Από παράταση σε παράταση θέλει να μεταφέρει το παιχνίδι Ευρώπης-Τουρκίας η καγκελάριος της Γερμανίας Αν. Μέρκελ, θέτοντας σε δοκιμασία πέραν όλων των άλλων και την αξιοπιστία της Ε.Ε.
Στα προσχέδια συμπερασμάτων που κυκλοφόρησαν στις Βρυξέλλες εν όψει της συνόδου κορυφής που αρχίζει σήμερα, το μόνο βήμα που προβάλλει σε σχέση με την προηγούμενη σύνοδο είναι ότι «καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της περσινής απόφασης Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας (για την κυπριακή ΑΟΖ) και, εάν χρειαστεί, να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της».
Ολα τα άλλα, «τα μέσα και οι επιλογές» που είχε στη διάθεσή της η Ε.Ε., στην απόφαση της 1η Οκτωβρίου «σύμφωνα με το άρθρο 29 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και το άρθρο 215, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των μελών της», πάνε στις καλένδες για να συζητηθούν εκ νέου τον Μάρτιο του 2021.
Σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει προετοιμάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά δεν είχε περάσει μέχρι αργά το βράδυ από το συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων, οι 27 αρχηγοί θα συζητήσουν όλο κι όλο να διευρυνθεί ο κατάλογος προσώπων της τουρκικής πετρελαϊκής ΤΡΑΟ, επί των οποίων θα εκδοθούν περιοριστικά μέτρα για τις γεωτρητικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σήμερα οι κυρώσεις αφορούν δύο στελέχη της εταιρείας, αν και η Κύπρος είχε ζητήσει από καιρό επέκταση σε άλλα πέντε πρόσωπα και τρεις θυγατρικές της ΤΡΑΟ. Πέραν των γεωτρητικών δραστηριοτήτων όμως παράνομες έχουν χαρακτηριστεί σε προηγούμενες αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην κυπριακή ζώνη αλλά και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, κάτι που το Συμβούλιο του Σ. Μισέλ παραλείπει και αρκείται στην αναφορά της απόσυρσης του «Ορούτς Ρέις», το οποίο προηγουμένως εξάντλησε όλα τα χρονικά περιθώρια.
Στο προσχέδια δεν γίνεται υπόμνηση στα μέσα και στις επιλογές που έχει η Ε.Ε. βάσει της Συνθήκης με παραπομπή στα σχετικά άρθρα, αλλά καλείται το Συμβούλιο «εάν χρειαστεί να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης» (δηλαδή οι κυρώσεις από τα πρόσωπα της ΤΡΑΟ να επεκταθούν και σε άλλες εταιρείες ή και τομείς που συνδέονται με την ενέργεια, κάτι που θα συνιστούσε σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα με άμεσο οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο).
Oικονομικές σχέσεις
Το Συμβούλιο θα καλέσει τον εκπρόσωπο Εξωτερικών Ζ. Μπορέλ και την Επιτροπή να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των οικονομικών σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας καθώς και για τις επιλογές που υπάρχουν και όλα αυτά να συζητηθούν στη σύνοδο του Μαρτίου 2021. Επιπλέον η Ε.Ε. θα επιδιώξει να συντονιστεί και με τις ΗΠΑ και ο Ζ. Μπορέλ θα συνεχίσει τις προετοιμασίες της πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.
Το γράμμα και το πνεύμα του κειμένου προσχεδίου παραπέμπουν σε οπισθοδρόμηση από τη σύνοδο της 1ης Οκτωβρίου, αφ' ενός γιατί παρακάμπτονται οι αναφορές στα άρθρα της Συνθήκης για όλα τα μέσα και τις επιλογές της Ε.Ε. και αφ' ετέρου οριοθετούν το θέμα των κυρώσεων στις γεωτρήσεις ως εάν οι άλλες δραστηριότητες να είναι σύννομες με τους κανόνες της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών.
Και αυτή η παράκαμψη επιχειρείται ενώ και ο Ζ. Μπορέλ και ο Σ. Μισέλ δηλώνουν ότι η κατάσταση με την Τουρκία έχει επιδεινωθεί από τον Οκτώβριο. Ανάλογο στίγμα με αυτό του προσχεδίου είχε δώσει νωρίτερα στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας η Αν. Μέρκελ λέγοντας ότι «οι δραστηριότητες συνεχίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα η Κύπρος πλήττεται από αυτές». Συνεπώς, σύμφωνα με την καγκελάριο, «θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα ενεργήσουμε περαιτέρω».
Από την Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ τόνισε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία», επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα επιδιώκει τον διάλογο, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας αν δεν της ασκηθεί πίεση». Πόση πίεση θα ασκηθεί θα εξαρτηθεί από τη στάση της Γαλλίας και των άλλων χωρών που θεωρούν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η στάση ανοχής της Ε.Ε. έναντι της Αγκυρας.
Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, η θετική ατζέντα που προωθούσε το Βερολίνο παραμένει, όπως αναφέρεται, στο τραπέζι, αλλά δεν θα συζητηθεί στη σύνοδο, μετατίθεται και αυτή μαζί με τα περιοριστικά μέτρα, στη σύνοδο του Μαρτίου 2021. Αυτή η υποχώρηση της Γερμανίας πάντως είναι πολύ μικρή για να κριθεί ικανοποιητική από την ομάδα των χωρών που θέλουν εκκίνηση της διαδικασίας κυρώσεων και οδικό χάρτη κλιμάκωσης.
Μήνυμα Ερντογάν στην Ε.Ε.
Από την Αγκυρα, ο Τ. Ερντογάν έστειλε το δικό του μήνυμα προς την Ε.Ε. λίγο πριν αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν, όπου θα παραστεί σήμερα στην παρέλαση για τη νίκη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τονίζοντας ότι «οι κυρώσεις δεν θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην Τουρκία», παραπέμποντας στις προηγούμενες κυρώσεις σε δύο πρόσωπα της ΤΡΑΟ.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά «στους έντιμους ηγέτες στην Ε.Ε. που είναι κατά των κυρώσεων». Διαμήνυσε ότι «σε καμία περίπτωση η Τουρκία δεν θα σταματήσει να υποστηρίζει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο» και καταλόγισε στην Ελλάδα την ευθύνη για την ένταση, λέγοντας μάλιστα πως «κάνουν πολιτική όλο με το ψέμα».
Πηγή: www.efsyn.gr - Dec 10, 2020