Παρασκευή, Μαρτίου 04, 2016

Επετειακή έκθεση για την Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα


Πλήθος πολιτών με ελληνικές, βρετανικές και αμερικάνικες σημαίες ζητωκραυγάζουν καθώς Βρετανικά και Ινδικά στρατεύματα καταφθάνουν στην Ρόδο μετά την υπογραφή της άνευ όρων συνθηκολόγησης των γερμανικών δυνάμεων. Ρόδος, 1945.

Με αφορμή την επέτειο της Ένωσης της Δωδεκανήσου, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τον δήμο Κω, παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο «7 Μαρτίου 1948: η ολοκλήρωση μιας πορείας».

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κω (Χάνι) και θα εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, στις 12.45 μετά το μεσημέρι.

Αναμένοντας την άφιξη του Γενικού Διοικητή σε κάποιο από τα χωριά των Δωδεκανήσων, 1948-1950.
 
Μια ιερή στιγμή

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την οριστική ήττα των Γερμανών, η Ελλάδα ανέκτησε τα εδάφη που είχαν καταπατήσει οι Βούλγαροι, και προσάρτησε τα Δωδεκάνησα, που κατείχαν μέχρι τότε οι Ιταλοί. Η ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα αποφασίστηκε στο Παρίσι, από το Ανώτατο Συμβούλιο των τεσσάρων Μεγάλων Δυνάμεων: Αγγλίας, ΗΠΑ, Γαλλίας και ΕΣΣΔ, και επικυρώθηκε με την Ελληνοϊταλική Συνθήκη Ειρήνης, που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 1947, στο Παρίσι.

Καΐκι φορτωμένο με πρόβατα στο λιμάνι της Καλύμνου το 1935. Φωτογραφία της Έλλης Παπαδημητρίου.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, οι βρετανικές στρατιωτικές Αρχές μεταβίβασαν τη διοίκηση των νησιών στην Ελλάδα. Η επίσημη τελετή της ένωσης έγινε στις 7 Μαρτίου 1948 πανηγυρικά και μέσα σε άκρατο ενθουσιασμό των κατοίκων της Δωδεκανήσου και πολλών άλλων Ελλήνων, που βρέθηκαν εκεί, για να ζήσουν την ιερή αυτή στιγμή. Τα νησιά αποτέλεσαν το τελευταίο τμήμα, που ενώθηκε οριστικά με τη Μητέρα Ελλάδα, την 31η Μαρτίου του 1947.

Μέσα από ντοκουμέντα

Διαρθρωμένη σε έξι ενότητες, η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, εφημερίδες, έντυπα και οπτικοακουστικά τεκμήρια, που αναδεικνύουν τα πολιτικά, στρατιωτικά και διπλωματικά γεγονότα, τα οποία συνθέτουν την ιστορία της Ένωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, το Μουσείο Μπενάκη, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές και εκδόσεις ανεκτίμητης αξίας.


 
Πληροφορίες

Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κω (Χάνι): Γρηγορίου Ε´ και Α. Ιωαννίδη - Κως, τηλ.: 2242 360437.


πηγή: naftemporiki.gr - Mar 04, 2016

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More