Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω του 1,5 δισ. ευρώ έχουν καταστήσει ευάλωτες τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις απέναντι στα ξένα επενδυτικά κεφάλαια -
«Τεράστιο πλήγμα για το τουριστικό προϊόν της Αθήνας» και «καμπανάκι για τον αφελληνισμό των ξενοδοχείων» αποτελεί για τους εκπροσώπους του ξενοδοχειακού κλάδου το ξαφνικό κλείσιμο του ιστορικού ξενοδοχείου Athens Ledra, έπειτα από 33 χρόνια λειτουργίας του.Παρά την άνοδο του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα και την αύξηση των τουριστικών εσόδων τα τελευταία χρόνια μόνο στην Αθήνα έχουν βάλει «λουκέτο» συνολικά 73 ξενοδοχεία!
Επιχειρηματίες του τουρισμού επισημαίνουν, σύμφωνα με Τα Νέα, πως οι μεγάλες και φορτωμένες με δάνεια ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λειτουργούν όπως το καπάκι στην κατσαρόλα, καθώς μέχρι τώρα δεν επέτρεπαν στην υπόλοιπη αγορά να ανασάνει, εξασφαλίζοντας για λογαριασμό τους τη μερίδα του λέοντος των χρηματοδοτήσεων από το τραπεζικό σύστημα.
Πάντως πέραν των 20 προβληματικών ομίλων, ο αριθμός των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που βρίσκονται στο «κόκκινο» ξεπερνούν τις 300.
Όλοι αναμένουν πλέον ότι τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών ξενοδοχείων θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή ζήτησης πολλών distress funds καθώς η άνοδος του ελληνικού τουρισμού διασφαλίζει ένα μίνιμουμ αποκόμισης γρήγορου κέρδους για τον δανειστή.
Κορυφαίοι επιχειρηματίες του τουρισμού, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη μεταβίβαση των μονάδων τους αντί πινακίου φακής σε ξένα funds προκρίνουν τη λύση να τους επιτραπεί αρχικά να αναζητήσουν οι ίδιοι κεφάλαια για την σωτηρία των μονάδων τους. Εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό, στη συνέχεια θα ανοίξει ο δρόμος για τους επενδυτές.
Σε κάθε περίπτωση το σύνολο των ξενοδόχων απορρίπτει την ιδέα μεταβίβασης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων σε ξένα funds σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
Υποστηρίζουν πως μια τέτοια επιλογή θα προκαλούσε σοκ στην αγορά, καθώς η μεταβίβαση των δανείων σε ξένα funds θα οδηγούσε σε κλείσιμο συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αφήνοντας στον αέρα χιλιάδες εργαζομένους.
news.gr - Jun 04, 2016