Δευτέρα, Αυγούστου 01, 2016

«Καραμπινάτη» φοροδιαφυγή στα νησιά μέσω… POS – Πώς «στήνεται» το κόλπο

Τεράστιο κύκλωμα φοροδιαφυγής έχει στηθεί στα νησιά τους τελευταίους μήνες μέσω των γνωστών τερματικών λήψης καρτών, POS. Το κράτος χάνει με αυτόν τον τρόπο εκατομμύρια ευρώ ενώ στο κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται γνωστοί επιχειρηματίες.

Την υπόθεση μεγάλου κυκλώματος φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, με εμφανή παρουσία στη νησιωτική κυρίως Ελλάδα αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις στην Περιφέρεια, που δραστηριοποιείται τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, φέρνει σήμερα στο φως η «Αυγή».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το κύκλωμα πουλάει τεχνογνωσία φοροδιαφυγής και καταστρατήγησης των capital controls σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς με υψηλή τάση στη φοροδιαφυγή, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και γνωστά νυχτερινά μαγαζιά, με αποτέλεσμα να υπάρχει φοροαποφυγή δεκάδων ή ακόμη και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σε κυβερνητικά στελέχη το γεγονός της κατακόρυφης μείωσης των εσόδων από ΦΠΑ στα νησιά πριν καν ακόμη ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου αυξημένου ΦΠΑ 24%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου δείχνουν ότι τα έσοδα από ΦΠΑ σε νησιά, όπως για παράδειγμα, η Μύκονος, παρουσιάζουν υστέρηση έναντι των στόχων κατά 62%! Παράλληλα, σε άλλα νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος, η Κως και η Ζάκυνθος, η απόκλιση έναντι των στόχων κυμαίνεται από 35% έως 40%.

Τα παραπάνω θορύβησαν ιδιαίτερα την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ορισμένα στελέχη να αρχίσουν να ερευνούν το γεγονός, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό είναι γνωστό και στην Οικονομική Αστυνομία, η οποία έχει καθυστερήσει καταφανώς να επέμβει. Στο κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται γνωστοί επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε διαφόρους χώρους, όπως ΜΜΕ, ναυτιλία, ποδόσφαιρο, ηλεκτρονικός τζόγος, εστίαση, στέγαση κ.λπ.

Πώς στήνεται το κόλπο


Πώς γίνεται όμως η φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων; Οι εταιρείες με τη συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα προμηθεύουν άλλες επιχειρήσεις με τερματικά λήψης καρτών από ξένες χώρες, όπως η Μάλτα, η Βουλγαρία, αλλά και άλλες. Με αυτόν, τον τρόπο, οι όποιες συναλλαγές πραγματοποιηθούν, για αγορά προϊόντων, διαμονή, εστίαση κ.λπ. εκκαθαρίζονται απευθείας στο εξωτερικό. Επομένως, οι συναλλαγές δεν «περνούν» από τα συστήματα ούτε της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αλλά ούτε και της Τράπεζας της Ελλάδος. Είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο συνιστά «καραμπινάτη» υπόθεση φοροδιαφυγής, η οποία λαμβάνει χώρα κατά κόρον στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα πάντα με αρμόδιες πηγές.

Είναι σαφές ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν διακαή… προορισμό του συγκεκριμένου παράνομου κυκλώματος, καθώς σε αυτά απολαμβάνουν τις διακοπές τους τεράστιοι αριθμοί χρηστών που έχουν νοοτροπία πληρωμής με κάρτα, αλλά δεν γνωρίζουν σε τι τερματικό τοποθετούν την κάρτα τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράνομη δραστηριότητα είναι τριπλή, καθώς προκύπτουν τα εξής αδικήματα: απόκρυψη φορολογικών εσόδων ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, καταστρατήγηση των capital controls και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Όμως, δεν είναι μόνο αυτή η παρανομία, καθώς ο Χ επιχειρηματίας, διαθέτοντας την αντίστοιχη κάρτα βουλγαρικής τράπεζας, είναι σε θέση να «σηκώσει» οποιοδήποτε ποσό και να το φέρει στην Ελλάδα, αφού δεν υπόκειται σε καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων, αποκτώντας έτσι ένα επιπλέον πλεονέκτημα, πέραν του ότι τα χρήματα είναι «μαύρα», καθώς δεν αποδίδεται ο ΦΠΑ, αλλά ούτε ο αναλογούν φόρος εισοδήματος. Μαζί με τα παραπάνω πραγματοποιείται και φοροκλοπή, καθώς οι τιμές που χρεώνουν οι επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.ά.) είναι με ΦΠΑ, αλλά εκκαθαρίζονται στο εξωτερικό (π.χ. Μάλτα, Βουλγαρία), όπου δεν αποδίδεται σε κάποιον ο ΦΠΑ.

By pass στα capital controls

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, αφού μέσω αυτής της διαδικασίας δημιουργείται ακόμη ένα «αγκάθι» στην αύξηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, ενώ καταστρατηγούνται στην πράξη τα capital controls. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο, το κύκλωμα αυτό και όσοι συμμετέχουν βρίσκονται με μεγάλη ρευστότητα εντός Ελλάδας, καθώς σηκώνουν όσα χρήματα θέλουν από το εξωτερικό ή ακόμη αποκτούν ξαφνικά μεγάλες «μαύρες» καταθέσεις σε ξένες χώρες. Την ίδια ώρα, είναι προφανές ότι δημιουργείται ένας αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ παράνομων και νόμιμων εταιρειών που λειτουργούν εντός Ελλάδας. Όσες επιχειρήσεις δεν είναι νομότυπες, λόγω του ότι δεν αποδίδουν ΦΠΑ και Φόρο Εισοδήματος, είναι σε θέση να «ρίξουν» τις τιμές τους, οπότε μπορούν μετέπειτα να λάβουν μεγαλύτερο μέρος του τζίρου που δημιουργείται σε ένα νησί για παράδειγμα.

Το κύκλωμα όμως δεν μένει μόνο στην πώληση ξένων POS. Φέρεται να έχει δημιουργήσει εταιρείες που προχωρούν και σε πώληση e-vouchers. Το τελευταίο είναι άκρως σημαντικό, καθώς πρόκειται για μετατροπείς φυσικού χρήματος σε ηλεκτρονικό και μάλιστα ανώνυμο, κάτι το οποίο παραβιάζει κατάφωρα το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές Οδηγίες που δίνονται σε όλες τις χώρες. Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν στην «Αυγή» ότι μέσω των συγκεκριμένων μετατροπέων μπορείς να πας σε ένα μη εξουσιοδοτημένο κατάστημα πώλησης επί παραδείγματι και να ανταλλάξεις φυσικό χρήμα με ηλεκτρονικό χωρίς να αποτυπώνεται το ποιος είσαι.

Το ξέπλυμα και οι “μπροστινοί”

Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια τάση στην Ευρώπη κατάργησης αυτού του τύπου ανώνυμων πληρωμών, γιατί έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά όπου δεν υπάρχει ένα σαφές κανονιστικό πλαίσιο, με παράνομες δραστηριότητες και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα κάποιες επιθέσεις στη Γαλλία. Πάντως, είναι γνωστό ότι τέτοιες εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα παρέχοντας δυνατότητα σε πελάτες να μετατρέπουν φυσικό χρήμα σε ηλεκτρονικό. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί ότι οι μετατροπές γίνονται χωρίς όρια και από μη εξουσιοδοτημένα σημεία πώλησης.

Δεδομένης της ανυπαρξίας ορίων και ελέγχου, ο οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων που θα πάνε και θα ανταλλάξουν σε μικρές συναλλαγές αθροιστικά πολύ μεγάλα ποσά με e-vouchers έχει τη δυνατότητα να νομιμοποιήσει τα τεράστια ποσά. Όπως, για παράδειγμα, περνώντας τα μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στοιχηματισμού.

Με αυτόν τον τρόπο, ένας μεγαλοεπιχειρηματίας θα μπορούσε να «βάλει» πολλούς «μπροστινούς» του, ούτως ώστε να ξεπλύνει «μαύρο» χρήμα, το οποίο θα το εμφανίσει μέσω των e-vouchers, παίζοντας ηλεκτρονικό τζόγο για παράδειγμα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά συγκεκριμένος παράγοντας της αγοράς στην «Αυγή», αν κάποιος ζητήσει από ένα μεγάλο γκρουπ ατόμων να αγοράσουν 5.000 ευρώ ο καθένας ηλεκτρονικό νόμισμα, αυτόματα νομιμοποιεί ένα ποσό της τάξης του 1.000.000 ευρώ!

Αδράνεια

Το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό και σύμφωνα με έγκυρες πηγές έχει φτάσει στα «αυτιά» ανώτατων κυβερνητικών παραγόντων. Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια ελέγχων, καταλογισμό προστίμων αλλά και προώθηση της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη φέρονται να είναι η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η Οικονομική Αστυνομία. Εντύπωση προκαλεί ότι, ενώ η όλη παρανομία εξελίσσεται εδώ και πολλούς μήνες, οι αρμόδιες αρχές φαίνεται να μην πράττουν τα δέοντα.

Ρεπορτάζ της Αυγής της Κυριακής

Του Χρήστου Γεωργίου


Από το  koutipandoras.gr - Aug 01, 2016

 

 


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More