Κυριακή, Οκτωβρίου 25, 2015

ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ - Σε κλοιό πιέσεων η Ελλάδα στη μίνι Σύνοδο για το προσφυγικό


Σε κλοιό πιέσεων η Ελλάδα στη μίνι Σύνοδο στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, ώστε η χώρα μας να μην επιτρέπει την έξοδο περισσότερων προσφύγων την ώρα που πολλές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα -όπως μεταδίδει η Deutsche Welle- να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία των λεγόμενων hot spot για την καταγραφή των προσφύγων.

Στο προσχέδιο της ανακοίνωσης γίνεται λόγος για 50.000 θέσεις. Κάτι που ανέφερε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, νωρίτερα. Διαφωνία φαίνεται να υπάρχει για το εάν τα hot spot θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την καταγραφή και την κατανομή των προσφύγων ή και για την επαναπροώθηση όσων δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις παραμονής. Την τελευταία άποψη υιοθετούν η Γερμανία και η Κομισιόν.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega, η Ελλάδα αντιμετωπίζει επί της ουσίας τον κίνδυνο αφενός μεν της δημιουργίας καταυλισμών δεκάδων χιλιάδων προσφύγων αφετέρου δε της σφράγισης των προς βορρά συνόρων της.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το σχέδιο της Κομισιόν που δημοσίευσε το περιοδικό Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο θα ζητηθεί η δημιουργία κέντρου υποδοχής 50.000 προσφύγων στην Αττική. Σχέδιο για το οποίο η ελληνική πλευρά δήλωνε άγνοια και αντίθεση.

Πολλές είναι οι χώρες που είναι έτοιμες να κλείσουν τα σύνορά τους εάν δεν ικανοποιήσουν οι Βρυξέλλες τα οικονομικά και πολιτικά τους αιτήματα.

Το πρόβλημα για την Ελλάδα έγκειται στην περίπτωση να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο η Γερμανία δημιουργώντας το φαινόμενο ντόμινο.

Τι ζητά η Ελλάδα και τι απορρίπτει

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δεχτεί έως και 20.000 πρόσφυγες, υπό προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο ότι η Ελλάδα δηλώνει διατεθειμένη να ενισχύσει σημαντικά τις υποδομές της έτσι ώστε να ξεπεράσει η ικανότητα υποδοχής της τους 20.000 πρόσφυγες, θέτοντας ωστόσο κάποιους όρους. Αυτοί οι όροι αφορούν την αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ, την πρόοδο στο σύστημα μετεγκατάστασης και τη δημιουργία αποκεντρωμένων υποδομών, μακριά από το πρότυπο του στρατοπέδου.

Στο πλευρό της Ελλάδας, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, βρίσκεται ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Επίσης, επανέλαβε ότι θα έπρεπε να συμμετάσχει και η Τουρκία στη μίνι-Σύνοδο για το προσφυγικό -άποψη που φέρεται να υποστήριξε και η Άνγκελα Μέρκελ- καθώς σύμφωνα με τη θέση της Ελλάδας, η λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων ξεκινάει από την Τουρκία και αποκλείοντας την αρχή του διαδρόμου, είναι αδύνατο να ελεχθούν αποτελεσματικά οι προσφυγικές ροές.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά απορρίπτει την πρόταση για αξιοποίηση της Frontex στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο εσωτερικό της χώρας.

Το προσχέδιο

Στο προσχέδιο της συμφωνίας γίνεται λόγος για μια κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή που θα κάνει περιπολίες στα σύνορα FYROM – Ελλάδας και Ελλάδας – Αλβανίας. Επισημαίνει ακόμη ότι η Ε.Ε. θα προσπαθήσει να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπατρισμού Αφγανών, Ιρακινών και άλλων Ασιατών σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός τους για άσυλο. Σύμφωνα δε με το έγγραφο που επικαλείται η Καθημερινή, υπάρχει δέσμευση ώστε να μην διευκολύνεται η κυκλοφορία των προσφύγων ή μεταναστών στα σύνορα μιας άλλης χώρας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της εν λόγω χώρας.

Τσίπρας: Δύσκολη η εξεύρεση λύσης χωρίς συμφωνία με την Τουρκία

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος, τόνισε επίσης την αναγκαιότητα να επιτευχθεί συμφωνία με την Τουρκία που αποτελεί και τη χώρα από την οποία εισέρχονται οι πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Δυστυχώς, τόνισε ο κ. Τσίπρας, μέχρι σήμερα ήταν δύσκολο να βρεθεί λύση γιατί μια σειρά χωρών υιοθετούν μία στάση άρνησης υποδοχής των προσφύγων, δεν θέλουν το πρόβλημα στην αυλή τους, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει οι ευρωπαϊκές χώρες να μοιραστούν την ευθύνη.

Χαρακτήρισε ως θετικό γεγονός το ότι συγκλήθηκε η Σύνοδος, ωστόσο ένας κρίσιμος παράγοντας, όπως είπε, που είναι η Τουρκία δεν έχει προσκληθεί. «Εάν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με τη χώρα εισόδου θα βρούμε δύσκολα λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβεβαίωσε δε, ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αναφορικά με το προσφυγικό, μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει προβλεφθεί, διευκρινίζοντας πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμα τα πέντε hotspots στα ελληνικά νησιά. «Αναρωτιέμαι όμως τι θα κάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε και κατέληξε σημειώνοντας πως το πρόβλημα δεν είναι τα hot spot αλλά η «πηγή» των προσφυγικών ροών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, τόνισε από την πλευρά της πως «εξαιρετικά μέτρα» είναι αναγκαία σε «εξαιρετικές περιόδους», ενώ συμπλήρωσε πως η σημερινή συνάντηση είναι σημαντική για την «ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων».

Στην έκτακτη διάσκεψη που συγκάλεσε ο Γιούνκερ, κατόπιν παρότρυνσης της καγκελαρίου Μέρκελ, μετέχουν οι ηγέτες Ελλάδας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Σλοβενίας. Η Τουρκία δεν έχει προσκληθεί.

πηγή και περισσότερα στο:>>  HuffingtonPost - Oct 25, 2015

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More