Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι θα καταργηθούν τα ειδικά αφορολόγητα και οι φοροαπαλλαγές για κατοίκους και εργαζομένους σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω και η έκπτωση 30% στον ΦΠΑ, που ισχύει για τις περιοχές αυτές. Έτσι οι συντελεστές ΦΠΑ ενδέχεται να αυξηθούν από το 2013, από 5%, 9% και 16% που είναι σήμερα, σε 6,5%, 13% και 23% -αγγίζοντας δηλαδή σε ποσοστό αύξησης και το 50% σε σχέση με τα ισχύοντα.
Η κατάργηση των ειδικών φοροεκπτώσεων και εξαιρέσεων αποτελεί βασικό όρο για το νέο δάνειο και το PSI , των οποίων τις λεπτομέρειες εφαρμογής εξετάζει σήμερα το Euroworking Group.
Όπως προκύπτει από την έκθεση του κλιμακίου των ελεγκτών της Κομισιόν, η νέα φορολογική μεταρρύθμιση:
- έχει καθυστερήσει, έπρεπε να ήταν έτοιμη τον Σεπτέμβριο του 2011, αλλά τώρα η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει τον Μάρτιο αναλυτικό χρονοδιάγραμμα διαβούλευσης, ώστε να είναι όλα έτοιμα και ψηφισμένα τον Ιούνιο.
- θα πρέπει να μειώνει τους ανώτατους συντελεστές επί της εργασίας (σσ: δηλαδή για επιχειρήσεις «εντάσεως εργασίας» που απασχολούν πολύ προσωπικό) και να έχει στόχο την διεύρυνση των φορολογικών βάσεων (δηλαδή να πληρώνουν περισσότεροι φόρους).
- δεν θα μειώνει (προς το παρόν) τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους, καθώς εισπράττονται πιο εύκολα από τους άμεσους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές (λόγω φοροδιαφυγής)
- θα καταπολεμά τη φοροδιαφυγή επειδή –όπως αναγνωρίζουν- οι οριζόντιες περικοπές και οι νέοι φόροι είναι άδικοι και δεν αποδίδουν. «Μείωση της φοροδιαφυγής θα οδηγήσει σε μια πιο δίκαιη κατανομή του βάρους προσαρμογής. Παρά την κάποια πρόοδο, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών υπήρξε αργή και τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά» αναφέρουν.
- θα αυξάνει τον αριθμό των φορολογικών ελέγχων
- προβλέπει νέο σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων των εφοριών, με παροχή κινήτρων στους υπαλλήλους.
- θα δίνει νέα κίνητρα και καλύτερη προστασία στους πληροφοριοδότες κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ