22 Νοεμβρίου 2005, μια μέρα σαν και σήμερα, η Angela Dorothea Merkel
εκλεγόταν Καγγελάριος της Γερμανίας για πρώτη φορά. Εκλέχθηκε και πάλι
το 2009 και το 2013 και ετοιμάζεται τώρα για την τέταρτη εκλογή της. Ο
πολιτικός της βίος και η πολιτεία είναι γνωστά, ιδιαίτερα σ’ εμάς τους
Έλληνες, έτσι που να μη χρειάζεται να σχολιάσω εγώ. Σκάλισα όμως τις
προτιμήσεις της γι αυτό που με ενδιαφέρει στις περιπτώσεις αυτές, το
φαγητό.
Η Άγγελα Μέρκελ, λοιπόν, η ηγέτις με τον μισθό των 303,000 Ε ετησίως, μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία όπου συχνά ο κόσμος στεκόταν στην ουρά για να προμηθευτούν τροφή. Ο φόβος πως μπορεί κάποια στιγμή να ξεμείνει απο τα βασικά και απαραίτητα της έχει γίνει έμφυτος και την στοιχειώνει και σήμερα ακόμα. Σε συνέντευξη στο περιοδικό SUPERillu λέει: “Ακόμα αγοράζω κάτι μόλις το δω, ακόμα κι αν δεν το χρειάζομαι πραγματικά. Είναι μια συνήθεια βαθειά ριζωμένη που πηγάζει απο το γεγονός πως σε μια οικονομία όπου τα πράγματα ήταν σπάνια συνηθιζόταν ν’ αγοράζει κανείς ό,τι μπορούσε, όταν μπορούσε… Μου αρέσει ιδιαίτερα η solyanka (Σ.Σ. σούπα με κρέας και πίκλες λαχανικών), το letcho και το σασλίκ (Σ.Σ. το δικό μας σουβλάκι)”.
Οι προτιμήσεις της όμως δεν σταματούν εκεί. Η Άγγελα αγαπάει να μαγειρεύει η ίδια όποτε μπορεί και εξακολουθεί να είναι επιρεασμένη απο τις γεύσεις της ανατολικής Ευρώπης. Τις αρέσει η πατατόσουπα, η πέστροφα και το κέικ δαμάσκηνο και, πάρα πολύ, το Mettwurst, χοιρινό λουκάνικο με sauerkraut. “Είναι πολύ γευστικό” λέει “και εύκολα κατψύχεται. Μπορείς να το βάλεις στην άκρη και θα είναι το ίδιο εύγευστο αργότερα”.
Το Lecsó, Leczo, lečo, Letscho, Lecho, σε διάφορες μικρές η πιο μεγάλες παραλλαγές θεωρείται παραδοσιακό φαγητό σε πολλές ανατολικο-ευρωπαϊκές χώρες, στην Τσεχία, Σλοβακία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία.
Να τώρα το Ουγγαρέζικο “Lecsó”, που το ‘χω δοκιμάσει στην Βουδαπέστη και μ’ αρέσει πολύ.
ΥΛΙΚΑ– 1 κιλό πράσινες πιπεριές – 700 γρ. φρέσκες τομάτες – 80 γρ. λαρδί – 150 γρ. κερμμύδια – αλάτι – 1/2 κουταλάκι πάπρικα – 30γρ. μπέηκον
ΕΚΤΕΛΕΣΗ– Ζεματάμε τις τομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και κόβουμε στα τέσσερα. Κόβουμε κατά μήκος τις πιπεριές σε λωρίδες. Κόβουμε το μπέηκον σε μικρούς κύβους και τηγανίζουμε στο λαρδί ή λάδι μέχρι να πάρει χρώμα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, μαγειρεύμε ανακατεύοντας για λίγα λεπτα κι ύστερα προσθέτουμε την πρώτα πάπρικα κι ύστερα τις πιπεριές και τις τομάτες. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά.
Σερβίρεται ως κύριο πιάτο ή ως γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα όπως κοτόπουλο ψητό, χοιρινή ή μοσχαρίσια μπριζόλα.
===οοο===οοο===οοο===οοο===οοο===οοο===οοο===οοο===οοο===
On a day like today, 22 November 2005, Angela Dorothea Merkel assumed the office of Chancellor of Germany for the first time. She will be elected again in 2009 and 20013. She is now preparing for a fourth re-election. Her political story -or history- is well known, especially to us Greeks, so that I don’t think I have to add anything to that. However, I did try to find what interests me most in such occasions: her connection to food.
Angela Merkel then, the leader with an annual salary of 303,000 E, grew up in East Germany at a time when people often queued for food and she has admitted that the fear of running short of consumer goods continues to haunt her many years after unification. In an interview to the magazine SUPERillu she admitted: “I still buy something as soon as I see it, even when I don’t really need it. It’s a deep-seated habit stemming from the fact that in an economy where things were scarce you just used to get what you could when you could.”. As for what she likes to eat, she said: “I’m particularly fond of solyanka (a meat and pickled vegetable soup), letcho and shashlik (a spicy kebab, like the Greek souvlaki),”
Her food “likes” don’t stop here though. Angela likes to cook whenever she gets the chance and she is still influenced by the East European tastes. She likes potato soup, trout and plum cake and especially Mettwurst, minced pork sausage with sauerkraut: ‘It’s robust and easy to freeze. You can always put it away and it will still be tasty after storing it” says Merkel.
Lecsó, Leczo, lečo, Letscho, Lecho, in different variations is considered to be traditional food in the Czech Republic, Slovakia, Croatia, Poland and Hungary. Here, I will give you the Hungarian Lecsó. I have tried it in Budapest and liked it a lot.
INGREDIENTS– 1 kg. green peppers – 700 gr. fresh tomatoes – 80 gr. lard – 150 gr. onions – salt – 1/2 tsp. paprika – 30 gr. streaky bacon
Scald the the tomatoes, skin and quarter. Core the peppers and cut lengthwise in strips. Dice bacon, fry in lard or oil till golden-brown, add finely chopped onions, stir for a minute, add paprika and then the peppers and tomatoes. Stew over slow fire.
Serve as a main dish or as a side dish with roast chicken, pork chop or beef steak.
pavlidiscartoons.com - Nov 22, 2016
Η Άγγελα Μέρκελ, λοιπόν, η ηγέτις με τον μισθό των 303,000 Ε ετησίως, μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία όπου συχνά ο κόσμος στεκόταν στην ουρά για να προμηθευτούν τροφή. Ο φόβος πως μπορεί κάποια στιγμή να ξεμείνει απο τα βασικά και απαραίτητα της έχει γίνει έμφυτος και την στοιχειώνει και σήμερα ακόμα. Σε συνέντευξη στο περιοδικό SUPERillu λέει: “Ακόμα αγοράζω κάτι μόλις το δω, ακόμα κι αν δεν το χρειάζομαι πραγματικά. Είναι μια συνήθεια βαθειά ριζωμένη που πηγάζει απο το γεγονός πως σε μια οικονομία όπου τα πράγματα ήταν σπάνια συνηθιζόταν ν’ αγοράζει κανείς ό,τι μπορούσε, όταν μπορούσε… Μου αρέσει ιδιαίτερα η solyanka (Σ.Σ. σούπα με κρέας και πίκλες λαχανικών), το letcho και το σασλίκ (Σ.Σ. το δικό μας σουβλάκι)”.
Οι προτιμήσεις της όμως δεν σταματούν εκεί. Η Άγγελα αγαπάει να μαγειρεύει η ίδια όποτε μπορεί και εξακολουθεί να είναι επιρεασμένη απο τις γεύσεις της ανατολικής Ευρώπης. Τις αρέσει η πατατόσουπα, η πέστροφα και το κέικ δαμάσκηνο και, πάρα πολύ, το Mettwurst, χοιρινό λουκάνικο με sauerkraut. “Είναι πολύ γευστικό” λέει “και εύκολα κατψύχεται. Μπορείς να το βάλεις στην άκρη και θα είναι το ίδιο εύγευστο αργότερα”.
Το Lecsó, Leczo, lečo, Letscho, Lecho, σε διάφορες μικρές η πιο μεγάλες παραλλαγές θεωρείται παραδοσιακό φαγητό σε πολλές ανατολικο-ευρωπαϊκές χώρες, στην Τσεχία, Σλοβακία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία.
Να τώρα το Ουγγαρέζικο “Lecsó”, που το ‘χω δοκιμάσει στην Βουδαπέστη και μ’ αρέσει πολύ.
ΥΛΙΚΑ– 1 κιλό πράσινες πιπεριές – 700 γρ. φρέσκες τομάτες – 80 γρ. λαρδί – 150 γρ. κερμμύδια – αλάτι – 1/2 κουταλάκι πάπρικα – 30γρ. μπέηκον
ΕΚΤΕΛΕΣΗ– Ζεματάμε τις τομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και κόβουμε στα τέσσερα. Κόβουμε κατά μήκος τις πιπεριές σε λωρίδες. Κόβουμε το μπέηκον σε μικρούς κύβους και τηγανίζουμε στο λαρδί ή λάδι μέχρι να πάρει χρώμα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, μαγειρεύμε ανακατεύοντας για λίγα λεπτα κι ύστερα προσθέτουμε την πρώτα πάπρικα κι ύστερα τις πιπεριές και τις τομάτες. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά.
Σερβίρεται ως κύριο πιάτο ή ως γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα όπως κοτόπουλο ψητό, χοιρινή ή μοσχαρίσια μπριζόλα.
===οοο===οοο===οοο===οοο===οοο===οοο===οοο===οοο===οοο===
On a day like today, 22 November 2005, Angela Dorothea Merkel assumed the office of Chancellor of Germany for the first time. She will be elected again in 2009 and 20013. She is now preparing for a fourth re-election. Her political story -or history- is well known, especially to us Greeks, so that I don’t think I have to add anything to that. However, I did try to find what interests me most in such occasions: her connection to food.
Angela Merkel then, the leader with an annual salary of 303,000 E, grew up in East Germany at a time when people often queued for food and she has admitted that the fear of running short of consumer goods continues to haunt her many years after unification. In an interview to the magazine SUPERillu she admitted: “I still buy something as soon as I see it, even when I don’t really need it. It’s a deep-seated habit stemming from the fact that in an economy where things were scarce you just used to get what you could when you could.”. As for what she likes to eat, she said: “I’m particularly fond of solyanka (a meat and pickled vegetable soup), letcho and shashlik (a spicy kebab, like the Greek souvlaki),”
Her food “likes” don’t stop here though. Angela likes to cook whenever she gets the chance and she is still influenced by the East European tastes. She likes potato soup, trout and plum cake and especially Mettwurst, minced pork sausage with sauerkraut: ‘It’s robust and easy to freeze. You can always put it away and it will still be tasty after storing it” says Merkel.
Lecsó, Leczo, lečo, Letscho, Lecho, in different variations is considered to be traditional food in the Czech Republic, Slovakia, Croatia, Poland and Hungary. Here, I will give you the Hungarian Lecsó. I have tried it in Budapest and liked it a lot.
INGREDIENTS– 1 kg. green peppers – 700 gr. fresh tomatoes – 80 gr. lard – 150 gr. onions – salt – 1/2 tsp. paprika – 30 gr. streaky bacon
Scald the the tomatoes, skin and quarter. Core the peppers and cut lengthwise in strips. Dice bacon, fry in lard or oil till golden-brown, add finely chopped onions, stir for a minute, add paprika and then the peppers and tomatoes. Stew over slow fire.
Serve as a main dish or as a side dish with roast chicken, pork chop or beef steak.
pavlidiscartoons.com - Nov 22, 2016