Παρασκευή, Μαρτίου 03, 2017

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητούν για τη «μαθητεία» στον κλάδο του τουρισμού τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ζητούν με κοινή επιστολή τους για το θέμα της «μαθητείας» στον κλάδο του τουρισμού τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου.

«Σε μια εποχή όπου η λαίλαπα της ανεργίας μαστίζει την χώρα και δημιουργεί ολοένα και αυξανόμενο κύμα φυγής των νέων στο εξωτερικό, καλείστε να δώσετε λύσεις παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί εδώ και πολλά χρόνια από τις μνημονιακές πολιτικές» αναφέρουν τα Εργατικά Κέντρα.

Επίσης, τονίζουν πως «για άλλη μια φορά σας αποστέλλουμε συγκεκριμένη πρόταση για την οποία δεν υπάρχει καμία κοινοτική δέσμευση και με την οποία θα ελευθερωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας δίνοντας με αυτόν τον τρόπο διέξοδο σε άνεργους και ιδιαίτερα νέους ανθρώπους, αλλά παράλληλα αυξάνοντας και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία».

Στην ίδια επιστολή τους τα Εργατικά Κέντρα σημειώνουν: «Πρόκληση αποτελεί η νόμιμη απλήρωτη ανασφάλιστη εργασία που βαφτίζεται «μαθητεία». Στη γνήσια σύμβαση μαθητείας καθώς και στην πρακτική άσκηση, κύριος σκοπός των συμβαλλόμενων είναι η εκπαίδευση, η εκμάθηση ορισμένης επαγγελματικής ειδικότητας, η απόκτηση των κατάλληλων εμπειρικών γνώσεων, η τεχνική και επαγγελματική επιμόρφωση του εκπαιδευόμενου σε πρακτικό επίπεδο στον εργασιακό χώρο ανάλογα με το αντικείμενο των σπουδών του, που συνήθως αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών του μαθητή – σπουδαστή – φοιτητή, και όχι η παροχή εργασίας».

Ακόμη αναφέρουν ότι «Στην προκειμένη περίπτωση η μαθητεία αποτελεί σωστό «χρυσωρυχείο» για τους επιχειρηματικούς ομίλους στον τουρισμό, αφού οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στελεχώνονται με εντελώς «τσάμπα» προσωπικό και ιδιαίτερα από αλλοδαπούς μαθητευόμενους, για 4-5 μήνες το χρόνο και μάλιστα στην υψηλή σεζόν. Επίσης, σπουδαστές ιδιωτικών και δημόσιων ΙΕΚ τουριστικών επαγγελμάτων λιώνουν κυριολεκτικά στη δουλειά για ένα πιάτο φαΐ. Η απόφαση προέβλεπε ότι, πρακτική άσκηση, μπορούν να πραγματοποιήσουν οι ημεδαποί και αλλοδαποί μαθητές και σπουδαστές σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης τουριστικού τομέα, καθώς και οι φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με αμοιβή που θα ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στο 60% του κατώτατου βασικού μισθού της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. Το ποσοστό των ασκούμενων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 17% του τακτικού προσωπικού και σε κάθε περίπτωση τα 40 άτομα».

Σύμφωνα με τα Εργατικά Κέντρα «Τραγική όμως παραμένει η κατάσταση με την εκμετάλλευση των σπουδαστών στις ξενοδοχειακές μονάδες των νησιών μας καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αφού δεν τηρείτε ούτε το 17% που προβλέπει ο νόμος, γεγονός που διαπιστώνεται καθημερινά από εντατικούς ελέγχους αλλά και σωρεία καταγγελιών των σπουδαστών». Τέλος, ζητούν «να εφαρμοστεί αυτό που ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, το ποσοστό των σπουδαστών να ανέρχεται σε ποσοστό του 5% των εργαζομένων, να είναι τελειόφοιτοι πιστοποιημένων σχολών της Ε.Ε τουλάχιστον 2ετης φοίτησης και να ασκούν τα καθήκοντα για τα οποία έχουν κληθεί (μαθητές)». «Παρακαλούμε για τις άμεσες συγκεκριμένες ενέργειες σας πριν το άνοιγμα της νέας τουριστικής περιόδου» καταλήγουν στην επιστολή τους τα Εργατικά Κέντρα.  


Πηγή: ΑΠΕ / ert.gr - Mar 03, 2017

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More