κατηγορία τριών, τεσσάρων ή πέντε αστέρων.
Οι διαδικασίες πιστοποίησης ολοκληρώνονται σε πέντε βήματα μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί και είναι ήδη προσβάσιμη στους ενδιαφερόμενους. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γ. Τσακίρης, οι διαδικασίες που απαιτούνται (εγγραφή στην πλατφόρμα, καταχώριση των απαιτούμενων στοιχείων, έλεγχοι και αξιολόγηση από ειδική επιτροπή) είναι ταχύτατες κι εφόσον ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου κινηθεί γρήγορα, μπορεί να ολοκληρώσει την πιστοποίηση και να εξασφαλίσει το ειδικό σήμα «Boutique Hotel» σε ένα μήνα.
Το κόστος για την ξενοδοχειακή επιχείρηση δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πιστοποίησης, η ξενοδοχειακή επιχείρηση θα λαμβάνει ειδική μεταλλική πλακέτα που θα αναρτάται σε εμφανές σημείο στον χώρο της ρεσεψιόν, θα παραλαμβάνει ηλεκτρονικά το ειδικό σήμα προκειμένου να μπορεί να το χρησιμοποιήσει στην ιστοσελίδα της ή στις ενέργειες προώθησής της. Ταυτόχρονα, θα μπορεί να τροποποιήσει δωρεάν (στο ΞΕΕ) τον διακριτικό του τίτλο, προκειμένου να ενσωματώσει τον προσδιορισμό «Boutique Hotel» στην επωνυμία του ξενοδοχείου.
Το νέο «σήμα» που προωθεί στην ελληνική αγορά το ΞΕΕ εντάσσεται, σύμφωνα με τον Γ. Τσακίρη, στις προσπάθειες που καταβάλλει το Επιμελητήριο προκειμένου να οριοθετηθούν και τυποποιηθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες φιλοξενίας στην Ελλάδα αλλά και στην επιδίωξη να περιοριστεί ο αυτοπροσδιορισμός των ξενοδοχείων.
«Το είσαι ό,τι δηλώσεις κάνει πλέον κακό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΞΕΕ.
Υπενθυμίζεται πως, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και υπό την ασφυκτική πίεση χρόνου, είχε επιτραπεί στα ξενοδοχεία να καταταγούν σε κατηγορίες αστεριών όχι μέσω διαδικασιών πιστοποίησης αλλά με… αυτοκατάταξη. Κατατάχθηκαν, δηλαδή, τα ξενοδοχεία σε όποια κατηγορία θεωρούσαν τα ίδια ότι έπρεπε να ανήκουν βάσει κτιριακών υποδομών και επιπέδου υπηρεσιών που προσέφεραν.
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ χαρακτήρισε την αναβάθμιση του ξενοδοχειακού προϊόντος με έμφαση στην ποιότητα (σ.σ. με κινήσεις όπως η καθιέρωση του σήματος για τα μπουτίκ ξενοδοχεία) ως «βασική γραμμή άμυνας του αδειοδοτημένου τομέα απέναντι στις καταλυτικές διεθνείς εξελίξεις στον τουρισμό καθώς και στον αθέμιτο εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr, ο Γ. Τσακίρης ανέφερε πως περί τα 400-500 ελληνικά ξενοδοχεία αυτοχαρακτηρίζονται αυτή τη στιγμή ως «boutique», χωρίς αυτό να προκύπτει από σχετική πιστοποίηση.
Όπως επεσήμαναν οι υπεύθυνοι του ΞΕΕ, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τις ανάγκες προετοιμασίας των διαδικασιών πιστοποίησης, απάντησαν στα σχετικά ερωτήματα το 80% των ξενοδοχείων που αυτοχαρακτηρίζονται ως boutique.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι τα ξενοδοχεία που μετείχαν στην έρευνα (το 80% όσων δηλώνουν boutique) πληρούσε τα κριτήρια του νέου σήματος και θα εξασφάλιζε τη σχετική πιστοποίηση. Αυτό σημαίνει πως περί τα 100 ξενοδοχεία (το 20%) από αυτά θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις αναβάθμισης για να το εξασφαλίσουν.
Αναφερόμενη στις προσπάθειες του υπουργείου Τουρισμού για την αναβάθμιση των ξενοδοχειακών υποδομών της χώρας, η Έλενα Κουντουρά υπενθύμισε το πρόγραμμα αναβάθμισης μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων ΕΠANEK) και προανήγγειλε την προκήρυξη νέου για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.
Στο περιθώριο της παρουσίασης του νέου σήματος «Boutique Hotel», ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γ. Τσακίρης αναφέρθηκε στη μέχρι στιγμής εικόνα από τη διαδικασία κατάταξης των καταλυμάτων σε κατηγορίες «αστεριών» (ξενοδοχεία) και «κλειδιών» (τουριστικά καταλύματα).
Παρότι η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε, μόλις 1.000 από τις 9.500 ξενοδοχεία της χώρας έχουν ολοκληρώσει την κατάταξή τους.
Η αρμόδια υπουργός Ε. Κουντουρά απέφυγε να δεσμευτεί για το ενδεχόμενο να παραταθούν οι σχετικές προθεσμίες ώστε να προλάβουν όλοι. Σημείωσε, μάλιστα, πως ισχύουν οι σχετικές καταληκτικές προθεσμίες και οι όποιες συνέπειες για όσους είναι εκπρόθεσμοι.
euro2day.gr - Jun 28, 2017