Δευτέρα, Ιανουαρίου 22, 2018

Τουρισμός: Ο γαλλο-γερμανικός άξονας και τα…«χελιδόνια»

Οι αγορές που τροφοδότησαν τη νέα άνοδο του ελληνικού τουρισμού το 2017. Μεγάλες αυξήσεις από Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία. Τάσεις φυγής από τους Ρώσους.

Στην αναβίωση του γαλλο-γερμανικού άξονα, τη σημαντική άνοδο της αγοράς των Κάτω Χωρών της Σκανδιναβίας αλλά και το γεγονός πως οι Βρετανοί παρέμειναν ανεπηρέαστοι από τη διαδικασία αποχώρησης (Brexit)του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε οφείλεται η νέα άνοδος που κατέγραψε το 2017 ο ελληνικός τουρισμός.

Αυτό προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας  για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017. Σύμφωνα με αυτά οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο εννεάμηνο της χρονιάς που έφυγε έφθασαν τα 13,02 δισ. ευρώ (+10,5%) ενώ η ταξιδιωτική κίνηση κατέγραψε άνοδο 8% φθάνοντας τους 25,91 εκατ. επισκέπτες. Ταυτόχρονα, η μέση δαπάνη των ξένων επισκεπτών ανά διανυκτέρευση βελτιώθηκε οριακά και διατηρήθηκε σε επίπεδα κάτω των 70 ευρώ (69,2 ευρώ). Ενθαρρυντική αύξηση, ωστόσο, κατέγραψε η μέση δαπάνη ανά ταξίδι (+2,3%) η οποία διαμορφώθηκε στα 502,5 ευρώ. Κι αυτό οφείλεται, κυρίως, στο γεγονός πως οι ξένοι τουρίστες παρέμειναν περισσότερες μέρες στη χώρα μας (+1,5% η μέση διάρκεια παραμονής).

Η αναβίωση του γαλλο-γερμανικού άξονα που, ήδη, προωθείται σε πολιτικό επίπεδο στην Ε.Ε μετά τη δρομολόγηση της εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση, φαίνεται πως λειτουργεί, ήδη, στο έδαφος της οικονομίας και, πάντως, είναι ευδιάκριτος στα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο εννεάμηνο του 2017, από τις δύο συγκεκριμένες αγορές προήλθε σχεδόν το ¼ των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων που μεταφράζονται σε 3,1 δισ. ευρώ σε σύνολο 13 δισ. ευρώ συνολικών εισπράξεων στο ίδιο διάστημα. Επιπλέον, Γερμανοί και Γάλλοι επισκέπτες πραγματοποίησαν 42,7 εκατ. διανυκτερεύσεις σε σύνολο 188,2 εκατ. που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα στο ίδιο διάστημα.

Ρόλο υποβοήθησης του γαλλο-γερμανικού άξονα έπαιξε η βρετανική αγορά στην πρώτη χρονιά μετά το δημοψήφισμα για το Brexit κι ενώ οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αποχώρησης πέρασαν, ήδη, τον πρώτο δύσκολο κάβο κι εισήλθαν στην τελική ευθεία. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της οι τουρίστες από το Ηνωμένο βασίλειο πραγματοποίησαν στο εννεάμηνο του 2017 σχεδόν 23,8 εκατ. διανυκτερεύσεις (+2,3%) εισφέροντας 1,88 δισ. ευρώ (+8,6%) στα έσοδα της Ελλάδας από τον τουρισμό.

Με σημαντική άνοδο ολοκλήρωσε το τρίτο τρίμηνο του 2017 η αμερικανική αγορά καταγράφοντας εισπράξεις 692,1 εκατ. ευρώ (+9,3%) και 7,9 εκατ. διανυκτερεύσεις (+12,1%).

Η Ρωσία, αντίθετα, εμφάνισε τάσεις απομάκρυνσης ως αποτέλεσμα και της ανοδικής δυναμικής που αναπτύσσουν Αίγυπτος και Τουρκία, στις οποίες φέρονται να στρέφονται αρκετοί Ρώσοι. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου τη χρονιά που έφυγε ήρθαν μεν 1,1 % περισσότεροι Ρώσοι επισκέπτες οι οποίοι, όμως, πραγματοποίησαν 1% λιγότερες διανυκτερεύσεις (5,4 εκατ.) ενώ δαπάνησαν 3,3% λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με το 2016 τα οποία ανήλθαν σε 387,2 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό της αναιμικής δυναμικής που διαμορφώθηκε το 2017 για την τουριστική κίνηση από τη Ρωσία προς τη χώρα μας πως οι συνολικές διανυκτερεύσεις Ρώσων στην Ελλάδα στο εννεάμηνο ήταν 5,4 εκατ. όταν στο ίδιο διάστημα οι διανυκτερεύσεις Κυπρίων ήταν 4,8 εκατ. και των Σκοπιανών 4,1 εκατ.

Τη χρονιά που έφυγε, ωστόσο, καταγράφηκαν και αγορές «χελιδόνια» που θεωρούνται από παράγοντες του χώρου ως προάγγελοι μιας νέας Άνοιξης του ελληνικού τουρισμού. Πρόκειται για ανερχόμενες αγορές όπως της Πολωνίας, της Δανίας ή της Βουλγαρίας αλλά και παραδοσιακές όπως της Ολλανδίας και της Σουηδίας απ’ όπου καταγράφεται μαζική στροφή επισκεπτών προς τη χώρα μας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ολλανδικής αγοράς από την οποία ο ελληνικός τουρισμός κατέγραψε στο περυσινό εννεάμηνο αύξηση εισπράξεων 34,9% (588,2 εκατ. ευρώ) και άνοδο διανυκτερεύσεων 15,2% φθάνοντας τα 7,7 εκατ. διαμονών σε καταλύματα.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική θεωρούν παράγοντες της αγοράς τη δυναμική που αναπτύσσει η Ελλάδα στην αγορά της Δανίας. Είναι χαρακτηριστικό πως στο εννεάμηνο του 2017 καταγράφηκε αύξηση εισπράξεων 16,1% φθάνοντας τα 127,9 εκατ. ευρώ. Μικρό μέγεθος, μεν, ακόμα αλλά ενισχύει περαιτέρω τη δυναμική που αναπτύσσεται στη Σκανδιναβική αγορά για ταξίδια στην Ελλάδα. Δυναμική η οποία επιβεβαιώθηκε με την αύξηση εισπράξεων 14,8% (240 εκατ. ευρώ) από Σουηδούς επισκέπτες.

Τη δυναμική που αναπτύσσεται για την Ελλάδα στην αγορά των Βαλκανίων αποτυπώνουν, μεταξύ άλλων, τα 6 εκατ. διανυκτερεύσεις επισκεπτών από τη Βουλγαρία, παρά το γεγονός ότι ήταν 9,9% λιγότερες σε σύγκριση με το 2016.



Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr
euro2day.gr - Jan 22, 2018

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More