Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2013

«Σκληρότερη η τρόικα από τη βρετανική κατοχή»

Σφοδρή επίθεση κατά της τρόικας εξαπέλυσε η Ενωση Ιρλανδικών Συνδικάτων (ICTU), υποστηρίζοντας ότι το πακέτο διάσωσης «έβλαψε την Ιρλανδία περισσότερο από τη Βρετανία κατά τη διάρκεια των 800 ετών κατοχής».
«800 χρόνια βρετανικής κατοχής μάς έκαναν λιγότερο κακό απ' ό,τι η τρόικα», υποστηρίζουν τα ιρλανδικά συνδικάτα  
«800 χρόνια βρετανικής κατοχής μάς έκαναν λιγότερο κακό απ' ό,τι η τρόικα», υποστηρίζουν τα ιρλανδικά συνδικάτα Ετσι η ICTU βρίσκεται ακόμη μία φορά σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση, που λίγες ημέρες πριν υποστήριζε ότι η ανάπτυξη της Ιρλανδίας είναι τέτοια, ώστε μέχρι το τέλος του έτους θα γίνει η πρώτη χώρα που θα βγει από το πρόγραμμα στήριξης.

«Η τρόικα λειτουργεί σαν δυνάστης», δήλωσε ο επικεφαλής της ICTU, Ντέιβιντ Μπεγκ, υποστηρίζοντας ότι η εικόνα της Ιρλανδίας ως προτύπου ανάκαμψης «είναι μύθος που καλλιεργείται από τους πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επειδή θέλουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους».
Ο Μπεγκ διαχώρισε τη στάση του ΔΝΤ, σχολιάζοντας: «Τουλάχιστον οι αξιωματούχοι του Ταμείου είναι πρόθυμοι να παραδεχθούν τα λάθη τους, ενώ οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. είναι αποκλειστικά ιδεολόγοι» - και τους παρομοίασε με στρατηγούς του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που θυσίαζαν εκατομμύρια ζωές για να κερδίσουν ένα μέτρο γης.
 
«Πνιγόμαστε»

Τα ιρλανδικά συνδικάτα υποστηρίζουν ότι η εσωτερική κατανάλωση έχει καταρρεύσει, οι επενδύσεις έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της χώρας και η ανεργία φθάνει στο 23%, παρά τη «μετανάστευση» εργατικού δυναμικού σε Καναδά, Αυστραλία, ΗΠΑ και Βρετανία. «Η λιτότητα πρέπει να σταματήσει. Οι άνθρωποι πνίγονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπεγκ.

Το ξέσπασμα της Ενωσης Ιρλανδικών Συνδικάτων έρχεται μία ημέρα μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση για νέο γύρο περικοπών, που θα κυμαίνονται από 5,5% έως 10% για τους υψηλότερα αμοιβόμενους. Ηδη έχουν εφαρμοστεί περικοπές ύψους 14%.
Η ζοφερή εικόνα της ICTU έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το «φωτεινό μέλλον της Ιρλανδίας» που περιέγραψε ο υπουργός Οικονομίας, Μάικλ Νούναν, σε ενημέρωση των ανταποκριτών ξένων ΜΜΕ. «Είμαστε στο τέλος του ταξιδιού μας.

Επαναδιαρθρώσαμε τη χώρα και έγινε μια σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία. Εχουμε πετύχει», τους είπε ο Ιρλανδός υπουργός. Και υποβάθμισε τις ανησυχίες για τις οικονομικές εξελίξεις που ενδέχεται να πυροδοτήσει το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία, αλλά και την υποχώρηση της στερλίνας έναντι του ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η ιρλανδική οικονομία «είναι ισχυρή και αντέχει».


(Πηγές: FT, www.irishtimes.com,enet.gr)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More