Σφοδρή επίθεση κατά της τρόικας
εξαπέλυσε η Ενωση Ιρλανδικών Συνδικάτων (ICTU), υποστηρίζοντας ότι το
πακέτο διάσωσης «έβλαψε την Ιρλανδία περισσότερο από τη Βρετανία κατά τη
διάρκεια των 800 ετών κατοχής».
Ετσι η ICTU βρίσκεται ακόμη μία φορά σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση, που λίγες ημέρες πριν υποστήριζε ότι η ανάπτυξη της Ιρλανδίας είναι τέτοια, ώστε μέχρι το τέλος του έτους θα γίνει η πρώτη χώρα που θα βγει από το πρόγραμμα στήριξης.
«Η τρόικα λειτουργεί σαν δυνάστης», δήλωσε ο επικεφαλής της ICTU, Ντέιβιντ Μπεγκ, υποστηρίζοντας ότι η εικόνα της Ιρλανδίας ως προτύπου ανάκαμψης «είναι μύθος που καλλιεργείται από τους πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επειδή θέλουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους».
Ο Μπεγκ διαχώρισε τη στάση του ΔΝΤ, σχολιάζοντας: «Τουλάχιστον οι αξιωματούχοι του Ταμείου είναι πρόθυμοι να παραδεχθούν τα λάθη τους, ενώ οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. είναι αποκλειστικά ιδεολόγοι» - και τους παρομοίασε με στρατηγούς του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που θυσίαζαν εκατομμύρια ζωές για να κερδίσουν ένα μέτρο γης.
«Πνιγόμαστε»
Τα ιρλανδικά συνδικάτα υποστηρίζουν ότι η εσωτερική κατανάλωση έχει καταρρεύσει, οι επενδύσεις έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της χώρας και η ανεργία φθάνει στο 23%, παρά τη «μετανάστευση» εργατικού δυναμικού σε Καναδά, Αυστραλία, ΗΠΑ και Βρετανία. «Η λιτότητα πρέπει να σταματήσει. Οι άνθρωποι πνίγονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπεγκ.
Το ξέσπασμα της Ενωσης Ιρλανδικών Συνδικάτων έρχεται μία ημέρα μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση για νέο γύρο περικοπών, που θα κυμαίνονται από 5,5% έως 10% για τους υψηλότερα αμοιβόμενους. Ηδη έχουν εφαρμοστεί περικοπές ύψους 14%.
Η ζοφερή εικόνα της ICTU έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το «φωτεινό μέλλον της Ιρλανδίας» που περιέγραψε ο υπουργός Οικονομίας, Μάικλ Νούναν, σε ενημέρωση των ανταποκριτών ξένων ΜΜΕ. «Είμαστε στο τέλος του ταξιδιού μας.
Επαναδιαρθρώσαμε τη χώρα και έγινε μια σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία. Εχουμε πετύχει», τους είπε ο Ιρλανδός υπουργός. Και υποβάθμισε τις ανησυχίες για τις οικονομικές εξελίξεις που ενδέχεται να πυροδοτήσει το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία, αλλά και την υποχώρηση της στερλίνας έναντι του ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η ιρλανδική οικονομία «είναι ισχυρή και αντέχει».
(Πηγές: FT, www.irishtimes.com,enet.gr)