Παρασκευή, Ιουλίου 27, 2012

Πόσο πολύ θέλουν οι Τούρκοι την Αγροτική Τράπεζα;

Ιουλίου 27, 2012

Μεγαλύτερη ονείρωξη ακόμα και από τα λιμάνια και τις μαρίνες, αποτελεί για τους Τούρκους η Αγροτική Τράπεζα. Δηλαδή το 70% της Ελληνικής αγροτικής Γης που κρατά υποθηκευμένο στα κιτάπια της και είναι ανεκτίμητης αξίας. Απείρως μεγαλύτερης από αυτή της όποιας χρηματιστηριακής της αξίας. Η κατοχή όμως αυτής της Γης είναι θέμα ύψιστης Εθνικής σημασίας που δεν μπορεί να αποτιμηθεί από οποιαδήποτε κυβέρνηση, επιτελείο ή διοίκηση κεντρικής τράπεζας. Της “Ελλάδος” για παράδειγμα.

Στο “Ολυμπία” έχουμε αναλύσει διεξοδικά πως γίνονται παρόμοιες Εθνικά επιζήμιες μπίζνες που καταλήγουν σε επώδυνες υποχωρήσεις και υπογραφές μειοδοσίας και υποτέλειας. Μην περιμένετε να δείτε κάποιον “Τούρκο με μουστάκα” να έρχεται με την βαλίτσα στο χέρι και να προσεγγίζει τον υπουργό Στουρνάρα, Μαντέλη κλπ λέγοντας του “πάρτα και πρόδωσε”. Οι δουλειές αυτές γίνονται με λεπτότητα, από κύριους με καλλιτεχνικό μουσάκι και σουΐτες στην Μεγάλη Βρετάννια όπως έχουμε αποκαλύψει για την άθλια απόφαση συνδιαχείρισης του Αιγαίου και σκανδάλου Siemens.

Έτσι λοιπόν, σε περίπτωση που το Τουρκικό βαθύ κράτος θα ήθελε να δημιουργήσει θέση στην Αγροτική, δεν θα έκανε κάποια δημόσια προσφορά μέσω κάποιας τράπεζας συνδεδεμένης με τον στρατό ή την Εργενεκόν. Θα φρόντιζε να δημιουργήσει θέσεις, είτε μέσω “τυφλού” fund ή ακόμα και σαν τράπεζα μέσω τρίτης χώρας, σε Ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα που έχει υποκαταστήματα σε χώρες “μειωμένου ελέγχου” είτε λόγω νομοθεσίας ή εσωτερικής αστάθειας.

Έχει τέτοιες τράπεζες η Τουρκία; Βεβαίως και έχει. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Is Bankasi, μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες στην Τουρκία η οποία έχει εμπλακεί με όλες ανεξαιρέτως τις υποθέσεις δράσης του βαθέως κράτους που κλυδωνίζουν την Τουρκία. Από την Ciller (Τσιλέρ) με το σκάνδαλο του Σουσουρλούκ και τους γκρίζους λύκους εως την Εργενεκόν και τα funds του Τουρκικού στρατού.

Παρά το ότι τότε διοικητής της τράπεζας ήταν ο σύζυγος της Τσιλέρ και η τράπεζα χρηματοδοτούσε αδιαφανώς υπεράκτιες που σχετιζόντουσαν με την ίδια, η δικαιοσύνη δεν κατάφερε να την προσεγγίσει. Αντίθετα, την οδήγησε στα υψηλότερα αξιώματα εως ότου ξέσπασε το σκάνδαλο με το περιβόητο δυστύχημα όπου στο ίδιο όχημα επέβαιναν παρακρατικοί τρομοκράτες, εκλεκτοί της Τσιλέρ, εμπλεκόμενοι με εμπόριο ναρκωτικών, όπλων, δολοφονίες αντιφρονούντων κλπ.

Η εν λόγω τράπεζα ερευνάται για χρηματοδοτήσεις – μαμούθ και μετοχικές “διευκολύνσεις” σε μέλη της Εργενεκόν, όπως προέκυψε από τις έρευνες της κυβέρνησης Ερντογάν μετά την αποκάλυψη του σχεδίου “Βαριοπούλα”. Μπροστά σε όλα αυτά, η διαχείριση κεφαλαίων ταμείων του Τουρκικού στρατού, φαντάζουν πταίσματα.

Μία τέτοια τράπεζα λοιπόν, η οποία συνδέεται με ανθρώπους που δεν δίνουν δεκάρα για τις ζωές του ίδιου τους του λαού, μάλλον δεν θα είχε αναστολές στο να βλάψει και τους γειτονικούς. Θεωρητικά πάντα.

Συνεπώς οι Έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τέτοιες κρούσεις, ειδικά αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που το χρήμα είναι δυσεύρετο. Είναι πραγματικά ασύλληπτος ο τρόπος με τον οποίον τα “βαθέα κράτη” μπορούν να παγιδεύσουν επιτελείς, αξιωματούχους, ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά και να τους καταστήσουν οχήματα των όποιων ασύμφορων για την Ελλάδα επιδιώξεων.

Για την ιστορία, την τράπεζα Is Bankasi την είχαμε συναντήσει ως ενδιαφερόμενη για εξαγορά του παραρτήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Αίγυπτο. Συμπτωματικά οι πρώτες κρούσεις που έγιναν τον Μάρτιο του 2012, αποκαλύφθηκαν από εξειδικευμένη ιστοσελίδα από την οποία εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς (δείτε Εδω και Εδω). Το πόσο επώδυνο είναι για μία μεγάλη ιστοσελίδα να εξαφανίζει άρθρα, το γνωρίζουμε. Αυτό γίνεται συνήθως όταν τα άρθρα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή εάν ενοχλούν κάποια πολύ ισχυρά συμφέροντα.

Και όμως, αυτές οι αποκαλύψεις ήταν απολύτως αληθείς αφού το ενδιαφέρον επιβεβαιώνεται από μέσο της περιοχής που μάλιστα αποκαλύπτει ότι η Is Bankasi έχει προσλάβει και ως σύμβουλο αξιολόγησης την Barclay’s Capital ώστε να προχωρήσει σε αυτή την εξαγορά.

Και πάλι, όλα αυτά θα μπορούσαν να ανήκουν σε μία αληθοφανή συνωμοσιολογία εάν ο ίδιος ο κύριος Σάλας, με μακρά πορεία και γνώση τον τραπεζικό τομέα δεν είχε καταγγείλει ευθέως το Ρόιτερς ότι εξυπηρετεί αδιαφανή συμφέροντα που επιβουλεύονται την Ελληνική οικονομία. Όταν ο ίδιος ο κύριος Σάλας καταγγέλει συνωμοσία εις βάρος της χώρας, τότε η δικιά μας συνωμοσιολογία περιττεύει και μας αναγκάζει να παρατηρήσουμε ότι:

Οι επίμαχες καταγγελίες του Ρόιτερς, προσάπτουν στον κύριο Σάλα ακριβώς ότι οι αρχές είχαν προσάψει στην κυρία Τσιλέρ. Ότι δηλαδή στενός συγγενής της δανειοδοτούσε μέσω της τράπεζας που ήλεγχε, εταιρείες συμφερόντων της με τρόπο που προκάλεσε ζημιά στην τράπεζα και αναγκάστηκε να μπει σε “πρόγραμμα διάσωσης”!

Η αποκάλυψη λοιπόν του κυρίου Σάλα για σκοτεινά συμφέροντα πίσω από τα δημοσιεύματα, την οποία δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε, δείχνουν ότι κάποιοι σκοτεινοί κύκλοι του εξωτερικού του ασκούν αφόρητη πίεση, σε βαθμό εκβιασμού.

Γεγονός που θα έμενε στην σφαίρα του επιχειρηματικού ανταγωνισμού, εάν η Πειραιώς δεν εφέρετο ως ισχυρός υποψήφιος για την Αγροτική τράπεζα της Ελλάδος.

Πονηροί καιροί, ευάλωτοι αξιωματούχοι, ας είναι προσεκτικοί οι κάτοχοι της (οποιασδήποτε) εξουσίας.

Από το   olympia.gr/

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More