Τρίτη, Ιουλίου 05, 2016

15 μουσικοί μέσα στο ενεργό ηφαίστειο της Νισύρου

Δεκαπέντε μουσικοί θα συναντηθούν για πρώτη φορά μουσικά και θα παίξουν μαζί, χωρίς να έχουν κάνει καμία πρόβα στο πιο γοητευτικό και φιλόδοξο site specific project που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα: στο υπέροχα απόκοσμο και φαντασιακό περιβάλλον ενός ενεργού ηφαιστειακού κρατήρα, κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης νύχτας λουσμένης στο φως της αυγουστιάτικης Πανσελήνου.

Τοποθετημένοι στην κοιλιά ενός μοναδικού φυσικού τοπίου, στη βάση ενός τεράστιου ηφαιστειακού κρατήρα διαμέτρου 300 μέτρων, σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας, τη Νίσυρο, οι μουσικοί θα πάρουν μέρος σε ένα πρωτοφανές πείραμα, δημιουργώντας ένα πολύωρο αυτοσχεδιαστικό μουσικό έργο επιτόπιας σύνθεσης.

Το δρώμενο θα ξεκινήσει με τη Δύση του ηλίου την Πέμπτη 18 Αυγούστου στις 19.58 και θα ολοκληρωθεί 634 λεπτά αργότερα, με την Ανατολή του ηλίου στις 06.32 το πρωϊνό της Παρασκευής, 19 Αυγούστου. Δεν πρόκειται απλά για ένα πρωτότυπο μουσικό εγχείρημα, αλλά για μια πραγματική δοκιμή αντοχών και μια μοναδική, κυριολεκτικά, εμπειρία ζωής, αφού δεν θα καταγραφεί (παρά μόνο φωτογραφικά) και δεν θα επαναληφθεί.

Ο Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος, που βρίσκεται πίσω από αυτό το μοναδικό project, γράφει σχετικά: «Τρέμουν τα δάχτυλά μου που είμαι σε θέση να μοιραστώ επίσημα την πιο τρελή ιδέα που είχα ποτέ (μετά την ιδέα του να γεννηθεί το six d.o.g.s in the first place), η οποία γίνεται πράξη χάρη σε μερικούς τρελούς ανθρώπους που δέχτηκαν να συμμετέχουν, να σαπορτάρουν και να στήσουν αυτόν τον αδύνατο άθλο. Στις 18 Αυγούστου, 15 από τους πιο αγαπημένους μου μουσικούς θα συνυπάρξουν για πρώτη φορά μαζί για 10 ώρες και 34 λεπτά (από τη δύση μέχρι την ανατολή), μέσα σε έναν τεράστιο ενεργό κρατήρα ηφαιστείου με το φως της Πανσελήνου να τους λούζει από πάνω».

Οι συμμετέχοντες μουσικοί προέρχονται από ένα ευρύ και εκ πρώτης όψεως ετερόκλητο background: αυτοσχεδιαστές, πειραματιστές, συνθέτες, κάποιοι της κλασσικής σχολής, κάποιοι της jazz, άλλοι της ηλεκτρονικής και της παραδοσιακής.

Με τις φωνές τους, ηλεκτρικές κιθάρες, κοντραμπάσο, tapes, φλάουτο, κρουστά, πιάνο, samples, κανονάκι, βιολοντσέλο, laptops, πλήκτρα, τσαμπούνα, κλαρίνο και κρουστά, ανάμεσα σε άλλα, θα δημιουργήσουν ετερόκλητους ήχους σε απόκριση του ετερόκλητου τοπίου γύρω τους.

Με μοναδική πηγή φωτός τη σελήνη και χωρίς καμιά προηγούμενη μεταξύ τους πρόβα, οι 15 θα δημιουργήσουν ένα τέλειο σχήμα: έναν κύκλο, στον οποίο θα εισέλθουν μεν όλοι μαζί ξεκινώντας να παίζουν ταυτόχρονα, από τον οποίο θα εξέρχονται όμως και στον οποίο θα επιστρέφουν καθένας ανάλογα με τις αντοχές και την ανταπόκρισή του στο παγανιστικό work in progress που θα εξελίσσεται γύρω του, με θεατές όσους τυχερούς τολμήσουν να γίνουν μάρτυρες αυτής της αλλιώτικης βραδιάς και ενορχηστρωτή το ίδιο το ηφαίστειο.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία κατά τη διάρκεια της Γιγαντομαχίας, όταν θεοί και Τιτάνες πολεμούσαν μεταξύ τους, ο Ποσειδώνας έκοψε με την τρίαινά του ένα κομμάτι από την Κω και το εκσφενδόνισε στον γίγαντα Πολυβώτη. Ο βράχος πέτυχε τον στόχο του, καταπλάκωσε τον γίγαντα κι εκείνος έκτοτε προσπαθεί να τον ξεφορτωθεί φυσώντας και ξεφυσώντας. Ο βράχος αυτός είναι η Νίσυρος και οι καπνοί που αναδύονται από τους ηφαιστειακούς κρατήρες δεν είναι τίποτα άλλο από τα χνώτα του Πολυβώτη.

Στην πραγματικότητα ολόκληρη η Νίσυρος είναι ένα ηφαίστειο, μέρος του ενεργού ηφαιστειακού τόξου της νότιας Ελλάδας (μαζί με τα Μέθανα, τη Μήλο και τη Σαντορίνη). Ο Στέφανος, ένας από τους 5 κρατήρες της Νισύρου, είναι ο μεγαλύτερος υδροθερμικός κρατήρας στον κόσμο.

Συμμετέχουν αλφαβητικά οι καλλιτέχνες: Γιάννης Αναστασάκης (Ηλεκτρική Κιθάρα, Live Sampling), Ταξιάρχης Γεωργούλης (Ούτι), Τάνια Γιαννούλη (Πιάνο), Dead Gum (Ηλεκτρική Κιθάρα, Ηλεκτρονικά, Φωνητικά), Μιχάλης Καλκάνης (Κοντραμπάσο), KOSTADIS (Modular Electronics, DIY Contact Mic, Ribbon Devices, Φωνητικά), Σοφία Λαμπροπούλου (Κανονάκι), Sébastien Marteau (Πνευστά), Ορέστης Μπενέκας (Synthesizers, Loops),, Στράτος Μπιχάκης (Data Sonification, Modular Synthesizer), Βασίλης Ντοκάκης (Ηλεκτρική Κιθάρα, Synthesizers, Ηλεκτρονικά), Σταύρος Παργινός (Τσέλο), Στέλιος Ρωμαλιάδης (Φλάουτο), Σοφία Σαρρή (Φωνητικά), Χρίστος Χονδρόπουλος (Τύμπανα, Κρουστά)

634 λεπτά μέσα στο ηφαίστειο
Έναρξη: Πέμπτη 18 Αυγούστου στις 19.58
Λήξη: Παρασκευή 19 Αυγούστου στις 06.32

Κρατήρας Στέφανος, Κοιλάδα Ηφαιστείου, Νίσυρος
Είσοδος ελεύθερη

Μια συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του six d.o.g.s


nooz - Jul 05, 2016

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More