Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2016

Στις 24 Ιουλίου η πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση

Στις 24 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο Τσίπρας θα παρουσιάσει την κυβερνητική πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ταυτόχρονα ανοίγει ο διάλογος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Επιχείρηση αποσταθεροποίησης βλέπει η κυβέρνηση πίσω από δημοσιεύματα και δηλώσεις για το 13ο και 14ο μισθό. 

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξερχόμενοι της σύσκεψης, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Κουρουμπλής και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, ανέφεραν ότι στις 24 Ιουλίου, ημέρα της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στον ελληνικό λαό την πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Θα προηγηθεί ευρεία διαβούλευση, καθώς απόφαση της κυβέρνησης είναι η πρόταση να τεθεί σε διακομματικό διάλογο, αλλά και σε διάλογο με την ίδια την κοινωνία. Ταυτόχρονα, ανοίγει ο διάλογος για την αλλαγή του του εκλογικού νόμου στη βάση της απλής αναλογικής.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι τώρα που ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα και συνθήκες αποσταθεροποίησης, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος πήρε θέση επί αβάσιμων δημοσιευμάτων.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης ή επιμερισμού του 13ου και του 14ου μισθού, υποστήριξε πως είναι πρόταση του ΣΕΒ, την οποία η κυβέρνηση δεν έχει κάνει δεκτή.

Από την πλευρά του ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε και αυτός ότι στις 24 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα προηγηθεί ευρεία διαβούλευση, καθώς απόφαση της κυβέρνησης είναι η πρόταση να τεθεί σε διακομματικό διάλογο, αλλά και σε διάλογο με την ίδια την κοινωνία, είπε ο Π. Κουρουμπλής, επισημαίνοντας ότι ταυτόχρονα ανοίγει ο διάλογος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στη βάση της απλής αναλογικής.


huffingtonpost - Jun 06, 2016
___________________________
 

Αντεπίθεση με αναθεώρηση Συντάγματος 

και 

ολίγον από απλή αναλογική

Ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στις 24 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει την πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου.
AdTech Ad

Η πρόταση της κυβέρνησης θα είναι έτοιμη στις 20 Ιουλίου, μέσα από διάλογο διακομματικό και μέσα από την κοινωνία, πρόσθεσε ο κ.Κουρουμπλής.

Ταυτόχρονα ανοίγει ο διάλογος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, στη βάση της απλής αναλογικής.

Η απλή αναλογική και το μπόνους είναι το βασικό αντικείμενο των αντικρουόμενων απόψεων που έχουν καταγραφεί έως τώρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και έχει να κάνει με την επόμενη εκλογική μάχη, αλλά και με το γεγονός ότι η ΝΔ φαίνεται να έχει παγιώσει μια δημοσκοπική πρωτιά το τελευταία διάστημα. Αν η εικόνα δεν αλλάξει είναι σαφές πως η απλή αναλογική θα "δυσκολέψει" τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον δρόμο προς την εξουσία.  Για "αποτύπωση της στιγμής" κάνουν λόγο κυβερνητικά στελέχη που πιστεύουν πως το κλίμα είναι αναστρέψιμο, αν η ατζέντα αλλάξει το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως το νέο εκλογικό σύστημα που ευνοεί τις συνεργασίες φαίνεται να συμφέρει σε μεγάλο βαθμό και το δεύτερο κόμμα.

Στην μείωση του μπόνους από τις 50 στις 20 ή 30 έδρες φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση θέλοντας να κάνει τον εκλογικό νόμο αναλογικότερο, αλλά συγχρόνως να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ακυβερνησίας.

Το μπόνους θα μπορεί να κατανέμεται ακόμα και στο κόμμα που έρχεται δεύτερο, το οποίο, όμως θα έχει προβλέψει να προχωρήσει σε προεκλογική προγραμματική συμφωνία με άλλον ή άλλους σχηματισμούς. Τα κόμματα δεν θα χάνουν την αυτοτέλειά τους, θα πρέπει όμως συνεργαζόμενα να ξεπερνούν το 40%.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον υπάρχουν κορυφαία στελέχη που εκτιμούν πως οι συνεργασίες θα ευνοηθούν και θα υπάρχουν πολλές ανακατατάξεις στο πεδίο της κεντροαριστεράς. Το "τυράκι" των επιπλέον θέσεων από το μπόνους, αλλά και η συμμετοχή στον κυβερνητικό σχηματισμό είναι τα θετικά στοιχεία για τα μικρότερα κόμματα, που, όμως τα "φοβίζει" το ενδεχόμενο "αφανισμού" τους.

Δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή για τις μονοεδρικές περιφέρειες, αλλά και για το πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Στις σκέψεις των επιτελών του υπουργείου Εσωτερικών είναι να θεσπιστεί ανώτατη θητεία για κάθε βουλευτή  τα 12 έτη, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η ψήφος από τα 17.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, εξετάζεται η περίπτωση της "ανατρεπόμενης λίστας" μέσω της οποίας τα κόμματα με δικές τους προκριματικές διαδικασίες θα ορίζουν τον πρώτο βουλευτή του ψηφοδελτίου ανά εκλογική περιφέρεια, που θα εκλέγεται με λίστα, ενώ οι επόμενοι θα εκλέγονται κανονικά με σταυρό

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος από την πλευρά του σχολιάζοντας τις πληροφορίες για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, υποστήριξε ότι: "Τώρα που τελειώνει η αξιολόγηση, κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης". Επιτέθηκε επίσης στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόταση επιμερισμού του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι πρόκειται για πρόταση του ΣΕΒ, την οποία η κυβέρνηση δεν έχει κάνει δεκτή.


news247 - Jun 06, 2016

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More