Σάββατο, Ιουλίου 05, 2025

Διακοπές στην Ελλάδα: Πόσο κοστίζουν 10 ημέρες για μια οικογένεια (αν δεν έχει άκρη στον ΟΠΕΚΕΠΕ)


 

Της Φωτεινής Λαμπρίδη από το TVXS - 

Δέκα μέρες διακοπές στη θάλασσα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσουν τους 11,5 μήνες αδιάκοπης εργασίας, ωστόσο κι αυτές οι ελάχιστες μέρες κοστίζουν χρυσάφι για μια 4μελή οικογένεια αν θέλει να χαρεί τη νησιωτική Ελλάδα. 

Είναι κοινό μυστικό πλέον πως οι μεταφορές στην Ελλάδα είναι είδος πανάκριβο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όμως στα ύψη σκαρφαλώνει και η διαβίωση για έναν ταξιδευτή ή τουρίστα την ώρα που «τα παράλια της Τουρκίας και η ανερχόμενη Αλβανία προσφέρουν τιμές 50% χαμηλότερες» όπως λέει στο tvxs ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Δελής. 

Μια εκτενής συζήτηση μαζί του, μας επιβεβαίωσε πως με τα χρήματα που δίνουμε για 10 μέρες στη Ρόδο ή την Πάρο, θα μπορούσαμε να ταξιδέψουμε σε δημοφιλείς προορισμούς του εξωτερικού αν είχαμε προνοήσει να κλείσουμε έγκαιρα αεροπορικά εισιτήρια. 

Οι αγωνιώδεις προσπάθειες των Eλλήνων πολιτών τα τελευταία χρόνια, να καταφέρουν να κάνουν έστω ολιγοήμερες διακοπές με φίλους ή την οικογένεια τους δείχνει την πτώση της ποιότητας ζωής και το άγχος για επιβίωση. Οι ομπρελοξαπλώστρες αξίας 200+ ευρώ της πρώτης γραμμής δημοφιλών παραλιών  -τάση που εξαπλώνεται- δείχνει πως η πρόσβαση στα γαλάζια ελληνικά νερά έχει πλέον μόνο ταξικό πρόσημο. 

Το ρεπορτάζ διερευνά πόσο κοστίζουν σε μια οικογένεια οι διακοπές στη νησιωτική Ελλάδα, ποια είναι η σύγκριση με άλλους προορισμούς και ποιοι προορισμοί παραμένουν προσιτοί στη χώρα ακόμα.

Κυκλάδες: 1600 ευρώ χωρίς να φας

Πόσο κοστίζουν για μια 4μελή οικογένεια οι διακοπές στην Πάρο Ιούλιο – Αύγουστο για 10 μέρες; Ακολουθώντας συντηρητικές επιλογές ο Γ. Δελής απαντά:

«Μόνο η μετακίνηση τους με αυτοκίνητο σε οικονομική θέση κοστίζει γύρω στα 500 ευρώ και γύρω στα 600 αν επιλέξουν ταχύπλοο». Σημειώστε πως αν πρόκειται για παρέα 4 ατόμων το κόστος ανεβαίνει στα 680 ευρώ αφού δεν υπάρχει η μείωση των εισιτηρίων ανηλίκων. Όσο για τη διαμονή:

«Η ελάχιστη τιμή για τη βραδιά είναι 80 ευρώ, αν και για να είμαστε ρεαλιστές το πιο εφικτό είναι να βρει κανείς γύρω στα 100 ευρώ».

Άρα έχουμε φτάσει ήδη τα 1600 ευρώ χωρίς η οικογένεια να φάει, να μετακινηθεί εντός του νησιού να αναζητήσει σκιά σε ομπρέλα.

Πάνω κάτω το ίδιο θα κοστίσουν οι διακοπές και στα άλλα νησιά των Κυκλάδων με μικρές διαφοροποιήσεις στο κόστος της διανυκτέρευσης.

«Για παράδειγμα, στην Αστυπάλαια βρίσκεις πιο εύκολα κατάλυμα με 80 ευρώ τη βραδιά» λέει ο Γ. Δελής.

Δωδεκάνησα: Από 1900 ευρώ και βλέπουμε

Στα ύψη είναι και οι τιμές στα Δωδεκάνησα. «Για ένα ζευγάρι με αυτοκίνητο οι 15 + 15 ώρες στο κατάστρωμα θα κοστίσουν 550 ευρώ!»

Αν μια θαρραλέα 4μελής οικογένεια θελήσει να πάει στα Δωδεκάνησα με αυτοκίνητο μπορεί να ταξιδέψει κατάστρωμα με 700 ευρώ. Αν θέλει να ξεκουραστεί σε καμπίνα (αν βρει γιατί εξαντλούνται γρήγορα) η τιμή φτάνει τα 900 ευρώ.

Όσο για τα καταλύματα, ο Γ. Δελής λέει πως:

«Η Ρόδος έχει αρκετά μέτρια καταλύματα από άποψη τιμής, αλλά είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς για 4 άτομα τουλάχιστον. Τα airbnb από αυτή την άποψη έσωσαν τις οικογένειες».

Πού μπορώ να ταξιδέψω εκτός Ελλάδας με αυτά τα χρήματα;

Με τα ίδια χρήματα μπορεί κανείς να πάει την ίδια εποχή ένα 4ήμερο στη Ρώμη ή και δεκαήμερο αν έχει κλείσει έγκαιρα τα εισιτήρια του. Ο κ. Δελής προσθέτει κι άλλες δυνατότητες:

«Αν κλείσεις έγκαιρα αεροπορικά πήγαινε έλα από Φλεβάρη -Μάρτη όταν κάνουν προσφορές οι αεροπορικές εταιρείες, μπορείς να πας μια βδομάδα Βιέννη , Μόναχο, Βαρκελώνη, Κύπρο σε καλά ξενοδοχεία. Στα παράλια της Τουρκίας με πολύ καλές τιμές στο φαγητό και καλή ποιότητα ξενοδοχείων με τα ίδια χρήματα κάθεσαι σίγουρα 8-10 μέρες. Γιατί είναι 50-60% των τιμών κάτω το κόστος διαμονής.

Όταν θέλεις 90 ευρώ κατάστρωμα στη Ρόδο ή την Κάρπαθο, με δρομολόγια τα οποία σημειωτέων επιδοτούνται γιατί να μην κλείσει κανείς σε παραλιακές πόλεις της Ιταλίας, της Μάλτας, της Κύπρου έγκαιρα με 80 και 100 ευρώ το εισιτήριο πήγαινε έλα;»

Ο Γ. Δελής σημειώνει πως στην Ελλάδα τα ακτοπλοϊκά είναι ακριβότερα από τα αεροπορικά εισιτήρια -κι αυτό έχει να κάνει και με το μονοπώλιο- για κάποιους προορισμούς. «Βρήκα σε πελάτη μου εισιτήριο για Ρόδο με 55 ευρώ. Το ακτοπλοϊκό είναι ακριβότερο. Όμως δεν μπορώ να κάνω το ίδιο για την Κάρπαθο, γιατί οι πτήσεις είναι περιορισμένες άρα οι τιμές σταθερά υψηλές».


Το παράδοξο των εσωτερικών μετακινήσεων

Πώς εξηγεί ο τουριστικός πράκτορας το μεγάλο ύψος του κόστους σε εσωτερικές διαδρομές από ένα νησί στο διπλανό του, παρά το κοντινό της απόστασης;

«Αυτό δεν μας το εξηγεί κανένας. Είναι υπερβολικά υψηλές τιμές οι εσωτερικές μετακινήσεις και καταλαβαίνεις ότι δεν χρεώνουν με το μίλι. Γιατί πρέπει ο επιβάτης να πληρώσει από Πάρο – Σαντορίνη που είναι δίπλα, 60 ευρώ το άτομο και 87 το αυτοκίνητο με το γρήγορο; Αυτές είναι περίπου οι τιμές από Αθήνα στην Πάρο».

Ομπρέλα 200 ευρώ: Πρώτο τραπέζι πίστα

Στην αρχή, έμοιαζε με κακόγουστο αστείο πως χρεώνουν τις ομπρελοξαπλώστρες 200 ευρώ τη μέρα σε κάποιες δημοφιλείς παραλίες. Τελικά όχι μόνο εγκαθιδρύθηκε η συνήθεια, αλλά τις κλείνουν από την αρχή της σεζόν με τον μήνα, όπως λέει ο κ. Δελής.

«Οι ξαπλώστρες στην Τουρκία στις χάι παραλίες, έχουν ομπρέλα και 2 ξαπλώστρες στα 10-15 ευρώ. Εδώ στη Μύκονο φτάνει η μεσαία σειρά στα 50 ευρώ τη μέρα, στην Πάρο περίπου 20 η ξαπλώστρα χωρίς ομπρέλα και οι μπροστινές είναι όλες ρεζερβέ σαν τα μπουζούκια. Κάτω από 200-300 ευρώ δεν βρίσκεις ομπρέλα κοντά στο κύμα σε αυτές τις παραλίες, στις οποίες κάποτε είχαν πρόσβαση όλοι.

Είναι η λογική του πρώτου τραπεζιού πίστα. Λέω χαριτολογώντας ότι η θάλασα είναι η πίστα, τα κύματα είναι τραγουδιστές και η ξαπλώστρα είναι το πρώτο τραπέζι!».

Οι οικονομικές επιλογές

Δεν είναι όλα μαύρα, υπάρχει πάντα το βουνό, το οποίο είναι πανέμορφο το καλοκαίρι. Ωστόσο δεν αναγνωρίζεται η ομορφιά του όταν αποτελεί λύση ανάγκης και δεν θα έπρεπε να είναι τέτοια λύση.

Είναι αρκετοί εκείνοι που το προτιμούν τελευταία λόγω και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Ο Γ. Δελής προτείνει και την Πελοπόννησο «όπου υπάρχουν φθηνά καταλύματα ακόμα αλλά γενικά η Ηπειρωτική Ελλάδα κοστίζει τα από τη νησιωτική. Πολλοί επιλέγουν τον Πατραϊκό κόλπο, η Χαλκιδική έχει ακριβά ξενοδοχεία αλλά έχει ακόμα και φθηνά καταλύματα.

Όσον αφορά τις φθηνές λύσεις στη νησιωτική Ελλάδα «Ο Αργοσαρωνικός είναι ακόμα προσιτός. Στην Αίγινα οι 10 μέρες για μια 4μελή οικογένεια με αυτοκίνητο στοιχίζουν 800-1000 ευρώ χωρίς το φαγητό».

Η Κρήτη επίσης έχει σύμφωνα με τον Γ. Δελή πολλές οικονομικές επιλογές.

«Για μια 4μελή οικογένεια το πήγαινε -έλα στην Κρήτη στο κατάστρωμα με αυτοκίνητο είναι 400-500 ευρώ, με καμπίνα 600. Μπορείς να βρεις καταλύματα σε πολύ προσιτές τιμές. Η Λέσβος και η Χίος κυμαίνονται στα ποσά των Κυκλάδων.

Και έχει πάντα σημασία από που ξεκινάς. Εμείς υπολογίζουμε ότι ξεκινά κανείς από τον Πειραιά. Γιατί αν φύγει από τα Γιάννενα να φτάσει Νάξο πρέπει να υπολογίσει βενζίνη συν τα διόδια. Εγώ πλήρωσα Αθήνα -Τρίκαλα 72 ευρώ μόνο στα διόδια!»


Φωτεινή Λαμπρίδη

φωτογραφίες: (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πηγή: tvxs.gr

https://tvxs.gr/news/ellada/diakopes-stin-ellada-poso-kostizoyn-10-imeres-gia-mia-oikogeneia-an-den-echei-akri-ston-opekepe/




Παρασκευή, Ιουλίου 04, 2025

«Δεν καταργείται το 8ωρο», αλλά θα δουλεύεις 13 ώρες…



Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος από το in.gr 

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι η απάντησή της στην ολοένα και μεγαλύτερη απονομιμοποίηση και δυσαρέσκεια που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, θα είναι η «φυγή προς τα εμπρός», δηλαδή η ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, την ώρα που οι πολίτες απορρίπτουν αυτή ακριβώς την πολιτική. 

Τελευταίο παράδειγμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που ουσιαστικά κατοχυρώνει την εργασία λάστιχο. 

Πιο σωστά, προβλέπει την κατοχύρωση της θέσης ότι εργασία σημαίνει ο εργαζόμενος να είναι διαθέσιμος, 24/7, να εργαστεί για όσο θέλει ο εργοδότης. 

Πώς αλλιώς να περιγραφεί το γεγονός ότι πλέον ο εργαζόμενος θα μπορεί να εργάζεται, εάν φυσικά το απαιτήσει ο εργοδότης, ακόμη και για 13 ώρες. Δηλαδή, να εργάζεται, για να το πούμε πρακτικά, από 9 πμ. έως τις 10 μμ., που ισοδυναμεί, με πρακτικούς όρους, να φεύγει στις 8 πμ. και να επιστρέφει τις 11 μμ.

Και μην μου πείτε ότι σε ετήσια βάση ο χρόνος θα παραμένει το 8ωρο. Γιατί το βασικό είναι όλες εκείνες οι περίοδοι όπου το 8ωρο δεν θα ισχύει. Με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να έρθει μια μελλοντική κυβέρνηση, με ανάλογα μυαλά με την τωρινή, και να κατοχυρώσει και επισήμως την πλήρη κατάργηση του 8ωρου.

Σε αυτό προστίθενται και άλλες καινοτομίες αυτής της κυβέρνησης, όπως είναι ότι ουσιαστικά θα μπορούν οι εργοδότες να κάνουν προσλήψεις ελάχιστων ημερών, με το πρόσχημα της απλούστευσης των διαδικασιών.

Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι η κυβέρνηση επιμένει να θέλει να επιταχύνει το κυβερνητικό έργο και μάλιστα σε σύγκρουση με τη βούληση της κοινωνίας. Εκμεταλλεύεται την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει, για να περάσει μέτρα – και μάλιστα κατακαλόκαιρο –  που υπό κανονικές συνθήκες θα προκαλούσαν κοινωνικές εκρήξεις.

Όμως, υπάρχει και κάτι πιο βαθύ. Τέτοια μέτρα δείχνουν πώς αντιμετωπίζει αυτή η κυβέρνηση στην πράξη τους εργαζόμενους: ως απλώς και μόνο κόστος εργασίας που μπορεί να υπόκειται σε κάθε συνθήκη και κάθε απαίτηση. Αυτό είναι που κάνει την εργασία-λάστιχο να γίνεται πλέον ο κανόνας.

Μόνο που στην πράξη αυτό ούτε ανάπτυξη είναι ούτε δικαιοσύνη.

Για την ακρίβεια οποιαδήποτε πραγματικά αναπτυξιακή στρατηγική απαιτεί το ακριβώς αντίθετο: την επένδυση στην εργασία με υψηλές δεξιότητες ως κομμάτι μιας στροφής σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Όμως, αυτή η κυβέρνηση αρνείται να σκεφτεί με τέτοιους όρους. Επιμένει να αντιμετωπίζει τον κόσμο της εργασίας μόνο με όρους κόστους. Υποτιμώντας ότι η αξιοπρεπής αμοιβή και οι καλές συνθήκες εργασίας είναι προϋποθέσεις της πραγματικής ανάπτυξης.

Αποδεικνύοντας έτσι πόσο κοντόθωρη είναι η οπτική της και πόσο αδύναμη είναι να σκεφτεί στρατηγικά.

Κάτι που με τη σειρά του δείχνει την πραγματική αδυναμία πίσω από την επίφαση παντοδυναμίας που θέλει να προβάλει. 


Πηγή: in.gr

https://www.in.gr/2025/07/04/editorial/den-katargeitai-8oro-alla-tha-douleyeis-13-ores/

Πέμπτη, Ιουλίου 03, 2025

Κώστας Βαξεβάνης: Περιμένοντας να φυτρώσουν οι μακαρονιές στα Ζωνιανά


 

Οι δύο ιστορίες φαινομενικά είναι ασύνδετες μεταξύ τους, αλλά τις συνδέει το χάλι που ζούμε. Και ναι μεν η πρώτη έχει πλάκα και μόνο πλάκα, η δεύτερη αποτελεί τον προσδιορισμό της Ελλάδας, χωρίς την βολική ερμηνεία του πάλαι ποτέ Μωυσή – Μητσοτάκη για τις «χρόνιες παθογένειες». Είναι η Ελλάδα που θέλει ο Μητσοτάκης. 

Στα μαθητικά χρόνια της αθωότητας, αρχές της δεκαετίας του 1970, η δασκάλα μας στο σχολείο ( η κυρία Αναστασία Μαραγκού), μας είχε ζητήσει να πούμε τι φυτό θα ήθελε να καλλιεργήσει ο καθένας από εμάς, ώστε μετά από καιρό να μελετήσουμε πώς αναπτύσσεται. Παιδιά της υπαίθρου και της ελληνικής επαρχίας, γνωρίζαμε οι περισσότεροι τι θα σπείρουμε για να φυτρώσει γρήγορα. Έτσι οι περισσότεροι προτείναμε φακές, σιτάρι και φασόλια που φυτρώνουν γρήγορα και εύκολα. Όταν ήρθε η σειρά της Βούλας για να πει τι θα σπείρει στη δική της γλάστρα, είπε χωρίς καθυστέρηση: «εγώ κυρία θα σπείρω μια μακαρονιά να βγάλει μακαρόνια να τρώμε». 

Η αφέλεια ενός παιδιού 8 χρόνων, που συνθέτει αυτό το ανέκδοτο της μαθητικών μου χρόνων, επανήλθε σήμερα σαν εφιάλτης στην ελληνική πραγματικότητα της άνευ ορίων διαφθοράς. Εδώ είναι η σειρά της δεύτερης ιστορία. Το 2007, τα Ζωνιανά, το γνωστό πλέον χωριό της επαρχίας Μυλοποτάμου στην Κρήτη, έγινε γνωστό στο πανελλήνιο από το τραγικό γεγονός του τραυματισμού του αστυνομικού Στάθη Λαζαρίδη. Ο νεαρός αστυνομικός ήταν μέλος ενός αποσπάσματος της αστυνομίας, το οποίο θα πραγματοποιούσε έρευνα για ναρκωτικά σε σπίτια του χωριού. Η καλλιέργεια και το εμπόριο ναρκωτικών, ήταν καλά προστατευμένο στα ορεινά χωριά του Μυλοποτάμου και η Αστυνομία είχε αποφασίσει να βάλει τέλος (έτσι τουλάχιστον έλεγαν) στην ανομία των Ζωνιανών. Ενώ η ομάδα των αστυνομικών πλησίαζε στο χωριό, δέχθηκε ριπές από αυτόματα όπλα, από κατοίκους των Ζωνιανών οι οποίοι έκαναν επίδειξη δύναμης και έδιναν το μήνυμα ότι τα Ζωνιανά είναι απάτητα και από τα όργανα της νομιμότητας. Ο Λαζαρίδης έπεσε αιμόφυρτος και έμεινε φυτό. Τις επόμενες μέρες, ειδικές μονάδες της ΕΛΑΣ, στις οποίες συμμετείχαν και οι ΕΚΑΜ, σχεδόν κατέλαβε το χωριό, άρχισε να κάνει συλλήψεις και να κάνει έρευνες σε σπίτια και σε κατοίκους, που πολλές φορές ήταν σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Κάλυπτα τότε για το Mega την «επιχείρηση Ζωνιανά» και ήμουν αυτόπτης μάρτυρας περιστατικών που αστυνομικοί, ξεβράκωναν κυριολεκτικά κάτι τύπους, που μέχρι εκείνη την ώρα κόμπαζαν ότι είναι οι αετοί των βουνών, και τους υπέβαλαν σε εξευτελιστική έρευνα. Τα δελτία ειδήσεων, μετέδιδαν εικόνες από τα Ζωνιανά, ενώ διάφοροι δημοσιογράφοι, αναλυτές και πρωτίστως εκπρόσωποι του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, διαβεβαίωναν ότι θα μπει τέλος στο άβατο των Ζωνιανών. Οι κάτοικοι του Μυλοποτάμου παρουσιάζονταν συλλήβδην ως εγκληματίες με προδιάθεση στην παραβατικότητα και το έγκλημα. 

Όπως ήταν φυσικό, η θεωρία περί των εγκληματικών Ζωνιανών, δεν μπορούσε να είναι ούτε προσωπική, ούτε δημοσιογραφική μου άποψη. Έμεινα πάνω από ένα μήνα στην περιοχή και έκανα έρευνα η οποία αποτέλεσε αντικείμενο της εκπομπής μου. Από τις διηγήσεις των κατοίκων προέκυπτε, όχι ότι τα Ζωνιανά είχαν έφεση στην εγκληματικότητα, αλλά ότι η περιοχή έγινε πραγματικά άντρο της εγκληματικότητας επειδή οι λίγοι παραβατικοί και εγκληματίες επιβίωσαν και επιβλήθηκαν με πολιτική κάλυψη. Στη συνέχεια έσυραν ολόκληρο το χωριό σε αυτή τη λειτουργία και όρισαν τους κανόνες. Οι κάτοικοι που δεν είχαν σχέση με όλα αυτά, αναγκαστικά αποδέχθηκαν την πραγματικότητα αφού δεν μπορούσαν να την αλλάξουν. Οι παράνομοι έγιναν κυρίαρχοι και θεσμοθέτες της βίας και του παραλόγου, δίνοντας κάθε μέρα το μήνυμα ότι καλύπτονται από πολιτικούς, την Αστυνομία και την Δικαιοσύνη. Άλλωστε μόλις είχαν επιχειρήσει να δολοφονήσουν αστυνομικούς. 

Πώς όμως είχε ξεκινήσει ο κύκλος των Ζωνιανών; Σχεδόν όλοι έλεγαν την ίδια ιστορία. Στα Ζωνιανά όπου φυτρώνει μόνο ρίγανη, οι κομματάρχες τότε του Γιάννη Κεφαλογιάννη (του αποθανόντα υπουργού) έπαιρναν επιδοτήσεις, δηλώνοντας στρέμματα με καλλιέργειες που ήταν αδύνατο να υπάρχουν στην περιοχή. Όταν έγιναν κάποιες προσπάθειες ελέγχου των εικονικών καλλιεργειών, έπεσαν τα τηλεφωνήματα και όλα έληξαν άδοξα. Το αποτέλεσμα ήταν τα στρέμματα με τα βράχια να συνεχίσουν να δηλώνονται ως καλλιέργειες και να ανοίξει ο κύκλος των ενδιαφερόμενων που συμμετείχαν στην απάτη. 

Όταν η περιοχή μεταμορφώθηκε σε πραγματικό άβατο, οι καλλιέργειες αναβαφτίστηκαν . Ένας αξιωματικός της Αστυνομίας που υπηρετούσε στην ευρύτερη περιοχή και γνώριζε τα προνόμια της ατιμωρησίας και της πολιτικής κάλυψης που είχε ο Μυλοπόταμος, πρότεινε την καλλιέργεια χασίς. Αφού ήταν δεδομένο ότι κανένας δεν κάνει έλεγχο και για τίποτα στην περιοχή, γιατί να μην αυξηθεί το ποσοστό του κέρδους; Έτσι η περιοχή, με αστυνομική και πολιτική επίβλεψη, άρχισε την καλλιέργεια χασίς. Λίγο αργότερα, προκειμένου να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το κέρδος, άρχισαν να πουλάνε το χασίς και από τα κέρδη να επενδύουν στην κόκα. Τα συνολικά κέρδη ξεπλένονταν με real estate , σε διάφορα τουριστικά μέρη της Κρήτης. Ένα ακόμη παράλληλο εμπόριο που αναπτύχθηκε ήταν αυτό τον όπλων. Από την εποχή του πολέμου στη Βοσνία, μεγαλοσχήμονες στην Κρήτη, έκαναν εμπόριο όπλων, με τελικό προορισμό την πρώην Γιουγκοσλαβία, καλύπτοντάς το κάτω από την οπλοκατοχή στην Κρήτη. Η παλιά παράδοση των συμβατικών όπλων στην Μεγαλόνησο, η οποία είχε συνδεθεί με την κρητική λεβεντιά (μάχη της Κρήτης), είχε χρησιμοποιηθεί από τους λαθρέμπορους. Η Κρήτη γέμισε υπερσύγχρονα όπλα και κατασκευάστηκε μια νέου τύπου παράδοση, δολοφονική και πολλές φορές άνανδρη, υπό το ιστορικό πρόσχημα της κρητικής παράδοσης. Τα Ζωνιανά, πραγματικά βρέθηκαν στο κέντρο όλων αυτών των εξελίξεων. Όχι γιατί οι κάτοικοι ήταν εγκληματίες (στην πραγματικότητα μιλάμε για φιλόξενους, εργατικούς και φιλότιμους ανθρώπους) αλλά γιατί η παρασιτική και εγκληματική κουλτούρα επικράτησε ως κανονικότητα.

Σήμερα, διάβασα στο documentonews.gr ότι η Κρήτη, επιδοτείται με 8,5 εκατομμύρια ευρώ για καλλιέργεια βαμβακιού. Πρώτη σε επιδότηση, είναι η περιοχή του Μυλοποτάμου. Μπορεί στα Ζωνιανά να μην ρέει ο Νείλος, αλλά το βαμβάκι συναγωνίζεται απ ό,τι φαίνεται, αυτό της Αιγύπτου και γι αυτό εξασφάλισε επιδότηση 1,2 εκατομμύριο.

Με αυτά και με αυτά, φοβάμαι μην ανοίξω καμία μέρα το Documento και διαβάσω ότι στα Ζωνιανά φύτρωσαν μακαρονιές, για τις οποίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξασφάλισε επιδότηση ΟΠΕΚΕΠΕ στην εκλογική της πελατεία. Η φίλη μου η Βούλα, τώρα δικαιώνεται.

Κώστας Βαξεβάνης

Πηγή: documentonews.gr

https://www.documentonews.gr/article/perimenontas-na-fytrosoyn-oi-makaronies-sta-zoniana/


Τετάρτη, Ιουλίου 02, 2025

Τουρισμός: «Μικρό καλάθι» προσδοκιών από τις επιχειρήσεις τον Ιούνιο...


Μικρή κάμψη κατέγραψε τον Ιούνιο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον τουρισμό, αποτυπώνοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία των επαγγελματιών του κλάδου εν μέσω της θερινής σεζόν. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον Ιούνιο του 2025, ο δείκτης για τους κλάδους Ξενοδοχείων, Εστιατορίων και Τουριστικών Πρακτορείων υποχώρησε στις 131,5 μονάδες, από 137,3 μονάδες τον Μάιο, σηματοδοτώντας μια ήπια πτώση προσδοκιών από τις επιχειρήσεις. 

Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μειώθηκαν στις +31 μονάδες από +37 τον προηγούμενο μήνα, ενώ πτώση καταγράφεται και στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, η οποία διαμορφώνεται στις +29 μονάδες από +33 τον Μάιο. 

Παράλληλα, εξασθένιση παρατηρείται και στις προσδοκίες για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, οι οποίες μειώθηκαν αισθητά στις +47 μονάδες, έναντι +56 τον Μάιο του 2025, ένδειξη πως οι επιχειρηματίες  βλέπουν με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα τη συνέχεια της καλοκαιρινή σεζόν.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην απασχόληση, όπου οι έντονα θετικές προβλέψεις υποχωρούν ήπια και διαμορφώνονται στις +65 (από +77) μονάδες, με τις επιχειρήσεις να προβληματίζονται αναφορικά με τις νέες προσλήψεις και την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας.

Η αύξηση του κόστους λειτουργίας, των πρώτων υλών και της ενέργειας φαίνεται πως εξακολουθεί να «φουσκώνει» τις τιμές σε καταλύματα και εστίαση, με τον δείκτη τιμών να διαμορφώνεται σε έντονα πληθωριστικά επίπεδα (+76 μονάδες).

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών βασίζεται σε εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και τη ζήτηση, καθώς και σε προβλέψεις για την πορεία τους στο άμεσο μέλλον.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών ευρύτερα στις Υπηρεσίες ενισχύθηκε ελαφρά τον Ιούνιο, στις 113,3 μονάδες, από 112 τον Μάιο. Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν ήπια, όπως και οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, με τις αισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να αποκλιμακώνονται έντονα. 

Αναλυτικότερα, ο δείκτης των εκτιμήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων κινείται σε ήπια υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στις +36 μονάδες, με τον δείκτη εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση να διαμορφώνεται στις +35 μονάδες από +31 μονάδες το προηγούμενο διάστημα. 

Ήπια πτωτικά κινούνται οι προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου στις +25 (από +31) μονάδες, με τις προβλέψεις για την απασχόληση να διατηρούνται αμετάβλητες στις +25 μονάδες. Στις τιμές, το σχετικό ισοζύγιο διατηρείται σε πληθωριστικά επίπεδα στις +24 μονάδες. Στην ερώτηση σχετικά με το βαθμό αβεβαιότητας στο οικονομικό περιβάλλον, το 40% θεωρεί ότι η μελλοντική ανάπτυξη μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, οριακά υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: tornosnews.gr

https://www.tornosnews.gr/epixeiriseis/74315-toyrismos-mikro-kalathi-prosdokion-apo-tis-epicheirhseis-ton-ioynio.html 



 

Τρίτη, Ιουλίου 01, 2025

Ρόδος: Παιδίατρος έσωσε ηλικιωμένο που έπαθε ανακοπή στο αεροδρόμιο

Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η ανάγκη στελέχωσης του ιατρείου του αερολιμένα 



Το θέμα της απουσίας γιατρού από το αεροδρόμιο της Ρόδου αναδείχθηκε για άλλη μια φορά χθες το μεσημέρι, όταν 65χρονος αλλοδαπός υπέστη καρδιακό επεισόδιο και κατέρρευσε μέσα στο κτίριο του αεροσταθμού. 

Ευτυχώς για τον ίδιο, στο αεροδρόμιο εκείνη την ώρα βρισκόταν η παιδίατρος από την Θεσσαλονίκη Όλγα Τζέτζη, που είχε έρθει στη Ρόδο για το πανελλήνιο παιδιατρικό συνέδριο. 

Στιγμιότυπο από την προσπάθεια διάσωσης

«Οι κόρες μου αντελήφθησαν ότι κάποιος άνθρωπος χρειάζεται βοήθεια. Ευτυχώς πολύ πρόσφατα είχα κάνει επανάληψη σεμιναρίου πρώτων βοηθειών, οπότε ξεκίνησα με τεχνητή αναπνοή και μετά έκανα απινίδωση, μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ» είπε η ίδια στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου.

Περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που πέρασε προσπαθώντας να κρατήσει τον άνθρωπο στη ζωή, η παιδίατρος είπε ότι κάποια στιγμή, προσευχήθηκε στον Θεό. «Χρειάστηκε να κάνω απινίδωση 4-5 φορές. Ευτυχώς το ΕΚΑΒ ήρθε γρήγορα και ο άνθρωπος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο»δήλωσε η κ. Τζέτζη, υπογραμμίζοντας όσο σημαντικό είναι κάθε πολίτης να έχει γνώσεις πρώτων βοηθειών και να υπάρχουν απινιδωτές. 

Ωστόσο, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο αναγκαία είναι η μόνιμη παρουσία γιατρού, σε ένα διεθνές αεροδρόμιο, από το οποίο διακινούνται ετησίως εκατομμύρια επιβάτες. Σημειώνεται, πάντως, ότι υπάλληλοι του αεροδρομίου έχουν εκπαιδευτεί για την παροχή βοήθειας με απινιδωτή και συνέδραμαν, επίσης, στην προσπάθεια επαναφοράς του 65χρονου. 

(Με πληροφορίες από ertnews.gr)

ΦΩΤΟ: Toυρίστες στο αεροδρόμιο της Ρόδου περιμένουν την πτήση της επιστροφής στις πατρίδες τους. (Photo by Will VASSILOPOULOS / AFP)

Το μοντέλο Μητσοτάκη στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο «φερόμενος ως πρωθυπουργός» και μια φουσκωμένη χήνα


Από τη naftemporiki - 

Η επιτελική τυφλότητα made in Greece και το φουά γκρα του πλανήτη 

Από τις υποκλοπές μέχρι τα Τέμπη και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει νακυβερνά μια χώρα για την οποία δεν έχει ιδέα. Δεν ήξερε ότι η ΕΥΠ – την οποία είχε θέσει υπό τον άμεσο έλεγχό του – παρακολουθούσε υπουργούς, πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες. 

Δεν ήξερε ότι οι σιδηρόδρομοι λειτουργούσαν στα όρια της κατάρρευσης, με σβηστά φανάρια και ανύπαρκτα συστήματα ασφαλείας. 

Δεν ήξερε τι συνέβαινε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, παρότι το σκάνδαλο «καίει» στελέχη πρώτης γραμμής της κυβέρνησης και του κόμματος του. 

Κι όμως, είναι τέτοια η σπουδή ορισμένων δημοσιογράφων, δημοσιολογούντων και influencers να μας πείσουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη, που καταλήγουν – χωρίς να το καταλαβαίνουν – να μας λένε πως στην πραγματικότητα… δεν κυβερνά. Πώς λέμε «ο φερόμενος ως δράστης»; Ε, λοιπόν, πουλάνε, χωρίς να το συνειδητοποιούν το αφήγημα «ο φερόμενος ως πρωθυπουργός».

Αν τους πιστέψουμε, κυβερνά μια χώρα χωρίς να γνωρίζει τι γίνεται σε κανέναν από τους βασικούς της τομείς. Αν δεν τους πιστέψουμε, το συμπέρασμα παραμένει απογοητευτικό. Σε κάθε περίπτωση, ζούμε το μοναδικό μοντέλο «επιτελικής άγνοιας»: ένα κράτος στο οποίο όλοι γνωρίζουν – εκτός από τον πρωθυπουργό.

Εν τω μεταξύ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η παράδοση-παραλαβή είχε κάτι από… reunion παλιών καλών φίλων. Χαμόγελα, χειροκροτήματα, λόγια συγκίνησης και ευχαριστίες στον Διονύση Σταμενίτη που αποχωρεί, παρά το γεγονός ότι το όνομά του φιγουράρει σε δικογραφία με βαρύτατες κατηγορίες.

Ο ίδιος μιλά για «διάλογο προϊόν κοπτοραπτικής» και ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει κανένα αίτημά μου για εξυπηρέτηση». Ακόμη και εάν αυτό ισχύει, όταν έχει ξεσπάσει ένα τέτοιο σκάνδαλο θα περίμενε κανείς μια πιο «χαμηλόφωνη» τελετή. 

Σταυροδρόμι ή ναρκοπέδιο;

Δεν είναι μόνο η πολιτική ζωή του τόπο που θυμίζει ναρκοπέδιο. Το ίδιο συμβαίνει με τις αγορές. Μετά από ένα εξάμηνο γεμάτο γεωπολιτικές τριβές και επιτοκιακές αυταπάτες  ο Ιούλιος βρίσκει τις αγορές σε φάση βαριάς αμηχανίας. Μπορεί το ράλι να έχει συνέχεια ή θα έρθει απότομη διόρθωση; Η υγεία της αμερικανικής οικονομίας θα κρίνει πολλά, αλλά η πραγματική μάχη θα παιχτεί στο δολάριο, στα επιτόκια και στις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Τραμπ.

Το λεγόμενο “big beautiful bill” που προωθεί ο Λευκός Οίκος υπόσχεται φιλοαναπτυξιακές επιλογές – αλλά με τί κόστος για το χρέος, τα ομόλογα και τη διεθνή εμπιστοσύνη στο αμερικανικό νόμισμα; Η αποδολαριοποίηση, πάντως, δεν είναι πλέον θεωρία. Είναι μια πραγματική τάση. Το ίδιο και η επιστροφή του χρυσού ως πολιτικού asset. Από κοντά και το πετρέλαιο: κρατιέται ήρεμο, αλλά με το δάχτυλο στο κουμπί.

Οι αγορές μπαίνουν στο β΄ εξάμηνο με νέους φόβους, λιγότερα σενάρια και περισσότερα διλήμματα. Το «ποιος κυβερνά» δεν είναι μόνο ερώτημα για κράτη· αφορά και την παγκόσμια οικονομία.

Η εποχή του foie gras και των ελλειμμάτων

Και μέσα σε όλα αυτά, ένα ερώτημα πλανάται πάνω από τη διεθνή σκηνή: πόσο ακόμη μπορούν οι κυβερνήσεις να ξοδεύουν χωρίς φρένο; Το έλλειμμα των ΗΠΑ αγγίζει ήδη το 7% του ΑΕΠ και προβλέπεται να φουσκώσει κι άλλο, με το νέο νομοσχέδιο του Τραμπ να υπόσχεται τρισεκατομμύρια νέου δανεισμού. Δεν είναι όμως μόνο η Ουάσιγκτον· η δημοσιονομική χαλαρότητα έχει γίνει διεθνής νόρμα. Η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Γερμανία – ακόμη και η Ελβετία – ξοδεύουν χωρίς αναστολές.

Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η παγκόσμια οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση και τα επιτόκια έχουν εκτιναχθεί. Η χρυσή περίοδος του «εύκολου χρέους» τελείωσε. Πλέον, η εξίσωση δεν βγαίνει.

Ο Economist μιλά για εποχή φουά γκρα: οι κυβερνήσεις φουσκώνουν τη χήνα με δανεικά. Αλλά ακόμη και η πιο ορεξάτη χήνα έχει ένα όριο. Και όταν αυτό ξεπεραστεί, θα σκάσει.

Τριπλάσιοι Κινέζοι (και λίγους λέμε)

Ο νέος έρωτας του ελληνικού τουρισμού έχει όνομα και επώνυμο: Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Με πάνω από 250 εκατομμύρια Κινέζους ταξιδιώτες και το 10% να καλοβλέπει Ευρώπη, η Ελλάδα ανοίγει φτερά (και αεροδιάδρομους).

Φέτος, οι πτήσεις Κίνα–Ελλάδα τριπλασιάζονται σε σχέση με το 2019, φτάνοντας τις 12–13 την εβδομάδα. Στην πίστα μπαίνει και η Juneyao Air, ενώ η Air China πετάει Πεκίνο–Αθήνα 4 με 5 φορές τη βδομάδα. Ο τουρισμός παίρνει τα πάνω του και τα POS κάνουν πρόβα για γιουάν.


Πηγή: naftemporiki.gr

https://www.naftemporiki.gr/paraskiniaka/1975319/to-montelo-mitsotaki-ston-opekepe-o-feromenos-os-prothypoyrgos-kai-mia-foyskomeni-china/

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More