Πέμπτη, Νοεμβρίου 22, 2018

Ποιοι έφεραν το νέο ρεκόρ στον τουρισμό

Πώς ερμηνεύουν παράγοντες του χώρου τη μείωση ταξιδιωτικών εισπράξεων σε τρεις από τις πέντε κύριες αγορές. Οι ενδείξεις επιβράδυνσης και που εμφανίζονται σημάδια κόπωσης. Πόσα ξόδεψαν φέτος οι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα. 

Τις ενδείξεις πιθανής επιβράδυνσης των ρυθμών μεγέθυνσης του ελληνικού τουρισμού το επόμενο διάστημα στις οποίες αναφέρονται εσχάτως επιχειρηματίες του χώρου και ανιχνεύονται στα ευρήματα πρόσφατων μελετών (ΙΝΣΕΤΕ, PwC), αποτυπώνουν τα στοιχεία ταξιδιωτικού ισοζυγίου Σεπτεμβρίου της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η αύξηση των εισπράξεων εννεάμηνου κατά 1,185 εκατ. ευρώ (+9,1%) στα 14,2 δισ. ευρώ συνιστά το μείζον. Τα χρήματα, δηλαδή, που μπήκαν φέτος στην ελληνική οικονομία μετά και την ολοκλήρωση της περιόδου (Μάϊος-Σεπτέμβριος) κατά την οποία η χώρα υποδέχεται τη συντριπτική πλειοψηφία των ξένων επισκεπτών.

Εισπράξεις οι οποίες προήλθαν από 25,95 εκατ. ξένους επισκέπτες (+10,3%), 1,3 εκατ. περισσότερους από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στα μεγέθη Σεπτεμβρίου, ωστόσο, ανιχνεύονται ενδείξεις πιθανής επιβράδυνσης των ρυθμών του τουρισμού το επόμενο διάστημα για το οποίο έκαναν λόγω τελευταία παράγοντες του χώρου.

Το πρώτο σύμπτωμα αφορά στο φρενάρισμα της τουριστικής κίνησης η οποία εξακολούθησε, μεν, να αυξάνεται τον Σεπτέμβριο αλλά με χαμηλότερο ρυθμό (+4,9%). Αν, όμως, η τουριστική κίνηση φρέναρε τον Σεπτέμβριο, οι εισπράξεις έδεσαν χειρόφρενο στα περυσινά επίπεδα (+0,3%). Πως μεταφράζεται αυτό; Τα χρήματα που ξόδεψε κάθε ξένος που ήρθε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο ήταν 4,3% λιγότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Το αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσουν στα επίπεδα των 533,6 ευρώ τα χρήματα που ξόδεψε κατά μέσο όρο κάθε ξένος ταξιδιώτης στην Ελλάδα στο πρώτο εννεάμηνο, καταγράφοντας μείωση 0,9%. Η πτώση μεταφράζεται σε απώλεια της τάξης των 5 ευρώ από κάθε ξένο ταξιδιώτη φέτος. Η φετινές απώλειες «εξαφάνισαν», επί της ουσίας, τα περυσινά κέρδη (ανά επισκέπτη) τα οποία διαμορφώθηκαν στα επίπεδα του 2016 (533,3 ευρώ).

Υπενθυμίζουμε πως σε προηγούμενα σχετικά θέματα το Euro2day.gr είχε μεταφέρει την εκτίμηση ξενοδοχειακών πηγών πως το μπαράζ προσφορών στο οποίο επιδόθηκαν το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου οι ξενοδόχοι προκειμένου να αναθερμάνουν τις «παγωμένες» κρατήσεις θα αποτυπώνονταν, αναπόφευκτα, στις φετινές ταξιδιωτικές εισπράξεις και στους δείκτες που συνδέονται με αυτές (μέση δαπάνη ανά ταξίδι και ανά διανυκτέρευση).

 

Οι αγορές


Το δεύτερο κρίσιμο «εύρημα» στα στοιχεία της ΤτΕ  αφορά το γεγονός πως η ολοκλήρωση του εννεάμηνου συνδυάστηκε με μείωση εισπράξεων από τις τρεις εκ των πέντε κύριων αγορών του ελληνικού τουρισμού: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ρωσία.

Πιο συγκεκριμένα οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα επίπεδα του 1,75 δισ. ευρώ έναντι 1,88 δισ. ευρώ πέρυσι καταγράφοντας μείωση 6,8%. Η μείωση εσόδων από την αγορά της Γαλλίας έφθασε το 9,8% με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 845 εκατ. ευρώ έναντι 932 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2017. Οι δε απώλειες εσόδων από την αγορά της Ρωσίας έφθασαν το 19,7% με τα έσοδα να ανέρχονται σε 311 εκατ. ευρώ έναντι 387 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η συνολική απώλεια εσόδων από τις τρεις αγορές κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου έφθασε τα 300 εκατ. ευρώ.

Το τρίτο «εύρημα» που εντείνει τον προβληματισμό στους κόλπους των παραγόντων του τουρισμού αφορά στο γεγονός πως η μείωση εισπράξεων από τις τρεις κύριες αγορές συνδυάστηκε με μείωση και των ξένων επισκεπτών από δύο αγορές στο σύνολο του εννεάμηνου (Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία) αλλά και από τέσσερις κύριες αγορές τον Σεπτέμβριο (Γαλλία, Ηνωμ. Βασίλειο, ΗΠΑ, Ρωσία).

Πιο συγκεκριμένα, στο σύνολο της περιόδου Ιανουάριου-Σεπτεμβρίου ο αριθμός Βρετανών που ήρθαν στην Ελλάδα μειώθηκε 0,5% και των Ρώσων 15,5%. Τον Σεπτέμβριο, αντίστοιχα η μείωση επισκεπτών από Γαλλία ήταν 0,6%, από το Ηνωμένο Βασίλειο 2,2%, από τη Ρωσία 0,4% ενώ πιο ηχηρή ήταν η μείωση ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ (15,7%) τον Σεπτέμβριο.

Οι Αμερικανοί αποδείχθηκαν και πάλι οι πιο αποδοτικοί ξένοι επισκέπτες, καθώς κάθε επισκέπτης από τις ΗΠΑ απέδωσε στην εθνική οικονομία 954,9 ευρώ (μέση δαπάνη ανά ταξίδι). Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι Ρώσοι με δαπάνες 692,9 ευρώ ανά ταξιδιώτη. Οι επισκέπτες από τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές δαπάνησαν από 636,6 ευρώ (Γάλλοι) μέχρι 689,1 (Γερμανοί) με τους Βρετανούς να κινούνται ανάμεσα στους δύο (670,1 ευρώ ανά ταξιδιώτη).


Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr

Πηγή: euro2day.gr - Nov 22, 2018



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More