Πέμπτη, Νοεμβρίου 23, 2017

Τήλος, ένα ενεργειακά αυτόνομο νησί (ΒΙΝΤΕΟ)

Φανταστείτε ένα μικρό νησί που μπορεί να γίνει αυτόνομο μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον ένα νησί που μπορεί να εξάγει και στα γειτονικά νησιά το ενεργειακό πλεόνασμα.

Το euronews βρέθηκε στην Τήλο, το νησί νησί 500 κατοίκων, για να γνωρίσει τους ερευνητές του βραβευμένου ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος. Στόχος του να καλύψει τουλάχιστον το 75% των ενεργειακών αναγκών της μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: την ηλιακή και την αιολική ενέργεια.

Όπως αναφέρει ο Γιάννης Καλντέλλης, μηχανολόγος μηχανικός του Πανεπιστημίου Πειραιώς «το σύστημα που έχουμε εγκαταστήσει μέχρι τώρα και στο οποίο εργαζόμαστε, μπορεί να προσφέρει μέγιστη συνολική ισχύ χιλίων κιλοβάτ. Δηλαδή ένα megawatt. Η αιολική ενέργεια αντιπροσωπεύει 800 κιλοβάτ και η ηλιακή ενέργεια 160 κιλοβάτ. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες του νησιού στον ηλεκτρισμό ακόμα και κατά τη διάρκεια της (τουριστικής αιχμής) τον Αύγουστο».

Η κύρια πρόκληση για τους ερευνητές ήταν να οικοδομήσουν ένα πολυδύναμο, ανθεκτικό σύστημα αποθήκευσης για την παραγόμενη ενέργεια, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαθεσιμότητα αέρα και ήλιου.

Οι επιστήμονες επέλεξαν ειδικές μπαταρίες νατρίου νικελίου. Όπως αναφέρει ο Μάρκο Τοντεσίνι, ηλεκτρολόγος μηχανικός της FZSONICK «(αυτές οι μπαταρίες) μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να έχει σημασία αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ ζεστή ή πολύ κρύα . Είναι επίσης πολύ ευπροσάρμοστες, μπορούν εύκολα να διαμορφωθούν ανάλογα με το εάν είναι διαθέσιμη η ανανεώσιμη ενέργεια ή όχι» .

Οι ηλιακοί συλλέκτες είναι τοποθετημένοι σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το πάρκο αιολικής ενέργειας.

Η ενέργεια που παράγεται από τα δύο μέρη θα συγκεντρωθεί σε ένα υβριδικό σταθμό και θα μεταφερθεί για τη μετέπειτα χρήση της.


*

Για τον Δημήτριο Ζαφειράκη, ενεργειακό μηχανικό του Πανεπιστημίου Πειραιώς και συντονιστή του προγράμματος Τήλος «η ολοκληρωμένη πλατφόρμα που θέλουμε να κάνουμε αποτελείται αρχικά από ένα υβριδικό σταθμό που θα λαμβάνει την παραγόμενη ενέργεια. Κατόπιν υπάρχει ένας κεντρικός έξυπνος σταθμός που ονομάζουμε SCADA.Ο σταθμός αυτός θα συντονίσει τη μεταφορά ενέργειας με πολύ έξυπνο τρόπο: θα εξασφαλίσει την ισορροπία μεταξύ παραγωγής και ζήτησης ανά πάσα στιγμή. Κατόπιν η ηλεκτρική ενέργεια αποστέλλεται στα σπίτια με τη βοήθεια έξυπνων μετρητών ».

Δεκάδες από αυτούς τους έξυπνους μετρητές έχουν ήδη εγκατασταθεί σε συγκεκριμένα σπίτια και άλλα μέρη, όπως αυτό το κέντρο υποδοχής προσφύγων.
45 πρόσφυγες από 8 οικογένειες από τη Συρία ζουν εδώ από το 2016.

Η ηλεκτρική ενέργεια για μαγειρική, θέρμανση και σχολικές δραστηριότητες σύντομα θα παρέχεται από την ανανεώσιμη πλατφόρμα.

Για τον Χρήστο Πρόνιο, μηχανολόγο μηχανικό, Eurosol «αυτή η συγκεκριμένη συσκευή στον έλεγχο της ηλεκτρικής ενεργειας έχει μια «ιδιαίτερη έξυπνη εμφάνιση». Προστατεύει το σύστημα και τις ηλεκτρικές συσκευές των κατοικιών και των κτιρίων σε περίπτωση επαναφοράς μετά από διακοπή ρεύματος».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το νησί θα μπορέσει να εξάγει ενέργεια και στο γειτονικό νησί της Κω.

Το σύστημα, λένε οι επιστήμονες, θα πρέπει να είναι λειτουργικό έως το 2018.


Πηγή: tvxs.gr - Nov 23, 2017

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More