Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2017

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές - Διθυραμβικά σχόλια από τα διεθνή πρακτορεία για την έκδοση ελληνικού ομολόγου


Ανακοινώθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την έκδοση νέου ομολόγου, το οποίο απευθύνεται τόσο σε κατόχους του ομολόγου λήξεως το 2019 όσο και σε νέους επενδυτές.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών και δημοσιεύεται στο ΧΑΑ, το Ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε τις τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC, ως αναδόχους προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας.

Όπως αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές, σημαντικό ρόλο αναμένεται να αποτελέσει το ύψος του επιτοκίου, με την κυβέρνηση να στοχεύει γύρω στο 4,2% ή και χαμηλότερα.

Οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν αύριο, Τρίτη 25 Ιουλίου, ενώ η εκκαθάριση αναμένεται την 1η Αυγούστου.

Θετική η αντίδραση της αγοράς ομολόγων

Στο μεταξύ, υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά μετά την ανακοίνωση για την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν από λίγο η απόδοση του 2ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά σημείωνε πτώση κατά 0,013% και κυμαίνονταν στο 3,34%. Αντίθετα σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνιζε το 10ετές ομόλογο το οποίο διαπραγματευόταν με απόδοση 5,27%.


Διθυραμβικά σχόλια από τα διεθνή πρακτορεία για την έκδοση ελληνικού ομολόγου 


Με εγκωμιαστικά σχόλια υποδέχτηκε σήμερα ο διεθνής Τύπος τις διαδικασίες έκδοσης ελληνικού ομολόγου καθώς ανακοινώθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την έκδοση νέου ομολόγου, το οποίο απευθύνεται τόσο σε κατόχους του ομολόγου λήξεως το 2019 όσο και σε νέους επενδυτές.
 
Τόσο το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, όσο και το Reuters και ο γερμανικός Τύπος φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ για την επικείμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ενώ θετική ήταν και η αντίδραση των αγορών.

Πιο συγκεκριμένα, είναι «η τέλεια χρονική συγκυρία», δήλωσε για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου, ο Λουτς Ρεμάγιερ που κατέχει την Landesbank Berlin Investment, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

«Είναι μετά τη λήψη της δόσης, μετά την έγκριση για τη μείωση του χρέους το επόμενο έτος, μετά τη δήλωση του ΔΝΤ ότι μπορεί να συμμετάσχει τελικά στο πρόγραμμα, μετά την αξιολόγηση του οίκου S&P και πριν να σταματήσει η ΕΚΤ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να αρχίσει την αύξηση των επιτοκίων», προσέθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρεμάγιερ κατέχει ήδη ελληνικά ομόλογα και σχεδιάζει να συμμετάσχει στη νέα έκδοση.

Η έκδοση του ομολόγου, αναφέρει το δημοσίευμα, ακολουθεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και την εκταμίευση στις 10 Ιουλίου του πρώτου μέρους της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ συμφώνησε την Πέμπτη σε ένα νέο δάνειο για την Ελλάδα, ύψους 1,8 δισ. δολαρίων, υπό τον όρο ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα προσφέρουν ελάφρυνση του χρέους.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την περασμένη Παρασκευή την προοπτική του ελληνικού αξιόχρεου σε θετική από σταθερή , ενώ επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεό της στο Β- ή έξι βαθμίδες κάτω από την κατάταξη της επενδυτικής διαβάθμισης.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων διαμορφώνεται στο 5,17%, ενώ στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2012, όταν ήταν πραγματική η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είχε φθάσει στο 44,21%, αναφέρει το Bloomberg.

Την ίδια ώρα, οι αγορές αντέδρασαν θετικά με τη σχετική ανακοίνωση. Είναι ενδεικτικό ότι λίγο μετά την ανακοίνωση η απόδοση του 2ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά σημείωνε πτώση κατά 0,013% και κυμαινόταν στο 3,34%. Σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνιζε το 10ετές ομόλογο το οποίο διαπραγματευόταν με απόδοση 5,27%.

Süddeutsche Zeitung «Η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές» 

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε άρθρο, με τίτλο «H επιστροφή», γράφει ότι «για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η Ελλάδα θα μπορούσε να προμηθευτεί και πάλι χρήμα από τις διεθνείς χρηματαγορές. Θα αποτελούσε ένα επιπλέον σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της κανονικότητας. Είναι όμως ακόμη ώριμη η χρονική στιγμή για αυτό;».

Το δημοσίευμα αναφέρει αρχικά ότι στην έννοια της διάσωσης υπάρχει και ένα χρονικό σημείο που αυτή τελειώνει, με τον ασθενή να βγαίνει ίσως με κάποιες μόνιμες βλάβες αλλά να επιβιώνει, ενώ μετά τα μέτρα διάσωσης και συνδρομής ακολουθεί η φάση της αποθεραπείας. Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως, επισημαίνεται στη συνέχεια, η ατέρμονη διάσωση ως ένα πολιτικό, επιχειρησιακό παιχνίδι έχει τραβήξει ήδη για περισσότερα από επτά χρόνια, αλλά στο μεταξύ διαγράφεται στον ορίζοντα τουλάχιστον μία αρχή του τέλους της.

Από την πλευρά του το Reuters, επισημαίνει ότι πρόκειται για την πρώτη απόπειρα της χώρας να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων ύστερα από τρία χρόνια καθώς αποκλιμακώνεται η κρίση χρέους.

Η Ελλάδα θα εκδώσει αύριο ομόλογα, αναφέρει και το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στην πρώτη κίνηση αυτού του είδους από το 2014 προκειμένου να δοκιμάσει την αγορά ύστερα από δύο χρόνια φόβων για το χρέος της και δύσκολων μεταρρυθμίσεων.

Μαξίμου: Σημαντικό βήμα για την ανάκτηση βιώσιμης και σταθερής πρόσβασης στις διεθνείς αγορές

Ως σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, χαρακτηρίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού την ανακοίνωση έκδοσης ομολόγου.

Η έκδοση αυτή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί σε δύο σκέλη: Μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019. Μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία αποσκοπεί, στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών, στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019 καθώς και στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Ενώ όπως τονίζεται η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή, βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα.


Πηγή: www.lifo.gr - July 24, 2017

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More