Παρασκευή, Ιουλίου 17, 2020

Ανοίγει το 84% των ξενοδοχείων

Ερευνα του ΙΤΕΠ για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο καταγράφει πρόθεση των περισσότερων επιχειρήσεων του κλάδου να επαναλειτουργήσουν μέχρι τον Αύγουστο ● Περιμένουν πάντως κατάρρευση του τζίρου κατά 67%, μείωση της απασχόλησης κατά 66.000 θέσεις και έχουν ανάγκη από ρευστότητα τουλάχιστον 1,6 δισ.

Oι ξενοδόχοι φαίνεται να αναλαμβάνουν το ρίσκο της μεγάλης πτώσης του τζίρου, κατά 67% σε σχέση με πέρσι, και στη μεγάλη πλειοψηφία τους, σε ποσοστό 84%, έχουν ήδη ανοίξει ή σκοπεύουν να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους μέχρι και τον Αύγουστο. Αυτό είναι το βασικό εύρημα της έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Προβλέψεων και Ερευνών για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Πρόκειται για τον 4ο κύκλο της κυλιόμενης έρευνας του ΙΤΕΠ «Covid-19 και Ελληνική Ξενοδοχία» που διενεργήθηκε το διάστημα 30 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου 2020, σε δείγμα 1.941 ξενοδοχείων από τα 9.999 μέλη του Επιμελητηρίου.

Το δείγμα αντιστοιχεί στο 20% του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ξενοδόχων, μόνο 9% δεν έχουν αποφασίσει πότε θα ανοίξουν ακόμη και μόλις 6,4% έχουν αποφασίσει να μην ανοίξουν καθόλου. Αυτό σημαίνει ότι το 84% των ξενοδοχείων θα ανοίξουν έστω και για τη δραματικά μικρή περίοδο, ενώ στα συνεχούς λειτουργίας το ποσοστό φτάνει το 90,7%.

Απώλεια εσόδων 5,6 δισ. ευρώ

Το άνοιγμα των ξενοδοχείων, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, γίνεται παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου προβλέπουν πτώση του τζίρου τους 67% κατά μέσο όρο. Πράγμα που χρηματικά σημαίνει ότι από τον τζίρο των 8,4 δισ. ευρώ πέρσι τα ξενοδοχεία θα περιοριστούν φέτος σε έσοδα 2,8 δισ. με απώλεια 5,6 δισ. Το εύρημα αυτό αντιστοιχεί και μάλλον υπερακοντίζει την πρόβλεψη για απώλεια 10 δισ. από το σύνολο του τουριστικού κλάδου φέτος.

Στο πεδίο της απασχόλησης οι ξενοδόχοι προβλέπουν μια μείωση κατά 35% (από 186.574 εργαζόμενους το 2019 στους 120.979 το 2020) που αντιστοιχεί σε απώλεια 66.000 θέσεων εργασίας μόνο από τα ξενοδοχεία.

Οι προβλέψεις για την πτώση του τζίρου είναι αρκετά χειρότερες από αυτές που έκαναν οι ξενοδόχοι στον 2ο κύκλο της έρευνας του ΙΤΕΠ, τον Απρίλιο της μεγάλης καραντίνας. Τότε εκτιμούσαν ότι η μείωση των εσόδων τους φέτος θα ήταν 56%, δηλαδή μια απώλεια 4,5 δισ. ευρώ. Πέρα από τη μείωση των εσόδων, πίεση στη ρευστότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ασκούν οι υποχρεώσεις προς tour operators, travel agents και πελάτες, που φτάνουν τα 394 εκατ. ευρώ. Συνολικά, οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες φτάνουν το 1,6 δισ. ευρώ, οι αιτήσεις που έχουν υποβάλει σε προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία αντιστοιχούν σε πόρους 1,5 δισ. ευρώ, οι εγκρίσεις σε 743 εκατ. ευρώ, αλλά οι εκταμιεύσεις (μέχρι 10 Ιουλίου) σε μόλις 77 εκατ. ευρώ.

«Οι ξενοδόχοι ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους και κάνουν το χρέος τους απέναντι στους εργαζομένους τους, όμως οι πόροι από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν εξαγγελθεί δεν έχουν φτάσει ακόμη στα ξενοδοχεία. Η έρευνά μας πιστοποιεί την αδήριτη ανάγκη για επιτάχυνση και απλούστευση των σχετικών διαδικασιών», δήλωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό (Real) ανέφερε ότι επιχειρηματίες προτίθενται μέσω των τοπικών Ενώσεων Ξενοδόχων να χρηματοδοτούν το 50% του τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού που είναι απαραίτητο 72 ώρες πριν από την άφιξη ώστε να τονώσουν τον τουρισμό από τις χώρες όπου έχει επιβληθεί το μέτρο.


Γιάννης Κιμπουρόπουλος 


Πηγή: efsyn.gr - July 17, 2020


 


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More