Αντιμέτωπη με τελεσίγραφο τριών μηνών από την Κομισιόν βρίσκεται η Ελλάδα προκειμένου να ελέγξει τα σύνορά της, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι άλλες χώρες της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης θα κλείσουν τα σύνορά τους με την χώρα μας.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται ενοχλημένη, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει -από το Ισραήλ, όπου βρίσκεται- ότι "το blame game δεν ωφελεί κανένα".
Ο ίδιος επισήμανε ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι "το θέμα δεν είναι να μοιραστούμε τις ευθύνες αλλά να μοιράσουμε τα βάρη". Και πρόσθεσε: "Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στη Συρία και σε ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία και στο διαμερισμό των βαρών και της ευθύνης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες".
"Είναι σημαντική η συνεισφορά μας στην Ευρώπη, δεν έχει σημασία αν την καταλαβαίνουν κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες. Η πραγματικότητα είναι καταγεγραμμένη και αναγνωρισμένη", δήλωσε.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν κρίνει ότι η Ελλάδα "αμέλησε σοβαρά" τα καθήκοντά της όσον αφορά στην εφαρμογή των κανόνων της Ζώνης Σένγκεν.
Ο Επίτροπος Ντομπρόφσκις ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή υιοθέτησε ένα σχέδιο έκθεσης για την κατάσταση στα ελληνικά σύνορα, βασισμένη σε επιτόπιες επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο.
Το βασικό συμπέρασμα είναι η ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται -όπως είπε- με πλημμελείς διαδικασίες καταγραφής, δακτυλοσκόπησης και ελέγχου των εγγράφων των προσφύγων και των μεταναστών καθώς και με την έλλειψη διασύνδεσης με τα δεδομένα ευρωπαϊκών υπηρεσιών.
Αναγνώρισε ωστόσο ότι από τον Νοέμβριο και μετά έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.
Ανέφερε ότι αν το σχέδιο της Επιτροπής εγκριθεί, με ειδική πλειοψηφία, από τις χώρες της ζώνης Σένγκεν, θα συντάξει συστάσεις προς την Ελλάδα οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός τριμήνου.
Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις συστάσεις, εντός τριών μηνών, τότε θα κινήσει τη διαδικασία του Άρθρου 26 του Κώδικα Σένγκεν, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη της ΕΕ να κλείσουν προσωρινά τα σύνορά τους για χρονική περίοδο από έξι μήνες έως δυο χρόνια.
Αυτή η σύσταση από την ΕΕ θα πρέπει να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο.
"Αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση αλλά υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά στην καταγραφή και τη δακτυλοσκόπηση των προσφύγων, τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων που δεν αντιπαραβάλλονται με τη βάση δεδομένων Σένγκεν (SIS) και αυτήν της Europol. Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρές αμέλειες εκ μέρους της Ελλάδας που οδηγούν σε χάσματα και κενά, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν", δήλωσε ο Βλάντις Ντομπρόβσκις.
Ερωτηθείς, για την πρόταση της Σλοβενίας σχετικά με την ενίσχυση των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, μέσω της Frontex, υπενθύμισε ότι η Frontex δεν μπορεί να επεμβαίνει σε χώρα εκτός της ΕΕ, αλλά τη δυνατότητα αυτή δίνει η πρόταση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.
Η έκθεση της Κομισιόν
Το σχέδιο της έκθεσης της αξιολόγησης της Ελλάδας όσον αφορά το μεταναστευτικό και τις πιθανές αλλαγές στη Σένγκεν εξέτασε το Σώμα των Επιτρόπων.
Το σχέδιο αυτό το οποίο και συνέταξαν από κοινού εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και εκπρόσωποι της Επιτροπής, θα διαβιβαστεί τώρα στην επιτροπή αξιολόγησης Σένγκεν, η οποία θα διατυπώσει τη γνώμη της.
Στη συνέχεια, η έκθεση αυτή θα εγκριθεί από την Επιτροπή με εκτελεστική πράξη.
Κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου θα συζητήσει για την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε σχέση με τις αποφάσεις των Συμβουλίων του 2015 και τις σχετικές δεσμεύσεις των κρατών-μελών, αλλά και για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιθανές ελλείψεις και οι αδυναμίες της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση στο Κολλέγιο των Επιτρόπων ήταν αρχικά έντονη με κατηγορίες για καθυστερήσεις από την ελληνική πλευρά όσον αφορά στα συμφωνηθέντα, αλλά και λόγω των αδυναμιών που η έκθεση καταγράφει.
Ο Επίτροπος Δημήτρης Αβαμόπουλος, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει επιταχύνει τις διαδικασίες και λαμβάνει ήδη μέτρα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην επίσκεψη του Νοεμβρίου.
Παράλληλα τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε πίεση και η μόνη ουσιαστική λύση είναι η συνέχιση παροχής συνδρομής προς την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα ζήτησε τη συνδρομή των επιτρόπων, αλλά και των κρατών μελών, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιστροφής παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Όπως φάνηκε από τη συζήτηση κοινός στόχος είναι να μη χρειαστεί η ενεργοποίηση του άρθρου 26, η συνέχιση δηλαδή των ελέγχων στα σύνορα Γερμανίας, Αυστρίας και άλλων που έχουν ήδη επιβληθεί και να επανέλθει η λειτουργία της Σένγκεν κανονικά.
Σε κάθε περίπτωση οι κοινοτικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισαν πως η διαδικασία έχει ξεκινήσει για να υιοθετηθούν συστάσεις βάσει του άρθρου 19Α του Schengen Borders Code, ενώ ανάλογες συζητήσεις έγιναν και στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών.
Η εικόνα που υπάρχει στις Βρυξέλλες είναι πως αν η Ελλάδα δε λάβει άμεσα αποτελεσματικά μέτρα, τον Μάιο θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 ώστε να συνεχίσουν οι έλεγχοι σε συγκεκριμένα σημεία (ή όλα) των εσωτερικών συνόρων ενός η περισσότερων κρατών-μελών.
Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου (όπως hotspots, χώροι πρώτης και προσωρινής υποδοχής, κράτηση των παράτυπων μεταναστών και έκδοση αποφάσεων επιστροφής) συνδέονται και αυτά άμεσα με τη βελτίωση του ελέγχου των συνόρων, επισήμανε κοινοτική πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ελληνική κυβέρνηση
Τις ενστάσεις της διατυπώνει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι είναι "μη εποικοδομητικό να επιχειρείται η επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας, με αφορμή μια έκτακτη αξιολόγηση του Μηχανισμού Σένγκεν".
Μόλις πριν δύο ημέρες, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, κατέληξαν σε απόφαση, για μια ενιαία ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα του Μεταναστευτικού, αναφέρει και προσθέτει ότι κοινός τόπος της απόφασης αυτής είναι ότι το κλειδί της διαχείρισης του Προσφυγικού βρίσκεται στην Τουρκία και στην τήρηση, από αυτήν την χώρα, των συμφωνηθέντων.
Η συμφωνία αυτή μέχρι στιγμής δεν προχωρά, χωρίς η ευθύνη να βαραίνει οποιονδήποτε στη χώρα μας, επισημαίνει και δηλώνει ότι "με βάση αυτό το δεδομένο, θεωρούμε μη εποικοδομητικό να επιχειρείται η επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας, με αφορμή μια έκτακτη αξιολόγηση του Μηχανισμού Σένγκεν που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου, όταν η κατάσταση στο πεδίο ήταν πολύ διαφορετική από ότι σήμερα, 2.5 μήνες αργότερα".
Η Ελλάδα έχει ζητήσει επανειλημμένα την ενίσχυση της Frontex σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με μερική, ωστόσο, ανταπόκριση, υπογραμμίζει και υπενθυμίζει ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης όπως συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Σεπτεμβρίου έχει μείνει μετέωρο: από τους 160.000 πρόσφυγες, μόνο 414 έχουν μετεγκατασταθεί. Η επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης και στην Τουρκία έχει μηδαμινά αποτελέσματα παρά τις διεθνείς συμφωνίες.
Και σημειώνει: "Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η τακτική της αλληλοεπίρριψης ευθυνών δεν συνιστά αποτελεσματική διαχείριση ενός ιστορικών διαστάσεων προβλήματος, για το οποίο απαιτείται η κοινή δράση των χωρών της Ευρώπης. Η Ελλάδα ξεπερνά τον εαυτό της προκειμένου να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε από όλους να πράξουν το ίδιο".
Δ. Αβραμόπουλος
"Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε έναν εσωτερικό χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας, οφείλουμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να διαφυλάξουμε τον χώρο Σένγκεν μόνον εάν εφαρμόζουμε τους κανόνες που τον διέπουν", επισημαίνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
"Η Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς την εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν σε όλα τα κράτη μέλη του Συμφώνου Σένγκεν. Το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, εξετάζει τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων κατά τη διάρκεια επίσκεψης αξιολόγησης που πραγματοποίησαν εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Νοέμβριο.
Η έκθεση αυτή δείχνει ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της χώρας. Γνωρίζουμε ότι, εν τω μεταξύ, η Ελλάδα άρχισε να καταβάλλει προσπάθειες για να διορθώσει την κατάσταση και να συμμορφωθεί με τους κανόνες Σένγκεν.
Απαιτούνται ουσιαστικές βελτιώσεις για να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή της διαδικασίας υποδοχής, καταγραφής, μετεγκατάστασης ή επιστροφής των μεταναστών, ώστε να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία της Συνθήκης Σένγκεν, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. Αυτός είναι ο απώτερος κοινός μας στόχος".
Εγκλωβισμός προσφύγων στην Ελλάδα
Τη στήριξη της Κομισιόν προς την ΠΓΔΜ έναντι της Ελλάδας στο θέμα του προσφυγικού εκφράζει ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα παρά να καταφύγουν στη Γερμανία.
Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, τάσσεται υπέρ της πρότασής της για ενίσχυση των συνόρων των Σκοπίων με την Ελλάδα ώστε να ανακοπεί η ροή προσφύγων προς τον βορρά, με τη στήριξη της ΕΕ.
Σύμφωνα με αυτό το σχεδιασμό, οι περισσότεροι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα θα παραμείνουν στη εκεί.
Δεδομένου ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος της ΕΕ, ο Γιουνκέρ τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταλήξουν σε διμερείς συμφωνίες με την κυβέρνηση των Σκοπίων, προκειμένου να αναπτύξουν αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα της με την Ελλάδα.
Τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που η Ελλάδα δέχεται σκληρή κριτική και προειδοποιήσεις από τη Γερμανία και την Αυστρία για αποπομπή της από τη ζώνη Σένγκεν, εάν δεν κάνει περισσότερα για να ελέγξει τα σύνορά της. (Αναλυτικά)
Ο Γιάννης Μουζάλας είχε δηλώσει στους Financial Times ότι η Αθήνα δεν είχε ενημερωθεί για το σχέδιο της Σλοβενίας.
nooz.- Jan 27, 2016
Η κυβέρνηση εμφανίζεται ενοχλημένη, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει -από το Ισραήλ, όπου βρίσκεται- ότι "το blame game δεν ωφελεί κανένα".
Ο ίδιος επισήμανε ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι "το θέμα δεν είναι να μοιραστούμε τις ευθύνες αλλά να μοιράσουμε τα βάρη". Και πρόσθεσε: "Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στη Συρία και σε ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία και στο διαμερισμό των βαρών και της ευθύνης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες".
"Είναι σημαντική η συνεισφορά μας στην Ευρώπη, δεν έχει σημασία αν την καταλαβαίνουν κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες. Η πραγματικότητα είναι καταγεγραμμένη και αναγνωρισμένη", δήλωσε.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν κρίνει ότι η Ελλάδα "αμέλησε σοβαρά" τα καθήκοντά της όσον αφορά στην εφαρμογή των κανόνων της Ζώνης Σένγκεν.
Ο Επίτροπος Ντομπρόφσκις ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή υιοθέτησε ένα σχέδιο έκθεσης για την κατάσταση στα ελληνικά σύνορα, βασισμένη σε επιτόπιες επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο.
Το βασικό συμπέρασμα είναι η ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται -όπως είπε- με πλημμελείς διαδικασίες καταγραφής, δακτυλοσκόπησης και ελέγχου των εγγράφων των προσφύγων και των μεταναστών καθώς και με την έλλειψη διασύνδεσης με τα δεδομένα ευρωπαϊκών υπηρεσιών.
Αναγνώρισε ωστόσο ότι από τον Νοέμβριο και μετά έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.
Ανέφερε ότι αν το σχέδιο της Επιτροπής εγκριθεί, με ειδική πλειοψηφία, από τις χώρες της ζώνης Σένγκεν, θα συντάξει συστάσεις προς την Ελλάδα οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός τριμήνου.
Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις συστάσεις, εντός τριών μηνών, τότε θα κινήσει τη διαδικασία του Άρθρου 26 του Κώδικα Σένγκεν, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη της ΕΕ να κλείσουν προσωρινά τα σύνορά τους για χρονική περίοδο από έξι μήνες έως δυο χρόνια.
Αυτή η σύσταση από την ΕΕ θα πρέπει να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο.
"Αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση αλλά υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά στην καταγραφή και τη δακτυλοσκόπηση των προσφύγων, τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων που δεν αντιπαραβάλλονται με τη βάση δεδομένων Σένγκεν (SIS) και αυτήν της Europol. Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρές αμέλειες εκ μέρους της Ελλάδας που οδηγούν σε χάσματα και κενά, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν", δήλωσε ο Βλάντις Ντομπρόβσκις.
Ερωτηθείς, για την πρόταση της Σλοβενίας σχετικά με την ενίσχυση των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, μέσω της Frontex, υπενθύμισε ότι η Frontex δεν μπορεί να επεμβαίνει σε χώρα εκτός της ΕΕ, αλλά τη δυνατότητα αυτή δίνει η πρόταση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.
Η έκθεση της Κομισιόν
Το σχέδιο της έκθεσης της αξιολόγησης της Ελλάδας όσον αφορά το μεταναστευτικό και τις πιθανές αλλαγές στη Σένγκεν εξέτασε το Σώμα των Επιτρόπων.
Το σχέδιο αυτό το οποίο και συνέταξαν από κοινού εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και εκπρόσωποι της Επιτροπής, θα διαβιβαστεί τώρα στην επιτροπή αξιολόγησης Σένγκεν, η οποία θα διατυπώσει τη γνώμη της.
Στη συνέχεια, η έκθεση αυτή θα εγκριθεί από την Επιτροπή με εκτελεστική πράξη.
Κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου θα συζητήσει για την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε σχέση με τις αποφάσεις των Συμβουλίων του 2015 και τις σχετικές δεσμεύσεις των κρατών-μελών, αλλά και για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιθανές ελλείψεις και οι αδυναμίες της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση στο Κολλέγιο των Επιτρόπων ήταν αρχικά έντονη με κατηγορίες για καθυστερήσεις από την ελληνική πλευρά όσον αφορά στα συμφωνηθέντα, αλλά και λόγω των αδυναμιών που η έκθεση καταγράφει.
Ο Επίτροπος Δημήτρης Αβαμόπουλος, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει επιταχύνει τις διαδικασίες και λαμβάνει ήδη μέτρα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην επίσκεψη του Νοεμβρίου.
Παράλληλα τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε πίεση και η μόνη ουσιαστική λύση είναι η συνέχιση παροχής συνδρομής προς την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα ζήτησε τη συνδρομή των επιτρόπων, αλλά και των κρατών μελών, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιστροφής παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Όπως φάνηκε από τη συζήτηση κοινός στόχος είναι να μη χρειαστεί η ενεργοποίηση του άρθρου 26, η συνέχιση δηλαδή των ελέγχων στα σύνορα Γερμανίας, Αυστρίας και άλλων που έχουν ήδη επιβληθεί και να επανέλθει η λειτουργία της Σένγκεν κανονικά.
Σε κάθε περίπτωση οι κοινοτικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισαν πως η διαδικασία έχει ξεκινήσει για να υιοθετηθούν συστάσεις βάσει του άρθρου 19Α του Schengen Borders Code, ενώ ανάλογες συζητήσεις έγιναν και στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών.
Η εικόνα που υπάρχει στις Βρυξέλλες είναι πως αν η Ελλάδα δε λάβει άμεσα αποτελεσματικά μέτρα, τον Μάιο θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 ώστε να συνεχίσουν οι έλεγχοι σε συγκεκριμένα σημεία (ή όλα) των εσωτερικών συνόρων ενός η περισσότερων κρατών-μελών.
Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου (όπως hotspots, χώροι πρώτης και προσωρινής υποδοχής, κράτηση των παράτυπων μεταναστών και έκδοση αποφάσεων επιστροφής) συνδέονται και αυτά άμεσα με τη βελτίωση του ελέγχου των συνόρων, επισήμανε κοινοτική πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ελληνική κυβέρνηση
Τις ενστάσεις της διατυπώνει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι είναι "μη εποικοδομητικό να επιχειρείται η επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας, με αφορμή μια έκτακτη αξιολόγηση του Μηχανισμού Σένγκεν".
Μόλις πριν δύο ημέρες, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, κατέληξαν σε απόφαση, για μια ενιαία ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα του Μεταναστευτικού, αναφέρει και προσθέτει ότι κοινός τόπος της απόφασης αυτής είναι ότι το κλειδί της διαχείρισης του Προσφυγικού βρίσκεται στην Τουρκία και στην τήρηση, από αυτήν την χώρα, των συμφωνηθέντων.
Η συμφωνία αυτή μέχρι στιγμής δεν προχωρά, χωρίς η ευθύνη να βαραίνει οποιονδήποτε στη χώρα μας, επισημαίνει και δηλώνει ότι "με βάση αυτό το δεδομένο, θεωρούμε μη εποικοδομητικό να επιχειρείται η επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας, με αφορμή μια έκτακτη αξιολόγηση του Μηχανισμού Σένγκεν που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου, όταν η κατάσταση στο πεδίο ήταν πολύ διαφορετική από ότι σήμερα, 2.5 μήνες αργότερα".
Η Ελλάδα έχει ζητήσει επανειλημμένα την ενίσχυση της Frontex σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με μερική, ωστόσο, ανταπόκριση, υπογραμμίζει και υπενθυμίζει ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης όπως συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Σεπτεμβρίου έχει μείνει μετέωρο: από τους 160.000 πρόσφυγες, μόνο 414 έχουν μετεγκατασταθεί. Η επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης και στην Τουρκία έχει μηδαμινά αποτελέσματα παρά τις διεθνείς συμφωνίες.
Και σημειώνει: "Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η τακτική της αλληλοεπίρριψης ευθυνών δεν συνιστά αποτελεσματική διαχείριση ενός ιστορικών διαστάσεων προβλήματος, για το οποίο απαιτείται η κοινή δράση των χωρών της Ευρώπης. Η Ελλάδα ξεπερνά τον εαυτό της προκειμένου να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε από όλους να πράξουν το ίδιο".
Δ. Αβραμόπουλος
"Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε έναν εσωτερικό χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας, οφείλουμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να διαφυλάξουμε τον χώρο Σένγκεν μόνον εάν εφαρμόζουμε τους κανόνες που τον διέπουν", επισημαίνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
"Η Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς την εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν σε όλα τα κράτη μέλη του Συμφώνου Σένγκεν. Το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, εξετάζει τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων κατά τη διάρκεια επίσκεψης αξιολόγησης που πραγματοποίησαν εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Νοέμβριο.
Η έκθεση αυτή δείχνει ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της χώρας. Γνωρίζουμε ότι, εν τω μεταξύ, η Ελλάδα άρχισε να καταβάλλει προσπάθειες για να διορθώσει την κατάσταση και να συμμορφωθεί με τους κανόνες Σένγκεν.
Απαιτούνται ουσιαστικές βελτιώσεις για να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή της διαδικασίας υποδοχής, καταγραφής, μετεγκατάστασης ή επιστροφής των μεταναστών, ώστε να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία της Συνθήκης Σένγκεν, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. Αυτός είναι ο απώτερος κοινός μας στόχος".
Εγκλωβισμός προσφύγων στην Ελλάδα
Τη στήριξη της Κομισιόν προς την ΠΓΔΜ έναντι της Ελλάδας στο θέμα του προσφυγικού εκφράζει ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα παρά να καταφύγουν στη Γερμανία.
Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, τάσσεται υπέρ της πρότασής της για ενίσχυση των συνόρων των Σκοπίων με την Ελλάδα ώστε να ανακοπεί η ροή προσφύγων προς τον βορρά, με τη στήριξη της ΕΕ.
Σύμφωνα με αυτό το σχεδιασμό, οι περισσότεροι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα θα παραμείνουν στη εκεί.
Δεδομένου ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος της ΕΕ, ο Γιουνκέρ τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταλήξουν σε διμερείς συμφωνίες με την κυβέρνηση των Σκοπίων, προκειμένου να αναπτύξουν αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα της με την Ελλάδα.
Τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που η Ελλάδα δέχεται σκληρή κριτική και προειδοποιήσεις από τη Γερμανία και την Αυστρία για αποπομπή της από τη ζώνη Σένγκεν, εάν δεν κάνει περισσότερα για να ελέγξει τα σύνορά της. (Αναλυτικά)
Ο Γιάννης Μουζάλας είχε δηλώσει στους Financial Times ότι η Αθήνα δεν είχε ενημερωθεί για το σχέδιο της Σλοβενίας.
nooz.- Jan 27, 2016