Πέμπτη, Απριλίου 04, 2019

Κάρπαθος: Νέο σύστημα επάρκειας πόσιμου νερού

Ο Δήμος Καρπάθου προχωρά τη διαγωνιστική διαδικασία για την εξασφάλιση συστήματος εξοικονόμησης, διασφάλισης και βελτίωσης της ποιότητας του πόσιμου νερού στο νησί.

Η σύμβαση θα ανέλθει στο ποσό των 3,37 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ.

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης είναι η προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός ολοκληρωμένου, λειτουργικού και ενιαίου Συστήματος Τηλεμετρίας και Τηλεελέγχου στο δίκτυο ύδρευσης με κύριο σκοπό την εξοικονόμηση, τη διασφάλιση επάρκειας και τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού στο Δήμο Καρπάθου και περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

-Όργανα μέτρησης παροχής, πίεσης τα οποία θα ενισχύσουν την υποδομή του υφιστάμενου εξοπλισμού μετρήσεων και που θα αποτελέσει το μέρος υποδοχής δεδομένων του συστήματος.

-Συστήματα τηλεμετρίας (τοπικοί σταθμοί ελέγχου και μετρήσεων) των εγκαταστάσεων του δικτύου ύδρευσης, εγκατεστημένων στις γεωτρήσεις, αντλιοστάσια και δεξαμενές αποτελούμενων βασικά από προγραμματιζόμενους ελεγκτές, συστήματα ενσύρματης αλλά και ασύρματης επικοινωνίας και λοιπό ηλεκτρολογικό εξοπλισμό.

Συνολικά, το σύστημα τηλεμετρίας και τηλεελέγχου στο δίκτυο ύδρευσης θα αποτελείται από τα παρακάτω μέρη:

- 94 Τοπικών Σταθμών Ελέγχου (ΤΣΕ) του Υδραγωγείου Ύδρευσης του Δήμου

- Ένα Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου (ΚΣΕ)

- Δύο Φορητούς Σταθμούς Ελέγχου (ΦΣΕ)

- Προμήθεια συσκευών εντοπισμού αγωγών και διαρροών και βαθμονόμησης παροχών.

Με την υλοποίηση της προτεινόμενης πράξης ο Δήμος θα αποκτήσει ένα σύγχρονο ολοκληρωμένο σύστημα τηλεμετρίας/τηλε-ελέγχου που θα του επιτρέψει να:

-Να παρακολουθεί σε μόνιμη βάση τα κρίσιμα χαρακτηριστικά (παροχή-πίεση) που εξασφαλίζουν την ποσοτική επάρκεια του δικτύου.

-Να παρακολουθεί σε μόνιμη βάση το υδατικό ισοζύγιο του δικτύου μέσω της σύγκρισης των τιμών των παροχών στις κεφαλές του δικτύου και των καταναλώσεων στις απολήξεις αυτού μέσω των τιμολογήσεων του Δήμου.

-Να εξασφαλίσει την τηλεμετάδοση των δεδομένων και τον τηλεχειρισμό των συστημάτων με σκοπό τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους και την αυτόματη ρύθμισή τους ανάλογα με τις καταστάσεις που ισχύουν κάθε φορά.

-Να μειώσει δραστικά το ποσοστό του μη τιμολογούμενου νερού και της πλασματικής ζήτησης.

-Να μειώσει την ποσότητα του μη-ανταποδοτικού νερού στο δίκτυο και τις απώλειες (πραγματικές-φαινόμενες) καθώς και να επιλύσει τα προβλήματα που δημιουργούνται μοντελοποιώντας τον τρόπο λειτουργίας του δικτύου.

-Να βελτιστοποιήσει τη λειτουργία του δικτύου μειώνοντας τις ποσότητες του νερού που αντλούνται και το κόστος λειτουργίας των προωθητικών συγκροτημάτων και των γεωτρήσεων.


Πηγή:  tornosnews.gr  - Apr 04, 2019

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More