Αυστηρές προειδοποιήσεις προς
καταστηματάρχες που αδυνατούν να εφαρμόσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα,
μετά τα περιστατικά στη Μύκονο.
Λουκέτο δύο μηνών και πρόστιμο 20.000 ευρώ επέβαλαν οι αρχές σε μπιτς μπαρ της Μυκόνου, όπου το Σαββατοκύριακο παρουσιάστηκαν έντονα φαινόμενα συνωστισμού, ενώ η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε ελέγχους και σε άλλα καταστήματα του νησιού.
Οι εικόνες του Σαββατοκύριακου θορύβησαν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους με κορυφαία στελέχη να προειδοποιούν ότι, για την αποφυγή μίας νέας έξαρσης κορονοϊού, μπορεί να επιβληθούν ακόμη και τοπικά lockdown που θα επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στον τουρισμό και την οικονομική δραστηριότητα.
Σχολιάζοντας τα γεγονότα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για σχέδιο για τοπικές καραντίνες σε περιπτώσεις αυξημένων κρουσμάτων, ενώ δικαιολόγησε πλήρως την αυστηρή ποινή που επιβλήθηκε.
«Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά, ή μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή ένα νησί ή ένα νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορονοϊός. Μην χαλαρώνουμε», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, διευκρινίζοντας ότι ο νόμος πρέπει να γίνει σεβαστός, αλλά αφήνοντας και ένα παραθυράκι ότι «αν χρειάζεται κάτι να αναθεωρηθεί στο μέλλον εδώ είμαστε να το δούμε».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος ανέφερε ότι «εγώ είμαι ο αρμόδιος υπουργός και διαπιστώνουμε ότι μια επιχείρηση αποφασίζει δημοσία θέα να μην τα τηρεί. Τι πρέπει να κάνω; Να πω ότι “α, μπράβο δεν πειράζει.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε, επίσης, ότι έχουν γίνει πλήθος ελέγχων αλλά λουκέτο δεν έχει επιβληθεί σε καμία άλλη περίπτωση καθώς «δεν βρέθηκε σε κανένα άλλο σημείο τόση εξόφθαλμη παραβίαση των κανονισμών». Το λουκέτο πρόσθεσε είναι το τελευταίο μέτρο και εξαρτάται από το μέγεθος της παραβίασης των κανόνων.
«Εκεί ήταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο και προσέξτε, εμείς έχουμε απαγορεύσει τη χρήση του μπαρ. Εκεί ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, πάνω στο μπαρ. Ήταν σαν να μην υπήρχε κανένας νόμος και καμιά απόφαση. Όταν κάποιος είναι τόσο πολύ προκλητικός, δεν καταλαβαίνω», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν, όμως, και λοιμωξιολόγοι με τον καθηγητή Νίκο Σύψα να χαρακτηρίζει τα περιστατικά αυτά «πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημίας» και να επισημαίνει ότι «εάν αναγκαστεί η επιτροπή των ειδικών να ασχοληθεί με το θέμα, θα ασχοληθεί με άσχημο τρόπο, με την έννοια ότι θα αναγκαστεί να επιβάλει νέα μέτρα και να αποσύρει τη χαλάρωση».
Αντίστοιχα, ο καθηγητής ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος επισήμανε μέσω του ΣΚΑΪ ότι ο ιός δεν έχει φύγει από τη χώρα και τέτοιου είδους περιστατικά μπορούν να δημιουργήσουν εστίες με ταχύτατη διασπορά.
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι κατανοεί την δυσφορία των καταστηματαρχών για το ζήτημα της οικονομίας και επισήμανε «είναι μια λεπτή ισορροπία και μια πολύ δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί μεταξύ της δημόσιας υγείας και του τουρισμού και της επανεκκίνησης της οικονομίας».
Δεν απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο για τοπικά lockdowns σε περιοχές όπου θα καταγραφή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού
Πηγή: efsyn.gr - June 08, 2020