Άκαρπη και η 5η διάσκεψη των Προέδρων ώστε να
συγκροτηθεί σε σώμα το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Απομονώθηκε η ΝΔ στη
Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ενώ ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι άλλαξαν την ψήφο
τους από αρνητική σε θετική.
Μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων και την «ντρίπλα» από την πλευρά του Νίκου Βούτση με νέο Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο, τελικώς μετά από τέσσερις και πλέον ώρες από την έναρξή της, η ψηφοφορία για ακόμη μία φορά είχε αρνητικό πρόσημο για τη σύσταση ΕΣΡ.
Η πρόταση του Προέδρου της Βουλής δεν έγινε δεκτή με 16 «ναι», 1 «όχι», 6 «παρών» και έναν απόντα, καθώς για να γίνει αποδεκτή η πρόταση του Προέδρου της Βουλής απαιτούνται τα 4/5 του συνόλου, δηλαδή 19 ψήφοι.
Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι άλλαξαν την ψήφο τους από αρνητική σε θετική, μετά από νέα πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση. Ειδικότερα, ο κ. Βούτσης πρότεινε τον Νίκο Κιάο για τη θέση του αντιπροέδρου, αντί του δημοσιογράφου Βασίλη Μουλόπουλου.
Θετικά αποτίμησε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός τη νέα πρόταση του κ. Βούτση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει να αποσυρθεί από τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΣΡ ο δημοσιογράφος Βασίλης Μουλόπουλος. «Επιφυλάξεις για πρόσωπα πάντα θα υπάρχουν. Για να αποφορτίσουμε το κλίμα εμείς θα είμαστε θετικοί», είπε νωρίτερα μιλώντας στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ο κ. Κρεμαστινός.
Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 16 «ναι» (ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες), έξι «παρών» (Ν.Δ., ΚΚΕ), ένα «όχι» (Ένωση Κεντρώων) και ένα απών (Χρυσή Αυγή).
Για τη συγκρότηση του ΕΣΡ χρειάζονται 19 θετικές ψήφοι.
Λίγο νωρίτερα ο Νίκος Βούτσης είχε αποσύρει την αρχική εισήγησή του με προτεινόμενο για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας είχε δηλώσει ότι η πρόταση στο πρόσωπο του πρέπει να παραμείνει μόνο εφόσον ενώνει τις πολιτικές δυνάμεις. Ακολούθησε ολιγόλεπτη διακοπή της διάσκεψης των προέδρων και επανάληψη της διαδικασίας με νέα εισήγηση.
Η τελική πρόταση για το ΕΣΡ που τέθηκε σε ψηφοφορία και η οποία απορρίφθηκε είναι:
Πρόεδρος ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης.
Αντιπρόεδρος ο δημοσιογράφος Νίκος Κιάος.
Ως μέλη προτάθηκαν:
Βασίλης Μουλόπουλος, δημοσιογράφος
Πόπη Διαμαντάκου, δημοσιογράφος
Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Αγγελική Σγώρα, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου
Ιωάννης Τζαννετάκος, δημοσιογράφος.
Σημειώνεται ότι συνεχίζει ως μέλος η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου.
Κόντρα Δένδια - Λοβέρδου μετά τη νέα πρόταση Βούτση
Κόντρα Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ σημειώθηκε μετά από τη νέα πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Η Ν.Δ. κατήγγειλε προσπάθεια διάσπασης του μετώπου που έχει διαμορφωθεί για το ΕΣΡ και προσυνεννόηση με άλλα κόμματα, ενώ αρνήθηκε να ψηφίσει και την πρόταση Ροδόλφου Μορώνη για πρόεδρο του ΕΣΡ.«Είναι φανερή η διακριτική συνεννόηση στην προσπάθεια διασπάσεως του αυτονόητου μετώπου», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας και δήλωσε ότι «δεν θα ψηφίσει καμία πρόταση».
«Δεν έχει νόημα η συζήτηση επί προσώπων αν δεν έχει διασφαλιστεί η διακριτική συναίνεση επ’ αυτών. Ανασκευάζετε την στάση σας αυτή και προκαλείτε νέα ψηφοφορία. Είναι άσκοπο, ατελέσφορο, ανώφελο και δεν επιδιώκει την σκοπιμότητα της σύστασης του ΕΣΡ. Να σταματήσουμε την Διάσκεψη εδώ, να συμφωνήσουμε στο κείμενο της τροπολογίας και αμέσως μετά να πάμε στα πρόσωπα», τόνισε.
«Αυτό που είπε είναι απολύτως άστοχο και να το κρατήσει για τον εαυτό του. Ό,τι είπαμε προκύπτει από την σταθερή μας στάση επί 13 μήνες χωρίς να την μεταβάλλουμε ή άλλα να λέμε έξω και άλλα μέσα. Κριτική σε μας με προσοχή. Πού το ξέρετε; Δεν μπορείτε να το ξέρετε», του απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος
«Δεν θα υποβάλλω τις απόψεις μου προς έγκριση του ΠΑΣΟΚ. Ζητώ συγγνώμη που δεν τις υπέβαλα», σχολίασε ο κ. Δένδιας. «Να τις περνάτε από μία κρισάρα δεοντολογίας», επέμεινε ο κ. Λοβέρδος.
Μαξίμου: Η ΝΔ να αναλάβει τις ευθύνες της
«Η ευρεία πλειοψηφία στην διάσκεψη των Προέδρων, υποχρεώνει την Ν.Δ. να αναλάβει τις ευθύνες της», σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο της διάσκεψης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.Το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει ότι «για πρώτη φορά, σήμερα, μετά από 5 συνεδριάσεις, διαμορφώθηκε, στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ευρεία πλειοψηφία, πολύ κοντά στην συνταγματικά απαιτούμενη των 4/5».
Όπως εκτιμά η κυβέρνηση, «διαμορφώνονται, έτσι, ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση».
«Η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει την ηγεσία της Ν.Δ., να μετακινηθεί, επιτέλους, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης», καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου.
ΠΑΣΟΚ: Στο ρεσιτάλ ανευθυνότητας παρέλαβε τη σκυτάλη η ΝΔ
«Στο ρεσιτάλ ανευθυνότητας τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε σήμερα η Ν.Δ», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, αναφερόμενος στη διαδικασία συγκρότησης του νέου ΕΣΡ.Σημειώνεται ότι κατά τη διάσκεψη Προέδρων το βράδυ της Δευτέρας, η οποία απέβη άκαρπη, η Δημοκρατική Συμπαράταξη υπερψήφισε την τελική πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.
Πηγή: koutipandoras.gr - Oct 31, 2016