Δευτέρα, Νοεμβρίου 06, 2017

Paradise Papers: 13,5 εκατ. έγγραφα για φοροδιαφυγή - Στη λίστα των αποκαλύψεων 120 πολιτικοί από 50 χώρες - Πως οι φτωχοί πληρώνουν τους φόρους της ελίτ

Τα Paradise Papers, ένα σύνολο 13,5 εκατομμυρίων εγγράφων, μέρος των οποίων προέρχεται από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες, η οποία ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις, αναλύθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) και περιέχουν νέες αποκαλύψεις για δισεκατομμύρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους και για μερικά από τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτά.

Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore επενδύσεις δημοσιεύθηκαν μαπό 95 Μέσα Ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, ανάμεσά τους οι εφημερίδες Le Monde, Suddeutsche Zeitung, New York Times, The Guardian.

Στη λίστα των αποκαλύψεων βρίσκονται συνολικά 120 πολιτικοί από 50 χώρες, με το σκάνδαλο να εμπλέκει από την Ελισάβετ έως τη Siemens, ενώ αγγίζει ακόμα και τους Τραμπ - Πούτιν.

Το χρονικό

Η νομική εταιρεία Αppleby είναι ένας από τους ηγέτες της αγοράς για τις υπεράκτιες επιχειρήσεις: 100 εκατομμύρια δολάρια ετήσια έσοδα, 470 εργαζόμενοι, γραφεία σχεδόν σε κάθε σημαντικό φορολογικό παράδεισο.

Η επιχείρηση ιδρύθηκε στο Χάμιλτον, πρωτεύουσα των Βερμούδων. Εκεί εδρεύει σήμερα ο όμιλος, σε ένα απλό κτίριο.

Όμως, ο κατάλογος των πελατών είναι εξαιρετικός: συμπεριλαμβάνονται πρωθυπουργοί, πριγκίπισσες και αστέρες του Χόλιγουντ, καθώς και μερικοί από τους πλουσιότερους ολιγάρχες του κόσμου, από τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.

Τώρα η Appleby βρίσκεται στο κέντρο των Paradise Papers - μίας διεθνούς έρευνας που οδηγεί κατευθείαν στον σκιώδη κόσμο των δισεκατομμυρίων.

Η Süddeutsche Zeitung, μεταξύ άλλων μέσων ενημέρωσης, έδωσε στη δημοσιότητα συνολικά περίπου 13,5 εκατομμύρια έγγραφα.

Δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι πελάτες χρησιμοποιούν εταιρείες γραμματοκιβωτίων για να καλύψουν την εγκληματική συμπεριφορά ή να αποκρύψουν χρήματα από αμφιλεγόμενες πηγές.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, τα έγγραφα αποκαλύπτουν τις μέχρι τώρα άγνωστες συνδέσεις ενός Αμερικάνου υπουργού με τους Ρώσους ολιγάρχες.

Όπως, μάλιστα, αναφέρει η Le Monde, ανάμεσα στα πρόσωπα που περιλαμβάνονται είναι οι υπουργοί Εμπορίου και Εξωτερικών της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ Γουίλμπερ Ρος και Ρεξ Τίλερσον, η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, ο Στίβεν Μπρόνφμαν, ισχυρός επιχειρηματίας και οικονομικός υπεύθυνος του Φιλελεύθερου Κόμματος του Πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό, Ρώσοι ολιγάρχες, πρόσωπα του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Αφρικανοί επιχειρηματίες, σταρ του αθλητισμού.

Η SZ υποστηρίζει ότι τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι εταιρείες κολοσσοί όπως η Nike, η Apple, η Uber ή το Facebook συρρικνώνουν τους φόρους τους σε γελοία χαμηλά ποσοστά.

Αποκαλύπτουν πως οι πολιτικές ελίτ χρησιμοποιούν αυτόν τον μυστικό κόσμο: περισσότεροι από 120 πολιτικοί από σχεδόν 50 χώρες εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Στη Γερμανία, τα ίχνη οδηγούν σε χιλιάδες πελάτες, δικαιούχους ή άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα - χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί αυτόματα νομικό παράπτωμα.

Μεταξύ των υπεράκτιων χρηστών είναι δισεκατομμυριούχοι, ευγενείς, επιχειρηματίες, κληρονόμοι, επενδυτές, καταδικασθέντες απατεώνες και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά και εταιρείες όπως η Sixt, η Deutsche Post ή η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η Allianz, η Bayer και η Deutsche Bank γράφει η SZ.

Τα έγγραφα δείχνουν έναν κόσμο που έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες των μεγάλων εταιρειών, των πλουσίων και των εξαιρετικά πλούσιων.

Ανοίγουν την πόρτα σε μια βιομηχανία που υπόσχεται την υψηλότερη μυστικότητα και καλύπτει ένα προηγουμένως αόρατο δίκτυο σε όλο τον κόσμο.

Οι πολύ πλούσιοι έχουν "παρκάρει" 7,9 τρισ. ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους

Αλλά οι φορολογικοί παράδεισοι βοηθούν όχι μόνο τις εταιρείες να αποφύγουν τους φόρους, αλλά και τους ιδιώτες. Δεν πρόκειται μόνο για φόρους, αλλά και για το γεγονός ότι οι πλούσιοι, ιδίως, μπορούν να παρακάμψουν τους νόμους που τους ενοχλούν - ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για φόρους κληρονομιάς, για θέματα ευθύνης ή για προστασία των πιστωτών.

"Για τους υπερ-πλούσιους, υπάρχει ένας κόσμος πέρα από το νόμο", λέει ο κοινωνιολόγος Μπρουκ Χάρινγτον συγγραφέας του βιβλίου Capital without Borders. Έτσι, από όλους τους ανθρώπους, οι πλουσιότεροι θα μπορούν να απολαύσουν "τα οφέλη της κοινωνίας" χωρίς να υπόκεινται στους περιορισμούς τους.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που εμφανίζονται ελάχιστα ή καθόλου στα έγγραφα: άνθρωποι που κερδίζουν κανονικά ή λίγα χρήματα. Και όμως αυτός ο κόσμος των offshore έχει αντίκτυπο σε όλους μας. Από τις εθνικές οικονομίες λείπουν τα δισεκατομμύρια των φόρων, για παράδειγμα για τη λειτουργία νοσοκομείων, για τη δημιουργία παιδικών σταθμών ή για την κοινωνική ασφάλεια

Η διάσταση του προβλήματος δείχνει έναν άλλο υπολογισμό του οικονομολόγου Γκαμπριέλ Ζουκμάν : Οι υπερ-πλούσιοι έχουν "παρκάρει" 7,9 τρισεκατομμύρια ευρώ στους φορολογικούς παραδείσους.

Πηγή: enikonomia.gr
________________________

Paradise Papers: Πως οι φτωχοί 

πληρώνουν τους φόρους της ελίτ


Οι ​νέες ​αποκαλύψεις για τα paradise papers και τα τεράστια ποσά που διακινούνται σε φορολογικούς παραδείσους δείχνουν τον τρόπο που αυξάνεται η ανισοκατανομή του πλούτου και την υποκρισία των πολιτικών και οικονομικών ελίτ. 

Συνολικά εκτιμάται πως η ελίτ έχει "σταθμεύσει" σε φορολογικούς παραδείσους περίπου 8 τρισ. ευρώ. Η νέα διαρροή εκατομμυρίων εγγράφων εμπλέκει μεγάλες επιχειρήσεις, διεφθαρμένους πολιτικούς, ανθρώπους του θεάματος, το οργανωμένο έγκλημα και άλλες πηγές εισοδημάτων, καθαρών και μη. Φοροαποφεύγουν μέσω υπεράκτιων οικονομικών κέντρων, μακριά από τις φορολογικές και διωκτικές αρχές, ενώ οι δημοσιογράφοι και οι πληροφοριοδότες βρίσκονται υπό διαρκή απειλή και κίνδυνο.

Το θεσμικό πλαίσιο δεν βοηθά στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων ενώ όπως αποκαλύφθηκε στην Ευρωβουλή με την εξεταστική επιτροπή  για τα panama papers  οι συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις είναι αυτές που εμποδίζουν τα αναγκαία θεσμικά βήματα για την προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος και τη διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα, ως αναγκαίων όρων.

Η ουσία του κυκλώματος που ξεδιπλώνεται σε παγκόσμια κλίμακα είναι η αντικοινωνική συμπεριφορά και η ταξική ανισότητα. Ο πλούτος που παράγει ο πλανήτης δεν είναι απεριόριστος και όσο περισσότεροι πόροι στερούνται από τα δημόσια οικονομικά, τόσο συρρικνώνεται το κράτος πρόνοιας και δικαίου που προστατεύει τους αδύνατους​.

Τελικά, οι υπέρμαχοι της κυρίαρχης οικονομικής θεωρίας, το πρωί κουνάνε το δάχτυλο υπέρ της ανεξέλεγκτης οικονομίας της αγοράς και της δικαιοσύνης και το βράδυ βρίσκουν τρόπους για να ξεφεύγουν από τους νόμους και τους κανόνες ενώ τα χαμηλά εισοδήματα καλούνται να πληρώνουν όλο και μεγαλύτερα βάρη.

Paradise Papers: Στοιχεία που «καίνε» τη 

βασίλισσα Ελισάβετ


Eκατομμύρια δολάρια από την περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ έχουν επενδυθεί σε ταμείο των νησιών Κέιμαν. Όπως αποκαλύπτουν τα Paradise Papers, περί τις 10 εκατομμύρια λίρες από την την περιουσία της έχουν επενδυθεί σε offshore εταιρείες.

Σημαντική διαρροή εγγράφων αποκαλύπτει για πρώτη φορά πώς η βασίλισσα, μέσω του Δουκάτου του Λάνκαστερ, έχει αποκτήσει και εξακολουθεί να έχει στην κατοχή της επενδύσεις μέσω funds που εχουν τοποθετήσει χρήματα σε μια σειρά από επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της χωρίς άδειας αλυσίδας Threshers και της επιχείρησης λιανικής BrightHouse που έχει κατηγορηθεί για εκμετάλλευση χιλιάδων φτωχών οικογενειών και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Παρόλο που το Δουκάτο χαρακτήρισε το μερίδιό του στην εταιρεία BrightHouse αμελητέο, δεν αποκάλυψε το μέγεθος της αρχικής επένδυσης του 2005 η οποία συνέπεσε με την μεγάλη άνοδο της αξίας της εταιρείας. Από τότε το BrightHouse έχει κατηγορηθεί για υπερχρέωση των πελατών και για χρήση σκληρών τακτικών πωλήσεων σε ανθρώπους με νοητικά προβλήματα και μαθησιακές δυσκολίες. Τον τελευταίο μήνα κλήθηκε να καταβάλλει 14,8 εκατομμύρια λίρες ως αποζημίωση σε 249.000 πελάτες.

Οι επικριτές της βασίλισσας αναμένεται να αναρωτηθούν γιατί η Ελισάβετ επένδυσε χρήματα εκεί σε πρώτη φάση. Το Δουκάτο αναμένεται, δε, να αντιμετωπίσει άβολες ερωτήσεις σχετικά με το αν υπήρχε αρκετή εποπτεία και διαχείριση των «περαιτέρω επενδύσεων» της Βασίλισσας για να διασφαλιστεί ότι παρέμειναν ηθικές.



Πηγή: tvxs.gr  - Nov 06, 2017




Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More