Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 09, 2019

Έφυγε από τη ζωή ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας (Videos)





Πέθανε ο γνωστός και αγαπημένος τραγουδοποιός, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, σε ηλικία 62 ετών.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας υπέστη καρδιακή προσβολή, τα ξημερώματα της Δευτέρας, ενώ βρισκόταν στο εξοχικό του στον Πτελεό Μαγνησίας.

Αμέσως μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο του Βόλου, αλλά ήταν ήδη αργά.
Σύμφωνα με πληροφορίες τον τραγουδοποιό βρήκε χωρίς τις αισθήσεις του, η κόρη του.

Μια σπουδαία καλλιτεχνική πορεία

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας άφησε ιδιαίτερα βαθιά σφραγίδα στην ελληνική μουσική και συνετέλεσε καταλυτικά στην εξέλιξη της εγχώριας ροκ σκηνής.

Γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την μουσική.

Σε ηλικία 9 ετών αγοράζει τον πρώτο του δίσκο, το «Help» των Beattles. Η πρώτη δουλειά που κάνει είναι στην αποθήκη της δισκογραφικής εταιρείας Μίνως Μάτσας και Υιός, αλλά η ασυνέπεια στο ωράριο της εταιρείας είναι η αιτία που τον διώχνουν, αν και εργότερα τα προσωπικά του albums κυκλοφορούν από την MINOS-EMI.

Το σχολείο το είχε σταματήσει γιατί δεν τα πήγαινε καλά στα μαθήματα, αλλά και γιατί είχε τσακωθεί μ’ ένα καθηγητή του, με αποτέλεσμα να αποβληθεί από όλα τα γυμνάσια. Ακολουθούν δεκάδες δουλειές, όπως μπάρμαν, παρκαδόρος, σερβιτόρος σε καφετέρια και πολλές άλλες. Στο στρατό υπηρετεί 14 μήνες σαν προστάτης (και άλλους 5-6 μήνες φυλακή).

Μόλις απολύεται από το στρατό αρχίζει να τραγουδά αντάρτικα τραγούδια με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά».

Έχει φτάσει 20 χρονών και γεννιέται η ιδέα των P.L.J. Το ξεκίνημα γίνεται από τον ίδιο και τον Παύλο Κικριλή. Αυτός με τη σειρά του φέρνει τον Τάκη Βασαλάκη και το συγκρότημα είναι έτοιμο Με την προσθήκη του Αντώνη Μιτζέλου στην κιθάρα οι P.L.J. ξεκινούν για την Γαλλία με σκοπό μια διεθνή καριέρα. Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί τελικά, όμως το 1982 κυκλοφορεί το «ARMAGEDDON» από την Polygram, με παραγωγό τον Γιάννη Δουλάμη, με τον οποίο και γίνονται όλοι οι δίσκοι του συγκροτήματος. Το «ARMAGEDDON» είναι βασισμένο στην Παλαιά Διαθήκη και η συνθετική ιδέα έχει τη βάση της στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Στον Λαυρέντη αρέσει η ενασχόληση με θρησκευτικά θέματα, ενώ έχει κάνει και μαθήματα θρησκευτικής μουσικής και ψαλμωδίες στη Μονή Πετράκη.

Την εποχή εκείνη όμως το ροκ που προωθεί το συγκρότημα δεν έχει τόση απήχηση. Είναι περίεργο το γεγονός ότι όταν πρόσφατα το «ARMAGEDDON» βγαίνει σε CD, θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους ελληνικούς rock δίσκους. Η απογοήτευση κάνει το συγκρότημα να στραφεί σε ελληνικό στίχο, και έτσι το 1983 βγαίνει ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος.

Τότε το συγκρότημα μετονομάζεται σε «Τερμίτες» (υπάρχει ένα τραγούδι με αυτόν τον τίτλο στον δέυτερο δίσκο), όνομα που αποτελεί έναν φόρο τιμής στους Beattles (Σκαθάρια), το συγκρότημα που σημάδεψε τον Λαυρέντη.

Ο τρίτος δίσκος το 1984 είναι αυτός που προκαλεί την προσοχή ευρύτερου κοινού στους «Τερμίτες».

Με τίτλο «Αμαρτωλή Μαρία» και με τον Γιώργο Νταλάρα να συμμετέχει σε δύο τραγούδια, ο δίσκος πουλάει χιλιάδες αντίτυπα και ακολουθούν εμφανίσεις, συναυλίες κλπ. Τον Σεπτέμβριο του 1986 κυκλοφορεί το τέταρτο άλμπουμ, με τίτλο «Τσιμεντένια τρένα». Σε αυτό το δίσκο συμμετέχει η Σοφία Βόσσου και η Φλέρυ Νταντωνάκη. Στο πιάνο είναι ο Γιάννης Μπαχ-Σπυρόπουλος, ενώ στα ντραμς ο Φίλιππος Σπυρόπουλος.



Τελευταίο studio άλμπουμ των «Τερμιτών» είναι το «Περιμένοντας τη βροχή», που κυκλοφορεί το 1988. Με το άλμπουμ «Τσιμεντένιο κοντσέρτο», ζωντανά ηχογραφημένο από μια καταπληκτική συναυλία στο Λυκαβηττό όπου και συμμετέχει πλειάδα καλλιτεχνών, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Σοφία Βόσσου, ο Αντώνης Βαρδής (με τον οποίο ο Λαυρέντης τραγουδά το «Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα» και οι αδερφοί Κατσιμίχα, κλείνει ο κύκλος των «Τερμιτών».

Το 1989 λοιπόν, ξεκινά η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής ταυτόχρονα. Πρώτο άλμπουμ το «Ο Μαγαπάς και η Σαγαπώ». Το 1991 κυκλοφορεί το «Διδυμότειχο Blues», που γίνεται χρυσό.



Το 1993 κυκλοφορεί το «Ρίξε κόκκινο στη νύχτα». Ο Λαυρέντης έχει ήδη ξεκινήσει κοινές καλλιτεχνικές εμφανίσεις με τον Διονύση Τσακνή, οι οποίες και αποτυπώνονται δισκογραφικά στο άλμπουμ «Η νύχτα θα το πει», σε ζωντανή ηχογράφηση από την συναυλία στον Λυκαβηττό στις 6 Σεπτεμβρίου 1993 και από τις εμφανίσεις στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 1994 στο «Μετρό».



Ο Λαυρέντης και ο Διονύσης είναι πλέον ένα αχώριστο δίδυμο (έγιναν και κουμπάροι) σε κάθε live εμφάνιση τους.

Το 1995 κυκλοφορεί ο δίσκος «Παράθυρα που κούρασε η θέα» και το 1996 το «Παυσίλυπον». Ακολουθεί ένα διάστημα με συμμετοχές σε δουλειές άλλων καλλιτεχνών και ο Λαυρέντης επιστρέφει τον Ιούνιο του 1999 με το «Έτσι δραπετεύω απ’ τις παρέες».

Γράφει μουσική για την ταινία «Ένας κι ένας» και βγάζει τον επόμενο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Το διάλειμμα κρατάει δυο ζωές». Επόμενη δισκογραφική δουλειά του Λαυρέντη, το single με την μουσική της ταινίας «Εφάπαξ» όπου τραγουδάει ο Γιάννης Κότσιρας (για τον οποίο έγραψε και τη μουσική για το CD Ξύλινο Αλογάκι). Τελευταία του προσωπική δουλειά είναι το CD «Στο αφιερώνω», ενώ συμμετείχε και στο δίσκο «Χρειάζεται ένα θαύμα εδώ», που ουσιαστικά αποτελεί το πρόγραμμα των Μαχαιρίτσα, Τσακνή και Πλιάτσικα στον «Σταυρό του Νότου».




Η τελευταία του συναυλία ήταν με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στο δημοτικό θέατρο Βόλου, την περασμένη Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη» - από όπου και το βίντεο που ακολουθεί - ενώ για αύριο ήταν προγραμματισμένη η συναυλία στο Ηρώδειο, όπου θα τραγουδούσαν για τα παιδιά της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί».



Πηγή: tvxs.gr - Sep 09, 2019

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More