Δευτέρα, Ιουνίου 01, 2015

Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ ενώπιον της μεγάλης πολιτικής απόφασης

Ανάλυση του TVXS -  01 Ιουν. 2015  - 

Στο τρίγωνο Βερολίνου – Παρισιού – Αθήνας κρίνεται η πολιτική συμφωνία με τους πιστωτές, με μεγάλο εμπόδιο πάντοτε το ΔΝΤ αλλά και την, αμετάκλητη πλέον, απόφαση της Γερμανίας ότι το Ταμείο ήταν και θα παραμείνει βασικός πυλώνας του ελληνικού προγράμματος.

Ο παρασκηνιακός μαραθώνιος των τελευταίων 48 ωρών απέδωσε μια ακόμη τηλεδιάσκεψη «θετικού κλίματος» μεταξύ Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ χθες το βράδυ, το τελικό deal όμως δεν έχει κλείσει ακόμη καθώς το ΔΝΤ επιμένει σε μνημονιακές απαιτήσεις στα σκληρά μέτωπα ασφαλιστικού, δημοσιονομικού κενού και δημοσίου. Επ’ αυτών, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα στις Βρυξέλλες, ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν χθες το βράδυ ότι «η τεχνική διαβούλευση ελάχιστα πράγματα έχει πλέον να δώσει» και πως «το ζήτημα είναι πια ξεκάθαρα πολιτικό».

Το ίδιο μήνυμα, άλλωστε, έστειλε με το άρθρο του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, γράφοντας καθαρά ότι το παιχνίδι οδηγείται στα άκρα από κύκλους που επιδιώκουν «τον διχασμό και την διάσπαση της ευρωζώνης».

«Η μη επίτευξη συμφωνίας μέχρι στιγμής», έγραψε, «δεν οφείλεται σε μια υποτιθέμενη άτεγκτη, αδιάλλακτη και ακατανόητη στάση της Ελλάδας. Αλλά στην επιμονή ορισμένων θεσμικών παραγόντων να καταθέτουν προτάσεις παράλογες και να δείχνουν παντελή αδιαφορία τόσο στην πρόσφατη δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού, όσο και στη δημόσια παραδοχή και των τριών θεσμών ότι θα υπάρξει η αναγκαία ευελιξία, ώστε να γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία». Και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη συγκρούονται δύο στρατηγικές, εκ των οποίων η μία επιδιώκει «τη διάσπαση και τον διχασμό της Ευρωζώνης και συνακόλουθα της Ε.Ε.».

Υπό τα δεδομένα αυτά, η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα πλέον προς το ορόσημο της 5ης Ιουνίου και της καταβολής της επόμενης δόσης στο ΔΝΤ, και όλο το βάρος της πολιτικής προσπάθειας απεμπλοκής μετατοπίζεται σήμερα στη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ, μια συνάντηση που έχει ως ατζέντα «το μέλλον της ευρωζώνης» αλλά είναι δεδομένο ότι θα αναλωθεί σε μεγάλο βαθμό στο ελληνικό ζήτημα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε χθες ένα ακόμη μήνυμα κατά όσων βλέπουν ως λύση το Grexit , καλώντας ταυτόχρονα το ΔΝΤ «να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα».

Η παρέμβαση Γιούνκερ δείχνει, επί της ουσίας, και το μεγάλο «αγκάθι» της πολιτικής διαπραγμάτευσης, το ΔΝΤ. Είναι ένα «αγκάθι» που Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο καλούν την Αθήνα να το υπερβεί κάνοντας επώδυνες υποχωρήσεις. Τα περιθώρια αυτών των υποχωρήσεων, ωστόσο, μάλλον μοιάζουν ελάχιστα πλέον, καθώς το μείζον ζήτημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ούτε οι συντελεστές του ΦΠΑ, ούτε ο χρόνος κατά τον οποίον θα εκδηλωθούν.

Το μείζον ζήτημα – εξ αρχής – ήταν και παραμένει το δημοσιονομικό κενό, το οποίο ουσιαστικά και θα καθορίσει την έκταση των πολιτικών λιτότητας που θα απαιτηθούν από την Αθήνα. Εκεί, ουσιαστικά, μπαίνει και ο σκληρός παράγοντας του ΔΝΤ κι εκεί θα κριθεί, στα επόμενα 24ωρα, και η πραγματική βούληση του Βερολίνου για συμφωνία.

tvxs 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More