Ο κ. Σαμαράς κατηγορείται ότι εγκατέλειψε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια, ότι ενέδωσε στο λαϊκισμό, ότι εναντιώθηκε στην πρώτη διάσωση της ελληνικής οικονομίας το 2010. Οι προτάσεις του Σύριζα για την οικονομία, πλην της πρότασης για διαγραφή του χρέους, χαρακτηρίζονται ως “ανέφικτη αριστερή ουτοπία” και η ελπίδα ότι η Ευρωζώνη θα δεχτεί να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα του Σύριζα χαρακτηρίζεται ως “τρέλα”.
Μετά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ίσως να μην καταφέρει να συγκεντρώσει τις ψήφους που χρειάζεται ώστε να συνεχίσει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και να αποφύγει την χρεοκοπία, εκτιμούν οι συντάκτες του Bloomberg. “Η δική του πρόταση είναι η υπεύθυνη, αλλά είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι Ελληνες δεν θέλουν να την ακολουθήσουν”, αναφέρεται στο άρθρο. Η κρίση επανεμφανίζεται εξαιτίας της άρνησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης γενικότερα και της Γερμανίας ειδικότερα να διαγράψουν τμήμα του ελληνικού δημοσίου χρέους, σύμφωνα με το Bloomberg. “Ομως όπως αναγνωρίζουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι, η χώρα δεν θα καταφέρει ποτέ να αποτινάξει το βουνό χρέους που την πλακώνει. Η προοπτική να ξοδευτούν ατελείωτα χρόνια προσπαθώντας αποτελεί πολιτικό δηλητήριο”. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι συντάκτες του Bloomberg αποτυπώνουν τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ελληνες πολίτες και συνολικά η οικονομία μετά από έξι χρόνια άγριας λιτότητας. “Με τα κεντρώα πολιτικά κόμματα να προσφέρουν ακόμη περισσότερη λιτότητα- ακόμη και τώρα που η κυβέρνηση έχει εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα- πολλοί Ελληνες στρέφονται προς τον Σύριζα. Υπόσχεται να αυξήσει τις δαπάνες, να αναστρέψει τις δημοσιονομικές περικοπές, να δώσει τζάμπα ηλεκτρικό ρεύμα και παρ’ όλα αυτά να αποφύγει με κάποιο τρόπο μια επίσημη χρεοκοπία ή την επιστροφή στη δραχμή. Ο Σύριζα υποστηρίζει ότι θα πείσει τους διεθνείς πιστωτές να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος και να χρηματοδοτήσουν την αύξηση των δαπανών. Φυσικά πρόκειται περί τρέλας με εξαίρεση την αναδιάρθρωση του χρέους, πράγμα που είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνουν οι πιστωτές της Ελλάδας”.
Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι το Bloomberg αναγνωρίζει πως τα δάνεια ύψους 240 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο για να σωθεί η ίδια από μια άτακτη χρεοκοπία, αλλά και για να διασωθούν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες που είχαν δανείσει την Ελλάδα. Πρόκειται για μια διάσταση που συνήθως παραλείπεται ή υποβαθμίζεται από τα ρεπορτάζ πολλών εφημερίδων και τηλεοπτικών καναλιών. “Η χώρα (Ελλάδα) έχει ήδη εξασφαλίσει κάποια αναδιάρθρωση χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, για να μην αναφέρουμε τα 240 δισ. ευρώ σε δάνεια οικονομικής διάσωσης που έλαβε από την Ε.Ε. Και από το ΔΝΤ. Ωστόσο η οικονομική διάσωση έσωσε επίσης και τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες που είχαν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα. Οπότε η αναδιάρθρωση του χρέους όχι μόνο θα ήταν καλή για την Ευρωζώνη αλλά θα διένειμε δίκαια μεγαλύτερο μέρος του πόνου. Η σωστή συμφωνία στην οποία θα πρέπει να προχωρήσουν τώρα οι πιστωτές της Ελλάδας δεν είναι περισσότερα δανεικά σε αντάλλαγμα για περισσότερη λιτότητα. Θα έπρεπε να είναι διαγραφή χρέους σε αντάλλαγμα για βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες ώστε να μετατραπεί σε βιώσιμη η ελληνική οικονομία. Ο Σαμαράς έμεινε πίσω όσον αφορά τέτοιες μεταρρυθμίσεις ενώ ο Σύριζα θέλει να ξηλώσει όσες έχουν ήδη ολοκληρωθεί επιδιώκοντας μια ανέφικτη αριστερή ουτοπία”. Σκληρή είναι η κριτική που ασκείται και στον Αντώνη Σαμαρά. “Ο Σαμαράς γνωρίζει πως είναι να είσαι ο ανεύθυνος παράγοντας στη χώρα του. Προτού γίνει πρωθυπουργός, ήταν και ο ίδιος αντίθετος με τη συμφωνία διάσωσης που διαπραγματεύτηκε η Ελλάδα το 2010. (Αυτή που ήταν αναγκαία ώστε να περιοριστεί το τεράστιο χρέος που το ίδιο το κόμμα του Σαμαρά, η Νέα Δημοκρατία, είχε συσσωρεύσει την τελευταία φορά που ήταν στην εξουσία). Και είναι οι δικοί του λάθος υπολογισμοί και ο αυξανόμενος λαϊκισμός που οδήγησαν στο πολιτικό θρίλερ που εξελίσσεται στην Αθήνα”.
Κατά το Bloomberg η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει πολιτική απέναντι στην Ελλάδα αναγνωρίζοντας την πολιτική πραγματικότητα, δηλαδή ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλλει περισσότερη λιτότητα στους Ελληνες. “Οπότε το τελευταίο ελληνικό δράμα αποτελεί λιγότερο αγώνα μεταξύ υπευθυνότητας και εξτρεμισμού όπως το έθεσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και περισσότερο απόδειξη ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να πιέσει άλλο τους Ελληνες να αποπληρώσουν τα χρέη τους με περισσότερες δημοσιονομικές περικοπές. Οποιος και αν είναι στην εξουσία στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο δεν θα καταφέρει να διαχειριστεί περισσότερη λιτότητα”.
πηγή: kathimerini.gr