Τρίτη, Δεκεμβρίου 31, 2024

Τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς σε Ρόδο, Κάλυμνο, Κω και Λέρο

Σε χωριά της Ρόδου, αλλά και σε πολλά νησιά τηρούν το έθιμο να αφήνουν αποβραδίς κοντά στο εικονοστάσι ένα ποτήρι νερό κι ένα πιάτο με τρία κομμάτια μπακλαβά ή εφτάζυμου ή βασιλόπιτας, το ένα του Χριστού, το άλλο του Άη Βασίλη και το τρίτο του φτωχού. Σε όλα τα νησιά προσέχουν πολύ το «ποδαρικό» και δίνουν σημασία στο ποιός θα πατήσει πρώτος το δεξί του πόδι στο κατώφλι του σπιτιού, για να φέρει «γούρι» στη νέα χρονιά. 

 


Ένα από τα έθιμα που διατηρείται ακόμα και στην περιοχή της Δωδεκανήσου την Πρωτοχρονιά είναι αυτό της «μπουλουστρίνας». Τα μικρά παιδιά την πρώτη μέρα του χρόνου επισκέπτονται τους συγγενείς (γιαγιάδες, παππούδες, θείους, νονούς) και παίρνουν από αυτούς χρηματικό ποσό εν είδει δώρου το οποίο ονομάζεται μπουλουστρίνα.

Στην Κάλυμνο παραδοσιακά γλυκά αποτελούν οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, φοινίκια όπως λέγονται στο νησί. Το κόψιμο της βασιλόπιτας γίνεται με την αλλαγή του χρόνου και φυσικά αποτελεί ακόμα μια ευκαιρία για να τρανταχθεί το νησί από τους δυναμίτες και τις τουφεκιές. 

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι νέοι της Κω κρατώντας μεγάλα ομοιώματα εκκλησιάς ή καραβιού, κατάλληλα στολισμένα και φωτισμένα, ψάλλουν εκτός από τα γνωστά στο πανελλήνιο κάλαντα: «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά ψιλή μου δεντρολιβανιά…» και τα ακόλουθα κώτικα κάλαντα: 

Εις αυτό το Νέον Έτος Βασιλείου εορτή,

ήρθα να σας χαιρετήσω με την πρέπουσα ευχή.

Εύχομαι, λοιπόν, να ζείτε πολλούς χρόνους ευτυχείς,

τον Βασίλειο τον Μέγα να’ χετε συνδρομητή.

Κι όσους έχετε στα ξένα να δεχθείτε με καλό,

με υγεία κι ευτυχία τον Θεό παρακαλώ.

Κ’ εις έτη πολλά κι ένα κομμάτι μπακλαβά!

Την Πρωτοχρονιά όλες οικογένειες της Κω συνηθίζουν να φτιάχνουν τον «μπακλαβά» από φύλλα ζύμης που ανοίγουν με το «πιτθαριόξυλο» και τα απλώνουν στο ταψί με σησάμι καβουρδισμένο και καρύδι ή αμύγδαλο. Οι οικογένειες, που έχουν κορίτσια αρραβωνιασμένα και τα πλουσιόσπιτα κάνουν δυο ταψιά μπακλαβά, τον «καλό» δηλ. το μεγάλο ταψί και τον «κέλη» δηλ. το παρακατιανό μικρό ταψί, για να φαγωθεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Τον καλό θα τον χαλάσει, θα πάρει, δηλαδή, το πρώτο κομμάτι από το ταψί, που βάζουν μπροστά του, ο γαμπρός ή παλαιότερα ο παπάς, που έβγαινε στα χωριά και αγίαζε για το καλό του χρόνου.

Στο νησί της Λέρου μόλις γυρίσει ο χρόνος ένας που βρίσκεται έξω από το σπίτι έρχεται κρατώντας ένα δοχείο με νερό και μια πέτρα. Είναι το ποδαρικό του σπιτιού.



Με το νερό ραντίζουν στα τέσσερα καντούνια (γωνιές) μέσα στο σπίτι μέχρι να ‘ρθει τον επόμενο χρόνο η καινούργια πέτρα και εύχονταν «όπως η πέτρα είναι γερή έτσι να ναι και η υγειά σας όλο το χρόνο». Ο αρχηγός της οικογένειας σπάει το ρόδι. Μπαίνει τρία βήματα μέσα και λέει: «ένα, δύο, τρία μέσα τα καλά.» κάνει τρία βήματα πίσω και λέει «ένα, δύο, τρία έξω τα κακά». Σπάει μετά το ρόδι σε μια γωνιά της πόρτας και αφήνει σαράντα κούνια μέσα στο σπίτι για σαράντα ημέρες. Πολλές φορές το νερό το φέρνουν το πρωί της Πρωτοχρονιάς. Σηκώνονται πολύ πρωί πριν βγει ο ήλιος και το νερό το λένε αμίλητο, γιατί καθώς το φέρνουν δεν μιλάνε καθόλου. Ρίχνουν στις τέσσερις γωνιές του σπιτιού νερό και λένε «όπως τρέχει το αθάνατο νερό έτσι να τρέχουν και τα καλά και τα πλούτη στο σπίτι». Όταν γυρίσει ο χρόνος κόβουν την βασιλόπιτα. Αυτού που θα του τύχει το φλουρί θεωρείται τυχερός και το φυλάει.

Το πρωί επίσης της Πρωτοχρονιάς στη Λέρο, σφάζανε έναν μαύρο πετεινό που τον φυλάγανε όλο το χρόνο για αυτή την ημέρα. Έπρεπε να είναι οπωσδήποτε μαύρος. Γυρίζανε ανατολικά το κεφάλι του, τον σφάζανε και τον κάνανε σούπα.

Λ. Μαστής Ρόδος



 








Δευτέρα, Δεκεμβρίου 30, 2024

Λεφτά υπάρχουν πολλά, αλλά μόνο για όπλα…



Μετά την εκλογή του ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να δαπανούν για τις αμυντικές υποχρεώσεις τους 3% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από το μέχρι χτες όριο του 2%. Και πρόσφατα, καθώς απομένουν 23 ημέρες μέχρι να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του, οι «Financial Times» αποκάλυψαν ότι η ομάδα μετάβασης του νέου προέδρου των ΗΠΑ μετέφερε σε Ευρωπαίους αξιωματούχους το μήνυμα ότι ο νέος πλανητάρχης θα απαιτήσει την αύξηση των αμυντικών δαπανών από το 2% στο 5% (!) του ΑΕΠ. Και ο δικός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ό,τι και να διατάξουν οι Αμερικανοί λέει ντούκου, μας ενημέρωσε: «Ξέρουμε ότι θα πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερο από 2%»! Δεν παρέλειψε μάλιστα να εκφράσει την άνευ όρων «υποστήριξη στην Ουκρανία», τονίζοντας πως «πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα είναι σε θέση ισχύος (!) όταν αποφασίσει να εισέλθει σε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία». 

Εκείνο που φαίνεται περίεργο είναι οι λόγοι που μια χώρα του ΝΑΤΟ, όπως η μικρή Ελλάδα, η οποία υποφέρει από υπερβολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, δεν απαλλάσσεται από τους συμμάχους από τις βαριές οικονομικές υποχρεώσεις για να προστατεύεται από μια άλλη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία! Και αν επιμένεις να θέτεις ερωτήματα για τα χρήματα που θα λείψουν από την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πολιτική, θα σε πουν και προδότη!

Και το ωραίο είναι ότι από το 2% στο 5% ναι μεν θα αυξηθούν οι δαπάνες των χωρών-μελών, χωρίς όμως αντίστοιχη αύξηση ποιότητας και ποσότητας στις προμήθειες των οπλικών συστημάτων! Οπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ύστερα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία ένα βλήμα 155 χιλιοστών κόστιζε 2.000 ευρώ το 2022 και σήμερα κοστίζει 8.000 ευρώ, δηλαδή αύξηση 300%! Με λίγα λόγια θα συνεχίσουν να θησαυρίζουν οι πολεμικές βιομηχανίες της Δύσης που έχουν το πάνω χέρι στο πολιτικό σύστημα. 

Γκρίνιαξε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας σε πρόγευμα εργασίας με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου εγκάλεσε την ΕΕ για αντιφατική πολιτική όσον αφορά το ύψος των αμυντικών δαπανών. Παράλληλα, θέτει δημοσιονομικά όρια, όχι τόσο για να τους πείσει να χαλαρώσουν τα όρια αυτά όσο για να καταγραφεί η ακίνδυνη διαφορά του από τον προϊστάμενό του πρωθυπουργό, που δεν γκρινιάζει ούτε διαφωνεί ποτέ σε τίποτα για να εξασφαλίζει όχι την προστασία της χώρας, αλλά της εξουσίας του. Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα είχε ξεπεράσει προ πολλού το όριο του 2%, ξοδεύοντας 3,01% του ΑΕΠ, η τρίτη χώρα του ΝΑΤΟ σε δαπάνες, πίσω από την Πολωνία (3,9%) και τις ΗΠΑ (3,49%).

Κι ενώ ο Τραμπ επιχειρεί να περιορίσει τις τεράστιες, ασήκωτες για την αμερικανική οικονομία (130% του ΑΕΠ χρέος!) δαπάνες που εκτοξεύτηκαν από το «κόμμα του πολέμου» το οποίο υπηρέτησε και υπηρετεί μέχρι την τελευταία ημέρα (!) της θητείας του ο γερο-Μπάιντεν, οι Ευρωπαίοι ακόλουθοι δέχονται ασυζητητί να αναλάβουν όλα τα έξοδα, όταν οι οικονομίες των δύο ηγετικών χωρών, της Γερμανίας και της Γαλλίας, δοκιμάζονται σκληρά από την ύφεση.

Εκτός αυτού, ο Τραμπ έστειλε μηνύματα που θα έπρεπε να προκαλέσουν συναγερμό στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει όχι μόνο σε επιβολή δασμών, αλλά και σε πολιτικές που θα μπορούσαν να προσελκύσουν μεγάλες εταιρείες από την ΕΕ στις ΗΠΑ. Προανήγγειλε, μάλιστα, την εφαρμογή ενός προγράμματος ευνοϊκής φορολογίας για τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα ενισχύσει την είσοδο ξένων εταιρειών σε αμερικανικό έδαφος. Τα μηνύματα είναι δυσοίωνα για την Ευρώπη και ειδικά για τη βιομηχανική ισχύ της Γερμανίας, η οποία με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία εμβάθυνε την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ και βυθίστηκε σε έναν βάλτο στασιμότητας, μειωμένης ανταγωνιστικότητας, χαμηλής παραγωγικότητας και έλλειψης τεχνολογικής καινοτομίας. 

Η μόνη χώρα που δεν λαμβάνει καθόλου μηνύματα είναι η δική μας. Εχουμε μια κυβέρνηση τόσο δουλική που, αμέσως μετά την ανατροπή του Ασαντ από τους υποστηριζόμενους από την Τουρκία τζιχαντιστές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η Ελλάδα χαιρετίζει την πτώση του καθεστώτος Ασαντ και ελπίζει να διασφαλιστεί άμεσα η ειρήνη στη Συρία και να αναδειχθεί δημοκρατική (!) κυβέρνηση». Ουδεμία ανησυχία για τη διευρυμένη επιρροή της Αγκυρας στη Μέση Ανατολή και στις θαλάσσιες μεσογειακές ζώνες της Λιβύης και τώρα και της Συρίας.

Ουδεμία ανησυχία για τις συνέπειες της ύφεσης και στην ελληνική οικονομία. Κανένας φόβος μπας και στην Ουκρανία μέχρι να παραδώσει την εξουσία ο Μπάιντεν ξεφύγει το πράγμα, με τον υπάκουο Ζελένσκι να εγκρίνει στην απελπισία του διαταγές των ΗΠΑ για τυφλά πυραυλικά χτυπήματα τώρα και στο βάθος της Ρωσίας, στην πόλη Καζάν που απέχει 1.400 χιλιόμετρα από το Κίεβο! Και αν πολλαπλασιαστούν, οι συνέπειες της ύφεσης με περιορισμό εσόδων σε μια οικονομία τόσο ρηχή, τόσο ελλειμματική και τόσο υπερδανεισμένη όπως η ελληνική, ε, θα γίνουν πρόωρες εκλογές να βγάλουν άλλοι το φίδι από την τρύπα. Ποιοι άλλοι όμως; Υπάρχουν; 

Δημήτρης Χρήστου

Διαβάστε επίσης από το 

documentonews.gr => ΕΔΩ

Τραγωδία στην Καλαμπάκα: Νεκρός ο άνδρας που πήδηξε από μπαλκόνι μετά τη φωτιά σε ξενοδοχείο (Photos – Videos)

ΑΑΔΕ: Χριστουγεννιάτικο δώρο στα μουλωχτά για τον Πιτσιλή

Meteor στην Τουρκία: Η αποτυχία της «εξοπλιστικής διπλωματίας» της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η Ελλάδα εμπλέκεται περισσότερο στην ουκρανική κρίση: Προωθεί αμερικανικό υγροποιημένη φυσικό αέριο

Αεροσκάφος της Air Canada τυλίχθηκε στις φλόγες κατά την προσγείωση – Σοκάρουν τα βίντεο

Τζίμι Κάρτερ: Εθνικό πένθος στις ΗΠΑ για τον θάνατο του πρώην προέδρου

Νότια Κορέα: Πρόβλημα και σε άλλο αεροσκάφος της Jeju Air – «Ειδικές επιθεωρήσεις» μετά την τραγωδία

Κυριακή, Δεκεμβρίου 29, 2024

Το κλίμα…


Το σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Ο Ακάρ κολυμπά ξανά προς το Καστελλόριζο, ίσως επειδή τα νερά είναι γαλήνια όπως λέει ο κ.Μητσοτάκης



Τα «γαλήνια νερά» για τα οποία μιλά ξανά και ξανά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, φαίνεται ότι άνοιξαν ξανά την όρεξη των Τούρκων και ειδικά του πρώην ΥΕΘΑ  τους Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μας απείλησε ξανά με …κολύμβηση Τούρκων μέχρι το Καστελλόριζο. 

Ο Ακάρ που σήμερα είναι  πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και μέλος του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν είπε: 

«Ασκήσαμε και ασκούμε όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στις θάλασσες και τον εναέριο χώρο μας. Κανείς δεν μπορεί να το αποτρέψει αυτό. Η Τουρκία έχει μια ακτή 12 χιλιάδων χιλιομέτρων. Είμαστε μια θαλάσσια χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευμένοι να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας στις θάλασσές μας. Έχουμε κάθε δύναμη για αυτό. Η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα. Δεν έχουμε κάνει πίσω και δεν θα κάνουμε πίσω. Κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητεί αυτό. Το Καστελόριζο είναι ακριβώς απέναντι μας. Κατά κάποιο τρόπο παρακάμφθηκε ιστορικά, και κατέληξε να ανήκει στους Έλληνες. Η απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία είναι 1.950 μέτρα. Οι υποψήφιοι αξιωματικοί μας στις στρατιωτικές μας σχολές μπορούν να κολυμπήσουν 2 χιλιόμετρα. Ως εκ τούτου, το νησί είναι σε απόσταση κολύμβησης. Οι Έλληνες φίλοι είπαν, “Τότε κολυμπήστε”. Είπαμε, “Θεού θέλοντος, θα έρθει μια μέρα που θα το κάνουμε”» δήλωσε ο Ακάρ. 

«Θέλουν 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας για αυτό το νησί. Όταν λέμε “όχι” σε αυτό, μας λένε ασυμβίβαστους. Ναι, είμαστε ασυμβίβαστοι… Δεν θα το δεχτούμε αυτό». 

«Δεν μπορούμε να πάρουμε όπλα παρόλο που τα πληρώσαμε. Δεν μας τα έδωσαν…. Τώρα κατασκευάζουμε. Πουλάμε σε φιλικές και συμμαχικές χώρες» ανέφερε δε ο τέως, υπουργός, αφήνοντας αιχμές κατά των ΗΠΑ για το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 από το οποίο η Τουρκία, βγήκε, λόγω της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Η Κύπρος είναι το εθνικό ζήτημα της Τουρκίας, είπε ο Ακάρ : «Ο σκοπός μας εκεί δεν θα τελειώσει ποτέ. Έχουμε τα δικαιώματα και τους νόμους μας εκεί στο πλαίσιο των συμφωνιών εγγύησης και συμμαχίας μας. Ό,τι κι αν κάνουν οι άλλες χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα, είμαστε εγγυητές εκεί σύμφωνα με τις συμφωνίες. Ως εκ τούτου, έχουμε εκπληρώσει τα καθήκοντα και τις ευθύνες του εγγυητή μέχρι στιγμής. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Το πιο σημαντικό ζήτημα στην Κύπρο είναι ότι ο νότος βλέπει τον βορρά ως προσφυγική ζώνη, ως δεύτερης κατηγορίας (περιοχή), λέμε ‘’όχι, είναι ίσοι’’. Αλλά τελικά λέμε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταλήξει εδώ και 50 χρόνια, 60 χρόνια. Τώρα τελείωσε, δεν υπάρχει ‘’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’, υπάρχει ‘’Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου’’. Είτε το καταλαβαίνετε είτε όχι. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε τους Κύπριους αδελφούς και αδελφές μας σε αυτό το θέμα».

«Το να είσαι Τούρκος είναι δύσκολο γιατί πρέπει να παλέψεις με όλο τον κόσμο» υποστήριξε ακόμα. «Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι και απειλές γύρω από την Τουρκία γεωγραφικά τους οποίους πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη. Αυτά τα πράγματα δεν είναι αστεία».

Δείτε επίσης Τελευταία Νέα 

από το militaire.gr => ΕΔΩ

Σάββατο, Δεκεμβρίου 28, 2024

Εστίαση: Μόλις 1 στις 4 επιχειρήσεις είχε πρόθεση να καταβάλλει το δώρο – Αυξημένες κατά 50% οι καταγγελίες των εργαζομένων

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της εστίασης, καθώς μόλις 1 στις 4 επιχειρήσεις είχε την πρόθεση να καταβάλλει το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, δείχνοντας για ακόμη μία φορά πως η τήρηση των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί όνειρο… απατηλό. 


Όπως αναφέρει στο topontiki.gr, ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού – Επισιτισμού στην εστίαση υπάρχουν πολλές κενές θέσεις εργασίας λόγω της εντατικοποίησης. Η συλλογική σύμβαση εργασίας δεν εφαρμόζεται, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις καταγράφεται η μη καταβολή του δώρου. Ταυτόχρονα, οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι, καθώς η επιθεώρηση εργασίας είναι υποστελεχωμένη. 

Χαρακτηριστικά όπως λέει «μόλις 1 στις 4 επιχειρήσεις είχε πρόθεση να καταβάλλει το δώρο, την ώρα που οι καταγγελίες των εργαζομένων ήταν αυξημένες σχεδόν κατά 50%. Υπάρχει η δυνατότητα στο site μας (www.poeet.gr) ο εργαζόμενος να καταγγείλει τέτοια περιστατικά».

«Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούσε όσο μπορούμε να βοηθάμε, καλούμε τους εργοδότες και ακούμε δικαιολογίες του τύπου, το αμέλησα, δεν το έχω βάλει ακόμη, θα το κάνω σύντομα…», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΟΕΕΤ. 

Λόγω των παραπάνω συνθηκών οι εργαζόμενοι στην εστίαση μετακινούνται συνεχώς, καθώς αναζητούν κάτι καλύτερο. «Μπαίνουμε σε μια διαδικασία πλειστηριασμού, όποιος δίνει τα πιο πολλά λεφτά, εκεί θα πας» αναφέρει, ενώ από την πανδημία και μετά «οι εργαζόμενοι έχουν καλύτερη σχέση με το σωματείο τους, υπάρχει μεγαλύτερη ενεργοποίηση».

Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου ο εργοδότης ζητούσε από τους εργαζομένους να του δώσουν χρήματα και να τα βάλει αυτός στο ΑΤΜ για να δείξει ότι έβαλε το δώρο. «Αυτή είναι η νοοτροπία του Επιχειρείν στη χώρα μας», σχολιάζει.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 33.000 κενές θέσεις εργασίας στην εστίαση και 50.000 στα ξενοδοχεία και όπως λέει για να αλλάξει αυτό θα πρέπει το κράτος και οι εργοδότες να συμφωνήσουν σε νέες συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες θα έχουν θετικό πρόσημο για τους εργαζόμενους.

Η εστίαση δεν κινήθηκε με ικανοποιητικούς ρυθμούς

Όσον αφορά την εστίαση στους χειμερινούς προορισμούς, δεν κινήθηκε με ικανοποιητικούς ρυθμούς σε σχέση με πέρυσι, για 2 βασικούς λόγους.

Πρώτον, «η Ελλάδα πλέον είναι μια ακριβή χώρα, καθώς το κουβέρ έχει πάει στα 50-60 ευρώ» και δεύτερον «ο κόσμος επιλέγει το Airbnb, υπάρχει μεγάλη αύξηση το τελευταίο διάστημα».

Ο κ. Χότζογλου δίνει έμφαση στο γεγονός ότι ο τουρίστας ψωνίζει από το σούπερ μάρκετ, δεν προτιμάει την ταβέρνα, και για αυτό τον λόγο, τα τοπικά σούπερ μάρκετ έχουν αυξήσει τον τζίρο τους. «Ξεπηδούν» όλο και περισσότερα σε χειμερινούς προορισμούς, υπάρχει ζήτηση, ο κόσμος επιλέγει να μαγειρέψει σπίτι του.

Πηγή: www.topontiki.gr

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 27, 2024

Τάσος Δούσης: Αυτά είναι τα πιο βρώμικα σημεία σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου – Τι πρέπει να κάνετε;


 


Ο Τάσος Δούσης έχει ταξιδέψει σχεδόν σε όλο τον κόσμο, έχει μείνει σε άπειρα ξενοδοχεία και είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να μας δώσει τις σωστές ταξιδιωτικές συμβουλές. Αυτή τη φορά ο expert των ταξιδιών και παρουσιαστής των ΕΙΚΟΝΩΝ μας δίνει κάποια πολύ χρηστικά tips κατά τη διαμονή μας σε κάποιο ξενοδοχείο, σε όποιο ξενοδοχείο, 3, 4 ή και 5 αστέρων: Ποια είναι τα πιο βρώμικα σημεία στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου; Και τι πρέπει να κάνετε;  Στον λογαριασμό του στο Tik Tok ο Τάσος Δούσης ανέβασε ένα βίντεο και μας αποκαλύπτει τα πιο βρώμικά σημεία στο πεντακάθαρο κατά τ’ άλλα δωμάτιο του ξενοδοχείου: 

Ακολουθούν οι συμβουλές του: 

Όπως αναφέρει ο ίδιος μπορεί σε πρώτη ματιά όλα μέσα στο δωμάτιο να φαίνονται πεντακάθαρα αλλά δεν ισχύει! Τα μικρόβιο σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου κάνουν πάρτυ! Εδώ είναι τα πιο βρώμικα σημεία: 

Το χειρότερο απ’όλα είναι το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, το οποίο δεν καθαρίζεται ποτέ! Εϊναι φουλ στο μικρόβιο, οπότε όταν μπείτε στο δωμάτιο και πριν το χρησιμοποιήσετε καλό είναι να το καθαρίσετε καλά με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι.

Το ίδιο και το τηλέφωνο με το οποίο πρέπει να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία, γιατί δεν ξέρετε ποιος ήταν αυτός που έμενε στο δωμάτιο πριν από εσάς.

Η καφετέρια… επίσης σπάνια καθαρίζεται.

Και περνάμε στην τουαλέτα: Πρώτον, φυσικά η λεκάνη! Όσο καθαρή και να φαίνεται πριν τη χρησιμοποιήσετε καθαρίστε την με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι. Και δεύτερον και το χειρότερο απ’ όλα: η ντουζιέρα! Μπορεί να φαίνεται καθαρισμένη τέλεια αλλά καλό είναι πριν μπείτε για το μπάνιο σας να ρίξετε αρκετό καυτό νερό ώστε να απολυμανθεί και ένα ακόμα -σωτήριο- tip είναι να χρησιμοποιείται τις δικές σας παντόφλες μέσα στο δωμάτιο και ειδικά στο ντους. Δεν ξέρετε τι έχουν κάνει κάποιοι από τους τουρίστες μέσα στη συγκεκριμένη ντουζιέρα και δε θέλετε να ξέρετε!

Αυτά τα λίγα αλλά πολύ ουσιαστικά tips που την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ξενοδοχείο, θυμηθείτε τα!


Πηγή: www.travelstyle.gr

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 26, 2024

Τα έθιμα των Χριστουγέννων στα Δωδεκάνησα


 

Με διαφορετικά έθιμα από νησί σε νησί και από χωριό σε χωριό γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στα νησιά της Δωδεκανήσου. Από τα χαρακτηριστικά των εκδηλώσεων είναι ότι οι κάτοικοι της Δωδεκανήσου 40 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα βρίσκονταν σε νηστεία με σκοπό να προετοιμαστούν για τη γέννηση του Χριστού και να απολαύσουν στη συνέχεια το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. 

Κύριο φαγητό στα περισσότερα νησιά της Δωδεκανήσου ήταν και σε γενικές γραμμές παραμένει, παράλληλα με τη γαλοπούλα τα τελευταία χρόνια, το χοιρινό κρέας. Σε αρκετά χωριά της Ρόδου, το σφάξιμο του χοίρου που μεγάλωναν οι οικογένειες γινόταν σε παρέες και με ειδική ιεροτελεστία. Από τα χριστουγεννιάτικα φαγητά ήταν επίσης τα παραδοσιακά «γιαπράκια» (ντολμαδάκια) τα οποία δεν έλειπαν από το τραπέζι. Σε ό,τι αφορά τα γλυκά τόσο στη Ρόδο όσο και στα υπόλοιπα νησιά το χαρακτηριστικό είναι οι δίπλες, οι οποίες εξακολουθούν να παρασκευάζονται και σήμερα. 

Από τα αξιοσημείωτα των ημερών είναι ότι την ημέρα των Χριστουγέννων οι κάτοικοι της Ρόδου συνηθίζουν να πηγαίνουν οικογενειακά στην εκκλησία και αμέσως μετά να επισκέπτονται τους ηλικιωμένους γονείς και παππούδες για τις σχετικές ευχές. Σε ορισμένα χωριά της Ρόδου ήταν έθιμο να επισκέπτονται ομαδικά, σαν μεγάλη παρέα, το βράδυ των Χριστουγέννων τα σπίτια όσων γιορτάζουν με τους οικοδεσπότες να είναι «υποχρεωμένοι» να τους κεράσουν όλους. Η περιοδεία της παρέας συνεχίζεται μέχρι πρωίας ενώ αν αντέχουν ξεκινούν και νέο κύκλο επισκέψεων σε αυτούς που γιορτάζουν την επόμενη μέρα (της Παναγιάς). 

Νίσυρος

Στη Νίσυρο, το βράδυ των Χριστουγέννων ο ιερέας τελεί τρισάγιο και κατόπιν προσφέρει στους πιστούς «ευλογημένα» τα οποία μόλις έφταναν στο σπίτι, τα τοποθετούσαν στο γιορτινό τραπέζι και τα έτρωγαν πρώτα. Στον Αρχάγγελο, στη Σάλακο και σε πολλά άλλα από τα χωριά της Ρόδου, το «Χριστόψωμο» είναι το πρόσφορο που πάνε στον παπά τα Χριστούγεννα. Το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων στρώνεται από το βράδυ της παραμονής. Στο κέντρο τοποθετείται το χριστόψωμο και δίπλα το μέλι με πολλούς ξηρούς καρπούς.

Κάλυμνος

Στο νησί της Καλύμνου τα παλαιότερα χρόνια ήταν απόλυτα απαραίτητο όλοι οι κάτοικοι του νησιού να παρευρίσκονται στη λειτουργία των Χριστουγέννων. Υπάλληλος της Δημαρχίας που άναβε τα φαναράκια στους δρόμους, έπρεπε να κτυπήσει όλες τις πόρτες των σπιτιών και να ξυπνήσει όλους τους νησιώτες για να πάνε στην εκκλησία.

Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Κάλυμνο περιέχει κόκορα ή χοιρινό με πράσο ή την καθιερωμένη πλέον σ’ όλη την Ελλάδα γεμιστή γαλοπούλα. Το πρωί των Χριστουγέννων όταν επιστρέφουν από την εκκλησία πίνουν το ζωμό από τον πετεινό ή τρώνε σούπα που γίνεται με το ζωμό αυτό.

Σύμη

Από τις 15 Νοεμβρίου που ξεκινά το σαρανταήμερο της νηστείας για τα Χριστούγεννα οι Συμιακές άρχιζαν να ετοιμάζουν τα σπίτια τους για τις γιορτές. Καθάριζαν το εσωτερικό των σπιτιών τους, τους φούρνους που είχαν στην αυλή και τη γειτονιά για να είναι καθαρά ώστε να ψήσουν τα κουλούρια και τα γλυκά και για να είναι κάτασπρα και πεντακάθαρα τα σοκάκια και τα σκαλοπάτια.

Την ημέρα που εορτάζει ο Άγιος Σπυρίδωνας (12 Δεκεμβρίου) έφτιαχναν τους κουραμπιέδες με αλισίβα(στάχτη) και αμύγδαλα, πουγκιά γεμιστά με σουσάμι, «πανιεράκια» (με γέμιση από καρύδια, τα οποία μοιάζουν με μικρές ατομικές τάρτες), μπακλαβά, «κοπεγχάγη», «σβίγγους» και πάστες. Όλα αυτά τα γλυκίσματα προορίζονταν για το καλάθι που ετοίμαζαν για την πεθερά, για το καθιερωμένο «πεσκέσι» (δώρο στην πεθερά ως ένδειξη τιμής και εκτίμησης προς το πρόσωπό της), όπως αναφέρει η λαογράφος Ειρήνη Σεμερτζάκη. Το καλάθι αυτό κάθε αρραβωνιασμένη και παντρεμένη γυναίκα το ετοίμαζε με φροντίδα και το συνόδευε στο σπίτι της πεθεράς της. Εκτός από τα γλυκά, που ήταν όμορφα τακτοποιημένα και διακοσμημένα με ένα κεντητό μαντήλι, σε ένα μεγαλύτερο καλάθι τοποθετούσαν κρέας και άλλα φαγώσιμα. 

Κως

Οι γιορτές απ’ τα Χριστούγεννα ίσαμε των Φώτων ονομάζονται «δωδεκάμερα». Την παραμονή των Χριστουγέννων στα χωριά της Κω ζύμωναν σιταρένιο αλεύρι κι έπλαθαν τα «κουλούρια», τις «κουλούρες» (γιορτινά ψωμιά), τα «ξύσματα» (ψωμιά σιταρένια, ζυμωμένα με ξυσμένη μυζήθρα και μυρωδικά) καθώς και τα «αφρένα» ή «εφτάζυμα» (αρωματισμένα ψωμιά, που το προζύμι τους γίνεται με τον αφρό βρασμένων ρεβιθιών και φύλλων δάφνης). Όλα αυτά τα «Χριστόψωμα», όπως αναφέρει ο συγγραφέας Βασίλης Χατζηβασιλείου, τα άλειφαν με κρόκο αυγού και τα πλούμιζαν με το χτένι. Ανήμερα τα Χριστούγεννα στα χωριά της Κω, νέοι και γέροι, γυρίζουν παρέες κι επισκέπτονται όλα τα σπίτια του χωριού, για να πουν τα κάλαντα και να ευχηθούν «τ’ αποχρόνου». Το κέρασμα στις επισκέψεις αυτές, εκτός απ’ τα γλυκίσματα (κουραμπιέδες και μελομακάρονα) είναι το μαύρο κώτικο κρασί και μεζέδες. Τη γαλοπούλα ή το «πασκάτικο», δηλ. το γουρουνόπουλο, συνήθιζαν να τα σφάζουν, σύμφωνα με το έθιμο, την παραμονή της μεγάλης γιορτής. Λεγόταν πασκάτικο, γιατί τα Χριστούγεννα οι αγρότες της Κω ήθελαν να τα ονομάζουν Πάσχα (επειδή έτρωγαν το κρέας μετά από σαράντα μέρες νηστείας) ξεχωρίζοντάς τα απ’ τη Λαμπρή, την ημέρα εορτασμού της Ανάστασης του Χριστού.

Οι σαρμουσάδες είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Κεφάλου της Κω, παρόμοιο με τον μπακλαβά. Γίνεται με χειροποίητο φύλλο, και σουσάμι, από όπου και πήρε το όνομά του (μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης αμύγδαλα και καρύδια), καρυκεύματα (κανέλα, γαρύφαλλα) και το τυλίγουν σε ρολό και αφού το τηγανίσουν το περιχύνουν με σιρόπι από μέλι.

Αστυπάλαια

Στην Αστυπάλαια, τα Χριστούγεννα, υπήρχε το έθιμο να κρεμούν το κατωσάγωνο ενός χοίρου στη καπνοδόχο του τζακιού για να γλιτώσουν από τους καλικάντζαρους.

Την παραμονή επίσης των Χριστουγέννων, οι νοικοκυρές της Αστυπάλαιας, ζυμώνουν το “χριστόψωμο” με ένα καρύδι στη μέση για καλή τύχη.


Πηγή: www.topontiki.gr


Τετάρτη, Δεκεμβρίου 25, 2024

Καλά Χριστούγεννα - Επι γης Ειρήνη - Peace on Earth



Imagine all the people living life

in peace. You may say I’m

a dreamer, but I’m not the

only one.

I hope someday you’ll join us,

and the world will be as one.


John Lennon


Επίκαιρο σκίτσο από τον αξέχαστο μεγάλο Ρόδιο σκιτσογράφο Βαγγέλη Παυλίδη. 

Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα σε όλους από το Rodorama.blogspot.com με Υγεία, Ευτυχία και προ πάντων Ειρήνη. 

Τρίτη, Δεκεμβρίου 24, 2024

Χριστούγεννα με καταιγίδες και στα Δωδεκάνησα – Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Ο χειμωνιάτικος καιρός στη χώρα μας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες με κατά τόπους ισχυρές βροχές, στα θαλάσσια και παραθαλάσσια καταιγίδες, θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους στο κεντρικά και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Ελλάδας και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές στα κεντρικά και τα βόρεια. 

Α. Πιο αναλυτικά προβλέπονται: 

1. Την ημέρα των Χριστουγέννων (Τετάρτη 25.12.2024) ισχυρές βροχές και κυρίως στα παραθαλάσσια καταιγίδες, στις Σποράδες, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τα Δωδεκάνησα, πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στα νοτιότερα τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου (περιοχή Σάμου – Ικαρίας) και από το απόγευμα στην ανατολική Θεσσαλία (Μαγνησία), την Ανατολική Στερεά, τη νότια Εύβοια και τις δυτικές Κυκλάδες. 

2. Τη 2η ημέρα των Χριστουγέννων (Πέμπτη 26.12.2024) ισχυρές βροχές στην ανατολική Θεσσαλία (Μαγνησία), τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά (κυρίως περιοχή Φθιώτιδας – Βοιωτίας), τις Κυκλάδες (κυρίως δυτικές και βόρειες) και από το μεσημέρι στην Αττική και την ανατολική Πελοπόννησο.

Β. Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν από το απόγευμα των Χριστουγέννων στη Θράκη, το Θρακικό, το βορειοανατολικό Αιγαίο και τις Σποράδες, ενώ από τις πρωινές ώρες της 2ης ημέρας των Χριστουγέννων (26.12.2024) βορειοανατολικοί άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στις προαναφερθείσες περιοχές καθώς και στην Εύβοια και τα νότια τμήματα της Χαλκιδικής.

Γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν το διήμερο 25 και 26.12, στον ορεινό ηπειρωτικό κορμό, τα ορεινά της Εύβοιας και της Κρήτης και τοπικά σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές από το απόγευμα των Χριστουγέννων και την Πέμπτη στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. 

Την Παρασκευή 27.12 τα φαινόμενα (βροχές – χιονοπτώσεις) θα παρουσιάσουν εξασθένηση στις περισσότερες περιοχές, αλλά στο Αιγαίο και κατά τόπους στην ανατολική ηπειρωτική χώρα θα συνεχίσουν να πνέουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι.

Πρόγνωση για την Πέμπτη

Στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια θαλάσσια καταιγίδες. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και πρόσκαιρα στα βόρεια ημιορεινά.

Στη δυτική χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο 7 μποφόρ, ενώ στα νοτιοανατολικά θα είναι μεταβλητοί 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, τοπικά ισχυρός στα βορειοδυτικά.

Πρόγνωση για την Παρασκευή

Στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια θαλάσσια καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και πρόσκαιρα στα βόρεια ημιορεινά.

Στη δυτική χώρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα ηπειρωτικά όπου ενδέχεται να σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 μποφόρ, ενώ στα νοτιοανατολικά θα είναι μεταβλητοί 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

H “ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ” ELENA – ENA ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Το βαρομετρικό χαμηλό που μας επηρεάζει, αύριο θα βρίσκεται πάνω από την χώρα μας και θα συνεχιστεί ο βροχερός καιρός. Θα αδικούσαμε την “ELENA” αν την χαρακτηρίζαμε ως κακοκαιρία, παρότι μέχρι το πρωί θα έχουμε τοπικά ισχυρά φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και μέχρι το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Οι βροχές σήμερα ήταν ευεργετικές με μεγάλα ύψη υετού κυρίως στα δυτικά, ενώ τις επόμενες μέρες θα είναι πολλές, κυρίως στα ανατολικά.

Τα χιόνια μέχρι το τέλος της εβδομάδος θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους κυρίως στα ορεινά, ενώ σε τοπικό επίπεδο θα σημειωθούν και σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

Σημαντικός ο εμπλουτισμός των υπογείων υδάτων από το χιόνι.

Μετά από πολλά χρόνια ο καιρός “εναρμονίστηκε” με το εορταστικό πνεύμα των ημερών, χαρίζοντας μια “άσπρη μέρα” στους λάτρεις των χειμερινών προορισμών και των χιονοδρομικών... 

(Με πληροφορίες από την ΕΜΥ)




Αποκλεισμένα τα νησιά της Δωδεκανήσου εξαιτίας του «SAONISOS»


 

Κραυγή αγωνίας από τους δημάρχους: «Είμαστε στο έλεος του θεού και της Παναγίας» - 

Την απόγνωσή τους για τον αποκλεισμό των νησιών, λόγω της μη ανταπόκρισης του πλοίου «SAONISOS» στις πραγματικές και συμβατικές του υποχρεώσεις, εκφράζουν -με επιστολή τους προς τον υπουργό Ναυτιλίας- οι δήμαρχοι Αγαθονησίου, Λειψών, Πάτμου, Αστυπάλαιας, Λέρου, Καλύμνου και Ανατολικής και Δυτικής Σάμου. 

«Είμαστε στο έλεος του Θεού και της Παναγίας» αναφέρουν, τονίζοντας ότι δεν αξίζει αυτό το μαρτύριο στους κατοίκους των νησιών. 

Παράλληλα, κρούουν τον “κώδωνα του κινδύνου” για το πλοίο, σημειώνοντας ότι δεν θέλουν να φανταστούν τα χειρότερα. 

Στην επιστολή τους αναφέρουν τα εξής: 

«Είμαστε στο έλεος του Θεού και της Παναγίας! Δεν μπορούμε να μετακινηθούμε στα γειτονικά μας νησιά, ούτε για τις στοιχειώδεις, τις βασικές μας ανάγκες. Πιστεύουμε ότι είστε άνθρωπος με ενσυναίσθηση και αυτή τη φορά θα πάρετε τις πρέπουσες αποφάσεις.

Είναι γιορτινές μέρες για όλους και εμείς, ακόμα παλεύουμε πώς θα εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες προμήθειες, πώς θα έρθουν τα οικεία μας πρόσωπα, πώς θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα υγείας, πώς θα πάμε στα σπίτια μας, πώς… πώς… πώς…, αφού το πλοίο “SAONISOS” που επιδοτεί η Ελληνική Πολιτεία, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές μας ανάγκες ούτε στις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Οι Αρκιοί, οι Λειψοί, το Αγαθονήσι, η Αστυπάλαια, η Λέρος, η Πάτμος, η Κάλυμνος, η Σάμος, σας εκπέμπουν κραυγή αγωνίας!

Η αλλαγή πλοίου στη δρομολογιακή γραμμή από Κάλυμνο έως Πυθαγόρειο Σάμου, στην πράξη όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά είναι το βασικό αίτιο των προβλημάτων μας, εδώ και αρκετούς μήνες.

Το επιδοτούμενο από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πλοίο της εταιρείας SAOS:

. Στο πρώτο ταξίδι, απώλεσε το πηδάλιό του.

. Δεν προσεγγίζει λιμάνια, αν και οι καιρικές συνθήκες είναι καλές.

. Προσκρούει στον προβλήτα του λιμανιού της Πάτμου, δημιουργώντας αναστάτωση στον κόσμο.

. Μένει μεσοπέλαγα από μηχανές ηλεκτρομηχανές, δημιουργώντας χαώδη κατάσταση στους επιβάτες.

. Μένει για δεύτερη φορά ακυβέρνητο μεσοπέλαγα και μεταφέρεται με το ρυμουλκό «ΠΟΘΗΤΟΣ» στο λιμάνι της Καλύμνου, με απίστευτες συνέπειες σε πλήρωμα και επιβάτες.

. Ταξιδεύει με ανοιχτό καταπέλτη, λόγω βλάβης του συστήματος.

. Δίνει συχνά – πυκνά ακύρωση και μεταβολή δρομολογίων.

. Σήμερα είναι δεμένο στο λιμάνι της Πάτμου, λόγω βλάβης.

Και εμείς οι νησιώτες περιμένουμε να ζήσουμε!

Προς το παρόν ακόμα μιλάμε για γεγονότα στην επιφάνεια της θάλασσας. Δεν θέλουμε να φανταστούμε τα χειρότερα.

Δεν αναλογεί στο κύρος, την προσωπικότητα και την πολιτική σας οντότητα αυτή η κατάσταση. Σας αδικεί! Σε μας τους χιλιάδες κατοίκους, που κατοικούμε μόνιμα σ ́ αυτά τα νησιά, δεν μας αξίζει αυτό το μαρτύριο.

Παρακαλούμε, πάρτε άμεση απόφαση και δώστε λύση, πριν είναι αργά!».

Πηγή: ertnews.gr



Δευτέρα, Δεκεμβρίου 23, 2024

Τραπεζογραμμάτια




Κώστας Βαξεβάνης - 

Για να παραφράσω τον Μπέρτολτ Μπρεχτ, «τι είναι η ληστεία µιας τράπεζας µπροστά στη συνεργασία κυβερνήσεων και τραπεζιτών;». Η αποτυχία των κυβερνήσεων, και πολύ περισσότερο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να προστατεύσoυν την κοινωνία από την αφαίµαξη που πραγµατοποιούν οι τραπεζίτες δεν αποτελεί αδυναµία πολιτικής αλλά οµολογία συνεργασίας σε µια διαρκή ληστεία.

Οι πολίτες είναι υποχρεωµένοι να κάνουν όλες τις συναλλαγές τους µέσω τραπεζών, για να αποφευχθεί η διακίνηση µαύρου χρήµατος. ∆ίνουν δηλαδή τα χρήµατά τους για να τα χειρίζονται και να τα εκµεταλλεύονται οι τράπεζες αλλά οι ίδιοι δεν έχουν κάποια ουσιαστική αντιπαροχή από αυτό. Αντιθέτως, οι τράπεζες ορίζουν µονοµερώς και ανέλεγκτα τους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις µε τον πελάτη και βέβαια τις χρεώσεις για τις συναλλαγές. Μέσα από µια εµφανή λειτουργία καρτελοποίησης και όχι υγιούς ανταγωνισµού, οι τράπεζες έχουν επιβάλει τεράστιες χρεώσεις για συναλλαγές, πράγµα που φυσικά δεν συµβαίνει σε άλλα κράτη, όπου επίσης οι τράπεζες έχουν ζητούµενο την κερδοφορία και όχι τη φιλανθρωπία. 

Πρακτικά, δηλαδή, σε αναγκάζουν να δίνεις τα λεφτά σου στις τράπεζες για να τα εκµεταλλεύονται και αυτές κερδοσκοπούν χωρίς όριο µε τη σύµφωνη γνώµη της κυβέρνησης.

Τι είναι αυτό που καθιστά τις τράπεζες ιερές αγελάδες; Το επιχείρηµα ότι οι τράπεζες είναι άρρηκτα συνδεδεµένες µε την οικονοµία και την ανάπτυξη έχει πρωτίστως καταρριφθεί στην Ελλάδα. Οι τράπεζες ήταν από τις αιτίες που η χώρα οδηγήθηκε στην οικονοµική κρίση και την κατάρρευση. Το κράτος έπρεπε να καλύψει τις µαύρες τρύπες που δηµιούργησαν οι τράπεζες µε τα ακάλυπτα δάνεια και τα θαλασσοδάνεια στους δικούς τους ανθρώπους, ακόµη και τους ίδιους τους τραπεζίτες.

Επειδή δεν έπρεπε να καταρρεύσουν οι τράπεζες, ανακεφαλαιοποιήθηκαν µε κρατικό χρήµα. Κατά έναν περίεργο τρόπο ο νόµος της αγοράς που τόσο πολύ επικαλέστηκαν την εποχή των µνηµονίων, επεκτείνοντάς τον µάλιστα και στους ανθρώπους (όποιος µπορεί ζει, όποιος δεν µπορεί πεθαίνει), δεν ίσχυσε για τις τράπεζες και τους τραπεζίτες.

Οι τραπεζίτες που έριξαν έξω τις τράπεζες και την οικονοµία συνέχισαν να παραµένουν στα πόστα τους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν µπόρεσε ή δεν ήθελε να δηµιουργήσει µια άλλη κατάσταση πραγµάτων για τις τράπεζες. Αντί να παρέµβει για να εξασφαλίσει έστω κάποιους όρους εξυπηρέτησης του πολίτη, ο οποίος έδωσε τα λεφτά του και µε την ανακεφαλαιοποίηση και µε τις καταθέσεις του, εξήγγειλε τη δηµιουργία µια φανταστικής Επενδυτικής Τράπεζας η οποία θα έπαιζε αυτό τον ρόλο.

Οι τραπεζίτες που έκλεψαν ή υποβοήθησαν τη ληστεία του κοσµάκη τελικώς αµνηστεύτηκαν και οι τράπεζες σήµερα συνεχίζουν όπως τον παλιό καλό καιρό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να αµνηστεύσει τους εγκληµατίες του λευκού κολάρου που έπαιζαν τον ρόλο της διοίκησης των τραπεζών και να είναι συνεπής όχι µόνο απέναντι στην ιδεολογική του άποψη αλλά και στα γραµµάτια προς τις τράπεζες. ∆εν γινόταν ένα κόµµα που χρωστάει εκατοντάδες εκατοµµύρια στις τράπεζες να µην υπολογίζει την οµηρία του από αυτές. Και φυσικά δεν γινόταν ένας πρωθυπουργός που εξυπηρετήθηκε προσωπικά για τα δάνειά του από τους τραπεζίτες να στραφεί εναντίον τους.

Τι συνέβη όµως µε τον ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να µην είχε την αιµοµικτική σχέση που είχε η Ν∆ µε τις τράπεζες, σήµερα όµως αποδεικνύεται ότι αρκετά στελέχη του είχαν ώσµωση µε τις τράπεζες και τους ανθρώπους τους και γι’ αυτό εµπόδιζαν οποιαδήποτε αποτελεσµατική και δίκαιη πολιτική για το τραπεζικό σύστηµα. Αµέσως µετά την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση, στελέχη του πέρασαν επαγγελµατικά εντελώς άκοµψα στις τάξεις των τραπεζών, αποκαλύπτοντας τη σχέση που είχαν µαζί τους. Οι πιο προσεκτικοί και έµπειροι επέλεξαν τον ρόλο του κρυφού συµβούλου διά συµβάσεων έργου και συµβουλών. Αν ο Μητσοτάκης και η παράταξή του εξυπηρέτησαν τις τράπεζες, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσαν τον κόσµο που περίµενε να µπει µια τάξη στην ασυδοσία τους.

Τον Οκτώβριο του 2018 ένα δηµοσίευµα του Documento είχε προκαλέσει την οργή του τότε υπουργού Οικονοµικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η εταιρεία PQH, η οποία σχετιζόταν µε τον ξάδελφο του υπουργού, είχε αναλάβει τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων δεκάδων δισεκατοµµυρίων. Το Documento έθεσε τότε ένα σοβαρό θεσµικό θέµα. Αν µπορούν οι τράπεζες και οι διαχειριστές των «κόκκινων» δανείων να αποφασίζουν χωρίς κανένα έλεγχο ποια δάνεια θα κουρεύουν και σε ποιους. Καταγράφαµε µάλιστα τον κίνδυνο οι αποδεδειγµένα έως τότε διεφθαρµένοι τραπεζίτες να βάζουν την υπογραφή τους και να εγκρίνουν ένα υποτιθέµενο business plan που δικαιολογεί κούρεµα του δανείου, ενώ στην πραγµατικότητα είναι µια µεθόδευση για να γίνει το κούρεµα σε αυτόν που επιλέγουν.

Παρότι το θέµα ήταν καθαρά θεσµικό και ο προβληµατισµός που εξέφραζε το ρεπορτάζ ουσιαστικός, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το θεώρησε επίθεση στο πρόσωπό του.

Μέχρι που φτάσαµε στην υπόθεση Πηλαδάκη και των κουρεµένων δανείων του που σήµερα ελέγχονται σε σχέση µε µαύρο χρήµα. Την υπόθεση αυτή παρακολουθούµε τέσσερα χρόνια. Ο Πηλαδάκης και η τράπεζα (Πειραιώς) έκαναν αυτό που είχαµε προβλέψει σε εκείνο το ρεπορτάζ το οποίο είχε αναστατώσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Συνυπέγραψαν ένα business plan που αναγνωρίζει την έλευση επενδυτών και κεφαλαίων για να εξυγιάνει τις χρεωµένες επιχειρήσεις. Για να έχει αυτό αποτέλεσµα έπρεπε να κουρευτούν τα δάνεια κατά 165 εκατοµµύρια ευρώ.

Μόλις αποφασίστηκε το κούρεµα από την τράπεζα, το Documento είχε δηµοσιεύσει στοιχεία από τα οποία αποδεικνυόταν ότι οι εταιρείες επενδυτές ήταν στην πραγµατικότητα άλλες εταιρείες του χρεωµένου Πηλαδάκη. Πρακτικά, δηλαδή, όλο αυτό ήταν µια κοµπίνα µε τη συµµετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, για να χαρίσουν στον Πηλαδάκη πάνω από 165 εκατοµµύρια ευρώ. Τα στοιχεία ήταν πλέον δηµοσιευµένα και θα µπορούσε οποιοσδήποτε εισαγγελέας να παρέµβει. Η δε τράπεζα, αν δεν γνώριζε, µπορούσε να σταµατήσει τη διαδικασία και να ζητήσει τα λεφτά της. ∆εν έγινε τίποτε από όλα αυτά. Απλώς η Τράπεζα Πειραιώς τιµώρησε το Documento µε διακοπή της διαφήµισης στην εφηµερίδα. Αντί να σώσει τα λεφτά των µετόχων και της τράπεζας, η διοίκηση του κ. Χρήστου Μεγάλου αποφάσισε να τιµωρήσει αυτόν που αποκάλυπτε την απάτη. Προφανώς θα έχει τους λόγους της.

Η έρευνα της αρχής για το ξέπλυµα µαύρου χρήµατος, απ’ ό,τι φαίνεται, θα επεκταθεί από τον Χαράλαµπο Βουρλιώτη και στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία βαρύνεται (θα αποδειχθεί µε ποιον τρόπο) µε τη δυνατότητα που έδωσε στον Πηλαδάκη να µεταφέρει χρήµατα από την τράπεζα προτού δοθεί εντολή κατάσχεσης των περιουσιακών του στοιχείων.

Οι τραπεζίτες και οι κοπτήρες του συστήµατος συνεχίζουν να λειτουργούν µασώντας χρήµα που επί της ουσίας προέρχεται από το δηµόσιο και τον πολίτη. Αλλά δεν είναι όλα µαύρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε παρέµβαση στις χρεώσεις των τραπεζών. Το θέµα δεν είναι µόνο η κοροϊδία, αλλά και η παραδοχή που κάνει: µπορεί τελικώς η κυβέρνηση να παρέµβει στις τράπεζες και στην αγορά και να ρυθµίσει θέµατα υπέρ του πολίτη; Γιατί έως σήµερα έλεγαν ότι κάτι τέτοιο είναι ενάντια στους νόµους της ελεύθερης αγοράς.

Κώστας Βαξεβάνης


Διαβάστε επίσης => ΕΔΩ

Πώς στήνουν τα «κουρέματα» στην Πειραιώς με τη μέθοδο Πηλαδάκη – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville

«Δεν θα δεχθούμε επιθέσεις κατά της Συρίας από ξένα κράτη» – Στέλεχος του Εθνικού Κουρδικού Συμβουλίου μιλάει στο Documento

Έγκλημα στα Τέμπη – Βασίλης Κοκοτσάκης: Κατάρρευση του κρατικού επιχειρήματος περί εμπλοκής ελαίων σιλικόνης σαν αιτία θανάτου

Καιρός: Επιδείνωση με καταιγίδες και χιόνια μέχρι τα Χριστούγεννα – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Σφραγίστηκε το Allou Fun Park – Είχε λήξει η άδεια του

Κυριακή, Δεκεμβρίου 22, 2024

Αγιοβασίλης έρχεται…

Τα λίγα, ποιητή, είναι τα πολλά, όταν ο κόσμος παραμιλά 


«Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος/…λίγο φαΐ λίγο κρασί/Χριστούγεννα κι Ανάσταση». 

Τα λίγα, ποιητή, είναι τα πολλά, όταν ο κόσμος παραμιλά. Μια στάση, μια ανακωχή. Η γιορτή είναι εκεί. Πληθωρική. Όχι, δεν αναφέρομαι μόνο σε στάση καταναλωτική, αν και πια δεν με χαλά. Γίνομαι Φρεντ, ο ανιψιός του Σκρουτζ, όσο σβήνουν κεριά, όσο ο καιρός περνά. Ο Φρεντ είναι που λέει «ως εκ τούτου, θείε, αν και ποτέ δεν έβαλα ούτε ένα κομματάκι χρυσό ή ασήμι στην τσέπη μου, πιστεύω πως τα Χριστούγεννα μου έχουν κάνει καλό και πως θα μου κάνουν καλό: και γι’ αυτό λέω ας είναι ευλογημένα!». 

Ας είναι παραχωμένα τα Scroogenomics. Ο όρος επινοήθηκε από τον Αμερικανό οικονομολόγο Τζόελ Γουόλντφογκελ, για να ντύσει τη θεωρία του περί ανταλλαγής χριστουγεννιάτικων δώρων ως σπατάλης πόρων. Για τις οικονομίες. 

Επειδή θα πάρω σε έναν, δύο, τρεις, 13, ένα δωράκι, γιατί θέλω και αντέχω οικονομικά, θα βλάψω την οικονομία τελικά;

Χοντρικά, αν το δώρο δεν αρέσει στον παραλήπτη, η αξία του είναι μικρότερη από το κόστος απόκτησής του. Βάλτε τον χρόνο και την ενέργεια για την αγορά, ίσως και για την επιστροφή, η σπατάλη είναι μεγάλη. Σε μία οικονομία όπως αυτή των ΗΠΑ την υπολόγισε, προ 15 και πλέον ετών, σε 12 δισ. δολ.

Τι προτείνει, λοιπόν; Χρήση δωροκαρτών ή ανταλλαγή δώρων μόνο μεταξύ πολύ δικών.

Ο Αϊ-Βασίλης μεταξύ στενών. Στεγνός ή μήπως αποπληθωριστικός ρεαλισμός;

Αγαπητέ Άγιε, θέλω φως. Σάρκα φωτός. Σπάσιμο του όρκου στον κυνισμό.

Παραμύθι; Ναι, για μεγάλα παιδιά, που θέλουν να ειρηνεύσουν με τον εαυτό τους και με τον κόσμο. Καθώς είμαι ακαλάντιστη, μια μαντινάδα για τον δρόμο. «Οσά το δροσερό νερό/Απού τη δίψα σβήνει/Ετσά ‘ναι ο λόγος τσ’ ανθρωπιάς/Φάρμακο στην οδύνη».


Κατερίνα Τζωρτζινάκη • ktzortzinaki@naftemporiki.gr


Σάββατο, Δεκεμβρίου 21, 2024

«Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να μην μας πει κανένα»…


 

-Χρειαζόμαστε περισσότερους αστυνομικούς για να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη εγκληματικότητα. 

-Χρειαζόμαστε περισσότερους δικαστικούς για να δικάσουμε αυτούς που πιάνουν οι αστυνομικοί. 

-Χρειαζόμαστε περισσότερες φυλακές και σωφρονιστικούς υπαλλήλους για να φυλακίσουμε αυτούς που καταδικάζουν οι δικαστικοί. 

-Χρειαζόμαστε περισσότερους εφοριακούς για να πατάξουμε την φοροδιαφυγή. 

-Χρειαζόμαστε περισσότερους επιθεωρητές εργασίας για να ελέγξουμε τις παραβιάσεις του εργατικού δικαίου. 

Μπορώ να συνεχίσω για πολύ. Απλά ενώ συμβαίνουν όλα τα πιο πάνω, κάποιοι υποστηρίζουν ότι «πάμε καλά»… Με την εγκληματικότητα να αυξάνεται, με την κοινωνία στα κάγκελα, με την αύξηση των κατασταλτικών μηχανισμών αλλά με ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, με ελλείψεις σε γιατρούς, με χαμηλούς μισθούς, με επισφαλείς θέσεις εργασίας, με τους νέους να φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν αξιοπρεπή δουλειά. 

Κι όμως «πάμε καλά», το λένε και τα κανάλια!!! Σε ορισμένες παρέες είναι δύσκολο να πείσεις τους φίλους ότι «πολλές εκπομπές είναι γλυκανάλατες και δεν βρίσκονται σε αντιστοίχιση με ότι συμβαίνει στην κοινωνία». Ορισμένοι δεν θέλουν καν να ακούσουν κακές ειδήσεις, «είναι λαϊκισμός» λένε. Ο υπουργός Υγείας κ.Γεωργιάδης μπορεί να γίνεται δεκτός με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από υγειονομικούς και πολίτες όταν επισκέπτεται κάποιο νοσοκομείο, αλλά υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται στο ότι είναι «μίζεροι» οι αριστεροί…

Έτσι συνεχίζουμε να ζούμε σε μια μαγική τσιχλόφουσκα. Εντάξει υπάρχουν αστυνομικοί που βιάζουν τα παιδιά τους, πολεοδόμοι που έχουν στήσει συμμορίες με δημάρχους, λιμενικοί που κλέβουν και διακινούν ναρκωτικά, αλλά αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι το πόσο υπέρκομψη είναι η Τάδε, πόσο δυστυχισμένος είναι ο Δείνα άγνωστος παίχτης ριάλιτι μετά τον χωρισμό του από την Χ ινφλουένσερ. Στις πιο «σοβαρές ειδήσεις» μαθαίνουμε ότι τελικά οι τζιχαντιστές που ήταν επικηρυγμένοι στη Συρία μάλλον είναι «παρεξηγημένοι κεντρώοι», ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν τον Ζελένσκι στην Ουκρανία αλλά αρνούνται να υλοποιήσουν το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου, ότι οι μισοί υπουργοί του Τράμπ είναι δισεκατομμυριούχοι (αλλά καλοί δισεκατομμυριούχοι…) ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα ακρίβεια (το είπε και ο Χατζηδάκης), και ότι το μόνο κακό είναι που μιλάει στο κινητό του ενώ οδηγεί ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ…

Ζούμε στη χώρα που αποθεώνεται (δικαίως) μετά θάνατο ο Κώστας Χαρδαβέλλας γιατί «έκανε ερευνητική δημοσιογραφία» αλλά κρύβονται όσα αποκαλύπτει η σημερινή αποκαλυπτική δημοσιογραφία…

Ζούμε στη χώρα που οι απόγονοι της τέως βασιλικής οικογένειας επιλέγουν να λέγονται Ντε Γκρες για να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά οι απόγονοι προσφύγων που γεννήθηκαν εδώ μόνο αν παίζουν καλό μπάσκετ θα πάρουν με σιγουριά κάποια «χαρτιά νομιμοποίησης»…

Ζούμε στη χώρα που η τέως ευρωβουλευτής της ΝΔ κ.Ασημακοπούλου καταδικάζεται σε πρόστιμο 428.000 ευρω για την υπόθεση με τα mail αποδήμων, αλλά θα το πληρώσουμε εμείς μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τέλος μην το ξεχάσουμε: «Στην σημερινή μας εκπομπή η Π.Χ. θα μας δείξει πως να φτιάξουμε ψαρονέφρι σε σφολιάτα, και πάπια αλ οράντζ σε κόνσεπτ παντεσπάνι»…

Όπως έλεγε και ο Σαββόπουλος στο «Άγγελος εξάγγελος»:

«Τα νέα που μάς έφερε ήταν όλα μια ψευτιά

κι ακούγονταν ευχάριστα στ’ αυτί μας

Γιατί έμοιαζε μ’ αλήθεια η κάθε του ψευτιά

κι ακούγοντάς τον ησύχαζε η ψυχή μας.

Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει

καλύτερα να μη μάς πει κανένα»


Γιάννης Κορωναίος - Πηγή: www.documentonews.gr

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 20, 2024

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Επίτιμη καλεσμένη η… ακρίβεια...

Πού κυμαίνονται οι τιμές σε κρέατα και κηπευτικά 

Στο… όριο θα στρωθεί και φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Παρά το «καλάθι των εορτών» που ανακοίνωσε πανηγυρίζοντας η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η ακρίβεια θα είναι επίτιμη καλεσμένη στα νοικοκυριά με το ράλι ανόδου των τιμών να συνεχίζεται ακάθεκτο. 

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτών, οι τιμές σε όλα τα προϊόντα έχουν αυξηθεί κατά 10%. Το μοσχάρι πωλείται 12-14 ευρώ/κιλό, το χοιρινό 6-8 ευρώ/κιλό και το κοτόπουλο 3-5 ευρώ/κιλό. 

Ανοδική είναι η πορεία που καταγράφουν οι τιμές και στα κηπευτικά. Συγκεκριμένα, το σπανάκι κοντεύει τα 2 ευρώ/κιλό, ενώ το μαρούλι έχει αυξηθεί στα 0,88 ευρώ από 0,50 ευρώ και τα κρεμμύδια 0,90 ευρώ από 0,80 ευρώ. 

Τραπέζι: Πόσο θα κοστίσει για 6 άτομα 

Ενδεικτική της κατάστασης η έρευνα που πραγματοποίησε το Mega σχετικά με το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για 6 άτομα, τοποθετώντας στη σχετική λίστα ορισμένα υλικά που είθισται να έχουν πρωταγωνιστικό ή συμπληρωματικό ρόλο στην χριστουγεννιάτικη κουζίνα.

Συγκεκριμένα, το ρύζι καρολίνα 500γρ. κοστίζει 2,23 ευρώ έναντι 2 ευρώ το 2023, τα 5 κιλά αρνιού 59,5 ευρώ έναντι 44,5 πέρσι, το λάδι 14,15 ευρώ/ λίτρο έναντι 12,30 ευρώ πέρσι. 


Αυξημένη δείχνει να είναι και η τιμή στα κηπευτικά, με το σπανάκι να έχει σχεδόν διπλασιαστεί συγκριτικά με πέρυσι. Το αντίθετο ισχύει για το μπρόκολο και το κουνουπίδι, που πωλούνται φθηνότερα από την προηγούμενη χρονιά και αναμένεται η τιμή τους να μειωθεί κι άλλο. 

Όσο για τις τιμές στα γλυκά των ημερών, κουραμπιέδες και μελομακάρονα, οι καταναλωτές που θα τα προμηθευθούν συσκευασμένα, θα πληρώσουν περίπου από 12 έως 18 ευρώ το κιλό. 





 


Πέμπτη, Δεκεμβρίου 19, 2024

Ρόδος: Έκλεισε το ιστορικό Liberty μετά από 46 χρόνια!


Ένα από τα πλέον ιστορικά snack bar της Ρόδου έριξε τους τίτλους τέλους, προκαλώντας έντονα συναισθήματα στους πελάτες- θαμώνες αλλά και σ’ όλους αυτούς που το συνέδεσαν με τα χρόνια της διασκέδασης και τη δεκαετία του ’80 με τις disco της περιοχής. Το Liberty από προχθες το βράδυ πέρασε στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας, έχοντας ζήσει απίστευτα χρόνια δόξας… Για 46 ολόκληρα χρόνια και συγκεκριμένα από το 1978 ο Γιώργος Καφετζιδάκης ήταν πάντα εκεί, δημιουργώντας ένα μικρό αλλά… γευστικότατο snack bar, από το οποίο έχει περάσει όλη η Ρόδος. Ποιος άλλωστε δεν πέρασε για να γευθεί το υπέροχο burger, την ομελέτα και το hot dog του, πριν ή μετά από διασκέδαση παλαιότερα στις disco Babylon, Mikes και Aquarius και μετά στα club της περιοχής; 

Ο Γιώργος Καφετζιδάκης με συνέπεια, επαγγελματισμό και έχοντας τα ίδια προϊόντα για πολλά χρόνια δημιούργησε ένα μύθο γύρω από το Liberty και όσοι δοκίμασαν, ξαναπήγαν και… ξαναπήγαν. Το Liberty από προχθες το βράδυ πέρασε στο παρελθόν και οι ουρές που σχηματίστηκαν προχθες στο μαγαζί ήταν για να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κυρ Γιώργη, για τις αναμνήσεις που τους χάρισε, αλλά και τις γεύσεις που δοκίμασαν επί σειρά ετών. Σκληρή δουλειά σε καθημερινή βάση και ένας ασταμάτητος αγώνας στο Liberty, στο οποίο ο Γιώργος Καφετζιδάκης ήταν τα πάντα. Αυτό που λέμε One Man Show! To Liberty… τάισε πολύ κόσμο, Ροδίτες και τουρίστες, πριν ή μετά το ξενύχτι και τη διασκέδαση τους, το Liberty ήταν κάτι σαν «ιεροτελεστία» για τους… μύστες και το κλείσιμο του, στενοχώρησε πολύ κόσμο. Ο χρόνος περνάει και ένα από τα παλαιότερα μαγαζιά- snack bar του νησιού έκλεισε παίρνοντας μαζί του, δεκάδες εικόνες και αναμνήσεις μίας άλλης Ρόδου… Καλή ξεκούραση Γιώργο, να απολαύσεις υγιής τη σύνταξη σου…


Πηγή: dimokratiki.gr 




Τετάρτη, Δεκεμβρίου 18, 2024

Σκόνη

Κάπως έτσι προσέφεραν δωρεάν συναλλαγές στο γκισέ  


«Βγάζουν χρήματα από τη σκόνη των παπουτσιών των πελατών που μπαίνουν στα καταστήματά τους». Έτσι έλεγαν για τις τράπεζες προ κρίσης, καθώς στόχος ήταν να προσελκύσουν τον πελάτη στο φυσικό κατάστημα, προκειμένου να του παρέχουν διάφορες άλλες συμπληρωματικές υπηρεσίες. 

Κάπως έτσι προσέφεραν δωρεάν συναλλαγές στο γκισέ, τις οποίες με το web banking πολλοί καταναλωτές τις κάνουν μόνοι τους, μόνο που επιβαρύνονται. 

Από τα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, η γκρίνια για τις 4 συστημικές έφερε μια πρώτη σχετική φτήνια. Άλλες μείωσαν τις χρεώσεις για συγκεκριμένου τύπου συναλλαγές κι άλλες σέρβιραν συνδρομητικά πακέτα μηνιαίας ή ετήσιας χρέωσης, εξασφαλίζοντας ένα συγκεκριμένο αριθμό δωρεάν συναλλαγών.

Πολύ λίγο, πολύ αργά, ώσπου φτάσαμε στης Κυριακής τα κυβερνητικά.

Περί τα μέσα Ιανουαρίου, μετά το λίγωμα από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, θα μηδενιστούν οι τραπεζικές προμήθειες στις ηλεκτρονικές πληρωμές και θα τεθεί το όριο 0,5 ευρώ στα εμβάσματα από φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι 5.000 ευρώ. Δηλαδή, έως 1 ευρώ χρέωση για τον αποστολέα και για τον παραλήπτη (έως 0,5 έκαστος).

Το συνολικό κόστος για τις τράπεζες απ’ τα κουρέματα υπολογίζεται στα 130-150 εκατ. ευρώ.

Οι συστημικές τράπεζες, όμως, θα διαθέσουν και 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση/κατασκευή σχολείων (στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»). Αυτή η επιβεβλημένη κοινωνική δράση δεν θα τις πειράξει. Άπαξ κι είναι εντάξει.

Ο διπλάσιος ΕΝΦΙΑ στα οικιστικά ακίνητα τα οποία διαχειρίζονται τράπεζες και servicers, αφορά τον ΕΝΦΙΑ 2026, με στόχο να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων και να μειωθούν οι τιμές. Ο ΕΝΦΙΑ προσαυξάνεται κατά 100% εάν στις 31/12/2025 δεν υπάρχει ενεργό μισθωτήριο.

Ένας χρόνος προθεσμία, περίπου όσος δηλαδή χρειάζεται για τη μεταβίβαση ακινήτου, λόγω γραφειοκρατίας. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν θα προσβληθεί το μέτρο στα δικαστήρια. Δεν έχω πληροφορία, αλλά τα ξένα funds δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία.

Ο τραπεζικός δείκτης στο Χ.Α. αποτιμώντας τα μέτρα αναδιπλώθηκε με ψυχραιμία στο -0,97%, διατηρώντας την απόδοση του 2024 σε επίπεδα άνω του +20%.

Ο πολίτης τι κερδίζει απ’ όλη αυτή τη φασαρία; Μια εξοικονόμηση έως 20 ευρώ (;) το χρόνο και μια κάποια ψυχολογία για το δρόμο.


Κατερίνα Τζωρτζινάκη • ktzortzinaki@naftemporiki.gr


Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2024

Μια φορά και έναν καιρό

Βασίλης Αγγελόπουλος από την Ναυτεμπορική - 

Στην αγορά εργασίας, τέτοια παραμύθια ευδοκιμούν όλο τον χρόνο, 




Χριστουγεννιάτικες μέρες έρχονται, τι καλύτερο λοιπόν να αρχίσουμε να λέμε παραμύθια! Ξεκινώντας πάντα, μια φορά και έναν καιρό, μπορούμε να διανθίσουμε την ιστορία μας και να τις δώσουμε τη φαντασιακή διάσταση που επιθυμούμε. 

Στην αγορά εργασίας, τέτοια παραμύθια ευδοκιμούν όλο τον χρόνο, όχι μόνο κατά τις εορταστικές ημέρες. Ας θυμηθούμε μερικά εξ αυτών: 

*Μια φορά και έναν καιρό, οι εργαζόμενοι στη χώρα είχαν πενθήμερο και οκτάωρο: Πρόκειται για γνωστό «παραμύθι» που πιστεύουν οι νέες γενιές, οι οποίες δεν έχουν δουλέψει ποτέ πενθήμερο και οκτάωρο. Να όμως, που τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδουν όλους αυτούς τους παραμυθατζήδες! Σύμφωνα με την ανάλυση που αφορά το γ’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, το 20,6% των εργαζομένων δουλεύει περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα, ενώ το 50,7% εργάζεται 40 – 47 ώρες. Άρα οι επτά στους δέκα,  απασχολούνται πολύ παραπάνω από 8 ώρες ημερησίως ή αναγκάζονται να δουλέψουν και έκτη, ίσως και έβδομη μέρα, για να καλύψουν τις ώρες εργασίες που θέλουν ή που πρέπει. 

*Μια φορά και έναν καιρό, οι εργαζόμενοι λάμβαναν αυξήσεις στους μισθούς τους: Πρόκειται για το πολύ επίκαιρο «παραμύθι» των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Από την πλευρά του το αρμόδιο υπουργείο, θεσμοθετεί κανόνες και χρονοδιάγραμμα για να στηριχθούν οι ΣΣΕ. Διατηρώντας όμως όλες τις βλαπτικές μεταβολές του παρελθόντος (ΟΜΕΔ, μετενέργεια, υποχρεωτικότητα, σύσταση σωματείων, απεργίες), ουσιαστικά πετυχαίνει το ακριβώς αντίθετο. Έτσι οι ΣΣΕ καλύπτουν μόλις το 25 – 30% των εργαζομένων της χώρας, χωρίς ελπίδα για άμεση βελτίωση του εν λόγω ποσοστού στο 80% όπως θέλουν μετ’ επιτάσεως στην ΕΕ. 

*Μια φορά και έναν καιρό, δεν υπήρχε βία και παρενόχληση στους χώρους εργασίας. Πρόκειται για άλλο ένα «παραμύθι» που σχετίζεται με το φόβο που υπήρχε (και υπάρχει), για να γίνει η σχετική καταγγελία. Στην Επιθεώρηση Εργασίας, τρία χρόνια που λειτουργεί το συγκεκριμένο τμήμα, διαπιστώνουν τεράστια αύξηση των καταγγελιών σε ετήσια βάση. Από 130 που είχαν υποβληθεί το 2022, ξεπέρασαν τις 300 φέτος και έπεται συνέχεια. Για  να μην πούμε ότι το ίδιο εισπράττει και η ΓΣΕΕ, που μόλις προ ημερών έδωσε στοιχεία στη δημοσιότητα, από σχετική έκθεση.  Τα επίσημα στοιχεία, λοιπόν, δείχνουν ότι ο ένας στους τρεις εργαζόμενους στη χώρα, έχει δεχτεί κάποιας μορφής βία και παρενόχληση στο χώρο εργασίας του. Από αυτούς μάλιστα, το 75% είναι γυναίκες τα θύματα! 

Είπαμε, από παραμύθια έχουμε πολλά που ευδοκιμούν στην αγορά εργασίας. Κάποια στιγμή όμως, πίσω από τα παραμύθια, κρύβονται πολύ σκληρές αλήθειες. Και επιτέλους η κοινωνία, πρέπει να σταματήσει να παραμυθιάζεται. Άλλωστε,  τα παραμύθια είναι για μικρά παιδιά…

φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC 

Βασίλης Αγγελόπουλος • vaggelopoulos@naftemporiki.gr


Δευτέρα, Δεκεμβρίου 16, 2024

Από Έβρο και Δωδεκάνησα ξεκινά το κλείσιμο στρατοπέδων – Ποια κλείνουν


 

Η απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ξεκινήσει το κλείσιμο στρατοπέδων από τον Έβρο – την πύλη της Ελλάδας στα ανατολικά σύνορα – εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις προτεραιότητες της εθνικής άμυνας. Πέντε στρατόπεδα στις ακριτικές περιοχές του Έβρου και της Κω συγχωνεύονται ή καταργούνται, σε μια κίνηση που αποδυναμώνει την κρατική παρουσία σε περιοχές με στρατηγική και γεωπολιτική σημασία. 

Η κίνηση αυτή παρουσιάζεται ως αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και αντιμετώπιση της υποστελέχωσης, όμως πολλοί ανησυχούν. Όπως παρατηρεί ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Μπονώρας, στο Armyvoice.gr η παρουσία ενός στρατοπέδου δεν είναι μόνο θέμα αριθμών και εξόδων – είναι ζήτημα ασφάλειας, εθνικής περηφάνιας και σύνδεσης των ακρίτων με το κέντρο. 

Οι κάτοικοι των χωριών του Έβρου, που ζουν καθημερινά τη γεωπολιτική ένταση, χάνουν το στήριγμα που τους διαβεβαιώνει ότι το κράτος είναι εδώ, παρόν και έτοιμο να υπερασπιστεί τη χώρα. Το κλείσιμο στρατοπέδων στην παραμεθόριο τους δίνει την αίσθηση εγκατάλειψης σε περιοχές που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα πληθυσμιακής συρρίκνωσης και οικονομικής στασιμότητας.

Το παράδοξο, όμως, είναι ότι την ίδια στιγμή που κλείνουν στρατόπεδα στον Έβρο και την Κω, μόνο ένα στρατόπεδο καταργείται στην Πελοπόννησο, μια περιοχή με υπερστελεχωμένες Μονάδες, όπως παραδέχεται και το ίδιο το Υπουργείο. Το κλείσιμο στρατοπέδων στην παραμεθόριο είναι ένα επικίνδυνο μήνυμα συρρίκνωσης της κρατικής παρουσίας, που οι κάτοικοί του δεν αποδέχονται. 

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ με τα 10 στρατόπεδα που κλείνουν μέσα στα Χριστούγεννα 2024:

Υλοποιείται άμεσα από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), σε εφαρμογή της σχετικής οδηγίας του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, η Α΄ Φάση του προγραμματισμού μεταστάθμευσης και συγχωνεύσεων Μονάδων, λόγω της αλλαγής διάταξης των Σχηματισμών και της κατάργησης Στρατοπέδων του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και της Νέας Δομής τους. Η Α΄ Φάση θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Στόχος είναι η αύξηση του ποσοστού στελέχωσης μέσω της κατάργησης υποστελεχωμένων Μονάδων και της συγχώνευσής τους όπου απαιτείται, όπως και η αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους και των δυνατοτήτων των Σχηματισμών, με βάση τις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Συγκεκριμένα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες μεταβολές:

· Καταργείται το Στρατόπεδο «ΤΧΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ», στο Γύθειο Λακωνίας και η Μονάδα που εδρεύει εκεί θα μετασταθμεύσει στο Στρατόπεδο «ΣΧΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΑΒΑΚΗ», στο Ξηροκάμπι Λακωνίας.

· Καταργείται το Στρατόπεδο «ΥΠΛΓΟΥ (ΥΠ) ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΡΑΚΙΝΗ», στη Μαλακάσα Αττικής και η Μονάδα που εδρεύει εκεί θα μετασταθμεύσει στο Στρατόπεδο «ΕΦ.ΑΝΘΛΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ», στο Αυλάκι Στυλίδος Φθιώτιδας.

· Καταργείται το Στρατόπεδο «ΙΛΧΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ», στην Ομβριακή Φθιώτιδας και η Μονάδα που εδρεύει εκεί θα μετασταθμεύσει στο Στρατόπεδο «ΑΝΘΛΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ», στο Αυλάκι Στυλίδος, Φθιώτιδας.

· Καταργείται το Στρατόπεδο «ΤΧΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ», στα Ιωάννινα και οι Μονάδες που εδρεύουν εκεί θα μετασταθμεύσουν στο Στρατόπεδο «ΥΠΤΓΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΥ», στο Πέραμα Ιωαννίνων και στο Στρατόπεδο «ΛΓΟΥ ΛΟΡΕΝΤΖΟΥ ΜΑΒΙΛΗ», στο Καλπάκι Ιωαννίνων.

· Καταργείται το Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΠΑΣΧΑΛΗ», στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και η Μονάδα που εδρεύει εκεί θα μετασταθμεύσει στο Στρατόπεδο «ΤΧΗ (ΠΖ) ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ», στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης.

· Συγχωνεύεται η Μονάδα που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΤΧΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ», στην Αντιμάχεια Κω, με τη Μονάδα που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΣΤΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ», στο Πυλί Κω. Το Στρατόπεδο «ΤΧΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ» καταργείται .

· Συγχωνεύεται η Μονάδα που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΚΑΠΕΤΑΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΤΣΙΑΝΗ», στη Λεπτή Ορεστιάδος Έβρου, με τη Μονάδα που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΣΧΗ (ΠΖ) ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ», στον Λαγό Έβρου. Το Στρατόπεδο «ΚΑΠΕΤΑΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΤΣΙΑΝΗ» καταργείται .

· Συγχωνεύεται η Μονάδα που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΕΦ.ΑΝΘΛΓΟΥ (ΠΖ) ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΖΑΧΟΥ», στη Νέα Βύσσα Έβρου, με τη Μονάδα που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΛΓΟΥ (ΜΧ) ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΟΥΜΕΝΑΚΗ», στα Ρίζια Έβρου. Το Στρατόπεδο «ΕΦ.ΑΝΘΛΓΟΥ (ΠΖ) ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΖΑΧΟΥ» καταργείται.

· Συγχωνεύεται η Μονάδα που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΑΝΘΛΓΟΥ (ΠΒ) ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ», στον Πέπλο Έβρου, με τη Μονάδα που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΙΔΗ», στον Δορίσκο Έβρου. Το Στρατόπεδο «ΑΝΘΛΓΟΥ (ΠΒ) ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ» καταργείται .

· Συγχωνεύεται το Τάγμα Εθνοφυλακής που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ», στους Μεταξάδες Έβρου, με το Τάγμα Εθνοφυλακής το οποίο εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ», στο Διδυμότειχο Έβρου. Το Στρατόπεδο «ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ» καταργείται .

Θα ακολουθήσει η Β΄ Φάση καταργήσεως Στρατοπέδων και μετακινήσεων – συγχωνεύσεων Μονάδων, η οποία θα υλοποιηθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025.

Για τα παραπάνω Στρατόπεδα, με την ολοκλήρωση των μετασταθμεύσεων – συγχωνεύσεων θα εκκινήσουν άμεσα οι ενέργειες του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) για τη βέλτιστη αξιοποίησή τους.

Πηγή: => www.documentonews.gr


Πώς η «φθηνή» Τουρκία ξεπέρασε την Ελλάδα στα έσοδα ανά τουρίστα

Η μάχη για τις αφίξεις και το ερώτημα για το τι μένει τελικά στο... ταμείο για τη χώρα. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ελλάδα και τη γειτονική χώρα. Η Ισπανία και οι διαφορές στη στατιστική. 



Με ρυθμό αντίστοιχο με εκείνον που ακολουθούν δύο βασικές ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας σε επίπεδο τουρισμού, η Ισπανία και η Τουρκία, έτρεξε η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου. 

Ως προς τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, ωστόσο, η Ελλάδα φαίνεται ότι υστερεί καταγράφοντας χαμηλότερους ρυθμούς, γεγονός που συμπαρασύρει και τη μέση ημερήσια δαπάνη ανά τουρίστα σε επίπεδα κάτω των 100 ευρώ. 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ΤτΕ, οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα ενισχύθηκαν σε ποσοστό 9,3% την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου σε σχέση με το 2023 και διαμορφώθηκαν σε 30,3 εκατομμύρια

Αντίστοιχα, αυξημένες κατά 9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν οι τουριστικές αφίξεις στη γειτονική Τουρκία, με τον αντίστοιχο αριθμό, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, να ξεπερνά τα 49,2 εκατομμύρια.

Με καλύτερο ρυθμό «έτρεξε» η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στην Ισπανία, αφού ο αριθμός των ξένων τουριστών στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου υπερέβη τους 73,9 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 10,9% σε ετήσια βάση.

Απόκλιση, ωστόσο, διαπιστώνεται σε ό,τι αφορά τον ρυθμό αύξησης των αντίστοιχων εισπράξεων. Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, τα τουριστικά έσοδα της Ελλάδας διαμορφώθηκαν το εννεάμηνο σε 18,75 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 4,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Καλύτερη ποσοστιαία επίδοση κατέγραψαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της Τουρκίας, καθώς τα έσοδα της γειτονικής χώρας ανήλθαν σε 46,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 6,6% σε σύγκριση με πέρυσι. 

Η μέση δαπάνη

Μεγάλη είναι, την ίδια στιγμή, και η διαφορά σε επίπεδο μέσης ημερήσιας δαπάνης ανά τουρίστα μεταξύ των τριών χωρών. Και μπορεί η Ελλάδα και η Τουρκία να βρίσκονται πιο κοντά, ωστόσο, το… χάσμα με την Ισπανία εμφανίζεται μεγάλο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΤτΕ, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι στην Ελλάδα το εννεάμηνο του 2024 διαμορφώθηκε σε 591,4 ευρώ, μειωμένη κατά 5,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Αν λάβουμε ως δεδομένο ότι η μέση διάρκεια παραμονής των τουριστών φέτος το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου κινήθηκε στα περσινά επίπεδα, ήτοι στις 7 διανυκτερεύσεις, η μέση ημερήσια δαπάνη ανά τουρίστα στην Ελλάδα διαμορφώθηκε πέριξ των 84 ευρώ.

Αντίστοιχα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η μέση ημερήσια δαπάνη στην Τουρκία το εννεάμηνο διαμορφώθηκε στα 102 ευρώ περίπου, με τη γειτονική χώρα, η οποία φημίζεται για τις ανταγωνιστικές τιμές της, να προσπερνά την Ελλάδα κατά σχεδόν 20 ευρώ.

Πολύ πιο μπροστά και από τις δύο χώρες βρίσκεται, πάντως, η Ισπανία, όπου η μέση ημερήσια δαπάνη ανά τουρίστα ανέρχεται γύρω στα 195 ευρώ (σ.σ.: η μέση δαπάνη ανά τουρίστα ανέρχεται σε περίπου 1.315 ευρώ), ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο της Ελλάδας, με το ΙΝΣΕΤΕ ωστόσο να εντοπίζει διαφορές στην στατιστική καταγραφή, όπως εξηγείται παρακάτω.

Το μπρα ντε φερ Ελλάδας - Ισπανίας

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης (ΜΚΔ) σε Ελλάδα και Ισπανία και πέρυσι. Ενδεικτικά για το 2023 η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ξένων τουριστών στην Ισπανία ανήλθε σε 1.277 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για την Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 603 ευρώ.

Οπως, όμως αναφέρεται στη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) «H Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη των εισερχόμενων τουριστών στην Ελλάδα και την Ισπανία, 2018-2023» δεν είναι δυνατή η σύγκριση των δημοσιευμένων στοιχείων για στις δύο χώρες, αφού τα μετρούμενα μεγέθη υπολογίζονται με διαφορετική μεθοδολογία.

Προσαρμόζοντας τις δημοσιευμένες ΜΚΔ της Ισπανίας και της Ελλάδας, προκειμένου να εκτιμηθεί η ΜΚΔ που αφορά μόνο σε επισκέπτες με διανυκτέρευση και αποκλειστικά για το μέρος της δαπάνης που κατέληξε στην κάθε χώρα και εξαιρώντας τη δαπάνη για το αεροπορικό ή ακτοπλοϊκό εισιτήριο, η εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά.

Έτσι, το 2023 η προσαρμοσμένη ΜΚΔ της Ελλάδας διαμορφώθηκε σε 654 ευρώ με εκείνη της Ισπανίας να ανέρχεται σε 701 ευρώ και την απόκλιση να περιορίζεται σε 47 ευρώ.

Εύα Δ. Οικονομάκη

oikeva@yahoo.gr

Πηγή: www.euro2day.gr

 


Κυριακή, Δεκεμβρίου 15, 2024

Ρόδος: Προβλήματα «γεωλογικής αστάθειας» στο Μόντε Σμιθ διαπίστωσε ο καθηγητής Ευθ. Λέκκας



«Προβλήματα γεωλογικής αστάθειας» διαπίστωσε στην περιοχή του Μόντε Σμιθ ο καθηγητής  Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, που ήρθε στη Ρόδο προσκεκλημένος του δημάρχου Αλέξανδρου Κολιάδη, για να πραγματοποιήσει αυτοψία στην περιοχή. 

 Αφορμή ήταν το ρήγμα που διαπιστώθηκε ότι δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες, μετά την κακοκαιρία “Bora” στο Μοντε Σμιθ, αλλά και η υποχώρηση του εδάφους σε σημείο, στο κάτω διάζωμα, στις Κάτω Πέτρες, όπου ο Δήμος έχει τοποθετήσει  σχετική σήμανση. 

Ο καθηγητής διαπίστωσε την ύπαρξη προβλημάτων και θα προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης για όλες τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στον λόφο. 


Πριν από λίγη ώρα, ο δήμαρχος, Αλέξανδρος Κολιάδης, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση: 

«Σήμερα το πρωί, επισκέφθηκα την περιοχή του Μόντε Σμιθ μαζί με τον καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα, προκειμένου να κάνουμε αυτοψία, στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων που πραγματοποιούνται στη Ρόδο μετά από τις ζημιές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 30ης Νοεμβρίου.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν προβλήματα γεωλογικής αστάθειας, από τον εξαιρετικό επιστήμονα που γνωρίζει πολύ καλά τη Ρόδο γι΄αυτό και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε άμεσα στην εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης, που θα καθορίσει τις παρεμβάσεις που απαιτούνται σε όλη την έκταση του λόφου.

Για τον λόγο αυτό παρακαλούνται οι οδηγοί που διέρχονται από την περιοχή Κάτω Πέτρες, είτε προς την είσοδο της πόλης είτε προς την έξοδο, να κινούνται με αυξημένη προσοχή, ακολουθώντας τη σήμανση που υπάρχει στο σημείο.

Οι έλεγχοι και οι παρεμβάσεις συνεχίζονται καθημερινά. Από την πρώτη στιγμή μετά τις πλημμύρες της 30ης Νοεμβρίου, βρισκόμαστε επί ποδός για την αποκατάσταση των ζημιών.

Η επόμενη ημέρα απαιτεί συντονισμένες ενέργειες και ξεκάθαρη στόχευση, και γι’ αυτό συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις παρεμβάσεις μας για την προστασία των πολιτών και του τόπου μας.

Η ασφάλεια των συμπολιτών μας και η θωράκιση της Ρόδου απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα παραμένουν η απόλυτη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής». 


Σύνταξη: Μαριέττα Γαβριλιώτη

Πηγή: ertnews.gr

Σάββατο, Δεκεμβρίου 14, 2024

Απογείωση της Ρόδου - Δυνατό finish για τα αεροδρόμια της Fraport

Σημαντική αύξηση στις διεθνείς μετακινήσεις καταγράφηκε και το Νοέμβριο. Επιβεβαιώθηκε η προσγείωση της Μυκόνου και η απογείωση της Ρόδου. 

 


Ανοδικά, με ρυθμό 6,4% κινήθηκε η κίνηση στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport και το Νοέμβριο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, οι επιβάτες έφτασαν τις 876 χιλιάδες, έναντι 784 χιλιάδων τον αντίστοιχο μήνα του 2023, με την αύξηση να φτάνει το 11,6%. Σημαντική μάλιστα ήταν η συμβολή των ξένων επισκεπτών, με τις διεθνείς αφίξεις να φτάνουν τις 373 χιλιάδες (+23,2%). Οι εγχώριες αφίξεις ήταν 502 χιλιάδες (+4,4%). 

Υπενθυμίζεται ότι η Fraport διαχειρίζεται τα αεροδρόμια Ακτίου, Χανίων, Κέρκυρας, Καβάλας, Κεφαλονιάς, Θεσσαλονίκης, Ζακύνθου, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Ρόδου, Σάμου, Σαντορίνης και Σκιάθου. 

Με τα παραπάνω δεδομένα, τα αεροδρόμια της Fraport στη χώρα μας διακίνησαν τους 11 μήνες του χρόνου 35,2 εκατομμύρια επιβάτες, αριθμός αυξημένος κατά 6,4% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2023. Εξ αυτών, τα 27,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν διεθνείς πτήσεις.

Από την εικόνα των επιμέρους προορισμών επιβεβαιώνεται η «απογείωση» της Ρόδου αλλά και η «προσγείωση» της Μυκόνου.

Το αεροδρόμιο στο Νησί των Ιπποτών διαχειρίστηκε 6,013 εκατομμύρια διεθνείς μετακινήσεις έναντι 5,289 εκατομμυρίων επιβατών στο 11μηνο του 2023, αύξηση 13,7%. Αντίθετα, το Νησί των Ανέμων κατέγραψε πτώση 5,1% με 1,069 εκατομμύρια επιβάτες από πτήσεις του εξωτερικού έναντι 1,127 εκατομμυρίων το 2023.

Θετικό, αν και οριακά, το πρόσημο στη Σαντορίνη με 1,54 εκατ. (+1,8%) αλλά και σε Χανιά (3 εκατομμύρια και +8,4%), Κέρκυρα (3,9 εκατ. και +6,7%) και Κω με 2,7 εκατομμύρια διεθνείς μετακινήσεις (+3,6%).

Τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση από όλα τα αεροδρόμια είχε αυτό της Θεσσαλονίκης με συνολικά 6,8 εκατομμύρια επιβάτες (+4,6%), εκ των οποίων τα 2,2 εκατ. προέρχονταν από εγχώριες πτήσεις και τα 4,6 εκατ. από διεθνείς. 

Πηγή: www.euro2day.gr



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More