Παρασκευή, Νοεμβρίου 27, 2015

Διέξοδο δια του διαλόγου αναζητά η κυβέρνηση

Ανάλυση της Νικόλ Λειβαδάρη από το Tvxs - 27 Νοε. 2015 - 

M’ έναν εθνικό διάλογο που τορπιλίζεται εκ προοιμίου και με δύσβατο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο μπροστά της, η κυβέρνηση αναζητεί διέξοδο από το ναρκοπέδιο του ασφαλιστικού.

Ο Αλέξης Τσίπρας αντιμέτωπος με την πιο μεγάλη ίσως πρόκληση του τρίτου Μνημονίου, με περιορισμένα περιθώρια χρόνου και ευελιξίας έναντι των δανειστών και με εξίσου περιορισμένες κοινοβουλευτικές αντοχές, φέρνει στην πρώτη γραμμή την στρατηγική της «συνεννόησης». Θέτει μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση «ενώπιον των εθνικών διλημμάτων», όπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κυβερνητική πηγή, ζητά συνευθύνη και συνδιαμόρφωση προτάσεων και ποντάρει είτε στην, ελάχιστη έστω, συναίνεση, είτε στις πολιτικές εντυπώσεις από μια στείρα άρνηση των «νεο-αντιμνημονιακών μετανοημένων».

Το πρώτο βήμα στο πλαίσιο αυτό ήταν το – προαναγγελθέν – αίτημά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, το ασφαλιστικό και το προσφυγικό. Σήμερα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει ο ίδιος στο τηλέφωνο τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους προσδιορίσει το ακριβές πλαίσιο του διαλόγου και να ανιχνεύσει προθέσεις, με στόχο η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο να γίνει αύριο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η προσωπική επικοινωνία Τσίπρα με τους αρχηγούς ήταν και αίτημα του Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος ήθελε να έχει την κατ’ αρχήν συμφωνία των κομμάτων πριν η Προεδρία προχωρήσει στην επίσημη πρόσκληση.

Οι οιωνοί, ωστόσο, δεν παραπέμπουν σε προσδοκίες ουσιαστικού αποτελέσματος. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει ναυαγός των εσωτερικών της αδιεξόδων και αναζητεί επί ματαίω κοινή γραμμή απέναντι στο προσκλητήριο Τσίπρα. Ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης διαμηνύει ότι θα προσέλθει μεν στη σύσκεψη αλλά δηλώνει «μη πολιτικά εξουσιοδιοτημένος» για την όποια απόφαση, ο Απόστολος Τζιτζικώστας εντοπίζει «πολιτικά ύποπτα» στοιχεία στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απέχει και συγγράφει δεκαλόγους για το πώς αστόχησαν τα… laptops στο εκλογικό φιάσκο της περασμένης Κυριακής και ο Μάκης Βορίδης προτείνει παραίτηση Τσίπρα και νεκρανάσταση της κυβέρνησης Σαμαρά. Με αυτές τις παραμέτρους, μάλλον δύσκολα ο πρωθυπουργός μπορεί να προσβλέπει σε διάλογο ή ακόμη και σε διαφωνία ουσίας με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε ψυχρές σφαίρες και σε απόσταση ασφαλείας κινούνται και τα πρώτα μηνύματα από την ελάσσονα αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ επιλέγει συνεννόηση αλα καρτ λέγοντας «ναι» σε διάλογο για τα θέματα υψηλής, εθνικής πολιτικής αλλά όχι και για το επώδυνο ασφαλιστικό, ο Σταύρος Θεοδωράκης με εμφανή χροιά προσωπικής πικρίας δηλώνει ότι «δεν θα εξαπατηθεί για δεύτερη φορά» κι ο Βασίλης Λεβέντης γίνεται το όχημα που βάζει και επισήμως στο τραπέζι το σενάριο της συγκρότησης «οικουμενικής κυβέρνησης τεχνοκρατών».
«Η μάχη με τους δανειστές για το ασφαλιστικό θα είναι δύσκολη και σκληρή. Και όλα τα κόμματα οφείλουν, αν μη τι άλλο, να πουν καθαρά εάν θέλουν ή όχι να συμβάλουν σ’ αυτή τη μάχη. Εάν πουν όχι, θα κριθούν γι αυτό», ήταν η απάντηση που έδιναν χθες κυβερνητικές πηγές σ’ αυτή την ψυχρή, πρώτη απάντηση στην πρόσκληση διαλόγου. Είτε κριθεί όμως, είτε όχι, και είτε συνυπέγραψε, είτε όχι, την συμφωνία του Αυγούστου με τους δανειστές, η αντιπολίτευση δείχνει αποφασισμένη να μην λερώσει τα χέρια της με το ασφαλιστικό. Και, επί του παρόντος, έχει την πολυτέλεια να μην το κάνει.

Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο και για την κυβέρνηση. Το κλείσιμο του ασφαλιστικού βρίσκεται στον πυρήνα των απαιτήσεων του ΔΝΤ και αποτελεί σκληρό «προαπαιτούμενο» για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, οι πιο κρίσιμοι άξονες της πρότασης Κατρούγκαλου που θα καθορίσουν και τις μειώσεις των συντάξεων παραμένουν άγνωστες και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αριθμεί πλέον μόνον 153 μέλη. Όλα αυτά δεν προμηνύουν εύκολο Δεκέμβρη για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση και οι εναλλακτικοί δρόμοι δεν είναι απεριόριστοι…

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More