Δευτέρα, Απριλίου 08, 2019

WWF Ελλάς: Έγκλημα στον αιγιαλό με το νέο νομοσχέδιο

Την πόρτα στη μαζική νομιμοποίηση παρανομιών, τόσο στην παραλία, όσο και μέσα στη θάλασσα. ανοίγουν οι ρυθμίσεις του Υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο το οποίο αφορά κύρωση σύμβασης για την Ασιατική Τράπεζα, όπως καταγγέλει η WWF Ελλάς. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή στις 5 Νοεμβρίου. 

Μέσα από αυτό το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει η WWF Ελλάς, το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να περάσει προς ψήφιση:
  • Την αθρόα τακτοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών αυθαίρετων επεμβάσεων διαφόρων κατηγοριών στην παράκτια ζώνη. Μερικές κατηγορίες τέτοιων αυθαιρέτων επεμβάσεων αφορούν εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν ναυταθλητικούς, επιστημονικούς, ανάπλασης, βιομηχανικούς, εξορυκτικούς, συγκοινωνιακούς, λιμενικούς, ναυπηγοεπισκευαστικούς, ενεργειακούς, αλιευτικούς και υδατοκαλλιεργητικούς σκοπούς (άρθ. 34, παρ. 1.α).[1]
  • Ανοίγει η πόρτα για συνεχείς τακτοποιήσεις, καθώς για πρώτη φορά τα υπό νομιμοποίηση αυθαίρετα δεν θα περιορίζονται στη γνωστή «κόκκινη γραμμή» της 28ης Ιουλίου 2011 (τότε ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για τα αυθαίρετα). Η διάταξη αυτή προβλέπει πως με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών θα μπορούν να τακτοποιούνται οποιασδήποτε ημερομηνίας αυθαίρετα που αφορούν «έργα εθνικής άμυνας και ασφάλειας, έργα εθνικής σημασίας, και έργα υποδομής δικτύων κοινής ωφέλειας» (άρθ. 34, παρ. 1.β).
  • Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για παραχωρήσεις ακτών και οχθών ποταμών για έρευνες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
  • Αρνείται πεισματικά, κατά πάγια πολιτική παράδοση, όπως τονίζεται, να αντιμετωπίσει την παράκτια ζώνη ως κρίσιμη φυσική υποδομή για προστασία ανθρώπων και φύσης και προστασία από την κλιματική αλλαγή.
  • Περιορίζει την πρόσβαση του κοινού στον παράκτιο και παρόχθιο χώρο.
Μετά τις πρώτες έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την είδηση του νομοσχεδίου, αναφέρει η WWF Ελλάς, σημειώθηκε μια πρώτη μικρή, αλλά σημαντική νίκη που ενισχύει τις ελπίδες της για άμεση και ολική απόσυρση του σκανδαλώδους αυτού νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, από τη διάταξη αιώνιας νομιμοποίησης αυθαιρέτων για λόγους εθνικής σημασίας και δικτύων υποδομής (άρθ. 34, παρ. 1.β), αφαιρέθηκαν τρεις κατηγορίες αυθαιρέτων που αφορούσαν δρόμους και παράνομες επεκτάσεις έργων που είχαν κατασκευαστεί νόμιμα (τυχαίο παράδειγμα: παράνομη ταβέρνα στο κύμα που κατασκευάστηκε ως επέκταση νόμιμα ανεγερθέντος εμπορικού καταστήματος). Ωστόσο, ολόκληρο το άρθρο 34, το οποίο φέρει τον κομψό τίτλο «Αδειοδότηση υφιστάμενων άνευ αδείας ή καθ’ υπέρβαση αυτής κατασκευών» είναι απαράδεκτο και πρέπει να αποσυρθεί, τονίζει η οργάνωση.

«Το WWF Ελλάς μένοντας σταθερό στις απόψεις του για την προστασία του αιγιαλού υπενθυμίζει στη σημερινή κυβέρνηση θέσεις με τις οποίες μόλις πριν πέντε χρόνια συμφωνούσε από τη θέση της αντιπολίτευσης. Σήμερα επεξεργάζεται ένα αντίστοιχα επικίνδυνο νομοσχέδιο. Πριν πέντε χρόνια, 15.000 πολίτες στάθηκαν ασπίδα προστασίας των θαλασσών και ακτών μας και κατάφεραν την απόσυρση ενός αντίστοιχου νομοσχεδίου της τότε κυβέρνησης. Το ίδιο μπορούμε να καταφέρουμε και τώρα. Η προστασία των ελληνικών ακτών είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε και θα τη δώσουμε όσες φορές χρειαστεί», σχολίασε η Θεοδότα Νάντσου, υπεύθυνη πολιτικής του WWF Ελλάς.

Το WWF Ελλάς καλεί όλους τους πολίτες να υπογράψουν τη διαμαρτυρία της, απαιτώντας από την κυβέρνηση την άμεση απόσυρση των απαράδεκτων, όπως τις χαρακτηρίζει, διατάξεων του νομοσχεδίου.


Πηγή: tornosnews.gr - Apr 08, 2019


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More