Τρίτη, Ιανουαρίου 19, 2021

Μάννα εξ ουρανού η επιστρεπτέα προκαταβολή για τα ξενοδοχεία - Τα κενά στη χρηματοδότηση


 

Ο θεσμός της επιστρεπτέας προκαταβολής βοήθησε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τον κλάδο, θεωρούν οι ξενοδόχοι, και στην επόμενη φάση θα πρέπει να υλοποιηθεί με την προσθήκη και άλλων κριτηρίων.

Ως μάννα εξ ουρανού περιμένουν οι ξενοδόχοι τη νέα επιστρεπτέα προκαταβολή, που θα φτάνει μέχρι τα 3 εκατ. ευρώ, αλλά θα δοθεί και με βάση άλλα κριτήρια όπως είναι π.χ. οι δαπάνες και όχι ο μειωμένος τζίρος.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο της επιστρεπτέας προκαταβολής βοήθησε τον ξενοδοχειακό κλάδο περισσότερο απο οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό μέτρο, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για τις επιπτώσεις της πανδημίας της Covid-19 στα ελληνικά ξενοδοχεία, που παρουσιάστηκε χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

Με βάση τις απαντήσεις των ίδιων των ξενοδόχων, το χρηματοδοτικό εργαλείο της επιστρεπτέας προκαταβολής (οι τρεις πρώτοι κύκλοι) κάλυψε το 51,1% των αναγκών των ξενοδοχείων, με το μέτρο εγγυοδοσίας να ακολουθεί (45,2%) και το ΤΕΠΙΧ να καλύπτει μόλις το 8,7% των χρηματοδοτικών αναγκών του ξενοδοχειακού κλάδου.

Ανά κατηγορία, τα πεντάστερα ξενοδοχεία κάλυψαν το 47% των αναγκών τους, τα τετράστερα το 43%, τα τριών αστέρων το 35% και τα μικρότερης κατηγορίας το 30% (δύο αστέρια) και το 1% (ένα αστέρι).

Ο θεσμός της επιστρεπτέας προκαταβολής βοήθησε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τον κλάδο, θεωρούν οι ξενοδόχοι, και στην επόμενη φάση θα πρέπει να υλοποιηθεί με την προσθήκη και άλλων κριτηρίων, σημειώνει η πρόεδρος του ΙΤΕΠ Κωνσταντίνα Σβύνου. Η στόχευση δεν θα πρέπει να είναι μόνο στο κριτήριο του μειωμένου τζίρου, γιατί μπορεί μία επιχείρηση να έχει μειωμένο τζίρο αλλά να είναι κερδοφόρα. Θα πρέπει να δούμε και το κριτήριο των ζημιών, προσθέτει και συμπληρώνει ότι και η κυβέρνηση εξετάζει το κριτήριο των δαπανών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι συνολικά, από όλα τα κυβερνητικά χρηματοδοτικά εργαλεία, τα ξενοδοχεία κάλυψαν μόλις το 33% των αναγκών τους σε ρευστά διαθέσιμα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρο Βασιλικό, θα χρειασθούν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηριχθούν το πρώτο εξάμηνο του 2021 τα ξενοδοχεία, καθώς φέτος δεν έχουν εισπραχθεί παρά ελάχιστες προκαταβολές σε σύγκριση με άλλα χρόνια. Η μελέτη του ΙΤΕΠ έδειξε ότι οι προκαταβολές του 2021 από tour operators προς τα ξενοδοχεία ανέρχονται σε μόλις 123,8 εκατ. ευρώ έναντι 743,75 εκατ. ευρώ μιας άλλης «συνηθισμένης» χρονιάς, καταγράφουν δηλαδή μείωση 83,3%.

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας του ΙΤΕΠ είναι ότι μόλις το 60% του συνόλου των ελληνικών ξενοδοχείων λειτούργησαν τελικά το 2020, ενώ από 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της χώρας, μετά το πρώτο lockdown επαναλειτούργησε το 59% αυτών (2.328 ξενοδοχεία) και ένα ποσοστό 63% αναγκάστηκε να ξανακλείσει μέχρι το τέλος του έτους.

Τελικά, στο τέλος του 2020 ανοιχτά παρέμειναν 863 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, που αντιπροσωπεύουν το 22% του συνόλου των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας. Συνεπώς, στο τέλος του 2020 λειτουργούσε ένα στα πέντε ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας σε σχέση με το 2019.

 

Λάμπρος Καραγεώργος 

lampkarag25@yahoo.gr

Πηγή: euro2day.gr

 

 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More