Κυριακή, Μαρτίου 30, 2014

Μπλόκο στο πολυνομοσχέδιο με πρόταση δυσπιστίας κατά του Στουρνάρα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την Τρίτη η ψηφοφορία. Απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία με 151 βουλευτές - 3 ΒΙΝΤΕΟ




 
Πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι σημαίνει αυτό. Γιατί μπλοκάρεται η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο. Αναλυτικά τι προβλέπει ο κανονισμός

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο:

"Ως κυβέρνηση της εθνικής σωτηρίας, δεσμευόμαστε, οι υπεύθυνοι θα δώσουν λόγο για τις υπογραφές τους.

Ο κ. Στουρνάρας δεν αυτουργός μόνο του εγκλήματος, είναι και ένας από τους κύριους υπεύθυνους της ανθρώπινης καταστροφής που έχει υποστεί η κοινωνία μας.

Σας ζητάμε να διακόψετε τη διαδικασία για να συζητηθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά του Γιάννη Στουρνάρα".

"Ο Γ. Στουρνάρας δεν είναι αυτουργός μόνο του εγκλήματος, είναι από τους κύριους υπεύθυνους για την ανθρωπιστική καταστροφή και την κατάρρευση της οικονομίας", τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι "αυτό που κάνετε με τις τράπεζες δεν έχει γίνει πουθενά".

Απαντώντας στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης τον κατηγόρησε για λαϊκισμό και αντέτεινε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την διαδικασία συζήτησης της άμεσα γιατί η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο.

Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει σήμερα το απόγευμα και η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης θα γίνει την Τρίτη το βράδυ στις 12.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Νοεμβρίου έγινε η τελευταία πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον κανονισμό πρέπει να έχουν περάσει έξι μήνες από την τελευταία πρόταση για να κατατεθεί νέα στη Βουλή, όταν αφορά όμως το ίδιο πρόσωπο. Η προηγούμενη πρόταση μομφής ήταν κατά της κυβέρνησης ενώ η σημερινή, είναι συγκεκριμένα κατά του Γ. Στουρνάρα.

Άρθρο 142
Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για την πρόταση μομφής

Η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να έχει τις υπογραφές τουλάχιστον 50 βουλευτών (δηλαδή το ένα έκτο του συνόλου των βουλευτών) για να κατατεθεί στον Πρόεδρο του σώματος. Για να γίνει δεκτή, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την εμπιστοσύνη της Βουλής, πρέπει να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών, δηλαδή από 151 βουλευτές.

H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας.

H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.

Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

πηγή : news247.gr/ -Βίντεο- : enikos.gr
======================================================================

-Ο Τσίπρας κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας για τον Στουρνάρα-Διέκοψε τη συνεδρίαση η Βουλή

Πρόταση δυσπιστίας για τον Γιάννη Στουρνάρα κατέθεσε ο Αλέξης Τσιπράς εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στην ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ως έναν από τους κύριους υπεύθυνους για την «ανθρωπιστική καταστροφή και την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας» και ζήτησε την διακοπή της διαδικασίας συζήτησης του πολυνομοσχεδίου προκειμένου να αποφασίσει η Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας.

Επίσης, έκανε λόγο για ένα «έγκλημα» που συντελείται εις βάρος του ελληνικού λαού με μια «εκστρατεία εξαγοράς ψήφων και συνειδήσεων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ξεπερνάει κάθε προηγούμενο αυτό που επιχειρείται σήμερα. Σε τρείς ώρες ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε», είπε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, σημείωσε πως η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» προωθεί μια διπλή εκκαθάριση , τόσο στις τράπεζες όσο και στο ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις.

«Αυτή είναι μια ντροπιαστική συνθηκολόγηση ανάμεσα στην κυβέρνηση σας και την τρόικα. Ένα προκλητικό δούναι και λαβείν», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση και για το δόγμα του αντικομμουνισμού, όπως εκφράστηκε από τον Παναγιώτη Μπαλτάκο, που αποτελεί ανεπίσημη κυβερνητική θεωρία ενώ από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε ο υπουργός Ανάπτυξης και
 Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης.
«Η παραμονή Χατζηδάκη στην κυβέρνηση αποτελεί μείζον ζήτημα ηθικής τάξης».

Τέλος, εξέφρασε την άποψη πως το μνημόνιο μονιμοποιείται και γίνεται καθεστώς παρά τις αντίθετες εξαγγελίες της κυβέρνησης.

«Το μνημόνιο με εσάς δεν τελειώνει. Μονιμοποιείται και γίνεται καθεστώς», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.



πηγή :  enikos.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More