Τρίτη, Μαΐου 12, 2020

Η ελληνική πρόταση προς τις Βρυξέλλες για τον τουρισμό

Υπέρ μιας γρήγορης επιστροφής στην ελευθερία μετακίνησης στην Ευρώπη, τάσσεται η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με non-paper που έχει κατατεθεί στην Κομισιόν και έχει στην κατοχή της η ιστοσελίδα Politico.

«Ο στόχος μας είναι να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της επανεκκίνησης των ταξιδιών μεταξύ Ευρωπαϊκών χωρών από τις 15 Ιουνίου, όπου αυτό είναι δυνατόν» αναφέρεται στο έγγραφο, με την Αθήνα να ζητά «δίκαιη μεταχείριση» όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να μην υπάρξουν «διακρίσεις με βάσει την εθνικότητα» στα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την διάσπαση της Ενιαίας Αγοράς στον τομέα των τουριστικών υπηρεσιών», σημειώνεται στο κείμενο με το οποία η Ελλάδα ζητά να επιτραπεί στους Ευρωπαίους να ταξιδέψουν και μετά να μπορούν να επιστρέψουν εύκολα και γρήγορα στην πατρίδα τους: δεν θα πρέπει υπάρχουν «μέτρα καραντίνας ή άλλες δυσανάλογες ή περιοριστικές απαιτήσεις με την επιστροφή» υποστηρίζει η Αθήνα την ώρα που η Ισπανία ανακοίνωνε την επιβολή καραντίνας 14 ημερών σε όσους μπαίνουν στην χώρα- και στους Ισπανούς που επιστρέφουν σπίτι τους.

Κατά τα λοιπά η κυβέρνηση δεν ζητά το άνοιγμα όλων των συνόρων και εκεί που οι μέχρι τώρα προτάσεις της Κομισιόν είναι αόριστες στις λεπτομέρειες τους, η Ελλάδα ζητά όλοι οι επιβάτες να ελέγχονται είτε για αντισώματα είτε για τον κορονοιό τρεις ημέρες πριν ταξιδέψουν, ζητώντας την «κατανόηση από όλους» σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εναλλακτικά, αναφέρεται στην ελληνική πρόταση, να μην απαιτούνται έλεγχοι «για ταξίδια μεταξύ περιοχών... που έχουν αποδείξει με σαφή συνεχή στοιχεία ότι η κατάσταση με τον Covid-19 είναι υπό έλεγχο».

Υπάρχει άλλο ένα ζήτημα στο ελληνικό έγγραφο, σημειώνει το Politico, καθώς πρόκειται για τη χώρα με τα πολλά νησιά: «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διάκριση για τον τρόπο ταξιδιού... τα μέσα μεταφοράς, οδικώς, αεροπορικής ή δια θαλάσσης θα αρχίσουν να κυκλοφορούν ταυτόχρονα με τα κατάλληλα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ε.Ε. να μείνουν πίσω».

Οσο για τα αεροπλάνα «θα πρέπει να καλυφθούν όλες οι θέσεις» καθώς εάν τα μεσαία καθίσματα παραμείνουν άδεια «οι πτήσεις δεν θα είναι επικερδείς με αμφίβολα ευεργετήματα για την υγεία»


Πηγή: efsyn.gr - May 12, 2020

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More