Μια πρωτοβουλία νέων ανθρώπων που δένει την έξυπνη επιχειρηματικότητα με τον πολιτισμό και την παράδοση του νησιού -
Φανταστείτε ένα ολόκληρο νησί να μετατρέπεται ξαφνικά σε υπαίθριο σχολείο. Ένα σχολείο διαφορετικό από τα άλλα… χωρίς μουχλιασμένους τοίχους και μίζερους καθηγητές, καρέκλες και θρανία, τιμωρίες και απουσιολόγια. Ένα σχολείο φτιαγμένο από γη και ουρανό, εκεί που τον πρώτο λόγο της διδασκαλίας τον έχει η φύση. Που για προαύλιο χώρο, έχει εύφορες εκτάσεις με αιωνόβιες ελιές, λεμονιές, αγραμιτθιές, μύλους και ελαιοτριβεία, σπηλάδια και αγροτικά ζώα. Αλλά και ανθρώπους… όχι από εκείνους, που σου κουνάνε επιδεικτικά το δάχτυλο όταν δεν έχεις διαβάσει. Αλλά από αυτούς, που σε μαγεύουν καθώς σου ερμηνεύουν τη γη, και σου χαμογελάνε όταν δένουν το χτες με το σήμερα και το αύριο.
Η ακριτική, ηφαιστειακή Νίσυρος, είναι το νησί, που πριν από λίγες μέρες, μετατράπηκε για άλλη μια φορά, σε υπαίθριο αγροτουριστικό σχολείο, φιλοξενώντας μια ομάδα σπουδαστών από την Τσεχία. «Η επίσκεψη έγινε για καθαρά εκπαιδευτικούς λόγους. Δηλαδή, για να γνωρίσουν οι νέοι αυτοί άνθρωποι, τη σχέση των ανθρώπων με τη γη και τα προϊόντα του μόχθου τους, μέσα από την συμμετοχή τους σε γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες του νησιού», εξηγεί ο Χάρης Διακομιχάλης, εμπνευστής και ιδρυτής του ΑΝΑΕΜΑ. (=σάκος για τοποθέτηση τροφών. Άλλοτε χρησίμευε σαν λίκνο των βρεφών της εργαζόμενης στα κτήματα μητέρας). Ο άνθρωπος που, μαζί με την ομάδα του, υποδέχτηκαν και… καλλιέργησαν τους Τσέχους σπουδαστές.
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες
Τα νέα παιδιά του ΑΝΑΕΜΑ, δραστήρια, αλλά και έμπειρα ήδη, ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας την αγροτική εκπαίδευση των Τσέχων. «Οργανώσαμε ποικίλες δραστηριότητες που έδωσαν στους φοιτητές την δυνατότητα να συνδέσουν την διαμονή τους στο νησί, με την φύση και την παράδοση», τονίζει ο Χάρης Διακομιχάλης. Η επίσκεψη, ξεκίνησε με έναν περίπατο γύρο από ένα αγρόκτημα, ώστε να πληροφορηθούν για την καλλιέργεια της γης, για τη σημασία που έχουν τα βαστάδια (αναβαθμίδες) στις αγροτικές εργασίες και για τα διάφορα δέντρα, φυτά και βότανα του νησιού. Επίσης, δραστηριοποιήθηκαν στην συγκομιδή των καρπών της αγραμιτθιάς (τερέβινθου) και στον διαχωρισμό των ώριμων καρπών από τους άγουρους. Είδαν από κοντά ένα παραδοσιακό πατητήρι, όπως και ένα σπηλάδι (παραδοσιακά πέτρινα κτίσματα χωραφιών που τα χρησιμοποιούσαν για διαμονή και αποθηκευτικό χώρο) και ενημερώθηκαν για τη χρήση τους. Στην συνέχεια, τους παρουσιάστηκαν οι παραδοσιακές συνταγές του αγραμιτθόζουμου (σούπα από αγραμίτθια) και των πιτθιών (ρεβυθοκεφτέδες) και συμμετείχαν στην παρασκευή τους. Ακολούθησε δείπνο όπου όλοι δοκίμασαν τα παραδοσιακά πιάτα, συνοδευόμενα από σαλάτες, πίτες και κρασί. Τέλος, τους προσφέρθηκαν τα παραδοσιακά γλυκά του νησιού, τα ψιλοκούλουρα και οι παστελαριές (ξερά σύκα με αμύγδαλα και σουσάμι). «Το σημαντικότερο είναι ότι οι επισκέπτες ήρθαν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον του τόπου και μέσα από τις διαδικασίες στις οποίες συμμετείχαν και τις συζητήσεις που ακολούθησαν, γνωρίστηκαν με στοιχεία της ιστορίας, του πολιτισμού και γαστρονομίας του νησιού», σημειώνει.
Το ΑΝΑΕΜΑ
Το πρωτότυπο εγχείρημα που ακούει στο όνομα «ΑΝΑΕΜΑ», είναι η προσπάθεια έξι φίλων να προσφέρουν εναλλακτικές οργανωμένες διακοπές, σε όσους επισκέπτονται τη Νίσυρο. Μια προσπάθεια η αγάπη για τον τόπο τους να γίνει παραγωγική δύναμη. Στόχος τους, είναι να προβάλλουν το νησί τους μέσα από αγροτουριστικές και περιηγητικές δράσεις, πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο. Δράσεις που ταιριάζουν απόλυτα στο περιβάλλον, στη γεωγραφική θέση, στην ιστορία, στην κτηνοτροφία, στην γεωργία, στα προϊόντα και γενικότερα, στην οικονομία και στις δυνατότητες της γης τους. Επιπλέον συνδυάζουν τις διακοπές, με τη μάθηση, την ενεργή συμμετοχή, την ανταλλαγή ιδεών, την απλότητα και την «μύηση» στην κουλτούρα του νησιού. «Κατά την άποψη μας, η Νίσυρος ακολουθεί ένα λανθασμένο τρόπο τουριστικής ανάπτυξης στηριζόμενη στον ημερήσιο μαζικό τουρισμό, ο οποίος έχει δυο σημαντικά προβλήματα. Πρώτον, έχει εμπορευματοποιηθεί και τυποποιηθεί σε όλα τα στάδια του, με μόνο στόχο την ελάττωση του κόστους και την μεγιστοποίηση του κέρδους. Δεύτερον, έχει πρόσκαιρο και ευκαιριακό χαρακτήρα, διότι οργανώνεται από επιχειρηματίες της Κω, και ανά πάσα στιγμή μπορεί να σταματήσει, ή να δώσει τη θέση του σε κάποια άλλη μορφή κερδοφορίας», λέει ο κ. Διακομιχάλης.
Σημαντικό είναι, ότι οι επισκέπτες που θα προτιμήσουν τους «ΑΝΑΕΜΑ» για τις διακοπές τους, έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν από ημερήσιες δραστηριότητες μέχρι και εκδρομές διάρκειας έξι και τεσσάρων ημερών, οι οποίες περιλαμβάνουν: Επίσκεψη σε οινοποιείο, παρακολούθηση παρασκευής παραδοσιακών τυριών, μαθήματα παραδοσιακών φαγητών και γλυκών, πολιτιστικές περιηγήσεις, μαθήματα σε νισύρικα κεντήματα και υφαντά, αγροτικές δραστηριότητες, πεζοπορίες, και φυσικά ιαματικά λουτρά.
Ξεχωρίζουμε από τις συζητήσεις που είχαμε με μέλη του ΑΝΑΕΜΑ:
- Όταν ομάδες σπουδαστών επισκέπτονται ένα αγρόκτημα και προσφέρουν εθελοντική εργασία, υποστηρίζουν τον αγροτουρισμό και μαθαίνουν τις βασικές αρχές της γεωργίας.
- Οι σπουδαστές γνωρίζουν και κατανοούν ακριβώς από πού προέρχονταν τα τρόφιμα.
- Ο αγροτουρισμός βοηθά να κατανοήσουν όλοι ότι η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η παραγωγή τροφίμων δεν είναι μόνο μέρη της ιστορίας, είναι κοινή μας ιστορία.
- Η αγροτουριστική εκπαίδευση, πυροδοτεί νέα ενδιαφέροντα στους σπουδαστές καθώς ανακαλύπτουν πιθανές μελλοντικές σταδιοδρομίες.
- Μέσα από αγροτουριστικά προγράμματα όπως τα ΑΝΑΕΜΑ επωφελούνται με σταθερότητα και γερά θεμέλια η γεωργία και η κτηνοτροφία, και κατά συνέπεια η οικονομία και ο πολιτισμός του κάθε τόπου.
- Το κράτος αλλά και οι άνθρωποι έχουν την ηθική και πολιτική υποχρέωση να στηρίξουν αυτό το μοντέλο τουρισμού.
Πηγή: news247.gr - Jun 06, 2018