Χωρίς σαφή ορίζοντα εξακολουθούν να κινούνται εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες στο χώρο του εμπορίου, καθώς συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες σχετικά με την επαναλειτουργία των καταστημάτων, πολλά από τα οποία παραμένουν επί της ουσίας κλειστά για πάνω από δυο μήνες.
Οι κυβερνητικές διαρροές για άνοιγμα με την μέθοδο click in shop (αγορές με ραντεβού μέσα στο κατάστημα) φαίνεται πως προσκρούουν στις ενστάσεις των επιστημόνων, ενώ το click away με βάση και τα στοιχεία, ελάχιστα προσέφερε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με αυτά τα δεδομένα, το φάσμα του λουκέτου δείχνει να έρχεται όλο και πιο κοντά για πολλούς επαγγελματίες.
«Φοβάμαι δράματα πίσω από τα κατεβασμένα ρολά»
«Οι επιχειρηματίες βρίσκονται πλέον σε πραγματική απόγνωση, με διάχυτη την ανασφάλεια, καθώς φαίνεται πως δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για το τι μέλλει γενέσθαι. Άλλωστε, το “βλέποντας και κάνοντας” που ακολουθείται, δεν δίνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας» σημειώνει χαρακτηριστικά μιλώντας στο tvxs.gr ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Νίκος Κουγιουμτσής και συνεχίζει: «Μιλάμε για μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Ας μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε εδώ και δυο μήνες σε lockdown, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να μην μπορούν να κάνουν ούτε την περίοδο των γιορτών κάποιο τζίρο. Δυστυχώς ακόμη και τώρα δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στις εκπτώσεις».
Αναφερόμενος εκτενέστερα στα προβλήματα που προκύπτουν επισημαίνει: «Ο κάθε επιχειρηματίας, κυρίως στην ένδυση και την υπόδυση, σχεδιάζει για τη σεζόν ή τους επόμενους έξι μήνες. Τώρα τι να σχεδιάσει; Όταν έχει πάρει εμπορεύματα -ας πάρουμε ως παράδειγμα την ένδυση- χειμερινά, τα οποια έπρεπε σε μεγάλο βαθμό να έχει διώξει από την κατανάλωση στις γιορτές ή μέσα στην εκπτωτική περίοδο, και του έχουν μείνει. Τι να σχεδιάσει όταν έχει επιταγές που πρέπει να καλύψει ή προμηθευτές που πρέπει να πληρώσει; Ας μην ξεχνάμε πως παράλληλα τρέχουν οι υποχρεώσεις. Μέσα στον Δεκέμβριο έπρεπε να καταβάλουμε το 60% του ενοικίου, πληρώσαμε ΕΝΦΙΑ, πληρώσαμε τη δόση του φόρου εισοδήματος που μας αναλογεί, αλλά και τα πάγια έξοδα, κυρίως το ρεύμα».
Σε ό,τι έχει να κάνει με τον κίνδυνο μαζικών λουκέτων το επόμενο διάστημα ο κύριος Κουγιουμτσής αναφέρει: «Από τις προσλαμβάνουσες που έχουμε αλλά και από τις σχετικές έρευνες (κυρίως αυτή του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθήνας, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες βδομάδες) φαίνεται πως μια στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν θα καταφέρει να “σηκώσει ρολά”, ακόμη κι αν καταφέρουμε να μπούμε σε μια κανονικότητα. Σε ό,τι αφορά το εμπόριο τα ποσοστά ανέρχονται στο 32% και στην εστίαση στο 43%. Μιλάμε για δυσθεώρητα μεγέθη. Αν κάνει κανείς την αναγωγή σε απόλυτους αριθμούς θα διαπιστώσει πως μιλάμε για λουκέτο σε 100-150 χιλιάδες επιχειρήσεις».
Αναφορικά με το ζήτημα που προκύπτει με τις επιταγές διευκρινίζει ότι «υπήρχε ένα μέτρο προστασίας για τις επιταγές, με την παράταση της αποπληρωμής τους κατά 75 μέρες. Αυτό το μέτρο όμως έληγε στις 31/12. Μαθαίνω πως μετά από τη δική μας παρέμβαση, θα μπουν στη ρύθμιση και όσες επιταγές πρέπει να πληρωθούν Γενάρη και Φλεβάρη».
Συνεχίζει πάντως υπογραμμίζοντας ότι «ακόμη και να γίνει όμως αυτό, τα πράγματα παραμένουν δύσκολα. Πρόκειται για διευκολύνσεις, οι οποίες είναι ευπρόσδεκτες όμως δεν επαρκούν. Ακόμη και η Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή, που είναι η μόνη πηγή ρευστότητας, αφορά πολύ μικρά ποσά. Πρέπει να ανοίξει η αγορά, προκειμένου να σώσουμε στο βαθμό του δυνατού την κατάσταση». «Σε διαφορετική περίπτωση, φοβάμαι πως θα έχουμε δράματα πίσω από τα κλειστά ρολά» καταλήγει ο κύριος Κουγιουμτσής.
«Ζητάμε οξυγόνο»
Από τη δική του μεριά, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, δηλώνει στο tvxs.gr: «Αυτή στιγμή υπάρχει διάχυτη απογοήτευση αλλά και αγωνία για την επόμενη μέρα. Εμείς μπορούμε να διαχειριστούμε τις απώλειες ενός μικρού διαστήματος, όμως σε βάθος χρόνου και με τον εφιάλτη να μην τελειώνει, φοβόμαστε πως θα υπάρξει άνευ προηγουμένου κύμα λουκέτων. Έχουμε μπει σε “αχαρτογράφητα νερά”».
«Ζητούμε από όλες τις μεριές να μας δώσουν “οξυγόνο”. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σαφές πως η βασική πηγή “οξυγόνου” για εμάς είναι ο τζίρος των μαγαζιών» συμπληρώνει. «Μέχρι στιγμής δεν είδαμε ουσιαστικό άνοιγμα, καθώς το click away, με το οποίο λειτούργησε η αγορά το προηγούμενο διάστημα, έγινε με τρόπο άναρχο. Επιπλέον, από το click away δεν ενισχύθηκε η μικρή επιχερηματικότητα, και ιδιαίτερα κάποιοι από τους βασικότερους τομείς, όπως η ένδυση και η υπόδυση, καθώς στο δρόμο δεν είναι εύκολο να πωληθεί ούτε ρούχο, ούτε παπούτσι» σημειώνει ο κύριος Καρανίκας και προσθέτει:
«Εμείς ζητάμε το άνοιγμα των καταστημάτων τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου με τη διαδικασία του click in shop, με ραντεβού δηλαδή εντός του καταστήματος. Εμείς θεωρούμε επιτακτικό να ανοίξει η αγορά. Εκτιμούμε πως δεν υπάρχει ζήτημα υγειονομικής ασφάλειας. Άλλωστε, οι συνάδελφοι τηρούσαν επί 8 μήνες με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα. Δεν θα δούμε εικόνες συνωστισμού, όπως στις γιορτές, δε θα αυξηθεί η κινητικότητα. Απλώς θα διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις, καθώς θα πάρουν ανάσα με το τζίρο που θα μπορέσουν να κάνουν».
«Η περίοδος των εκπτώσεων είναι εξαιρετικά κρίσιμη, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις ένδυσης-υπόδυσης. Άλλωστε πολλά προϊόντα έχουν μείνει αδιάθετα από την περίοδο των γιορτών, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι ιδιαίτερα δελεαστικές. Είναι μια καλή συγκυρία και για τον καταναλωτή να κάνει αγορές, αλλά και για τον επαγγελματία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις, οι οποίες ομολογουμένως έχουν συσσωρευτεί το τελευταίο διάστημα» αναφέρει τέλος ο κύριος Καρανίκας.