Τι απάντησαν οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ στο iatronet.gr και ποιος είναι ο εύλογος προβληματισμός για τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των στοιχείων.
Προβληματισμό για την αξιοπιστία των στοιχείων της πανδημίας, προκαλούν "κρυφά" δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τους θανάτους εμβολιασθέντων.
Προκύπτουν αποκλίσεις από τα όσα ανακοινώνονται επίσημα, μέσω του ημερήσιου επιδημιολογικού δελτίου. Αποκαλύπτεται θνητότητα πάνω από 15%, όταν δημοσιοποιούταν ποσοστά πολύ κάτω του 10%.
Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα έπειτα από δημοσίευμα της Huffpost, σχετικά με τους θανάτους ανά εμβόλιο στη χώρα μας. Επικαλούμενος στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο συντάκτης του κειμένου επισημαίνει πως οι θάνατοι πλήρως εμβολιασθέντων έως και τις 7 Νοεμβρίου ανέρχονται σε 1.601 και δεν ξεπερνούν το 10% των συνολικών απωλειών.
Θύματα
Παραθέτοντας τον παραπάνω πίνακα, σχολιάζει πως "...με δεδομένο ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στην χώρα μας αγγίζει (11 Νοεμβρίου 2021) τις 16.500, ο παραπάνω πίνακας επιβεβαιώνει καταρχήν ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό (1.601) κινείται κάτω από 10%"...
Τα στοιχεία του συγκεκριμένου πίνακα, ωστόσο, έχουν και άλλη ανάγνωση: Από τον Φεβρουάριο - όταν άρχισαν να αυξάνονται αισθητά οι εμβολιασμοί στη χώρα μας - μέχρι και τις 7 Νοεμβρίου, ο συνολικός αριθμός των θανάτων ασθενών με CoViD δεν είναι 16.500, αλλά 10.499, άρα το ποσοστό των θανάτων μεταξύ εμβολιασθέντων ξεπερνά το 15%.
Σε κάθε περίπτωση, οι θάνατοι μεταξύ των ανεμβολίαστων είναι συντριπτικά περισσότεροι, αλλά τίθενται δύο θεμελιώδη ερωτήματα:
- Προέρχονται όντως από τον ΕΟΔΥ τα στοιχεία του πίνακα;
- Εάν ναι, γιατί καταγράφεται τόσο μεγάλη διαφορά στα ποσοστά των βαρέως πασχόντων εμβολιασμένων που ανακοινώνονται επίσημα;
Σε σχέση με το πρώτο ερώτημα, το Iatronet.gr απέστειλε σχετικό e-mail στους υπεύθυνους του Οργανισμού και έλαβε την εξής απάντηση:
"Σε συνέχεια του e-mail σας και των ερωτημάτων πού απευθύνετε στον ΕΟΔΥ, σας ενημερώνω οτι: Στοιχεία τέτοιου είδους υπάρχουν στον ΕΟΔΥ, αλλα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί πουθενά, ώστε να αποτελούν επίσημη πηγή πληροφορησης".
Από την απάντηση προκύπτει σαφώς πως τα στοιχεία υπάρχουν, άσχετα εάν δεν δημοσιοποιούνται μέσω του επιδημιολογικού δελτίου. Είναι εύκολα αντιληπτό πως τα δεδομένα του παραπάνω πίνακα ισχύουν, καθώς ο ΕΟΔΥ δεν τα διαψεύδει...
Αξιοπιστία
Από το σημείο αυτό, ξεκινά το δεύτερο ερώτημα. Εάν εύλογα δεχτούμε πως τα στοιχεία ισχύουν και ότι οι θάνατοι ασθενών με CoViD σχετίζονται άμεσα με προηγούμενη διασωλήνωσή τους, προκύπτει ο εξής προβληματισμός:
Γιατί στο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ ανακοινώνονταν καθημερινά και επί μήνες ποσοστά διασωληνωμένων με πλήρη εμβολιασμό πολύ κάτω του 15%; Είναι ενδεικτικό πως στο τέλος του περασμένου Αυγούστου, το ποσοστό ήταν μόλις 7,27% και παρέμεινε κοντά στο 10% μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι με πλήρη εμβολιασμό έφτασαν στο 15% στο τέλος Οκτωβρίου, δηλαδή επτά μόλις μέρες πριν από την έκδοση των στοιχείων του παραπάνω πίνακα!
Κάθε προσπάθεια ερμηνείας οδηγεί σε νέα ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν από τους καθ' ύλην αρμόδιους. Να δημοσιοποιηθούν τα διαθέσιμα στοιχεία για τους θανάτους μεταξύ των εμβολιασθέντων, ώστε να υπάρξει διαφάνεια στην αποτύπωση της πανδημίας. Συμπεριφορές απόκρυψης και διαρροών, τις οποίες συνηθίζει ο ΕΟΔΥ, έχουν απόλυτα αρνητικό αποτέλεσμα στην κοινή γνώμη, που διχάζεται για το εάν πρέπει να εμβολιαστεί ή όχι.
Εκτός και εάν το διακύβευμα δεν είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας, αλλά η επικοινωνιακή ανάδειξη προσώπων. Όπερ έδει δείξαι...