Τρίτη, Μαΐου 08, 2018

Προφυλακίστηκαν τέσσερα άτομα της «μαφίας» των αντικαρκινικών φαρμάκων στην Αθήνα - Παρακλάδι της συμμορίας στη Ρόδο;

Την προφυλάκιση τεσσάρων εκ των κατηγορουμένων που απολογήθηκαν για την εμπλοκή τους στη «μαφία» των αντικαρκινικών φαρμάκων αποφάσισαν οι δικαστικές αρχές.

Ειδικότερα, προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι 4 από τους 13 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και εμπλέκονται στη σπείρα που διακινούσε στο εξωτερικό, σε πολύ υψηλότερες τιμές, κλεμμένα από δημόσια νοσοκομεία αντικαρκινικά φάρμακα.

Πρόκειται για έναν συνταξιούχο νοσηλευτή, δύο νοσηλεύτριες και τη διαχειρίστρια του φαρμακείου.

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος 70χρονος Αιγύπτιος πήρε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί σήμερα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, η ζημιά σε βάρος του ελληνικού δημοσίου από την παράνομη δράση των μελών του κυκλώματος ανέρχεται σε τουλάχιστον 13.690.375,95€ και αντιστοιχεί στην αξία 14.401 φαρμακευτικών σκευασμάτων την περίοδο δράσης της οργάνωσης 2013-2016, όπως προέκυψε από τα τιμολόγια.

Το κύκλωμα υπεξαιρούσε φάρμακα που είχε πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο και τα διακινούσε στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στην Γερμανία, την Ελβετία και την Ιταλία, σε πολύ υψηλότερες τιμές. Η σπείρα δρούσε από το 2013 και εκτιμάται ότι έχει ζημιώσει το Δημόσιο πάνω από 13 εκατ. ευρώ.

Οι απολογίες των υπολοίπων κατηγορουμένων που εμπλέκονται στο κύκλωμα συνεχίζονται σήμερα.

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής 21 συνολικά άτομα. Τα 13 απολογήθηκε χθες, ενώ σήμερα συνεχίζονται οι απολογίες των υπολοίπων.

Διαβάστε επίσης: Έκρυβαν τα πανάκριβα φάρμακα σε φελιζόλ με πάγο σε ιχθυοπωλείο στην Καλλιθέα και σε ανθοπωλείο στο Παγκράτι 

Βαρύτατες κατηγορίες

Τα φερόμενα ως μέλη του κυκλώματος αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες.

Η ογκώδης δικογραφία, που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για τη δράση του κυκλώματος, περιλαμβάνει πληθώρα στοιχείων για εμπλοκή γιατρών και νοσηλευτών δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και για ιδιώτες και φαρμακοποιούς.

Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, η σπείρα μεταπουλούσε ακριβά φάρμακα, που υπεξαιρούσε από νοσοκομεία, σε συνεργαζόμενα φαρμακεία ή τα προωθούσε σε χώρες εκτός Ελλάδος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ η εγκληματική οργάνωση από την παράνομη δραστηριότητά της αποκόμιζε τεράστια οικονομικά οφέλη με σημαντική ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς τα συγκεκριμένα φάρμακα καλύπτονται αποκλειστικά από το δημόσιο και προέρχονταν είτε από Νοσοκομεία – νοσηλευτικά ιδρύματα, όπου υπεξαιρούνταν από μέλη της οργάνωσης, είτε από παράνομες συνταγογραφήσεις και απάτες.

Η δίωξη που ασκήθηκε αφορά τα αδικήματα:

-Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων απάτης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με την επιβαρυντική περίσταση της επιδίωξης οικονομικού οφέλους των μελών της.

-Απάτη από κοινού και κατ΄εξακολούθηση με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία του Δημοσίου, που υπερβαίνει συνολικά τα 150.000 ευρώ.

-Διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ΄εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

-Υπεξαίρεση στην υπηρεσία από κοινού και κατ΄εξακολούθηση άνω των 150.000 ευρώ με αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία σε βάρος ΝΠΔΔ.

-Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα από κοινού και κατ΄εξακολούθηση από υπαιτίους που δρουν κατ΄επάγγελμα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

-Ψευδής ιατρική πιστοποίηση με χρήση αυτής κατ΄εξακολούθηση.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ συγκατηγορούμενοι των παραπάνω είναι ακόμα δεκατέσσερα άτομα, τα οποία κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για απλή συνέργεια σε αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατ’ εξακολούθηση, σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα αδικήματα.

Διαβάστε επίσης: Ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα για το κύκλωμα γιατρών με τα αντικαρκινικά φάρμακα


Πώς δρούσαν τα μέλη της οργάνωσης

Τα μέλη της οργάνωσης προμηθεύονταν παράνομα, μέσω υπεξαιρέσεων, ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων και απατών, φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους, κυρίως νοσοκομειακής χρήσης, τα οποία στην συνέχεια διακινούσαν και εξήγαγαν σε φαρμακαποθήκες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας, με υπερδιπλάσια τιμή, συγκριτικά με το κόστος αγοράς τους.

Για την επίτευξη του σκοπού τους, είχαν διαμορφώσει κατάλληλη υποδομή, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία φαρμακείου, μέσω του οποίου πραγματοποιούνταν οι παράνομες εξαγωγές φαρμάκων και η έκδοση των σχετικών εικονικών τιμολογίων. Επιπλέον, είχαν εξασφαλίσει σταθερό πελατολόγιο, όπου διέθεταν προς πώληση τα παράνομα αποκτηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Για να επεκτείνουν την παράνομη δραστηριότητα τους προχώρησαν στην στρατολόγηση στην οργάνωση, ιατρών και λοιπού προσωπικού νοσηλευτικών ιδρυμάτων, συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), που τους επέτρεπε τη συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους σε ασθενείς και την πρόσβαση σε φάρμακα που χορηγούνται σε σοβαρές παθήσεις, καθώς και υπαλλήλων εταιρείας ταχυμεταφορών που αναλάμβαναν την αποστολή - διακίνηση των φαρμάκων στο εξωτερικό.

Παράλληλα, προέβησαν στη σύσταση φαρμακευτικής εταιρείας στο εξωτερικό, η οποία φέρεται ως εκδότης πλήθους εικονικών τιμολογίων που αφορούσαν ανύπαρκτες πωλήσεις φαρμάκων υψηλού κόστους, προς το προαναφερόμενο φαρμακείο, ενώ πραγματοποιούσαν εικονικές συναλλαγές προμήθειας φαρμάκων με συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, την οποία επίσης διαχειρίζονταν μέλη της οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι ένα από τα αρχηγικά μέλη, αναλάμβανε την μεταφορά ποσοτήτων από τα παράνομα φάρμακα στο εξωτερικό αεροπορικώς, τοποθετώντας αυτά σε ταξιδιωτικές αποσκευές, ενώ παράλληλα είχε συστήσει φαρμακαποθήκη με έδρα στη Γερμανία.

Πηγή: koutipandoras.gr - May 08, 2018
________________________________________

Παρακλάδι της συμμορίας με τα 

αντικαρκινικά φάρμακα στη Ρόδο;

Την επίσκεψη της Οικονομικής Αστυνομίας στο Νοσοκομείο της Ρόδου, στο πλαίσιο της έρευνάς της για τη συμμορία που διοχέτευε αντικαρκινικά σκευάσματα στο εξωτερικό, επιβεβαίωσε η Διοικήτρια, Κατερίνα Χατζηστρατή.

Σημειώνεται ότι στα χέρια της σπείρας βρέθηκαν αντικαρκινικά σκευάσματα που είχαν συνταγογραφηθεί σε ασθενείς και από τη Ρόδο.

Η Οικονομική Αστυνομία ήρθε στη Ρόδο την περασμένη Πέμπτη και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εκτός από το Νοσοκομείο, έρευνα διεξήγαγε και στον ιδιωτικό τομέα.

Η Διοικήτρια του Νοσοκομείου, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Ρόδου, ήταν φειδωλή αναφέροντας ότι έρευνα έγινε, ωστόσο δεν είναι σε γνώση της τα αποτελέσματα αυτής.


Πηγή: ert.gr - May 08, 2018

 

 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More