Τρίτη, Μαΐου 24, 2016

Σημαντική αύξηση σε χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια στις θάλασσες


Τη στιγμή που οι πληθυσμοί των ψαριών μειώνονται -

Μπορεί οι άνθρωποι με τις διάφορες δραστηριότητές τους να έχουν επιφέρει δραστικές αλλαγές στις θάλασσες, κάνοντας τη ζωή δύσκολη σε πολλά ψάρια και άλλους οργανισμούς, όμως φαίνεται πως αυτό δεν ισχύει για τα χταπόδια, τα καλαμάρια, τις σουπιές και τα άλλα κεφαλόποδα με τα πλοκάμια τους. Ο πληθυσμός αυτών των ασπόνδυλων εμφανίζει συνεχή και σημαντική αύξηση στους ωκεανούς του πλανήτη εδώ και 60 τουλάχιστον χρόνια, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη θαλάσσια βιολόγο δρα Ζόε Νταμπλντέι του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", βάσισαν τις εκτιμήσεις τους στο πόσα κεφαλόποδα πιάνονται στα δίχτυα των ψαράδων του πλανήτη μετά το 1953. Διαπιστώθηκε μια διαχρονική αύξηση των πληθυσμών τους σε όλη τη Γη, ανεξαρτήτως βάθους θαλασσών και κατά πόσο ζουν στις ανοιχτές θάλασσες ή κοντά στις ακτές.

Τα κεφαλόποδα είναι πλάσματα που παράγουν τεράστιους αριθμούς απογόνων, αναπτύσσονται γρήγορα, έχουν μικρή διάρκεια ζωής (συνήθως ένα έως δύο χρόνια) και -όπως τα τρωκτικά- θεωρούνται άκρως ευπροσάρμοστα στις αλλαγές του περιβάλλοντος χάρη στη φυσιολογία τους. Επίσης, έχουν τρομερή όρεξη (μερικά είδη τρώνε έως το 30% του βάρους τους καθημερινά) και δεν είναι πολύ επιλεκτικά στην τροφή τους, ενώ αποικίζουν εύκολα νέες περιοχές.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι είναι δύσκολο να προβλέψουν κατά πόσο η αύξηση στους αριθμούς των κεφαλόποδων θα συνεχισθεί σε βάθος χρόνου, ιδίως καθώς θα αυξάνεται η θερμοκρασία και η οξίνιση των ωκεανών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Μία εξήγηση για τον διαρκή πολλαπλασιασμό των κεφαλόποδων είναι ότι έχουν ευνοηθεί από την υπεραλίευση άλλων ειδών, που αποτελούν ανταγωνιστές τους. Είναι όμως καλή εξέλιξη η αύξησή τους; Κανείς δεν ξέρει προς το παρόν. Όλοι πάντως συμφωνούν ότι πρέπει πλέον να μελετήσουν περισσότερο το ζήτημα, καθώς, σε σχέση με άλλους θαλάσσιους οργανισμούς, τα κεφαλόποδα δεν είχαν έως τώρα τύχει της δέουσας προσοχής.


Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ / www.lifo.gr - May 24, 2016

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More