Η επαφή για δύο ώρες (120 λεπτά) την εβδομάδα με τη φύση, μέσω περιπάτων και δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο, βοηθά σημαντικά στη διατήρηση της σωματικής υγείας και της ψυχικής ευεξίας, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-σουηδική επιστημονική έρευνα.
Η πρωτοτυπία είναι πως για πρώτη φορά μια μελέτη δεν αρκέστηκε στη διαπίστωση ότι η φύση είναι ωφέλιμη, αλλά απάντησε στο ερώτημα πόση ακριβώς επαφή είναι αρκετή.
*Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάτω από 120 λεπτά την εβδομάδα δεν βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική υγεία, ενώ πάνω από τα 200 λεπτά το πρόσθετο όφελος βαίνει συνεχώς μειούμενο έως τα 300 λεπτά (πέντε ώρες), πέρα από τις οποίες δεν βελτιώνεται περαιτέρω η υγεία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάθιου Ουάιτ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Scientific Reports”, μελέτησαν στοιχεία για 19.800 ενηλίκους, αναλύοντας πόσο χρόνο μέσα στην εβδομάδα περνούσαν σε φυσικό περιβάλλον (όχι στον κήπο του σπιτιού τους) και πώς αυτή η χρονική διάρκεια σχετιζόταν με την κατάσταση της υγείας τους.
*Βρέθηκε έτσι ότι τα 120 λεπτά (δύο ώρες) είναι ο ιδανικός χρόνος για επαφή με τη φύση και αυτό αφενός άσχετα με το πόσο μεγάλος είναι ο χώρος (πάρκο, άλσος, βουνό, δάσος, παραλία κ.α.) και αφετέρου ανεξάρτητα με το φύλο, την ηλικία, το εισόδημα, το επάγγελμα και το κατά πόσο κάποιος έχει χρόνια προβλήματα υγείας.
Επίσης, φαίνεται να μην έχει σημασία αν κανείς περνάει αυτές τις δύο ώρες την εβδομάδα μαζεμένες σε μια μόνο εξόρμηση (π.χ. την Κυριακή) ή αν «σπάει» αυτό το δίωρο σε μικρότερα χρονικά διαστήματα σε περισσότερες μέρες. Ούτε υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά αν η φύση βρίσκεται κοντά ή μακριά από το σπίτι κάποιου.
*«Δύο ώρες την εβδομάδα είναι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ένας ρεαλιστικός στόχος για πολλούς ανθρώπους, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι αυτός ο χρόνος μπορεί να απλωθεί μέσα σε όλη την εβδομάδα.
*Επιπλέον, δεν χρειάζεται να τρέχει κανείς γύρω-γύρω στο πάρκο, αρκεί ακόμη και να κάθεται σε ένα παγκάκι», δήλωσε ο δρ Ουάιτ. Η μελέτη βρήκε ότι, τουλάχιστον στην Αγγλία, ο μέσος άνθρωπος περνάει 94 λεπτά στη φύση.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η ζωή σε γειτονιές με περισσότερο πράσινο και λιγότερη ρύπανση σχετίζεται με καλύτερη υγεία. Γενικότερα, η επαφή με τη φύση βοηθά στη χαλάρωση από το στρες, στον ήρεμο στοχασμό πάνω στη ζωή και στα προβλήματα της, καθώς και στον ποιοτικότερο χρόνο μαζί με την οικογένεια και φίλους.
Πηγή: hellasjournal.com - June 15, 2019