Στις 16
Ιουνίου του 2006 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως βουλευτής και υπόχρεος δήλωσης
πόθεν έσχες καταθέτει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επιστολή με την
οποία ενημερώνει πως ο έγγαμος βίος του έχει διαταραχτεί και είναι σε
διαδικασία διαζυγίου με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι.
Στις 30 Ιουνίου ο κ. Μητσοτάκης καταθέτει τη δήλωση περιουσιακής του κατάστασης χωρίς να συμπεριλαμβάνει σε αυτή την κ. Γκραμπόφσκι. Την ίδια μέρα που καταθέτει το πόθεν έσχες, η Μ. Γκραμπόφσκι όλως διαβολικώς δημιουργεί στο Παρίσι την εταιρεία SCI Personal Ventures. Η εταιρεία ανήκει κατά 95% σε αυτήν και κατά 5% στον ετεροθαλή αδελφό της Γιώργο Παπαζήση. Το μετοχικό κεφάλαιο με το οποίο δημιουργείται η εταιρεία είναι 10.000 ευρώ.
Μερικές μέρες μετά, στις 11 Ιουλίου, η εταιρεία αυτή αγοράζει από το ίδρυμα διαχείρισης περιουσίας του Pierre Cardin το γνωστό σπίτι στις όχθες του Σηκουάνα που υπήρξε τόπος διαμονής του Βολταίρου.
Οπως προκύπτει από το συμβόλαιο αγοραπωλησίας, η Μ. Γκραμπόφσκι είχε υπογράψει προσύμφωνο αγοράς του σπιτιού από τις 5 Μαΐου του 2006, αλλά προχωρά στην κανονική εμφανή αγορά μόνο αφότου ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει καταθέσει τη δήλωση πόθεν έσχες που δεν τη συμπεριλαμβάνει.
Από τα έγγραφα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά κυρίως από αυτά που κατέθεσε η σύζυγος του πρωθυπουργού διά του δικηγόρου της σε δίκη εναντίον του Documento, φαίνεται ότι ποσό 900.000 ευρώ δίνεται για την αγορά του σπιτιού από δάνειο ενώ οι υπόλοιπες 725.000 δίνονται μετρητά και αφορούν το υπόλοιπο του τιμήματος του σπιτιού μαζί με φόρους και μεσιτείες (επίσημο συμβόλαιο μεταφρασμένο από την πλευρά της Γκραμπόφσκι):
«Οσον αφορά την καταβολή του τιμήματος, για την αγορά του ως άνου περιγραφόμενου ακινήτου, αναφέρεται ότι ο ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ-ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ, εν προκειμένω δηλαδή η αναφερόμενη ως άνω εδρεύουσα στο Παρίσι εταιρεία, προέβη στην υλοποίηση της καταβολής αυτού, ως εξής: α. Μέχρι του ποσού των 900.000 ευρώ μέσω δανείου ευέλικτης πίστωσης που χορηγήθηκε από την Τράπεζα GE MONEY BANK, περιγραφή του οποίου υπάρχει στο συμβόλαιο και β. Μέχρι ποσού των 570.000 από ίδια κεφάλαια».
Επίσης, η εταιρεία καταβάλλει μετρητά και πλέον του ποσού που έχει πάρει απ’ το δάνειο, 74.823 ευρώ για φόρους και 80.000 για μεσιτεία. Δηλαδή 724.823 ευρώ καταβάλλονται μετρητά από τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας.
Αυτά προκύπτουν από τα έγγραφα της κ. Γκραμπόφσκι. Η εταιρεία της έντεκα μέρες αφού έχει συσταθεί καταβάλλει αυτό το μεγάλο ποσό σε μετρητά από τα κεφάλαιά της. Από τα αρχεία εταιρειών στη Γαλλία προκύπτει πως η εταιρεία SCI Personal Ventures έχει μετοχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ. Αυτό το παραδέχεται και η ίδια η σύζυγος του πρωθυπουργού στη δήλωση πόθεν έσχες που κάνει το 2016, όπου καταθέτει ότι το μετοχικό κεφάλαιο είναι 10.000 ευρώ.
Το θαύμα των Παρισίων και το ανακριβές πόθεν έσχες
Ενώ λοιπόν η εταιρεία έχει μόλις 10.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο, καταβάλλει ποσό σχεδόν 725.000 ευρώ, τα οποία προφανώς δεν υπάρχουν στα ίδια κεφάλαια από τα οποία καταβάλλεται το υπόλοιπο σε μετρητά για την αγορά του σπιτιού.
Πώς μια εταιρεία που μόλις συστάθηκε και δήλωσε τα κεφάλαιά της βρίσκεται μερικά 24ωρα μετά να καταβάλλει τόσο υψηλό αντίτιμο σε μετρητά; Πού βρέθηκαν αυτά τα χρήματα; Σε ποιον ανήκουν;
Το συγκεκριμένο ποσό δεν σχετίζεται με ενδεχόμενα ποσά που μπορεί να έχει η σύζυγος του πρωθυπουργού σε τράπεζες, αφού είναι εταιρικό και όχι προσωπικό χρήμα. Αν καταβλήθηκε, όπως γράφουν τα συμβόλαια, από την εταιρεία, έπρεπε να υπάρξει έστω και μέσα στις πρώτες μέρες λειτουργίας της αντίστοιχη αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας από τη Μ. Γκραμπόφσκι και τον αδελφό της. Τέτοια διαδικασία ούτε έχει καταγραφεί στο εμπορικό μητρώο της Γαλλίας ούτε ομολογείται από την ίδια.
Πώς συνέβη αυτό το θαύμα των Παρισίων; Ποιος και με ποιον τρόπο κατέβαλε αυτό το υψηλό ποσό;
Η σύζυγος του πρωθυπουργού όχι μόνο δεν δίνει εξηγήσεις όπως οφείλει, αλλά στη δήλωση πόθεν έσχες του 2016 ο Κυρ. Μητσοτάκης επιμένει σε ανακρίβεια. Στη σελίδα 12 της δήλωσης φαίνεται πως η σύζυγός του είναι μέτοχος κατά 95% στη γαλλική εταιρεία Personal Ventures, η οποία είναι «ιδιοκτήτρια διαμερίσματος επιφανείας 92 τμ με αποθήκη και γκαράζ». Ως πηγή προέλευσης του ακινήτου αναγράφεται «δάνειο». Αποκρύπτεται δηλαδή πως το ακίνητο δεν αγοράστηκε μόνο με δάνειο αλλά καταβλήθηκε και ποσό 725.000 ευρώ από την εταιρεία σε μετρητά. Η μαύρη τρύπα επιχειρείται να εξαφανιστεί και από το πόθεν έσχες αφού προηγουμένως εξαφανίστηκε από τους ελέγχους με τον πλέον αδιαφανή τρόπο, όπως αποδεικνύει η έρευνα του Documento που ακολουθεί.
Μαύρες τρύπες στην έρευνα του ΚΕΦΟΜΕΠ για μαύρο χρήμα
Η εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε μετά τις αποκαλύψεις του Documento για την περιουσιακή κατάσταση του πρωθυπουργού και της συζύγου του σκόνταψε σε παραγραφή και ξέχασε να ερευνήσει το μη παραγραμμένο αδίκημα του πιθανού ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι δεν μπορεί να γίνει φορολογικός έλεγχος σε βάθος χρόνου πέραν της πενταετίας, αλλά κυρίως τη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου ερμηνεία που έδωσε σε αυτή την απόφαση ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, η υπόθεση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι ακολούθησε τον δρόμο της παραγραφής όπως η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα Μπόργιανς και άλλες μεγάλες υποθέσεις. Δεν αποδείχθηκε λοιπόν με στοιχεία η «αθωότητα της Μαρέβας» αλλά η παραγραφή και μόνο. Κατά τη διαδικασία, ωστόσο, που ακολουθήθηκε από την έρευνα του ΚΕΦΟΜΕΠ αποδεικνύεται πως ενώ το τυχόν μαύρο χρήμα δεν είχε παραγραφεί, ουδέποτε αναζητήθηκε και ουδέποτε ελέγχθηκε επαρκώς και διεξοδικά. Κυρίως αποδείχθηκε ότι οι ελεγκτές δημιούργησαν σκόπιμες συγχύσεις στην έρευνα. Ετσι εμφανίζουν τη Μαρέβα Γκραμπόφκσι να είναι σε θέση να δικαιολογήσει την αγορά του σπιτιού του Βολταίρου με τα εισοδήματά της, ενώ ο αγοραστής είναι η εταιρεία, η οποία δεν είχε καμία τέτοια δυνατότητα και εμφανίζεται ξαφνικά να δίνει ένα τεράστιο ποσό. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Μετά τις αποκαλύψεις του Documento τον Φεβρουάριο του 2017 για το πόθεν έσχες του ζεύγους Μητσοτάκη και την αγορά του σπιτιού του Βολταίρου, εισαγγελία, ΑΑΔΕ και Βουλή δεν κινήθηκαν αυτεπάγγελτα για να βρουν την αλήθεια. Ετσι στις 10 Φεβρουαρίου του 2017 ο υπογράφων θέλησε να κινήσει διαδικασίες έρευνας με μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Μαρέβας Γκραμπόφσκι.
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παρήγγειλε έρευνα στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και αυτή με τη σειρά της ζήτησε έρευνα από το Β΄ Τμήμα Ελέγχου του ΚΕΦΟΜΕΠ. Οι ελεγκτές, Καθαρός Ιωάννης και Βέρρος Ιωάννης, πραγματοποίησαν φορολογικό έλεγχο και διαβίβασαν στην επίκουρη εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Ελένη Μιχαλοπούλου το πόρισμά τους, όπου συμπεραίνουν πως όσα αφορούν στις χρονιές από το 2011 έως το 2006 έχουν παραγραφεί.
«Λαθροχειρίες» και δημιουργία σύγχυσης
Ενώ λοιπόν οι δύο ελεγκτές δεν μπορούν να ελέγξουν τις παραβάσεις λόγω παραγραφής, φροντίζουν να συντάξουν μία παράγραφο πονηρής διατύπωσης που προκαλεί σύγχυση. Γράφουν συγκεκριμένα: «Σημειώνεται ότι με βάση τα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών προϊόντων και ειδικότερα αυτά που υφίσταντο στις 31/12/2005, τα οποία επίσης η ελεγχόμενη έθεσε υπόψη του ελέγχου, σε συνδυασμό με τα εισοδήματά της προ της αγοράς του ως άνω ακινήτου (σ.σ.: σπιτιού Βολταίρου), ήτοι εισοδήματα χρήσεων 2005 και προγενέστερων, όπως αυτά δηλώθηκαν με τις οικείες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλλε, φαίνεται ότι δύνατο αυτή να καλύψει το μέρος του τιμήματος για την αγορά του υπόψη ακινήτου, το οποίο δεν αποτέλεσε προϊόν χρηματοδότησης μέσω δανείου». Οι ελεγκτές κάνουν τρεις εξόφθαλμες εξυπηρετήσεις προς όφελος της κ. Γκραμπόφσκι, οι οποίες κατά την κρίση μας αποτελούν και παράβαση καθήκοντος, η οποία οδήγησε σε μη συνειδητή προφανώς αρχειοθέτηση μιας προδήλως βάσιμης καταγγελίας και στην επιβολή «στοπ» στον περαιτέρω έλεγχο της συζύγου του πρωθυπουργού ο οποίος, εάν γινόταν, κανείς δεν γνωρίζει πού ακριβώς θα σκόνταφτε.
1. Εκφέρουν άποψη για υπόθεση που έχει παραγραφεί και, όπως ομολογούν, δεν μπορούν να ελέγξουν.
2. Φροντίζουν να αφήσουν να εννοηθεί πως η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, από μια ματιά που έριξαν, είχε τα εισοδήματα για να καλύψει την αγορά. Ακόμη και να είχε τα εισοδήματα, πώς γνωρίζουν ότι τα ποσά αυτά δόθηκαν από αυτά τα εισοδήματα και όχι από άλλα, μαύρα. Η διαπίστωση αυτή χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στο δικαστήριο από την κ. Γκραμπόφσκι στην προσπάθειά της να καταδικάσει το Documento, δηλώνοντας «αθώα», πλην όμως εις μάτην.
3. Το βασικότερο όμως είναι ότι αναφέρουν την κ. Γκραμπόφσκι ως φυσικό πρόσωπο που έχει την οικονομική δυνατότητα αγοράς του σπιτιού, ενώ τα μετρητά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ τα κατέβαλε η εταιρεία η οποία είχε κεφάλαιο μόλις 10.000 ευρώ. Δημιουργούν σύγχυση μεταξύ φυσικού προσώπου και εταιρείας, πράγμα που δεν θα ήταν τόσο γενναιόδωροι να πράξουν για έναν απλό πολίτη της χώρας.
Υποπτα ποσά σε προσωπικούς λογαριασμούς
Τα περίεργα της έρευνας, όμως, έχουν και συνέχεια. Η Μαρ. Γκραμπόφσκι ελέγχεται για τις χρονιές 2011 και 2012, αφού οι φορολογικές παραβάσεις δεν έχουν παραγραφεί γι’ αυτήν τη διετία. Για τη χρονιά 2012 οι ελεγκτές έχουν καταγράψει ποσά 4.000 ευρώ, 4.000 ευρώ, 5.432 και 3.250 στους προσωπικούς λογαριασμούς της Μαρ. Γκραμπόφσκι. Για τα ποσά αυτά σημειώνουν: «για τις πιστώσεις αυτές, η ελεγχόμενη υποστήριξε ότι αφορούν τη μίσθωση ακινήτου, το οποίο ανήκει στην εταιρεία SCI Personal Ventures η οποία εδρεύει στη Γαλλία όπου φορολογείται». Δηλαδή οι ελεγκτές εντοπίζουν ποσά που λαμβάνει από μισθώματα σε προσωπικούς λογαριασμούς, ενώ έπρεπε να είναι σε εταιρικούς της γαλλικής εταιρείας.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι εύρημα σε λογαριασμούς το 2010, όπου αναφέρεται «μεταξύ των κινήσεων υπό έρευνα στη χρήση 2010 είναι και δύο πιστώσεις για ποσά 50.000 ευρώ και 7.635 αντίστοιχα. Για τις πιστώσεις αυτές η ελεγχόμενη υποστήριξε ότι αφορούν είσπραξη επιταγών από τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΠΑΗ, για τη σύσταση του Επενδυτικού Κεφαλαίου VOYAGER. Προσκόμισε δε προς απόδειξη του ισχυρισμού της μεταξύ άλλων αποσπάσματα από 14/5/2010 Εμπιστευτικής Αιτιολογικής Επεξηγηματικής Εκθεσης σχετικά με το επενδυτικό κεφάλαιο VOYAGER360D LTD. Στο απόσπασμα αυτό η ελεγχόμενη μετά του κου ΣΠΑΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ αναφέρονται ως Principals της εδρεύουσας στα νησιά CAYMAN εταιρείας με την επωνυμία ETERNIA CAPITAL MANAGEMENT η οποία με τη σειρά της παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες επενδύσεων και είναι διαχειρίστρια εν προκειμένω του Επενδυτικού Κεφαλαίου VOYAGER360D».
Δηλαδή για μια ακόμη φορά στους προσωπικούς λογαριασμούς της Μαρέβας Γκραμπόφσκι βρίσκονται μεγάλα ποσά που έπρεπε να βρίσκονται σε εταιρικούς λογαριασμούς. Πρόκειται για ποσά που σχετίζονται με την offshore εταιρεία των Paradise Papers. H συγκεκριμένη εταιρεία της συζύγου του πρωθυπουργού συνδέεται με το fund Voyager που σχετίζεται με τον Σταύρο Παπασταύρου, γνωστό από τα Panama Papers και τη λίστα Λαγκάρντ.
Πέφτοντας σε αυτό το εύρημα οι ελεγκτές δεν θεώρησαν πως βρήκαν κάτι που πρέπει να ελεγχθεί για πιθανή διακίνηση μαύρου χρήματος, ώστε να εξαπατήσουν με τον χειρότερο τρόπο την εισαγγελία. Για την ιστορία και μόνο, μετά το συγκεκριμένο πόρισμα και οι δύο ελεγκτές προήχθησαν σε σημαντικές θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών.
Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τους ελεγκτές του ΚΕΦΟΜΕΠ
Το Documento προσπάθησε επανειλημμένως και επί σειρά ημερών να επικοινωνήσει με τον ελεγκτή του ΚΕΦΟΜΕΠ Ιωάννη Καθαρό, ο οποίος μαζί με τον ελεγκτή Ιωάννη Βέρρο συνέταξε το πόρισμα που αφορούσε την αγορά του σπιτιού του Βολταίρου. Παρότι ενημερώσαμε τον κ. Καθαρό με μηνύματα για τον ακριβή λόγο για τον οποίο τον καλούμε, καθώς και ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει ακόμη και ποινικές ευθύνες για την υπόθεση, δεν απάντησε ποτέ στις κλήσεις μας προκειμένου να δώσει τη θέση του επί του θέματος. Στις 5 Σεπτεμβρίου ο εκδότης του Documento Kώστας Βαξεβάνης απέστειλε στον κ. Καθαρό το παρακάτω μήνυμα:
«Κύριε Καθαρέ, είμαι ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Σας αναζητούμε δύο μέρες στα πλαίσια δημοσιογραφικής έρευνας που κάνουμε για την κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι και το σπίτι του Βολταίρου. Υπήρξατε ελεγκτής της συγκεκριμένης υπόθεσης. Εχουμε στη διάθεσή μας το πόρισμά σας και υπάρχουν θέματα για τα οποία σύμφωνα με τους νομικούς μας συμβούλους ενδεχομένως να έχετε πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες.
Συνοπτικά:
1. Ενώ για την υπόθεση δεν μπορούσατε να κάνετε έλεγχο λόγω παραγραφής καταθέτετε ως μη οφείλετε την άποψη (αφού δεν εξετάσατε την ουσία) πως η κυρία Γκραμπόφσκι είχε εισοδήματα τα προηγούμενα έτη που δικαιολογούν την αγορά του ακινήτου. Πώς καταλήγετε σε αυτή την άποψη αφού δεν ξέρετε λόγω της μη έρευνας πώς πληρώθηκε το συγκεκριμένο ποσό; Πώς ξέρετε ότι πληρώθηκε με τα εισοδήματα;
2. Ενώ η αγορά έγινε από εταιρεία με μόλις 10.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο, που μόλις είχε συσταθεί, μιλάτε για τα εισοδήματα της Γκραμπόφσκι και όχι για την εταιρεία που είναι η αγοράστρια.
3. Η καταβολή μετρητών άνω των 700.000 χιλιάδων από τη συγκεκριμένη εταιρεία με μόλις 10.000 ευρώ κεφάλαιο είναι κλασική περίπτωση διακίνησης μαύρου χρήματος. Οχι μόνο δεν το εξετάζετε αλλά δημιουργείτε σύγχυση μεταξύ εταιρείας και φυσικού προσώπου.
4. Όπως εσείς έχετε καταγράψει για το 2012 έχουν κατατεθεί στους προσωπικούς λογαριασμούς της Γκραμπόφσκι ποσά από μισθώματα αλλά και άλλα ποσά από τον κύριο Σπαή. Γιατί τα ποσά αυτά δέχεστε ότι είναι εταιρικές συναλλαγές ενώ μπαίνουν σε προσωπικό και όχι εταιρικό λογαριασμό;
Σας παρακαλώ να επικοινωνήσετε αύριο μαζί μου για να δώσετε τη θέση σας».
Απάντηση δεν δόθηκε ποτέ.
Ακολούθησαν και άλλα μηνύματα προς τον κ. Καθαρό:
6 Σεπτεμβρίου, 11.20 «Καλημέρα, κ. Καθαρέ, από το Documento σας τηλεφωνώ πάλι».
5 Σεπτεμβρίου, 17.42 «Καλησπέρα, κ. Καθαρέ, είμαι ο Ανδριανόπουλος Βασίλης από το Documento. Παρακαλώ, επικοινωνήστε μαζί μου. Ευχαριστώ».
11 Σεπτεμβρίου 2019, 15.39 «Καλησπέρα, κ. Καθαρέ, είμαι ο Ανδριανόπουλος Βασίλης από το Documento. Επιμένετε να μην απαντάτε στις κλήσεις και στα μηνύματά μας, παρότι φαίνεται ότι τα παραλαμβάνετε. Μάλιστα ο Κώστας Βαξεβάνης σας έχει αποστείλει σχετικό μήνυμα που σας ενημερώνει για τις λεπτομέρειες του θέματος. Σας παρακαλώ, για ακόμη μια φορά, να επικοινωνήσετε μαζί μου. Ευχαριστώ».
Το Documento στην προσπάθειά του να έρθει σε επαφή με τον Ιωάννη Βέρρο επικοινώνησε με το ΚΕΦΟΜΕΠ, από όπου μας γνωστοποίησαν ότι ο κ. Βέρρος έχει αποσυρθεί από το κέντρο και πλέον εργάζεται στο υπουργείο Οικονομικών. Από την επικοινωνία μας με το υπουργείο Οικονομικών κατέστη αδύνατο να συνομιλήσουμε με τον κ. Βέρρο ή έστω να μάθουμε σε ποια υπηρεσία του υπουργείου υπάγεται.
Πηγή και ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ www.documentonews.gr