Η μάχη δεν έχει τελειώσει, είναι ακόμη μπροστά μας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τον «ένα χρόνο κυβέρνησης της Αριστεράς».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, σημειώνοντας ότι «πήραμε ευθύνες μεγαλύτερες από το μπόι μας. Είμαστε περήφανοι που δώσαμε αυτές τις ιστορικές μάχες, που δώσαμε ανάσα αξιοπρέπειας, που συγκρουστήκαμε με ένα συντηρητικό κατεστημένο στην Ευρώπη».
«Η μάχη δεν έχει τελειώσει, είναι ακόμη μπροστά μας. Η Ευρώπη, ένα χρόνο μετά, δεν είναι ίδια. Η σπορά που ρίξαμε γονιμοποιείται και ήδη έχουμε τους πρώτους καρπούς αυτής της εξέλιξης» ανέφερε σχετικά.
Όσον αφορά στα σενάρια περί εκτροπής, έκανε λόγο για «αμετανόητους και δογματικούς», καθιστώντας σαφές ότι «όσο και αν παλεύουν, η κυβέρνηση αυτή θα προχωρήσει και θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Θα κλείσει η αξιολόγηση και θα έρθει η ρύθμιση του χρέους». Θα κουραστούν κάποιοι να βρίσκονται στις θέσεις της αντιπολίτευσης, συμπλήρωσε.
«Η συμφωνία έχει δυσκολίες»
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι αυτοί που φέσωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, τώρα μας κουνούν το δάχτυλο και μας ζητούν τα ρέστα. «Ο λαός θυμάται και γνωρίζει καλά ότι στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σχοινί» επανέλαβε.
Ο ίδιος πάντως, παραδέχθηκε ότι «η συμφωνία έχει δυσκολίες, περιλαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, αλλά εμπεριέχει την προοπτική εξόδου από την κρίση. Δεν περιλαμβάνει υψηλά πλεονάσματα, που είναι το άλλο όνομα της λιτότητας. Ανοίγει το δρόμο για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που θα είναι η μάχη των μαχών για την κυβέρνηση της Αριστεράς».
«Θα έδινε μάχη η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη να προστατέψει τις συντάξεις; Πιστεύει κανείς ότι η Ν.Δ. του νεοφιλελεύθερου κ. Μητσοτάκη θα έδινε μάχη για να προστατευτεί η πρώτη κατοικία; Θα έδινε μάχη για τον ΑΔΜΗΕ; Για να περιορίσει τις ιδιωτικοποιήσεις σε εννέα; Δεν θα έδιναν αυτές τις μάχες, γιατί δεν πιστεύουν αυτές τις μάχες. Η ιδεολογία και οι θέσεις τους είναι αυτά που πιστεύουν οι δανειστές και το ΔΝΤ» συνέχισε, εξαπολύοντας επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «θα συνεχίσουμε στον δρόμο της μάχης, φροντίζοντας να διασφαλίσουμε συνθήκες σταθερότητας και να κερδίζουμε βήμα – βήμα για τον ελληνικό λαό. Αυτοί που παραδόθηκαν αμαχητί στους δανειστές, η συμμαχία του «ναι», τους βλέπουμε να συσπειρώνονται για να μας γυρίσουν πίσω στα χρόνια της διαφθοράς, της ανομίας των ισχυρών και της αφαίμαξης των πολλών».
«Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο»
Όσον αφορά στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, διαβεβαίωσε ότι είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και είμαστε έτοιμοι να δείξουμε ευελιξία. «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση μπορεί να δέχεται βελτιώσεις, αλλά πρέπει να προχωρήσει, δεν αντέχει άλλο. Όλοι γνωρίζουν ότι γι’ αυτή την κατάσταση δεν ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε εμείς η κυβέρνηση που οδήγησε σε ύφεση 25% αλλά είμαστε εμείς που πρέπει να σταθούμε με ευθύνη. Δεν γίνεται σε μία χώρα με λιγότερο από 4 εκατ. ενεργό πληθυσμό να στηρίζονται 2,5 εκατ. συνταξιούχοι» ανέφερε.
Πρόσθεσε δε, ότι κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε το ύψος των συντάξεων. Προτείνουμε το βάρος της αναγκαίας αλλαγής να το μοιραστούμε με κοινωνική δικαιοσύνη. Επιλέγουμε να μαζέψουμε τους πόρους όχι από περικοπές, αλλά από μία μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, που προς τιμήν τους, δέχονται και οι ίδιοι».
«Έρχονται βελτιωτικές ρυθμίσεις»
Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιωτικών ρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι «προχωράμε στις αναγκαίες διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, προκειμένου να προστατευτούν οι νέοι επιστήμονες και τα χαμηλά εισοδήματα». Στόχος μας, διαβεβαίωσε, είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών, ενώ επανέλαβε ότι θέλουμε να κάνουμε έναν εξαντλητικό και ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες. Δεν γίνεται κάποιοι που έκανα καμπάνια υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα να παρουσιάζουν σήμερα τους επαναστάτες, έσπευσε να σημειώσει.
«Στις κινητοποιήσεις των αγροτών υπάρχουν κάποιοι που παίρνουν χιλιάδες ευρώ σε ενισχύσεις, ενώ κάποιοι άλλοι, που είναι η πλειοψηφία, λαμβάνουν ενισχύσεις λιγότερες από τις δαπάνες τους» συνέχισε.
Η απάντηση στα περί «κομματικού κράτους»
Ειδική μνεία έκανε στις καταγγελίες περί «κομματικού κράτους», υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να κανιβαλίζουν και να παραχαράσσουν την πραγματικότητα». Όπως υπενθύμισε, η πρώτη πράξη της κυβέρνησης ήταν να μειώσει τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων κατά 25%. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει 630 μετακλητούς υπαλλήλους, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είχε 1.240» τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την κατάθεση δύο νομοθετημάτων, σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο και το εκλογικό σύστημα, ενώ ξεκαθάρισε ότι τον επόμενο μήνα θα υπάρξει και η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, με τη δημοπράτηση των αδειών.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φωτοβολίδα στην Ιστορία»
«Ο λαϊκός κόσμος έχει δίκιο να αγωνιά και να διαδηλώνει, δεν φοβόμαστε εμείς τον δρόμο, δεν βλέπουμε τους ανθρώπους που διαδηλώνουν ως εχθρούς. Μ’ αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε έναν ουσιαστικό και συνεχή διάλογο. Αυτή είναι η διαφορά μας με το παλιό πολιτικό σύστημα. Δικό μας εχθρός δεν είναι ο λαός που παλεύει, αλλά η λιτότητα. Ο λαός γνωρίζει ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παλέψει για τα δικαιώματά του» συνέχισε ο Πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποτελέσει μία φωτοβολίδα στην Ιστορία.
«Η φετινή χρονιά θα είναι το έτος μηδέν για την έξοδο από την κρίση, για τον τερματισμό της επιτροπείας. Σε πέντε χρόνια από τώρα, το 2021, φιλοδοξούμε να έχουμε φτιάξει μία άλλη Ελλάδα. Γράφουμε ιστορία με τους αγώνες μας. Αγωνιζόμαστε για να φέρουμε την πραγματικότητα κοντά στα οράματά μας» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
πηγή: naftemporiki - Jan 24, 2016