Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018

Η κάθοδος των μυρίων τουριστών

Το 2018 αναμένεται να αποτελέσει χρονιά – ορόσημο για την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται τόσο από τους φορείς του τουρισμού όσο και από τους επαγγελματίες, που κάνουν λόγο για ρεκόρ αφίξεων. Οι εικόνες των επισκεπτών από όλο τον κόσμο να κατακλύζουν τα ελληνικά θέρετρα αποτελούν αδιαμφισβήτητη απόδειξη πως για ακόμα μία χρονιά ο τουρισμός θα συμβάλει θετικά τόσο στον κρατικό προϋπολογισμό όσο και στην πραγματική οικονομία, κάνοντας «ενέσεις» ρευστότητας στην αγορά.

Δυνατός σύμμαχος η Ευρώπη

Παραδοσιακά πιστοί πελάτες του ελληνικού καλοκαιριού είναι οι Ευρωπαίοι. Γερμανοί, Βρετανοί, Γάλλοι και Ρώσοι λένε και ξαναλένε «ναι» στην Ελλάδα, γεγονός που κατέστησε τους τελευταίους σε μικρό χρονικό διάστημα ιδιαιτέρως υπολογίσιμη δύναμη για τον ελληνικό τουρισμό.

Γερμανοί

Πρωταγωνιστές παραμένουν οι Γερμανοί, κατακλύζοντας κάθε χρόνο όλες σχεδόν τις περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της έκθεσης του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η γερμανική αγορά αναδεικνύεται η σημαντικότερη ως προς τις εισπράξεις, με υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας (654 έναντι 458 ευρώ). Ετσι οι Γερμανοί τουρίστες, που υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 4 εκατομμύρια, αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού καλοκαιρού, με την Κρήτη, την Κεντρική Μακεδονία και το Νότιο Αιγαίο να απορροφούν το μεγαλύτερο μερίδιο της συγκεκριμένης αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα είναι στην 8η θέση συνολικά όσον αφορά τους προορισμούς που προτιμούν οι Γερμανοί εκτός της χώρας τους και στην κορυφαία πεντάδα των αγορών της Μεσογείου μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία, την Τουρκία και την Κροατία.

Βρετανοί

Στην κορυφαία τριάδα από μεριάς εισπράξεων βρίσκεται η ροή επισκεπτών από τη Βρετανία για τουλάχιστον 8 περιφέρειες. Σημαντική είναι η αύξηση (20%) της ζήτησης για αεροπορικές θέσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μας από τους Βρετανούς, φθάνοντας τα 4 εκατομμύρια όσον αφορά τον προγραμματισμό για τη θερινή σεζόν του 2018. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφουν τα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Κεφαλονιάς και του Ακτίου. Συνολικά ο εξερχόμενος τουρισμός της Βρετανίας είναι 69 εκατ. τουρίστες· στην Ελλάδα κατευθύνονται περί τα 3 εκατομμύρια, κατατάσσοντας τη βρετανική αγορά στη δεύτερη σημαντικότερη για τη χώρα μας, σε όλα τα εξεταζόμενα πεδία – αφίξεις, διανυκτερεύσεις και εισπράξεις. Ειδικά όσον αφορά τις εισπράξεις, αντιπροσωπεύουν το 15% επί του συνόλου, με τους Βρετανούς να ξοδεύουν σε κάθε τους επίσκεψη 637 ευρώ.

Γάλλοι

Αισιόδοξες είναι οι προοπτικές για τη γαλλική αγορά λόγω θετικής οικονομικής συγκυρίας και αυξημένης ζήτησης, που αντιστοιχεί σε αύξηση 8% για αεροπορικές θέσεις. Ο εξερχόμενος τουρισμός από τη Γαλλία είναι 26 εκατομμύρια, με τους κορυφαίους προορισμούς για τους Γάλλους να είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, ενώ η Ελλάδα είναι στην 7η θέση. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους αγαπημένους προορισμούς των Γάλλων τουριστών στη Μεσόγειο είναι η Ισπανία, η Ιταλία, το Μαρόκο, η Ελλάδα και η Τουρκία. Οι ταξιδιώτες από την τρίτη σημαντικότερη πηγή εισερχόμενου τουρισμού, σε επίπεδο εισπράξεων, δείχνουν την προτίμησή τους στη Στερεά Ελλάδα ενώ κορυφαίοι προορισμοί από μεριάς διανυκτερεύσεων είναι η Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και η Αττική.

Ρώσοι

Αύξηση σημειώνουν και οι πωλήσεις τουριστικών πακέτων από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, με βάση στοιχεία που δημοσιοποιεί το γραφείο του ΕΟΤ στη Ρωσία, με τους τουριστικούς πράκτορες να αναμένουν αύξηση άνω του 5%. Είναι άλλωστε γνωστό πως το εκτόπισμα των Ρώσων τουριστών είναι τεράστιο, κι αυτό γιατί δαπανούν περισσότερα από τον μέσο όρο σε κάθε τους ταξίδι (605 ευρώ) αποτελώντας σημαντική πηγή εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς που επιλέγουν, οι πιο δημοφιλείς είναι η Κρήτη και η Ρόδος, μετά έρχονται η Κέρκυρα, η Κως και η Ζάκυνθος. Τα ηπειρωτικά θέρετρα της Ελλάδας είναι επίσης σε ζήτηση. Σύμφωνα με τους Ρώσους τουριστικούς πράκτορες, αυτή τη σεζόν οι ανταγωνιστές της Ελλάδας στη ρωσική αγορά είναι η Τουρκία, η Κύπρος, η Ισπανία και η Ιταλία. Συγκεκριμένα στις πρώτες τρεις θέσεις βρίσκονται οι πιο οικονομικοί προορισμοί της Μεσογείου (Τουρκία, Τυνησία) και τα εγχώρια τουριστικά θέρετρα της Ρωσίας, για λόγους κόστους. Κατόπιν ακολουθούν οι πιο «premium» προορισμοί, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία, που έχουν υψηλότερες τιμές, με την Ελλάδα να ξεχωρίζει, με τουριστικό μερίδιο 8%, όταν Κύπρος και Ισπανία κατέχουν το 4%-4,5%.

Στα 573 ευρώ η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των Αμερικανών τουριστών

Με μέση κατά κεφαλήν δαπάνη κοντά στα 573 ευρώ και ημερήσια δαπάνη στα 85 ευρώ, οι Αμερικανοί τουρίστες αναδεικνύονται «πρωταθλητές» σε επίπεδο δαπανών για τον ελληνικό τουρισμό. Ειδικότερα όσον αφορά στις ΗΠΑ, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στο τοπ 5 των μεσογειακών προορισμών για τους Αμερικανούς μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Κροατία και στην 25η θέση συνολικά της παγκόσμιας κατάταξης για τις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα από πλευράς αφίξεων οι Αμερικάνοι για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου παρουσίασαν άνοδο της τάξης του 13% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, ενισχύοντας περαιτέρω τις προβλέψεις ότι οι Αμερικανοί τουρίστες φέτος θα προσεγγίσουν -αν δεν ξεπεράσουν- το ένα εκατομμύριο. Οι τρεις κορυφαίοι προορισμοί των Αμερικανών στην Ελλάδα είναι η Αττική, το Νότιο Αιγαίο και η Πελοπόννησος.

Σαν επίγειο παράδεισο βλέπουν οι επισκέπτες από τα Βαλκάνια τη Χαλκιδική. «Το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών στη Μακεδονία και τη Θράκη προέρχεται από τα Βαλκάνια. Επισκέπτες από τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Τουρκία, τη Ρουμανία, την Αλβανία αλλά και ένα μεγάλο μέρος από την ΠΓΔΜ επιλέγουν τη Μακεδονία και τη Θράκη σχεδόν κάθε καλοκαίρι για τις διακοπές τους. Το υπόλοιπο ποσοστό συμπληρώνουν οι Ρώσοι επισκέπτες, που αφήνουν και τα περισσότερα χρήματα στην περιοχή», λέει στη «Νέα Σελίδα» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας Θράκης και τονίζει πως ανάμεσα στους πιο αγαπημένους προορισμούς των επισκεπτών είναι η Χαλκιδική, η Θάσος, η Κατερίνη και ο Πλαταμώνας.

Ο Γιάννης Μπαλταδάκης είναι ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων στη Χαλκιδική. Αυτό που τονίζει στη «Νέα Σελίδα» είναι ότι «μπορεί οι επισκέπτες από τα Βαλκάνια να στηρίζουν την Ελλάδα, και ιδιαίτερα τη Μακεδονία, αλλά επιδιώκουν να περνούν τις διακοπές τους ξοδεύοντας όσο το δυνατόν λιγότερο». Βέβαια αυτό που επισημαίνει ως πολύ σημαντικό είναι πως «λόγω της μικρής απόστασης, τουρίστες από τις γύρω χώρες μπορεί να έρθουν για διακοπές μία, δύο ή και τρεις φορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο ΣΕΤΕ, ανοδική είναι η πορεία που καταγράφουν οι βαλκανικές αγορές και για το 2018, με τους Σέρβους και τους Ρουμάνους να ξεχωρίζουν. Η ρουμάνικη αγορά εμφανίζεται τον Ιούνιο στην τέταρτη θέση των βασικών πηγών εισερχόμενου τουρισμού, ενώ από την άλλη, η σέρβικη αγορά εμφανίζεται τον ίδιο μήνα στην πέμπτη θέση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου και οι αφίξεις επισκεπτών από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 23,1%, 25,8% και 6,6% αντίστοιχα.

Διψήφια αύξηση στις διεθνείς αφίξεις

Η ταξιδιωτική κίνηση τόσο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» όσο στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου αλλά και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport παραμένει υψηλή, όπως αναμενόταν. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Τουρισμού στη «Νέα Σελίδα», οι πληρότητες των πτήσεων στους τουριστικούς προορισμούς κυμαίνονται άνω του 80%, όπως προβλεπόταν, η επιβατική κίνηση τον μήνα Ιούλιο παρέμεινε αυξητική σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2017 και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει για έναν ακόμη μήνα διψήφια αύξηση στις διεθνείς αφίξεις.

Μάλιστα τον Ιούλιο υπολογίζεται πως επισκέφθηκαν την Ελλάδα αεροπορικώς περισσότεροι από 3,1 εκατ. ξένοι ταξιδιώτες σε 19 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, καταγράφοντας αύξηση 11% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2017, καθιστώντας τον τον καλύτερο Ιούλιο όλων των εποχών τουριστικά. Σε ανάλογα επίπεδα υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν και ο φετινός Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος. Ενώ συνολικά από τις αρχές Ιουλίου ως και το τέλος Οκτωβρίου υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 10 εκατ. ξένοι επισκέπτες θα πετάξουν από αεροδρόμια του εξωτερικού προς ελληνικούς προορισμούς εκτός της Αθήνας, με απευθείας πτήσεις. Εξίσου εξαιρετική ήταν και η πορεία του 1ου εξαμήνου του 2018, όπου σημειώθηκε αύξηση 16% – από 6.824.980 διεθνείς αφίξεις το 1ο εξάμηνο του 2017 σε 7.926.914 φέτος. Δηλαδή επιπλέον 1,1 εκατ. ξένοι επισκέπτες ταξίδεψαν αεροπορικώς στην Ελλάδα το 1ο εξάμηνο του 2018.


Πηγή: Νέα Σελίδα

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More