Τις επιφυλάξεις του όσον αφορά το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί η ελληνική κυβένρηση εκφράζει το γερμανικό περιοδικό Focus, το οποίο τονίζει ότι η ηρεμία που επικρατεί στη χώρα, η έλλειψη μαζικών διαδηλώσεων στους δρόμους της Αθήνας, ο ισχυρισμός, ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει απομακρυνθει, από μόνα τους δεν πείθουν.
Αντί για το «succes story» του κ. Σαμαρά, η χώρα βιώνει ανθρωπιστική τραγωδία, γράφει το περιοδικό και παραθέτει μία σειρά από παραδείγματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, όπως η πορεία των μεγάλων έργων, αλλά και η κατάσταση στην υγεία και τη δημόσια διοίκηση.
Το γερμανικό περιοδικό εξαπολύει τα βέλη του κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι τα μεγάλα οδικά έργα παραμένουν στάσιμα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Ολυμπία Οδό, με το Focus να σημειώνει ότι παρά την επανέναρξη των έργων, τώρα δεν εκτελείται καμία εργασία.
«Η αλήθεια είναι ότι η κατασκευαστική εταιρεία έλαβε επιδότηση 60 εκ. ευρώ για την επανέναρξη των εργασιών. Παρά το γεγονός ότι δεν εκτελούνται εργασίες, οι εργολάβοι έχουν αυξήσει τα διόδια για τον μη υπάρχοντα αυτοκινητόδρομο. Το 2007 τα διόδια για τη διαδρομή των 210 χλμ. Αθηνών – Πατρών κόστιζαν 4 ευρώ, σύντομα θα είναι 12 ευρώ, σε δρόμο με μονή λωρίδα κυκλοφορίας και υψηλό κίνδυνο ατυχημάτων» τονίζει ο αρθρογράφος του Focus.
Για τις αποκρατικοποιήσεις, το Focus εμφανίζεται και εδώ απαισιόδοξο. Αφού παραθέτει την αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης Παπανδρέου το 2011 για έσοδα 50 δισ., σχολιάζει ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη, και ως παράδειγμα φέρνει τον ΟΠΑΠ, που σύμφωνα με το δημοσίευμα «απέφερε μόνο 670 εκατομμύρια ευρώ μέσω της πώλησης του 33% των μετοχών του, διότι υπήρχε ένας μόνο ενδιαφερόμενος»
Αναφορά γίνεται και στις εταιρείες ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, όπου σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενοι, τα προβλήματα είναι πολύ περισσότερα. «Και αυτό γιατί», σύμφωνα με το Focus η «ρωσική Gazprom επιθυμεί να απορροφήσει τη ΔΕΠΑ, φοβάται όμως ότι η ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνισμού θα της χαλάσει τη δουλειά».
Το γερμανικό περιοδικό στηλιτεύει και την κατάσταση που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα, επικαλούμενο τις προειδοποιήσεις του διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδας Γ. Προβλόπουλου για τον κίνδυνο χρεοκοπίας ακόμα και υγειών επιχειρήσεων, αφού η αγορά έχει «στεγνώσει» από την έλειψη ρευστότητας.
Αν και ο υπουργός Οικονομικών δεν φέρει αποκλειστικά την ευθύνη, σημειώνει το Focus, έχει ωστόσο συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην κατάσταση που επικρατεί: Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο κ. Στουρνάρας στραγγαλίζει τη ρευστότητα επιβάλλοντας εσωτερική παύση πληρωμών προκειμένου να επιτευχθεί πάση θυσία πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς δεν γίνεται καμία διάκριση στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών:
Τόσο οι εταιρείες που συναλλάσσονται με το κράτος όσο και οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί δεν πληρώνονται. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με τον τρόπο αυτόν θα η εκπληρώσει όσα συμφωνήθηκαν το Δεκέμβριο του 2012 και ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένα ακόμη «κούρεμα».
Η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γεννά κινδύνους για το ασφαλιστικό σύστημα και το σύστημα υγείας της Ελλάδας. Αναφορά γίνεται στο ενημερωτικό φυλλάδιο των γιατρών του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, με το οποίο οι ασθενείς προειδοποιούνταν ότι λόγω των περικοπών υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί στις υπηρεσίες υγείας.
Με μελανά χρώματα περιγράφεται και η κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια διοίκηση, αφού τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν με τα λάθη στα ποσά των καταβληθεισών συντάξεων είναι μεγάλα σύμφωνα με το Focus, ενώ τα λάθη σε φορολογικές δηλώσεις που προκαλούν μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες.
Από newpost.gr