Έψαχνα να βρώ τον προστάτη άγιο των, πώς να το πω…, των ευτραφών και καλοφαγάδων… σαν και μένα τέλος πάντων. Τέτοιον δεν μπόρεσα να ανακαλύψω (φαίνεται πως οι άγιοι ήταν αδύνατοι και λιτοδίαιτοι) βρήκα όμως τον Άγιο Ευφρόσυνο τον Μάγειρα, βοήθειά μας, και λίγο παρακάτω έπεσα πάνω στον Θωμά τον Ακινάτη, απο τους μεγάλους άγιους της Καθολικής εκκλησίας, που γεννήθηκε μια μέρα σαν και σήμερα 28 Ιανουαρίου 1225.
Εκεί διαπίστωσα πως η λαιμαργία είναι ένα απο τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα της Χριστιανικής θρησκείας. Σύμβολό της ο χοίρος (αναμενόμενο αυτό) και το πορτοκαλί χρώμα (άγνωστο για ποιόν λόγο). Η τιμωρία αν είστε λαίμαργος: στην κόλαση όπου θα πάτε, διαβόλοι και τριβόλοι θα σας μπουκώνουν με το ζόρι αρουραίους, βατράχια, σαύρες και φίδια -άσε πια τους γυμνοσάλιαγκους και τις κάμπιες. ΩΜΑ!
Λαιμαργία είναι η χωρίς περιορισμούς επιθυμία να καταναλώνει κανείς περισσότερα απ’ ότι του είναι απολύτως απαραίτητο. Ο Άγιος Θωμάς ο Ακινάτης όμως το πάει ακόμα παραπέρα αφού κάνει και μια λίστα με τους τρόπους που μπορεί να υποπέσει κάποιος στο αμάρτημα της Λαιμαργίας.
Ακούστε: Praepropere. Οταν τρως πρίν την ώρα σου – Laute. Όταν τρως ακριβά φαγητά – Nimis. Όταν τρώς πολύ – Ardenter. Όταν τρως με βουλημία – Studiose. Όταν τρώς εξεζητημένα – Forente. Όταν τρως με βαρεμάρα (άλλο πάλι κι αυτό). Κι αν νομίζετε πως τελειώσαμε κάνετε μεγάλο λάθος γιατί υπάρχει και η πνευματική λαιμαργία, όπως μας διαβεβαιώνει ο Αγ. Ιωάννης του Σταυρού.
Όπως φαίνεται, λοιπόν, αγαπητοί μου σύντροφοι, συμπολίτες και συνάνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, κανένας μας δεν θα τη γλυτώσει την κόλαση γιατί μη μου πείτε πως ποτέ δεν επισκευτήκατε το βράδυ το ψυγείο, πως δε βουτήξατε κρυφά ένα σοκολατάκι, πως δεν ήπιατε ένα ποτηράκι παραπάνω γιατί το άτιμο είναι τόσο δροσερό και κατεβαίνει τόσο εύκολα τέλως πάντων, βρε αδελφέ.
Εμπρός τώρα, της γης οι κολασμένοι, πάμε να δούμε ένα δείγμα λαιμαργίας που έχει μείνει στην ιστορία, ένα συμπόσιο που παρέθεσε η πόλη της Ρώμης προς τιμή του Guliano de’ Medici που μόλις είχε ανακηρυχτεί Πατρίκιος. Στις 13 Σεπτέμβρη 1513, πάνω σε ένα υπερυψωμένο βάθρο στην Πλατεία του Καπιτωλίου στήθηκε ένα τραπέζι για είκοσι περίπου συνδαιτημόνες. Γύρω γύρω είχαν τοποθετηθεί κερκίδες όπου κάθησαν χιλιάδες πληβείοι που ήλθαν να παρακολουθήσουν το δωρεάν θέαμα.
Το δείπνο το αποτέλεσαν τουλάχιστον δώδεκα σερβιρίσματα με τεράστιες ποσότητες βραστά και ψητά κρέατα και κρεατόπητες καθώς κι ένας μεγάλος αριθμός πιάτων με εξεζητημένη παρουσίαση, όπως παγόνια και φασιανοί με το δέρμα και τα φτερά τους, καπόνια καλυμένα με φύλλο χρυσού κι ένα ολόκληρο κριάρι με τέσσερα κέρατα, βρασμένο και παραγεμισμένο ξανά στο ίδιο του το δέρμα, όρθιο σε χρυσή πιατέλα σαν ζωντανό. Δεν θα περιγράψω όλα τα εδέσματα, χρειάζονται σελίδες. Να πω μόνο πώς τέλειωσε το τσιμπούσι: στο τέλος, “όχι απλά χορτάτοι αλλά σκασμένοι” όπως γράφει σύγχρονος χρονικογράφος, οι καλεσμένοι έδιναν τα φαγητά στο λαουτζίκο που παρακολουθούσε με το στόμα ανοιχτό. Όταν χόρτασαν κι αυτοί, άρχισαν να τα εκσφενδονίζουν εναντίων αλλήλων για να εξελιχθεί η γιορτή σ’ ένα όργιο με πίτες και τούρτες, με κάθε είδος ψητού πτηνού, χοίρου, κατσίκας και ζαρκαδιού, να διασχίζουν τον αέρα προς κάθε κατεύθυνση, έτσι που στο τέλος ολόκληρη η περίφημη πλατεία να καλυφθεί με τα υπολείματα του συμποσίου.
Για να ελέγξετε την αντίστασή σας στον Πειρασμό να τώρα μια αυθεντική συνταγή εποχής.
Προτείνω να την μαγειρέψετε και όταν πεινάσετε βάλετε την ζεστή ζεστή μπροστά σας. Για να απασχοληθείτε πάρτε ένα ενδιαφέρον βιβλίο, “Το Εγχειρίδιο της Καλής Προσκοπίνας” ας πούμε. Εάν ύστερα απο μια ώρα εξακολουθείτε να διαβάζετε χωρίς να έχετε αγγίξει το φαγητό α) Θα είναι τόσο κρύο που δεν θ’ αξίζει να φαγωθεί έτσι κι αλλιώς και β) Θα έχετε κάνει ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς τον Παράδεισο. Αμήν.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ
Βράσε πολύ ελαφρά ένα κοτόπουλο, κόψε το σε μερίδες και σωτάρισε σε βούτυρο. Στο ίδιο βούτυρο σωτάρισε κρεμμύδι σε ροδέλες και ένα μήλο σε μικρούς κύβους, χωρίς να καεί το κρεμμύδι. Ρίξε τα σε κατσαρόλα με το κοτόπουλο και πρόσθεσε ένα ποτήρι κρασί και λίγο ζωμό (ενας κύβος και ανάλογο νερό κάνει για την περίπτωσή μας). Όταν αρχίσει πάλι να βράζει πρόσθεσε σάφραν, ζάχαρη, κανέλλα, μοσχοκάρυδο, κουκουνάρι, και μαγείρεψέ το σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει το κρέας.
Καλό Παράδεισο!
pavlidiscartoons.com - Jan 28, 2017