Σάββατο, Απριλίου 10, 2021

Επιτελικό μπάχαλο και με τους Δασικούς Χάρτες – Οργή νησιωτών


 

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί τελικά τα λάθη στην υπόθεση της ανάρτησης των δασικών χαρτών, μετά τις εντατικές πιέσεις κυρίως των κατοίκων των νησιών και ο αρμόδιος υπουργός  κ. Σκρέκας, υποσχέθηκε «διόρθωση χωρίς ταλαιπωρία και κόστος». Ωστόσο στην πράξη δεν συμβαίνει αυτό και οι κάτοικοι των νησιών συνεχίζουν να πιέζουν την κυβέρνηση ενώ στην Κρήτη τον υπουργό περίμενε «θερμή υποδοχή» από οργισμένους αγρότες και κτηνοτρόφους.

«Στον αέρα είναι οι πολίτες κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας, με το αδιανόητο χάος που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση σχετικά με τους δασικούς χάρτες. Ενώ παραδέχτηκε το λάθος ο υπουργός μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δεν προχωρούν στην επίλυση του θέματος» δηλώνει στο tvxs.gr ο πρώην υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι οι πολίτες βιώνουν τώρα την καταστροφική συνέπεια του νομοσχέδιου Χατζηδάκη, ο οποίος, έβαλε στο συρτάρι την εγκεκριμένη μελέτη που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ σε εφαρμογή του αντι-περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020, ακύρωσε ουσιαστικά όλους τους δασικούς χάρτες για να «αναμορφωθούν» και να αναρτηθούν εκ νέου. Επέλεξαν να ανακόψουν την πρόοδο ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών της χώρας και τώρα, εισπράττουν τον θυμό των πολιτών και αδυνατούν να δώσουν λύση. Με απλά μαθηματικά, ο προγραμματισμός τους δε βγαίνει, έχει βαλτώσει το έργο των δασικών χαρτών και, παρά τις δεσμεύσεις τους, στο τέλος του 2021 δε θα έχει ξεκινήσει ούτε η εξέταση των αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών! Και αυτό είναι το καλό σενάριο, αν δηλαδή δεν ακυρωθούν από το ΣτΕ οι διατάξεις του Ν. 4685/20.»

Αντιδράσεις και κινητοποιήσεις

Στις 11.00 π.μ.  «θερμή υποδοχή» ετοιμάζουν στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα οι κάτοικοι των Χανίων με κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετέχουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, με τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους Χανίων, πρώην Δήμου Αρμένων, Αμυγδαλοκεφαλίου, Βάμου, Βουκολιών, Έλους, Κρυονερίδας, Κολυμβαρίου, Μεσκλών, Μήθυμνας και Παλαιών Ρουμάτων.

Αντιδράσεις όμως συνεχίζουν να υπάρχουν και σε άλλα νησιά στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

«Στην Άνδρο, όπως και όλες οι Κυκλάδες, δεν υπήρχε γη με δημόσιο χαρακτήρα, ήταν καλλιεργήσιμη γη. Μεταφέρθηκαν αυτούσιοι οι τίτλοι από τους Οθωμανούς. Το νησί εμφανίζεται να είναι κατά 80% δασική περιοχή. Καλούμαστε να ματώσουμε και να καταβάλουμε χρήματα για να αντικρούσουμε δασικούς χάρτες τελείως  αυθαίρετους. Η κυβέρνηση είπε ότι θα διορθώσει την κατάσταση αλλά δεν έχει γίνει κάτι μέχρι τώρα. Δεν είμαστε αντίθετοι να μπει μια τάξη αλλά αυτό είναι χάος. Τεράστια προχειρότητα στην ανάρτηση των δασικών χαρτών» λέει κάτοικος της Άνδρου και συμπληρώνει πως:

«Είναι διάχυτη η αγανάκτηση των κατοίκων. Υπάρχουν μνήμες από τους γονείς μας με αγρούς καλλιεργήσιμους. Ασκείται πίεση στην δημοτική αρχή και την κεντρική διοίκηση. Μετά από τόσα χρόνια μνημονίων, φαντάζεστε ότι εν μέσω πανδημίας έρχονται οι χάρτες και πρέπει να αποδείξουμε ότι είναι δική μας η γη;  Αφήστε το πρόβλημα με τις ιδιοκτησίες που ανήκουν σε πάνω από έναν, οι  θα περάσουν στο κράτος με συνοπτικές διαδικασίες»

Από το «Δεν υπάρχει πρόβλημα στις ιδιοκτησίες» στην παραδοχή του λάθους και την αδυναμία επίλυσης

Τον περασμένο Φεβρουάριο, απαντώντας στην επιστολή διαμαρτυρίας της Eπάρχου Καρπάθου και  Ν. Κάσου,  Καλλιόπης Νικολαΐδου και στην αρμόδια επιτροπή του επαρχείου ο κος Αμυράς είχε πει μεταξύ άλλων:

 

«Οι χάρτες αυτοί θα δείξουν αν η ιδιοκτησία σου ή ένα μέρος της εμπίπτει στη δασική νομοθεσία. Δεν κινδυνεύει η περιουσία κανενός με τους χάρτες. Και επειδή είναι ένα υπερπολύπλοκο έργο, έχει και λάθη. Σε περιπτώσεις λάθους μπορεί να απευθυνθεί κανείς στην Δασική Υπηρεσία και να επικαλεστεί τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος, αν έχει οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το αγροτεμάχιό του δεν είναι δασικό».

Σήμερα η κυβέρνηση, αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι οι ισχυρισμοί του υπουργού της δεν ήταν αληθείς. Κινδυνεύει η περιουσία με τους δασικούς χάρτες γι’αυτό και πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του κου Σκρέκα με τον πρωθυπουργό.

«Τώρα λένε ότι θα το λύσουν επιχειρησιακά εντός εξαμήνου. Παραδέχονται τα λάθη τους, δεν λένε όμως πως, ούτε πότε θα λυθούν. Αφήνουν σε εκκρεμότητα τις αντιρρήσεις ενώ θα όφειλαν να τις παγώσουν την διαδικασία» λέει στο tvxs.gr o Σ. Φάμελλος.

«Το αλαλούμ και το βραχυκύκλωμα τα είχαμε προβλέψει κατά την ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού Νόμου 4685/2020 τον Μάιο 2020, όταν η Ν.Δ., μετά το "πάγωμα" των έτοιμων μελετών για το 45% της χώρας, ακύρωσε και τους κυρωμένους χάρτες στο υπόλοιπο 45%, "πάγωσε" την εξέταση αντιρρήσεων και τις προγραμματισμένες προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων και ψήφισε την αλλαγή προδιαγραφών, μετά τη σύνταξη των χαρτών (!), με σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Με αδύναμες υπηρεσίες, ανεφάρμοστη νομοθεσία και ανύπαρκτη πολιτική βούληση, το επιτελικό βραχυκύκλωμα ήταν επόμενο. Στη συνέχεια, υπήρξαν σειρά Υπουργικών Αποφάσεων, εγκυκλίων ακόμα και δελτίων Τύπου, συχνά αυτοαναιρούμενων, και η παραδοχή ότι αναρτήθηκαν χάρτες χωρίς αναμόρφωση.

Η αλήθεια είναι ότι οι χάρτες αναρτήθηκαν με έως και 12 μήνες καθυστέρηση, με ελλιπή έλεγχο και χωρίς να έχουν εφαρμοστεί σοβαρές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, άρα με πλήθος σφαλμάτων και βασικό αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών. Υπενθυμίζουμε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ. δεσμευόταν δημόσια για ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών έως το τέλος του 2021, ενώ στην ΕΕ είχε δεσμευτεί για ολοκλήρωση και της κύρωσης έως τον Ιούλιο 2021!»

Σε αυτή την υπόθεση, έρχεται να προστεθεί και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικράτειας, οργανώσεων για διατάξεις του νομοσχέδιου Χατζηδάκη, το οποίο ήταν το πρώτο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη βουλή, κατά την πρώτη περίοδο της Πανδημίας, κεκλεισμένων των θυρών και  σε περιβάλλον γενικής κατακραυγής από το σύνολο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων.

«Θα περίμενε κανείς, η κυβέρνηση να επιδιώξει να συζητηθεί γρήγορα η προσφυγή. Αντιθέτως, ζητάει συνέχεια αναβολές με τη δικαιολογία ότι η υπηρεσία δεν είναι έτοιμη.

Και ταυτόχρονα ενώ δεν έχει προλάβει να αναθεωρήσει, ενώ εκκρεμεί στο ΣτΕ, αναρτά τους χάρτες και διαπιστώνουμε ότι δεν περιελάμβαναν ούτε απλά πράγματα της νομοθεσίας! Μιλάμε για εγκληματική προχειρότητα, με σκοπό κατά την γνώμη μου, να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η εξάμηνη παράταση στην προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων ανακοινώθηκε χωρίς να έχει καθοριστεί πότε και αν θα διορθωθούν τα σφάλματα των δασικών χαρτών και μεταθέτοντας παράλληλα το χρονικό σημείο για την ανάληψη σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ για την ακύρωση της διαδικασίας αναμόρφωσης χαρτών του Ν. 4685/2020» καταλήγει ο Σ. Φάμελλος.

 

Φωτεινή Λαμπρίδη

Πηγή: tvxs.gr 

 

 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More