Η σκληρή γραμμή του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ γίνεται, και επισήμως πλέον, η επίσημη γραμμή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: Καμία γέφυρα συνεννόησης ή συναίνεσης με την κυβέρνηση, υπεράσπιση των πεπραγμένων της περιόδου Σαμαρά – Βενιζέλου με πρώτο το PSI, και αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα.
Στο πλαίσιο αυτό, και μετά τη μετωπική σύγκρουση Φώφης Γεννηματά και Αλέξη Τσίπρα στη σύσκεψη των αρχηγών, η μάχη περνά σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Και ήδη, χθες το βράδυ, 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ανάμεσά τους και ο Ευάγγελος Βενιζέλος – έδειξαν το επόμενο πεδίο της σύγκρουσης καταθέτοντας επερώτηση στη Βουλή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ζητώντας εξηγήσεις από τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας για την «παράδοση των ελληνικών τραπεζών σε ξένα funds έναντι πινακίου φακής».
Οι δύο υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, γιατί «επέτρεψαν την πλήρη απαξίωση του πιστωτικού συστήματος προκαλώντας ανήκεστη βλάβη στο Ελληνικό Δημόσιο, γιατί «πέταξαν λευκή πετσέτα στις απαιτήσεις του κουαρτέτου και απέκλεισαν τους Έλληνες μετόχους και το ΤΧΣ από την ανακεφαλαιοποίηση» και «γιατί παρέδωσαν τα πιστωτικά ιδρύματα έναντι ενός «πινακίου φακής» σε ξένους επενδυτές».
Η επερώτηση ήρθε μετά από πληροφορίες ότι στη Χαριλάου Τρικούπη εξετάστηκε σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητηθεί εξεταστική επιτροπή για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών – προοπτική που, προς το παρόν, φέρεται να πάγωσε λόγω του ελάχιστου χρόνου που έχει περάσει από τις εκλογές.
Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τις διαρροές αυτές αλλά και την κίνηση των 16 βουλευτών σημείωναν ότι δεν είναι άσχετες με την σκληρή κριτική που δέχεται η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου για το PSI, τις συνέπειες που είχε στα ασφαλιστικά ταμεία και την εξεταστική επιτροπή για τα Μνημόνια. «Ο Βενιζέλος αμύνεται και αντεπιτίθεται διά της Φώφης», έλεγε χαρακτηριστικά χθες κυβερνητικό στέλεχος, ενώ οι ίδιες πηγές επεσήμαναν και την κοινή, έως και ταυτόσημη ρητορική που έχουν πλέον ο πρώην και η νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Οι πλέον ενδεικτικές αυτής της ταύτισης ίσως είναι οι φράσεις που χρησιμοποίησαν πρώτα ο Ευάγγελος Βενιζέλος κι αμέσως μετά η Φώφη Γεννηματά καλώντας αφ’ ενός εμμέσως τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και, βάλλοντας, αφ’ ετέρου κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη σύγκλιση του συμβουλίου των αρχηγών αλλά και για την κριτική που άσκησε στο PSI.
«Αν ο κ. Τσίπρας δεν έχει πλειοψηφία κυβερνητική και χρειάζεται μια άλλη πλειοψηφία τότε η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση, διότι άλλη πλειοψηφία σημαίνει άλλη κυβέρνηση», δήλωνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την παραμονή της σύσκεψης των αρχηγών, για να τον επαναλάβει, σχεδόν αυτούσιο, προχθές το βράδυ στη συνέντευξή της στο Mega η Φώφη Γεννηματά: «Εάν δεν μπορεί ( ο Αλέξης Τσίπρας) θα πρέπει να έρθει να μας πει, δεν μπορώ, δεν έχω τη δεδηλωμένη. Άλλο αυτό κι άλλο να μας λέει εγώ είμαι κυβέρνηση, εγώ έχω τη δεδηλωμένη», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ανάλογη ήταν και η ταύτιση των δύο στις αιχμές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Ατυχή επί της ουσίας» και «ατυχή θεσμικά» χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την κριτική που άσκησε ο Προκόπης Παυλόπουλους σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του PSI στα ασφαλιστικά ταμεία. Και περίπου τις ίδιες φράσεις χρησιμοποίησε η Φώφη Γεννηματά στην επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαμαρτυρόμενη επειδή στην ατζέντα της σύσκεψης των αρχηγών συμπεριέλαβε το ασφαλιστικό: «Για θεσμικούς λόγους, λόγους ουσίας και αρχής δεν πρόκειται να έχουμε καμία συμμετοχή σε σχετική συζήτηση υπό την Προεδρία σας», έγραψε.
Κατά άλλες πηγές, πιο κοντινές στη Χαριλάου Τρικούπη, η εν λόγω ταύτιση και συμπόρευση στη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή έχει συμπαρασύρει και άλλες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένου και του Κώστα Λαλιώτη που φέρετο αρχικά να ήταν και ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της σύγκλισης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος ο Κώστας Λαλιώτης, πάντως, διέψευσε κάθε εμπλοκή, συνευθύνη και συναπόφαση την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας με δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Τα όποια πρόσφατα δημοσιεύματα δεν με ενδιαφέρουν και δεν με αφορούν, διότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και την αλήθεια. Η διαμόρφωση των θέσεων, των επιλογών και των αποφάσεων του ΠΑΣΟΚ καθορίζεται από την πρόεδρό του και τα θεσμικά συλλογικά όργανά του, το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα».
tvxs - Dec 01, 2015