Πέμπτη, Δεκεμβρίου 01, 2016

Πού το πάει η Τουρκία; - Θεωρεί τα Ίμια τουρκικά...

Στρατηγική κλιμάκωσης της έντασης ακολουθεί ο Ερντογάν καθώς σήμερα σειρά είχε ο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ αμφισβήτησε την ελληνικότητα των Ιμίων προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Σε έγγραφη απάντησή του προς Τούρκο βουλευτή σχετικά με το καθεστώς νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Άγκυρα: «δεν αποδέχεται τη δημιουργία από την Ελλάδα de facto καταστάσεων επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς».

Καμία αλλαγή δεν έχει υπάρξει στην θέση της Τουρκίας ότι οι βραχονησίδες Ίμια (σ.σ. Καρντάκ, όπως τις αποκαλεί η Άγκυρα) αποτελούν τουρκικό έδαφος, τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Αθήνας. 

«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

«Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα» προσθέτει.

Επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ 

Η προκλητική στρατηγική που ακολουθεί η ηγεσία της Τουρκίας έχει προκαλέσει ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση.

Και δεν είναι τυχαία η στιγμή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε την τακτική που ακολουθεί η Τουρκία στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.


tvxs - Dec 01, 2016
_______________________

«Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος» λέει τώρα ο Τσαβούσογλου σε συνέχεια της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης


Στις νέες προκλητικές δηλώσεις εκ Τουρκίας και συγκεκριμένα αυτή τη φορά δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζοντας πως τα θέματα κυριαρχίας στο Αιγαίο έχουν οριστικά ρυθμιστεί και οι όποιες ανεύθυνες αναφορές υπονομεύουν τις συνθήκες καλής γειτονίας. Σημειώνεται πως οι σχετικές αναφορές παρουσιάζονται στην εφημερία Milliyet και ο κ.Τσαβούσογλου εμφανίζεται να θέτει θέμα Ιμίων και να αμφισβητεί και αυτός με τη σειρά του- πρώτος ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν- τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Σημειώνεται πως το θέμα της όλο και πιο επιθετικής τουρκικής ρητορικής έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.

Οι νέες αναφορές Τσαβούσογλου

Συγκεκριμένα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προέβη σε μια σειρά νέων προκλητικών τοποθετήσεων απαντώντας σε επερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ισχυριζόμενοι ότι «σε 18 νησιά του Αιγαίου, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα, κυματίζει η ελληνική σημαία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet και την ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ο κ.Τσαβούσογλου απάντησε:

«Τα βασικά διεθνή έγγραφα για την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου είναι οι συνθήκες ειρήνης της Λοζάνης (1923) και των Παρισίων (1947). Οι συνθήκες αυτές περιλαμβάνουν αναλυτικά άρθρα που αφορούν την κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών... Οι απόψεις της χώρας μας για όλα τα προβλήματα του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του θέματος, αλλά και για την επίλυσή τους, έχουν διαβιβαστεί στην κοινή γνώμη, με διάφορες ανακοινώσεις που έχει κάνει το Υπουργείο μου, από το 1996 μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα αποδεχθούμε πιθανά τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα, σε αμφισβητούμενου καθεστώτος γεωγραφικούς σχηματισμούς, και ότι ακόμη και αν αυτό επιχειρηθεί δεν θα έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο ιστορικό των επαφών Ελλάδας- Τουρκίας, που ξεκίνησαν το 2002, επί πρωθυπουργίας Μπουλέντ Ετσεβίτ και συνεχίστηκαν όταν ανέλαβε την εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν ξεκινήσει το 2002, κατά την Πρωθυπουργία του αείμνηστου Μπουλέντ Ετζεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στις 12 Μαρτίου του 2002 στην Άγκυρα και μέχρι τα τέλη του έτους που ανέλαβε την εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είχαν πραγματοποιηθεί 7 γύροι διερευνητικών επαφών.Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας σε ότι αφορά τις βραχονησίδες των Ιμίων (που οι Τούρκοι αποκαλούν Καρντάκ). Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τις περιόδους των κυβερνήσεων του ΑΚΡ, δεν έγινε καμία αλλαγή στο νομικό ή ενεργό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου», κατέληξε ο κ. Τσαβούσογλου στην απάντησή του προς τους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Από την πλευρά της η Αθήνα, δια του αρμόδιου υπουργείου, απαντά:

«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο.
Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα.

Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει».


huffingtonpost - Dec 01, 2016

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More