Τρίτη, Σεπτεμβρίου 30, 2014

Θεμέλιο της πολιτικής σταθερότητος το λάθος - Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Η ψιλή κυριότητα δεν έχει εισόδημα εξ ορισμού, έστω και αν το ακίνητο είναι νοικιασμένο. Συνεπώς, ο ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στην ψιλή κυριότητα είναι ένας φόρος που οδηγεί σε δήμευση. Και συ ρε Γκίκα, δεν ντρέπεσαι να υπογράφεις ειδοποιητήρια οφειλών που απευθύνονται σε ανήλικα;
 
Ο Ταμήλος μάς έχει πείσει ότι, προκειμένου να μην πέσει η κυβέρνηση, ψηφίζει ό,τι λάχει. 
 
Η Ντόρα μάς είπε ότι είναι λάθος ο ΕΝΦΙΑ και ότι εκείνη το φώναζε από την αρχή, αλλά ποτέ δεν θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση γι’ αυτό το λάθος. Και νάταν το μόνο λάθος, λέω εγώ. Το ένα λάθος πίσω από το άλλο, αλλά όλα μαζί για την πολιτική σταθερότητα ρε γαμώ το. Το ίδιο προφανώς πρεσβεύει και ο Δάνης και η Φωτεινή Πιπιλή και η Άννα Καραμανλή και όλα τα καλόπαιδα της ΝΔ και της δημοκρατικής παράταξης. Αλλά και ο Πάκης ο συνταγματολόγος που θεωρεί τον ΕΝΦΙΑ δημευτικό της περιουσίας, αλλά τον ψήφισε χάριν της πολιτικής σταθερότητος.
 
Το επιχείρημα του Πάκη είναι ότι δεν μπορείς να φορολογείς κάτι που δεν σου αποδίδει εισόδημα. 
 
Σωστός. Λένε και οι άλλοι: τί θα γίνει με τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα που δεν αποδίδουν εισόδημα; 
 
Και ψάχνουν τώρα τρόπο να απαλλάξουν τα ξενοίκιαστα από τον φόρο. Και η ψιλή κυριότητα κύριε; 
 
Η ψιλή κυριότητα αποτελεί ένα δικαίωμα, το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση να αποφέρει κάποιο εισόδημα. Είναι το δικαίωμα της κυριότητος αποψιλωμένο [εξ ου και «ψιλή» και όχι «υψηλή» που λένε οι μορφωμένοι] από οποιαδήποτε εξουσία εκμετάλλευσης και αξιοποίησης του πράγματος. Η εκμετάλλευση και αξιοποίηση ανήκουν αποκλειστικά στον επικαρπωτή. Πώς είναι δυνατόν να φορολογείς την ψιλή κυριότητα ξεχωριστά από την επικαρπία; Αυτό δεν το είχε, προφανώς, υπόψη του ο τροϊκανός συντάκτης του νομοσχεδίου, το οποίο μετέφρασαν σε σωστά ελληνικά πρέπει να πω. 
 
Να σας διηγηθώ, λοιπόν, μια ιστορία πραγματική.

Συναντήθηκα προχθές με φιλικό ζευγάρι. Ο άρρην τα είχε πάρει στο κρανίο, επειδή ο Γκίκας είχε στείλει στην ανήλικη κόρη τους ειδοποίηση να πληρώσει ΕΝΦΙΑ, καθότι έτυχε η γιαγιά της να της έχει δωρίσει την ψιλή κυριότητα ενός ακινήτου. Ιδού το πειστήριον.
Φαντάστηκα αμέσως τον διάλογο που θα μπορούσα να έχω με την ανήλικη ψιλή κυρία:
- Τί πρέπει να κάνω εγώ τώρα;
- Να πληρώσεις € 51 κορίτσι μου.
- Μα δεν έχω.
- Έχει ο μπαμπάς σου.
- Και τότε γιατί μου στέλνει εμένα ο υπουργός την ειδοποίηση και όχι του μπαμπά μου;
- Αυτό είναι ένα προβληματάκι που δεν θα το καταλάβεις και να στο εξηγήσω. Θα το μάθεις μόλις μεγαλώσεις.
- Κι’ αν δεν πληρώσει ο μπαμπάς μου;
- Θα έχεις προσαύξηση κάθε μήνα και μετά από δυο μήνες και πρόστιμο 10%.
- Μα και τότε δεν θα τα έχω.
- Δεν πειράζει. Όταν ενηλικιωθείς, θα έχει φτάσει το χρέος € 300 και τότε θα αναγκασθείς να το πληρώσεις.
- Πώς θα αναγκασθώ;
- Μπορεί ο Ταμήλος να ψηφίσει μια διάταξη που να λέει ότι δεν επιτρέπεται να δώσεις Πανελλήνιες, αν χρωστάς στο Δημόσιο.
- Με πειράζετε, μου λέει η ψιλή κυρία.
- Μιλάω σοβαρά κορίτσι μου. Στην Ελλάδα ζης και πρέπει να τα συνηθίσεις αυτά. Ό,τι σου φαίνεται απίστευτο, μπορεί κάλλιστα να γίνει αληθινό στη χώρα του Ταμήλου.
- Και ποιός είναι ο Ταμήλος;
- Τώρα μου βάζεις δύσκολα, της λέω. Πρέπει να μιλάμε επί ώρες.
 
Δεν ξέρω τί θα καταλάβαινε η Ειρήνη από έναν τέτοιο διάλογο, αλλά εγώ κατάλαβα δύο πράγματα από τη φορολόγησή της:
- Η ψιλή κυριότητα δεν έχει εισόδημα εξ ορισμού, έστω και αν το ακίνητο είναι νοικιασμένο. Συνεπώς, ο ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στην ψιλή κυριότητα είναι ένας φόρος που οδηγεί σε δήμευση.
- Η πολιτική σταθερότητα που δήθεν βιώνουμε είναι παντελώς σαθρή, αφού βασίζεται σε λάθη των βολευτών των κωμάτων που μας σώζουν επί 5 χρόνια, που να μην έσωναν, για να παραμείνει η χώρα υπό σταθερή διακυβέρνηση ενόψει της ανάπτυξης που θα έλθει το 3024.
Και συ ρε Γκίκα, δεν ντρέπεσαι να υπογράφεις ειδοποιητήρια οφειλών που απευθύνονται σε ανήλικα;
Και το τρίτο που έχω εμπεδώσει πλέον: Αυτή η χώρα δεν
Σ-Ω–Ζ-Ε–Τ–Α-Ι με Τ-Ι-Π-Ο-Τ-Ε. Μα με Τ- Ι-Π–Ο–Τ-Ε.
 
Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος σε φυλακές τύπου Γ΄
 
 
[ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ: Τη διακοσιοστή ένατη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου της μήνυσης της ΧΑ για τα άδεια Ταμεία του ΠΑΣΟΚ πληροφορήθηκα ότι ο εισαγγελεύς επενέβη. Εκατοστή πεντηκοστή Πέμπτη ημέρα, λοιπόν, από την είδηση για την έναρξη ποινικής διαδικασίας διερεύνησης των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ μέχρι την έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος με την ελπίδα να διαψευσθώ. Βρισκόμαστε τώρα α] στην τριακοσιοστή πεντηκοστή ένατη ημέρα από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης, β] στην τριακοσιοστή δεύτερη από τη δημόσια καταγγελία της Λ. Κατσέλη αφ’ ενός ότι την «έφαγαν» οι τραπεζίτες, επειδή δεν τους εξυπηρετούσε ο «νόμος Κατσέλη», αφ’ ετέρου ότι αποτελεί έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου, γ] στην εκατοστή εξηκοστή έκτη από τη μηνυτήρια αναφορά τού Γ. Καρατζαφέρη για όσα λέει κάποιος Μπαλτάκος για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση και δ] στην εκατοστή τριακοστή από τη δημόσια καταγγελία του Κασσιδιάρη ότι σε συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα του Δήμου Αθηναίων έλαβε χώρα τεχνητή ακύρωση ψηφοδελτίων της ΧΑ κατά τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών (18.05.2014). Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων στις τέσσερις τελευταίες περιπτώσεις. Τί συνέβη; Εξακολουθούν να μην τηλεφωνούν οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More